Connect with us

Economy

Sistemul obiceiurilor

Published

on

Reading Time: 10 minutes

in cultura populara traditionala, obiceiurile formeaza un capitol important, fiindca intreaga viata a omului, munca lui din timpul anului si diferitele lui ocupatii, relatiile cu semenii si cu intruchiparile mitologice erau intretesute cu obiceiuri. in folclorul nostru, unele obiceiuri au pastrat pina astazi forme ample de desfasurare, in care vechile rituri se imbina cu acte ceremoniale, cu manifestari spectaculoase. Ele sint adevarate sarbatori populare bogate in cintece, dansuri poezie si acte mimice si dramatice. La aceste sarbatori contribuie toate domeniile folclorului si chiar unele domenii ale artelor populare plastice, de exemplu costumul si diferitele obiecte de recuzita.

Limba noastra cunoaste doua cuvinte care denumesc acelasi lucru: obicei si datina, cuvinte pe care Dictionarul Limbii Romine Contemporane le considera sinonime. in limba literara si cea a specialistilor li s-au adaugat si termenii de rit si ceremonie. in vorbirea zilnica, cele doua cuvinte se intrebuinteaza cu acelasi sens si cei care le folosesc nu ar sti sa diferentieze usor sfera unuia si sfera celuilalt. Datina pare a fi termenul general popular penrtu tot ce se practica dupa anumite reguli de demult. Cuvintul are in limba literara un colorit arhaic, pe cind obicei este curent in uzul general al limbii literare si a devenit un termen tehnic in studiile de specialitate.Obiceiul cuprinde ansamblul manifestarilor folclorice legate de un anumit eveniment sau de o anumita data. Ceremonia este o parte a obiceiului constituita dintr-o secventa organizata de acte solemne, indatinate, cu conotatii primoriale de buna – cuviinta.Ritul este acel element al obiceiului in care intervin reprezentarile mitologice care se plaseaza deci la nivelul sacrului, in virtutea credintelor vechi ale mediilor folclorice. in comunitatile rominesti, obiceiul era o manifestare folclorica indatinata pe care o colectivitate data o repeta cu regularitate la acelasi prilej, socotind-o obligatorie. Obiceiurile sint, in cea mai mare parte, transmise prin traditie. Ele au fost supuse unui continuu proces de adaptare la noi contexte socio-culturale si aceasta le-a asigurat trainicia. Dar colectivitatile umane pot sa creeze si creeaza obiceiuri noi. Obiceiurile au contribuit in trecut la inchegarea unei colectivitati, la pastrarea formelor traditionale de viata.

Pentru a ajunge la definirea termenului folcloristul francez Arnold Van Gennep pune in discutie problema ideologiilor diverse care stau la baza lor, de la credintele superstitioase pina la cunostintele stiintifice. Dupa parerea sa, credintele au jucat un rol cu atit mai mare in viata obiceiurilor, in comportarea oamenilor, cu cit colectivitatile folclorice s-au gasit pe o treapta mai inapoiata a dezvoltarii sociale. Din cauza ca obiceiurile au un caracter polifunctional, era foarte greu de diferentiat in obiceiuri elementele ce isi au originea in practica primitiva a muncii de cele ce isi au originea in credintele superstitioase sau cunostintele empirice de cele stiintifice. Aceasta din cauza ca, in toate obiceiurile traditionale, alaturi de elementele care ne duc spre practica primitiva a muncii, spre constiinta materialista spontana a oamenilor, gasim foarte multe elemente care ne duc la conceptiile vechi despre lume, la reprezentarile mitologice precrestine, necrestine sau crestine, la diverse ideologii cu care s-a confruntat societatea traditionala in decursul veacurilor.

Obiceiul are un caracter colectiv si general. Colectivitatile traditionale aveau tendinta de a pastra obiceiurile. Ele erau stapinite de acea “ forta a pastrarii “ despre care vorbeste marele teoretician al obiceiurilor, folcloristul Paul Sartori. Aceasta forta a facut ca anumite obiceiuri sa se pastreze chiar si dupa ce si-au pierdut sau si-au schimbat sensul.

