Energetica Moldovei nu va fi partajata

Energetica Republicii Moldova nu va fi partajata in cea de pe malul drept si cea de pe malul sting, considera Iacob Timciuc, ministrul energeticii. El a facut declaratii in acest sens intr-o conferinta de presa sustinuta luni, cu ocazia Zilei energeticianului.

Ministrul a subliniat ca pe intreg teritoriul Republicii Moldova ramine sistemul energetic unic, gestionat de singurul operator din centrul de dispecerat unic din Chisinau.

Potrivit afirmatiilor sale, in urmatorii ani, sistemul energetic al Republicii Moldova va fi "suprasuficient". Acest lucru va deveni posibil dupa reconstructia centralei electrice de la Cuciurgan, care va fi in stare nu numai sa acopere pe deplin necesarul anual de energie electrica al Republicii Moldova – 5-6 mlrd. de kWh, dar si 50% peste acesta. In plus, in conformitate cu Strategia, in republica vor fi construite noi unitati proprii generatoare de energie, care vor da posibilitatea de a acoperi necesarul de energie electrica al Republicii Moldova. Ministrul nu considera necesar sa se vinda intreprinderile electrice de distributie detinute de stat – RED Nord si RED Nord-Vest.

"Cei trei ani care au trecut au demonstrat ca ele functioneaza, potrivit multor indici, chiar mai bine decit cele trei intreprinderi energetice privatizate de catre Union Fenosa. Astfel, de la inceputul anului 2004, fata de activitatea RED-urilor din nord au parvenit 69 de plingeri ale consumatorilor, in comparatie cu o mie ale consumatorilor UF. In plus, RED Nord este singura intreprindere care s-a incadrat in parametri si a inregistrat cele mai scazute pierderi in retele – 16%", a spus Timciuc.

El afirma ca tarifele la energia electrica nu vor fi majorate cel putin pina in luna martie.

"Ne-au contactat furnizori de energie electrica din Rusia si Ucraina, propunindu-ne sa revizuim tarifele. Dar nu vom accepta acest lucru cel putin pina la primavara. In plus, chiar daca va fi majorat intrucitva tariful energiei cumparate, acest lucru nu va conduce neaparat la revizirea preturilor pentru consumatorii finali", considera ministrul. /INFOTAG/

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.