Epopeea scumpirii uleiului. La ce preț ar putea fi cumpărat în următoarele luni?

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a introdus uleiul vegetal dezodorizat pe lista produselor social importante. Altfel spus, prețul pe raft al uleiului filtrat va avea un adaos comercial de maxim 20%. 

Această decizie vine ca urmare a creșterii cu 25%, la începutul lunii mai, a prețului uleiului vegetal. Scumpirea până la 48-50 de lei pentru o sticlă a trezit nemulțumirea populației. Consiliul Concurenței a primit solicitări de a investiga această situație. La rândul său, instituția a asigurat că, în cazul în care vor fi stabilite semne de încălcare a legislației în domeniul concurenței, va iniția o investigație. 

Între timp, grupul de companii Trans-Oil, cel mai mare producător de ulei de floarea soarelui din Moldova, susține că nu a mărit prețul la ulei și că majorările au să fie aplicate în a treia decadă a lunii mai.

Moldova.org îți propune să vezi cum au evoluat evenimentele, dar și cum va influența decizia CSE prețul la uleiul vegetal și care ar putea fi totuși prețul acestuia?

La 9-10 mai, uleiul a ajuns să coste 50 de lei

La 9-10 mai, în rețelele comerciale, uleiul ambalat în sticle de plastic de 955 ml a început să se vândă cu 48-50 de lei (anterior costa 36-39 de lei). Prețul produsului varia în funcție de unitățile comerciale – în unele dintre acestea sticla de ulei putea fi cumpărată și cu 45 de lei – oricum o majorare substanțială.

Un critic al acestei majorări a fost ex-deputatul de la Partidul Platforma DA, Alexandru Slusari, care a cerut public Consiliului Concurenței (CC) demararea unei anchete pe faptul scumpirii prețurilor. Mai mult, acesta a acuzat Trans-Oil Group că ar cumpăra semințe de floarea-soarelui din Ucraina la prețuri mai joase decât cele de pe piața internă. În același timp, Vladimir Bolea, președintele Comisiei parlamentare Agricultură și Industrie Alimentară, a declarat la Jurnal TV că, în cazul Trans-Oil, este vorba despre un monopol absolut la producerea și vânzarea uleiului îmbuteliat. 

La rândul său, CC a declarat că va iniția o investigație, în cazul în care vor fi stabilite semne de încălcare a legislației în domeniul concurenței. Totodată, instituția a precizat că deținerea unei poziții dominante pe piață nu se incriminează în sine de Legea concurenței. „Se sancționează nu deținerea unei poziții dominante, ci abuzul de astfel de poziție. Respectiv, dacă vor fi constatate practicarea unor prețuri excesive de către întreprinderea care ocupă poziția dominantă pe piață, Consiliul Concurenței va putea proceda în privința sancționării unor eventuale încălcări”, se arăta în declarația instituției.

Între timp, până la luarea unei decizii de către Consiliul Concurenței, CSE a decis includerea uleiului dezodorizat în lista produselor social importante, ceea ce înseamnă că adaosul comercial aplicat la prețul final al acestuia nu poate fi mai mare de 20%. Prim-ministra Natalia Gavrilița a spus că Guvernul trebuie să asigure cetățenilor acces la produsele social-importante. „Ar trebui să vedem o scădere la nivelul celui care era înainte de aceste scumpiri”,a declarat prim-ministra. 

Cum explică scumpirea uleiului Trans-Oil

Reprezentanții Trans-Oil spun că și-au onorat promisiunea făcută la începutul lunii martie și nu au majorat prețul la uleiul de floarea-soarelui timp de două luni, cât e stare de urgență în țară. Vitalie Butnaru, manager financiar al Trans-Oil, spune că rețelele comerciale au majorat în avans prețurile la stocul achiziționat la prețul de 29,1 lei/sticla. Asta s-a întâmplat după ce Trans-Oil a informat, conform obligațiilor contractuale, distribuitorii despre majorarea prețului planificată pentru sfârșitul lunii mai. „Am venit cu o notificare de majorare a prețului de la 29 lei și un pic până la 37 lei și un pic, însă nicio sticlă la preț nou n-a părăsit fabrica”, a subliniat Vitalie Butnaru.