Pastrarea obiceiurilor a fost, in anumite momente, un mod de aparare a colectivitatilor populare de influente dezagregatoare venite din afara. Obiceiul, obligatoriu pentru intreaga colectivitate, nu se realizeaza intotdeauna colectiv. De exemplu,obiceiul de a turna plumb de Anul Nou pentru a ghici viitorul era obligatoriu in satele cu viata folclorica traditionala pentru toate fetele, dar nu se practica in colectiv, ci in grupuri mici sau individual. in schimb, in satele cu viata folclorica traditionala, obiceiurile de peste an aveau un caracter general. in aceste sate colindau numai copiii sau ceata de flacai, deci numai ei luau parte activa la practicarea obiceiului. Totusi, intregul sat participa la desfasurarea lui, toate casele erau obligate sa primeasca colindatorii. Altadata cei care nu-i primeau erau batjocoriti. Participarea colectivitatii avea deci alte proportii si alt caracter decit la obiceiurile de nunta si inmormintare.

Dupa natura obiceiului, dupa imprejurari si dupa necesitati, colectivitatea traditionala practica obiceiul in ansamblul ei, in grup sau individual. Ea credea insa in obicei si-l respecta. Cind, dupa natura obiceiului, el se credea practicat, orice membru al colectivitatii cauta sa-l indeplineasca, nu incerca sa i se sustraga, respecta traditia. in acest respect al traditiei statea puterea obiceiului.Individul nu avea alta solutie decit sa actioneze potrivit cu datina, sa se conformeze rigorilor traditionale, sa respecte buna-cuviinta indatinata.Astfel se excludea singur din colectivitate. Cei ce apartineau unei colectivitati erau obligati sa-i respecte obiceiurile.

Obiceiul trebuia indeplinit corect, potrivit rinduielii traditionale. Neindeplinirea corecta contravenea bunei rinduieli indatinate a colectivitatii. Grija pentru indeplinirea corecta a obiceiurilor, ceremoniilor a dus la o cristalizare a obiceiurilor. Respectul fata de traditie si grija pentru forma obiceiului au facut ca, in satele cu viata traditionala, persoane cu aptitudini si interes sa se specializeze in anumite obiceiuri ale vietii folclorice. A facut ca in statutul lor social sa intre practicarea anumitor rituri sau cermonii pentru intreaga colectivitate.

Obiceiurile, ceremoniile, riturile reflecta, ca orice fapt de folclor, conceptia despre lume a oamenilor,contextul socio-cultural in care ei traiau. Este deci natural ca, odata cu dezvoltarea societatii,cu schimbarea contextului socio-cultural sa se schimbe si rostul obiceiurilor. Schimbarile de functie au dus la schimbari de structura si la schimbarea unor momente ale obiceiurilor.

La noi este si astazi obiceiul ca de Anul Nou sa se arunce cu griu sau cu ovaz si sa se ureze belsug pentru anul care vine. Este un stravechi obicei raspindit peste tot, altadata un act ritual menit,probabil, sa provoace belsug, roade bogate, fertilitate.

Fiind acte de comunicare rituale si ceremoniale, obiceiurile se realizau prin actiuni sau prin obiecte cu valoare simbolica. Dar alaturi sau impreuna cu actele de comunicare, intrau in componenta obiceiurilor si textele orale, recitate sau cintate, oratiile, uraturile, strigaturile si cintecele ceremoniale sau rituale. Ele marcau, pe aceasta cale, momente sau aspecte semnificative ale cermoniei sau ritului,vorbeau direct despre lucruri a caror semnificatie constituia sensul obiceiurilor, descriau practica rituala sau, in mod alegoric, prezentau anumite situatii in procesul de comunicare dintre partenerii obiceiurilor.

in colectivitatile traditionale, obiceiurile dadeau un ritm propriu vietii. Respectarea lor, practicarea lor dupa rinduiala indatinata imprima vietii colective, familiei si, in general, vietii sociale a satului o anumita cadenta. in perioada muncilor agricole ele stabileau un echilibru intre munca si odihna, prin etapele care marcau sfirsitul anumitor munci si pregatirea pentru altele. Chiar in timpul unei zile de munca, la coasa si la secera, se respecta cu multa rigoare prinzul mic si prinzul mare, odihna de dupa prinzul mare la care se cinta si se spunea povesti si cina.

