Economia Moldovei 2020 în cifre: record negativ la recolta de struguri, de două ori mai mulți șomeri și de 4 ori mai puțini turiști

Statistica privind evoluția situației în diferite domenii în anul 2020 se face, de obicei, la începutul anului viitor, când vor fi acumulate datele pentru cele 12 luni. Moldova.org și-a propus să prezinte datele economice care au fost înregistrate pe parcursul anului. Și dacă în diferiți ani la fiecare dintre cifre puteau fi argumentate în funcție de diferiți factori atât interni, cât și externi, în anul acesta potrivit experților economia țării a fost afectată mai ales de două fenomene – pandemia și seceta.

Cea mai mare descreștere economică din ultimii 11 de ani

În ianuarie-septembrie 2020 PIB a scăzut față de ianuarie-septembrie 2019 cu 8,2%. Ultima depreciere economică a Republicii Moldova a fost înregistrată în 2009, când PIB-ul a scăzut cu 6%. O recentă prognoză a principalilor indicatori macroeconomici pentru anii 2021-2023, realizată de Ministerul Economiei, arată că Produsul Intern Brut va însuma 201,4 miliarde lei în anul 2020 și va fi cu 6,5% sub nivelul din anul precedent. Potrivit prognozei ministerului, se vor înregistra descreșteri în sectoarele care au fost cele mai afectate de măsurile restrictive impuse în contextul pandemiei: serviciile, comerțul interior de bunuri, serviciile de transport și depozitare, activități de cazare și alimentație publică etc., dar și sectoarele dependente de cererea externă – industria prelucrătoare, exportul de bunuri și servicii etc. În același timp, specialiștii de la Expert-Grup au declarat anterior că, potrivit prognozei lor, Produsul Intern Brut va scădea în acest an cu 7,5%, în special din cauza reducerii valorii adăugate brute în sectoarele agricultură și transport. Expert-Grup precizează că motivele sunt pandemia de Coronavirus și seceta. În plus, menționează experții, economia țării dădea semne de stagnare încă la sfârșitul anului trecut.

Pentru a doua oară în ultimii trei ani, cursul oficial a trecut de 21 Lei/Euro

După o pauză de mai bine de 3 ani, luni 7 decembrie 2020, cursul oficial a trecut de 21 Lei/Euro. Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, ultima dată când un Euro a costat mai mult de 21 lei a fost la 25 septembrie 2017. Expertul economic susține că deprecierea leului moldovenesc a fost condiționată de doi factori: aprecierea puternică a Euro față de USD pe plan internațional și Intervenția Băncii Naționale a Moldovei pe piața valutară. „Banca Națională în acest an a procurat peste 191 milioane USD de pe piața valutară, dintre care 99 milioane USD în octombrie-noiembrie. Aceste intervenții au urmărit drept scop deprecierea ușoară a Leului moldovenesc, care rămâne puternic față de valutele regionale și provoacă pierderi exportatorilor, în special agricultorilor”, a explicat expertul.

În luna Noiembrie, conform Biroului Național de Statistică, Indicele Prețurilor de Consum ( indicator economic, ce măsoară evoluția de ansamblu a prețurilor mărfurilor cumpărate și a tarifelor serviciilor utilizate de către populație într-o anumită perioadă) a coborât până la 1% în valoare anuală, ceea ce este aproape cel mai mic nivel din istoria Moldovei. „Dacă tendința se va păstra și în luna decembrie la fel, atunci e foarte mare probabilitatea că în acest an vom avea cel mai mic nivel al inflației din istoria țării”, spune Veaceslav Ioniță. Potrivit lui, tendința de scădere a prețurilor este determinată în cea mai mare parte de scăderea prețurilor la produsele ne-alimentare și servicii, care în luna noiembrie sunt cu -0,3% și respectiv -0,2% mai mici decât acum un an. La produsele alimentare, prețurile timp de un an au crescut în mediu cu 2,8%. Recordul precedent a fost stabilit în anul 2009, când prețurile au înregistrat o creștere de doar 0,4%. 2009 a fost un an de criză. „Inflația mică din acest an va afecta indexarea pensiei din 2021, care cel mai probabil va cunoaște cea mai mică majorare din istoria țării. Asta sigur nu va bucura deloc pensionarii”, spune expertul. 