Potrivit Trans-Oil, costul unei sticle de ulei de floarea-soarelui, în ultimele luni, a fost de 1,9-1,93 dolari per sticlă, iar prețul de vânzare către distribuitori a fost de 1,47-1,50 dolari. „Noi în perioada februarie – începutul lunii mai, realizam o pierdere operațională de 40-45 cenți pe sticlă sau 500-600 mii dolari pe lună. Acum cererea pe intern s-a dublat și e vorba de pierderi de aproximativ 1 milion de dolari pe lună. Aceasta înseamnă că noi practic subvenționăm piața internă”, a explicat Butnaru. Potrivit lui, decizia companiei de a schimba prețul a survenit pentru a închide cel puțin temporar această pierdere.

Vaja Jhashi, director general al Trans-Oil, a declarat, în cadrul unei reuniuni a Academiei de Jurnalism Economic, că o tendință de creștere a prețurilor la acest produs a existat în întreaga lume începând cu noiembrie 2021. Deocamdată, întreprinderea de producere a uleiului lucrează în baza materiei prime achiziționate în Moldova. În viitorul apropiat, însă, compania va trece la semințele de floarea-soarelui din Ucraina, care au fost achiziționate la prețuri mai mici decât cele de pe piața internă. 

„De ce am am achiziționat semințe din Ucraina? Le-am propus producătorilor noștri în luna  martie și 18 mii per tonă și 18,6 mii per tonă de semințe, dar am fost refuzați. Producătorii moldoveni refuzau, pentru că așteptau creșterea prețurilor”, a explicat Stela Ostrovețchi, directoarea fabricii „Floarea Soarelui” S.A., care face parte din grupul Trans-Oil.

Scumpirea, inevitabilă

Totodată, potrivit reprezentanților companiei, scumpirea uleiului este inevitabilă din cauza scumpirii prețurilor la componenta energetică și cele de ambalare. Astfel, potrivit lui Vaja Jhashi, dacă rafinarea / dezodorizarea uleiului costă în jur de 60-70 dolari pe tonă, atunci îmbutelierea și ambalarea costă peste 120 de dolari.

„Prețul la materialele de ambalare a crescut cu 46%, prețul la gaz cu 300%, la energie electrică a crescut cu 50%. Nu este posibil să menținem prețul anterior. Două luni noi ne-am angajat și am păstrat acest preț, însă mai mult este imposibil”, a declarat Stela Ostrovețchi.

Totodată, Vitalie Butnaru, managerul financiar al Trans-Oil, a precizat că scumpirea operată de companie va fi făcută începând cu a treia decadă a lunii mai, respectiv, scumpirea uleiului a fost făcută de distribuitori. Mai mult, reprezentanții Trans-Oil recunosc că premize de diminuare a prețului nu sunt, dar dacă vor interveni scumpiri promit că vor informa societatea din timp.

Ce urmează 

Conform legislației, pe teritoriul Republicii Moldova, produsele se comercializează la prețuri libere de vânzare, cu excepția celor social importante. Adaosul comercial la cele din urmă nu trebuie să depășească 20%. Excepție o fac pâinea și colacii, pentru care adaosul comercial aplicat nu va depăși 10%. Dacă acestea au fost supuse procesării în unitățile comerciale, adaosul comercial nu va depăși 40%.

În lista produselor social importante sunt incluse 13 poziții, printre care este și uleiul vegetal din floarea-soarelui. Totuși, în dreptul poziției de ulei vegetal, există o excepție ce vizează „uleiul vegetal dezodorizat”, altfel spus – uleiul rafinat. Astfel, anume din această cauză, CSE a venit cu decizia de a-l include pe lista produselor social importante. 

Cum se va reflecta decizia în fapt asupra prețului de ulei de floarea-soarelui? Începând cu a treia decadă a lunii mai, prețul de livrare de la întreprindere către distribuitori va fi de circa 37 de lei. Dacă, conform legislației, la acest preț se aplică adaosul comercial de 20%, atunci prețul final pentru o sticlă de ulei de floarea-soarelui ar trebui să fie în jur de 44 de lei. 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.