Desi obiceiurile rominesti aveau o structura unitara pe tot teritoriul nostru folcloric, in viata folclorica traditionala fiecare tinut, fiecare loc avea moduri proprii de a se exprima prin obiceiuri. Obiceiurile pr
oprii anumitor locuri prezentau forme deosebite de realizare, dind astfel putinta de a deosebi prin aceasta pe oamenii care pastrau si practicau inainte formele acestei culturi.

Cum am mai spus, in satele cu viata folclorica traditionala respectarea obiceiurilor este obligatorie. Cei care le incalcau isi pierdeau numele bun, consideratia colectivitatii si puteau fi chiar pedepsiti. Strigarea de peste sat, obicei de primavara, era in trecut o astfel de pedeapsa. Ea avea un sens profund, era de fapt, o critica publica a pacatelor satului. Marturisirea publica este un stravechi obicei folcloric. Rostul ei era sa pazeasca colectivitatea de nenorocirile care s-ar fi putut abate asupra ei din cauza greselilor unora, sa-i faca pe acestea sa-si ispaseasca greselile. Obiceiul Plugarului din Fagaras sau al Tinjalei din Maramures era un mod de a distinge pe cei care erau in fruntea muncilor de primavara, de a badjocori si pedepsi pe cei lenesi. Aceasta fiindca, in colectivitatile traditionale, individul reprezenta intreaga colectivitate, iar colectivitatea raspundea de fiecare membru al ei.
Este putin probabil sa ajungem sa cunoastem originea tuturor obiceiurilor, zice Paul Sartori.1 Realitatea este prea complexa si documentele din trecut prea putine pentru a ne-o lamuri integral.

Cum s-a vazut, originea unora dintre obiceiurile noaste poate fi dedusa din practici aparute in procesul muncii. Originea altora poate fi pusa in legatura cu rituri bazate pe credinte si mituri stravechi. Altele, care au ajuns pina in zilele noastre sub forma de joc, de petrecere, s-au putut naste chiar pe teritoriul nostru.

Multe dintre obiceiuri sau elemente ale obiceiurilor traditionale par a avea originea in cultura traco-daca. Altele sint vadite mosteniri romane. Unele le-am imprumutat, probabil, de la alte popoare din antichitate, mai cu seama de la cele din bazinul rasaritean al Mediteranei. Dar sint si obiceiuri care s-au format in perioada feudala, datorita unor masuri ale sistemelor politice de atunci. Biserica a introdus si ea o serie de obiceiuri si a contribuit la schimbarea sensurilor si a formelor obiceiurilor mai vechi. Am imprumutat obiceiuri si de la nationalitatile conlocuitoare, si de la popoarele cu care am intat in contact.

Cercetarile facute in trecut asupra originii obiceiurilor au fost uneori tentate sa gaseasca, prin reconstituire, urme foarte primitive. in general, aceasta s-a petrecut cind obiceiurile au fost cercetate izolat, neglijindu-se legatura lor cu viata colectivitatii si cu dezvoltarea generala a folclorului. S-a ajuns sa se creada ca toate obiceiurile populare sint de origine magica si ca poporul, pina la un anumit grad al dezvoltarii sociale, nu a creat decit acte magice. Adesea, urmele vechilor obiceiuri au fost cautate in folclorul copiilor, socotindu-se ca aceasta reprezinta stadii mai vechi de dezvoltare a folclorului maturilor, uitindu-se ca si acestea puteau avea dintotdeauna jocuri si obiceiuri proprii.

Pentru a cunoaste obiceiurile sub toate aspectele, se cere sa cunoastem locul si conditiile in care apar, sa cercetam concret si minutios fiecare obicei si apoi sa-l raportam la obiceiurile similare din alte zone ale folclorului, la intreaga categorie de fapte din care face parte in folclorul nostru si in folclorul altor popoare.

in structura generala a obiceiurilor traditionale rominesti, in care orice obicei marcheaza un moment necotidian al vietii, un moment important, un inceput sau un sfirsit, in orice caz, o trecere de la o stare la alta, obiceiurile se coreleaza in asa fel intre ele, incit vechea separare a obiceiurilor calendaristice de cele ale vietii de familie, desi marcata prin anumite trasaturi formale, se justifica numai partial, fiind redusa prin caracterul polisemic al fiecarui obicei ca semn. Viziunea asupra lumii si a vietii a oamenilor societatii traditionale era globala si implica in fiecare act valente multiple menite sa intareasca in om convingerea in pastrarea bunei rinduieli a vietii sociale ca o unitate.

