Este poziționarea online un indicator real al succesului companiei?

Era digitală a suplinit planurile de dezvoltare strategică ale companiilor cu un paragraf nou: crearea unei identități online a companiei. Acest fapt a fost determinat de viteza cu care au evoluat și continuă să evolueze tehnologiile, mai ales cele informaționale și de comunicare (TIC), ustensile extrem de importante în dezvoltarea oricărei afaceri. Pentru condițiile pieței actuale, o pagină web proprie este aproape o obligație, în contextul în care și consumatorii de servicii sau produse aleg să identifice și să comande diferite bunuri sau servicii folosind spațiul virtual.

Dacă în condițiile relațiilor de piață tradiționale conta cel mai mult amplasamentul fizic al magazinului, al atelierului, al editurii etc., astăzi acest interes de amplasare trece tot mai mult în spațiul virtual, nemaivorbind de magazinele sau afacerile exclusiv online, unele dintre care nici nu dețin un sediu fizic, în înțelesul clasic al acestui termen. Astfel, revoluționarea întregului sistem tehnologic a determinat deținătorii de afaceri să elaboreze întregi strategii de poziționare, iar pentru o evoluție ascendentă online a brandului se investesc resurse deloc modeste.

De ce online? 

Nu doar tehnologia informațională s-a modificat atât de mult în ultimii ani, ci și întregul domeniu al vieții economice și sociale. Digitalizarea a cuprins atât spațiul privat cât și cel public, iar dezvoltarea pieței de bunuri și servicii depinde tot mai mult de internet. Însăși conceptul de marketing are astăzi o conotație nouă, devenind o știință indispensabilă de utilajul IT. Suntem contemporanii unei etape în care promovarea și succesul se află obligatoriu în câmpul lexical al termenului „online”. Mai mult decât atât, tendința antreprenoriatului modern constă în poziționarea cât mai solidă a afacerii în spațiul virtual, acest fapt dând naștere unei adevărate competiții între companiile concurente.

Lupta pentru aflarea în topul căutărilor online a determinat apariția și dezvoltarea unor servicii specializate în promovare, optimizare și creștere a poziționării pe internet. Companiile care conștientizează importanța prezenței sale online nu pot admite erori în administrarea propriei pagini web, greșeli SEO sau lipsa actualizărilor necesare, deoarece prin acest fapt ar risca reale lovituri de imagine în cel mai avantajos, dar și pretențios spațiu: internetul. Vizitatorii paginii web deținute de o companie oarecare sunt potențialii clienți ai acestei companii, prin urmare numărul și eficiența acestor vizite (accesări) sporește șansa de mărire a profitului companiei. Această regulă este cunoscută destul de bine de către actualii antreprenori. Ezitările în legătură cu promovarea online pot pune probleme serioase de concurență oricărei companii.

Accederea în topul celor mai vizitate firme nu garantează succesul pe termen lung, ci doar menținerea și dezvoltarea continuă a acestui status-quo, cu alte cuvinte doar poziționarea pe termen lung în spațiul online poate asigura reușitele unei afaceri (care dispune de o identitate virtuală). Ceea ce trebuie de reținut este că la moment, vizibilitatea este un factor definitoriu al profitului, iar diferența o face anume modul în care companiile sau afacerile individuale aleg să dobândească vizibilitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.