Am amintit mai sus ca obiceiurile au la baza o credinta magica, manifestindu-se prin ceremonialuri si rituri. insa spre deosebire de rit, care isi pierde din pregnanta functionala, ceremonialul isi amplifica importanta. Obiceiurile in realitate sint fapte de cultura istoric aparute in viata comunitatii, in existenta ei sociala marcind etape importante ale trecerii acesteia prin lume, modelind-o comportamental, fixind-o intr-un cadru specific al civilizatiei traditionale. Obiceiurile aveau un rol functional bine determinat in momentele cele mai importante ale existentei materiale si spirituale ale omului. Pentru fiecare comunitate umana exista reguli traditionale cu ajutorul carora omul petrecea acele acte importante din viata sa depasind profanul si apropiindu-se de sfera cognoscibilului. Astfel, intotdeauna, trecerea pragurilor dintre ani, dintre anotimpuri solicita o initiere dublata de ceremonial. Functionarea obiceiului ca lege in viata comunitatii era data de caracterul obligatoriu si respectabilitatea acestora." Obiceiul este un fapt indelung repetat, un act traditional si social care da viata si actualizeaza datinile, in sensul nevoii de intretinere a vietii sociale, iar ca relitate culturala si sociala acesta este un fenomen de deprindere colectiva bazat pe reguli traditionale de comportare, organizind viata in acte ceremoniale si rituale. Structurate pe ritual, ceremonial si spectacular, obiceiurile traditionale rominesti sint realitati etno-istorice deschise perpetuu nevoilor sociale, culturale si psihice ale individului sau grupului uman respectiv. in procesul practicarii obiceiurilor au fost puse in circulatie nu numai idei si reguli de viata ale generatiilor trecute, dar si idealurile existentiale contemporane ale generatiilor prezente care s-au raportat din nevoi practice iminente la mostenirea de semnificatii a obiceiurilor. S-au schimbat sensurile in timp ce semnificatiile lor esentiale, arhetipale, ceremoniale si rituale au ramas in principiu neschimbate. Ceremoniile traditionale ale iernii, ale caror semnificatii si conotatii s-au adaptat continuu in timp la nevoile generatiilor, au pierdut din caracterul magic si ritual, cistigind in ceremonial si spectacular. Obiceiurile traditionale se infiripa si evolueaza pe o credinta sau pe un corpus de credinte, de regula, pagine.Aceasta este motivul pentru care “biserica a trebuit sa lupte mai bine de zece veacuri impotriva fluxului comtinuu de elemente de credinta si practici populare in practicile si legendele crestine cu un efect mai degraba modest, in cazul popoarelor din sudul si din sud-estul Europei, unde folclorul si practicile populatiilor rurale pastreaza inca reprezentari, mituri si rituri de mare vechime. Analizind vechi ritualuri si ceremonii agrare, putem observa ca “la festivitatile sacre care revin periodic odata cu anotimpurile, comunitatea sarbatoreste in spectacole ritualice marile evenimente din viata naturii. Ele infatiseaza succesiunea anotimpurilor, in cresterea si coacerea cerealelor. Omenirea joaca ordinea naturii, asa cum i-a intrat ei in constiinta. Structural se poate aprecia ca obiceiurile traditionale cuprind paradigmele mentale racordate la mentalitatea traditionala si la reglementarile acesteia privind sensurile existentiale, prototipia mitica cu referire la comportamentul unor personaje din patrimoniul mitologiei autohtone, reprezentind actiunile si gestica practicata in procesul obiceiurilor, ca tentativa de a reedita actele si faptele personajelor mitice invocate, de exemplu Sinzienele.

Obiceiul Sinzienelor se practica in perioada trecerii de la primavara spre vara cind se inregistreaza o perioada de virf de maxima intensitate a naturii si a energiei solare si cind, potrivit mentalitatii traditionale, noaptea Sinzienelor este punctul temporal in care rodul se prefigureaza plenar. Trecerea naturii de la o stare la alta este marcata ceremonial prin invocarea, cu scop benefic a Sinzienilor, “zinelor sau fetele frumoase care umbla prin paduri”, oficiind explozia vitalitatii in regnul vegetal si uman. Prezenta in ceremonial
a miticelor Sinziene echivaleaza cu ceea ce unii specialisti au numit prototipia mitica. Sinzienele sai Ielele cum li se mai spune in alte zone, cutreera cimpul si poienele, cinta si joaca incinse cu briie si cu multe flori, o astfel de imagine avind vechi ecouri incepind cu grupurile de nimfe antice, continuind cu cetele rituale ale menadelor, ajungind apoi in profilul intens folclorizat al Rusaliilor si al zinelor.1Simbolul obiceiului Sinzienelor este roua, semn al purificarii si contaminarii cu seva si putere vegetala. Rostogolirea fetelor prin roua si, mai apoi, culegerea si impletirea de cununi de sinziene reprezinta ceea ce s-a numit actantialitatea ritualica. Cununile sint aduse in sat si puse pe la portile caselor, cite una pentru fiecare membru al familiei. Cea care se va vestezi, va semnaliza apropierea stingerii din viata a celor carora le-au fost rinduite. implinirea obiceiului are menirea de a asigura fecunditate si continuitate familiei, in special fecioarelor aflate in pragul casatoriei.

Substanta mitica gasim si in sarbatorile de Anul Nou. S-a constatat ca prototipia mitica a Craciunului este, prin simbolurile sale fundamentale, de obirsie precrestina, traco-dacica, deci indo-europeana, sau dupa teorii mai noi euro-indiana, caci astfel se pot interpreta apropierile semantice dintre colindele traditionale rominesti si unele texte vechi din tezaurul oral sau scris al traditiilor populare indiene. Invocindu-i simbolic fertilitatea si fecunditatea, obiceiurile calendaristice, anuntate in colinde si intregite ulterior cu jocurile mimice(turca, cerbul, brezaia, buhaiul), marcheaza intrarea comunitatilor sociale in timpul asteptat al muncilor de primavara, al acelei primaveri magice aducatoare de bucurie in suflete si belsug in hambare. Procesul debuteaza tot simbolic, prin sarbatorirea traditionala a tinarului cel mai vrednic din sat care iese primul la arat, conform unor obiceiuri milenare numite Craiul Nou, in Moldova de Nord, Plugarul, in satele din Fagaras sau Tinjala in Maramures. Primavara devine astfel un anotimp al bucuriei erosului si sarbatorescului.

Si anotimpul aducator de roade al verii, scaldat in energii solare, a determinat ceremonialuri specifice marcind incheerea cu bine a secerisului, al rodului semintei ajunsa holda. Cel mai raspindit dintre acestea este obiceiul cununii impletita din spicele manoase ale ultimei recolte. in Nordul Transilvaniei unde se pastra o tehnica mai veche de munca, fetele secerau, iar flacaii legau snopii si faceau claile. in Fagaras, unde se folosea o tehnica mai inaintata, feciorii coseau si fetele legau snopii in clai. Snopii erau asezati in sensul rotatiei soarelui. Cununa sau buzduganul se faceau din cele mai frumoase spice alese din ultima parte a lanului. in unele locuri se lasau intotdeauna neculese citeva spice pentru a nu se lua holdei intreaga putere roditoare. Obiceiul cununii are si o parte mitica, cintata, aducind cu melodica colindelor.

Autor: Cristina Fialcovschi

Continue Reading
Advertisement

Economy

Moldova will receive a disbursement of 36 million euros as part of the the Economic Recovery Plan

Published

on

Reading Time: 2 minutes

This week, the European Commission approved the disbursement of 36 million euros in grant money for the Republic of Moldova. The announcement was made by Deputy Director-General for Neighbourhood Policy and Enlargement Negotiations at the European Commission, Katarina Mathernova, who paid an official visit to the Republic of Moldova between September 13-15, together with Managing Director for Russia, Eastern Partnership, Central Asia, Regional cooperation and OSCE, at the European External Action Service, Michael Siebert.

The EU officials had meetings with President Maia Sandu, Minister of Foreign Affairs and European Integration, Nicu Popescu, Speaker of Parliament, Igor Grosu, Prime Minister of the country, Natalia Gavrilita, as well as key representatives of Government, international financial institutions and the civil society, according to a press release issued by the Delegation of the European Union to the Republic of Moldova.

Beside such topics as the EU-Moldova relations and prospects, the priorities of the reform agenda of the new Moldovan Government, preparations for the Eastern Partnership Summit at the end of the year and the Transnistrian conflict settlement, the officials also discussed the EU assistance in support of reforms and the Economic Recovery Plan for Moldova, which was announced in June with a total EU support of 600 million euros over the next 3 years.

“The first measures under the Economic Recovery Plan will shortly materialize, with the expected disbursement of 36 million euros in grant money under budget support programmes to support the authorities’ efforts to fight against the consequences of the pandemic. Moldova can count on EU’s assistance on its path to reforms and to recovery, bringing tangible results to citizens,” Katarina Mathernova stated.

The plan is based on assistance provided by the European Union through various bilateral and regional instruments, aiming to mobilize the funds in the form of grants, loans, guarantees and macro-financial assistance.

“The Economic Recovery Plan for the Republic of Moldova involves much more, not just this financial support provided immediately. It must help digital transformation, strengthen infrastructure, energy efficiency, education and support small and medium-sized enterprises,” the EU official also said.

As Prime Minister Natalia Gavrilita informed, “The Economic Recovery Plan and the 5 flagship initiatives for Moldova in the Eastern Partnership will directly contribute to the reform and consolidation of institutions, stimulate long-term socio-economic development, bring direct benefits to citizens, and unleash new economic opportunities through promoting the green agenda and digitization. Small and medium-sized enterprises (SMEs) have been hit hard by the crisis. Promoting and diversifying access to finance and reducing collateral requirements will be essential in supporting economic operators. We are grateful to the EU partners who will launch two programs to support 50 000 independent Moldovan SMEs to adapt to the new conditions.”

President of the Republic of Moldova, Maia Sandu, welcomed the decision of the European Union to disburse about 745 million lei in grant money, as the official page of the President’s Office announced. “EU support comes after a long period of freezing of European assistance, caused by former governments. We managed to relaunch the political dialogue with the European Union and resume financial assistance. The Republic of Moldova is gradually regaining the trust of its strategic partners. This European support is also a signal of encouragement for the new Government team in its commitment to clean up the institutions, fight corruption and launch development programs in the country,” said Maia Sandu.

See also: An Economic Recovery Plan for Moldova: 600 million euros for a sustainable recovery from the COVID-19 crisis

Photo: unknown

Continue Reading

Economy

Romania and Moldova signed a partnership memorandum pledging to cooperate in promoting their wines

Published

on

Reading Time: 2 minutes

The Chamber of Commerce and Industry of Romania (CCIR) and the National Office for Vine and Wine (NOVW) of the Republic of Moldova signed, last week, a memorandum of cooperation on organizing joint promotional activities in the markets of common interest, as the CCIR announced.

China, Japan or the USA are just some of the markets targeted by the Romanian and Moldovan institutions. The memorandum also involves advertising activities for wines from common indigenous varieties, promoting the oeno-tourist region, developing a tourist route in the two states, exchange of experience, study visits, and mutual support in identifying new export opportunities. “We are very confident that this collaboration between our organizations will lead to sustainable economic growth and a higher degree of well-being among Moldovans and Romanians,” claimed Deputy Secretary-General of CCIR, Bogdan Visan.

On the other hand, Director of the NOVW, Cristina Frolov, declared that no open competition with Romania is aimed at the governmental level of the Republic of Moldova. “This request for collaboration is a consequence of the partnership principle. Romania imports 10-12% of the wine it consumes, and we want to take more from this import quota. Every year, the Romanian market grows by approximately 2.8%, as it happened in 2020, and we are interested in taking a maximum share of this percentage of imported wines without entering into direct competition with the Romanian producer,” the Moldovan official said. She also mentioned that Moldova aims at increasing the market share of wine production by at least 50% compared to 2020, and the number of producers present on the Romanian market – by at least 40%.

Source: ccir.ro

**

According to the data of the Romanian National Trade Register Office, the total value of Romania-Moldova trade was 1.7 billion euros at the end of last year and over 805 million euros at the end of May 2021. In July 2021, there were 6 522 companies from the Republic of Moldova in Romania, with a total capital value of 45.9 million euros.

The data of Moldova’s National Office of Vine and Wine showed that, in the first 7 months of 2021, the total quantity of bottled wine was about 27 million litres (registering an increase of 10% as compared to the same period last year), with a value of more than one billion lei, which is 32% more than the same period last year. Moldovan wines were awarded 956 medals at 32 international competitions in 2020.

Photo: ccir.ro

Continue Reading

Economy

Moldova’s hope to be a top walnut exporter and its main difficulties

Published

on

Reading Time: 2 minutes

The Republic of Moldova has perfect weather conditions for growing walnut trees, that creating a great potential of walnut production and trade, especially on international markets, where the demand is way higher than the product’s supply. National and international experts believe that the country’s walnut production industry is on the verge of important transformations, which could lead to increased yields, quality and competitiveness worldwide.

According to authorities, Moldova exports 34-35 thousand tons of walnuts in shell, which is about 7% of the total export of fruit and 5% of the total export of horticultural products. The export value is assessed as being $120 million, that being 57-60% of the total fruit export value and about 50% of horticultural export value. Most of walnut crops are exported to the EU countries, such as France, Germany, the Netherlands, Romania and Austria. The country’s exports were among the world’s top 10 when it comes to the highest dollar value of the product during 2020.

Viorel Gherciu, Minister of Agriculture and Food Industry, pointed out that the production in the domestic walnut industry has increased by 55% in the last five years, which ranks Moldova among the main producers in the world.

“The biggest opportunity for this industry is that we are in the geographical proximity of the largest walnut import area in the world, which is the European Union, with almost 40% of total imports in the world. We are on the EU border, with privileged relations, with an Association Agreement. We already enjoy a good relationship in working with European importers, they trust our processors. A very close collaboration has been created and this is, in fact, the guarantee for those who invest in the area,” claimed the president of the Walnut Producers Association, Oleg Tirsina.

The data provided by the National Bureau of Statistics show that there are 34.7 thousand hectares of walnut plantations in the country. 20.90 hectares are represented by orchards. 75% of planted orchards are formed of old varieties trees. 30-35% of the exported production comes from orchards, the rest comes from individual farmers and plantations along the roads. This means that the quality of walnut production is not at its maximum potential. Developing commercial plantations through orchards modernization and extension of walnut varieties would provide double yield and better quality, experts say.

Governmental support in the form of subsidizing solutions, foreign investments and credit options are indispensable for the industry development. One of the financing options is the credit line of the European Investment Bank Project. Since 2016, 15 producers and processors of nuts, almonds and hazelnuts have benefited from these loans with the total amount of investments worth 8.7 million euros. A further extension of the project would provide another 60 million euros for the modernization of the horticultural sector in general and for harvesting organic walnuts in particular.

Photo: heymoldova.com

Continue Reading
Advertisement

Latest News

Society2 years ago

“They are not needy, but they need help”. How Moldovan volunteers try to create a safe environment for the Ukrainian refugees

Reading Time: 3 minutes At the Government’s ground floor, the phones ring constantly, the laptop screens never reach standby. In...

Important2 years ago

#WorldForUkraine – a map that shows the magnitude of the world’s actions against Russian aggression

Reading Time: 2 minutes The international community and volunteers from all over te world have launched #WorldForUkraine as a platform...

Important2 years ago

How is Moldova managing the big influx of Ukrainian refugees? The authorities’ plan, explained 

Reading Time: 3 minutes From 24th to 28th of February, 71 359 Ukrainian citizens entered the territory of Republic of...

Opinion2 years ago

Russia And Ukraine At The Beginning of 2022

Reading Time: 4 minutes This opinion piece was written by Dr. Nicholas Dima. Dr. Dima was formerly a Professor of Geography...

Culture2 years ago

The man raising children on Nistru river

Reading Time: 7 minutes On the Nistru, near the village of Varnița, a few colored pens with blue dots in...

Culture2 years ago

The village of the first astronomer in the Republic of Moldova

Reading Time: 5 minutes From eight in the morning till noon, every Thursday and Sunday, people lay their merchandise on...

Culture2 years ago

The prodigal son returns and turns his grandparents’ home in a tourist attraction on Nistru river

Reading Time: 7 minutes On the road towards the school, a well-maintained rural house catches your eye, yellow stags painted...

Advertisement

Opinions

Advertisement

Trending