Remitențele în trimestrul III au atins maxima din ultimii 6 ani

În trimestrul III remitențele au constituit 424 milioane USD, maxima din ultimii 6 ani și au fost cu 40% mai mari decât media din ultimii ani. Ultima dată Moldova a primit mai mult decât acum în trimestrul III 2014, când remitențele au constituit 487 milioane USD. Ele au început a crește brusc începând cu luna mai, sau în perioada de carantină, lucru paradoxal, deoarece toți considerau că în perioada pandemiei remitențele vor scădea, dar nu vor crește. Ioniță susține însă că volumul real al remitențelor nu a crescut, ba chiar au înregistrat o ușoară scădere – au crescut remitențele aduse pe căi oficiale. În ultimii ani moldovenii transferau legal în Moldova în jur de 1,2 miliarde USD anual, iar vânzările de valută ale persoanelor fizice se ridică anual la 2,1 miliarde USD. „Apare întrebarea firească: de unde s-au luat 900 mil. USD? Răspunsul este extrem de simplu. Lunar moldovenii transferă acasă în jur de 100 mil USD, iar altele 75 milioane USD ajung în țară pe căi neformale, prin rutiere, aduse nemijlocit de lucrători, transmise prin rude și prieteni, etc. Dacă analizăm volumul transferurilor oficiale și volumul real de valută vândut de către moldoveni observăm că în ultimii 3 ani de zile, inclusiv în 2020 vânzările de valută sunt stabile la nivel de 2.1 miliarde USD. În acest an au crescut doar transferurile oficiale nu și volumul de valută vândută de moldoveni”, spune el. Mai mult, expertul susține că transferurile oficiale vor depăși nivelul de 1,5 miliarde USD, iar cele neoficiale vor atinge minimul istoric din ultimii 10-12 ani și vor fi de cel mult 500 mil. USD.

Record absolut de vânzare/cumpărare a caselor individuale în mun. Chișinău

În trimestrul III din 2020 a fost stabilit un record absolut de vânzare/cumpărare a caselor individuale în mun. Chișinău. Astfel în ultimele 3 luni au fost vândute 542 de case sau aproape dublu față de media din ultimii 8 ani de zile, când se tranzacționau trimestrial în jur de 300 de case. Trebuie să menționăm că vânzările din trimestrul III sunt de fapt o recuperare a pieței, după scăderea din primele două trimestre. Cei care au decis să procure o casă, dar din cauza pandemiei nu au reușit să realizeze planul în prima jumătate a anului, au amânat cererea pentru trimestrul III. Până în anul 2018 pe piața imobiliară din mun. Chișinău se tranzacționau anual în mediu aproximativ 1,2 mii case individuale, începând cu anul 2019 numărul tranzacțiilor a crescut până la 1,6 mii case anual. „Putem spune că în 2020 chiar și cu stoparea tranzacțiilor datorită COVID-19 vom avea același număr record de tranzacții de circa 1,6 mii case; spune Veaceslav Ioniță.

Rezervele valutare ale Moldovei au înregistrat cea mai rapidă creștere din istoria sa

Din 17 Aprilie 2020 rezervele valutare timp de 140 de zile au crescut cu 534 milioane USD, sau cu câte 3,8 milioane USD zilnic. Această creștere este de 2,7 ori mai rapidă decât recordul precedent stabilit în perioada Martie 2016 – Noiembrie 2018, când rezervele valutare au crescut în mediu cu 1,4 milioane USD zilnic. Datorită rezervelor valutare suficiente BNM poate fără nici un fel de impedimente să controleze în totalitate evoluția Cursului Valutar.

Salariul în Moldova a trecut pentru prima dată de 400 Euro/Lunar

Salariul mediu brut în trimestrul III din 2020 a ajuns la 403 Euro/Lunar media anuală.

Pentru dublarea lui a fost nevoie de 8 ani, din 2012 când salariul mediu lunar a constituit 218 Euro până în prezent când pentru prima dată el a trecut de 400 Euro/lunar. „În 29 de ani de independență salariul real al moldovenilor a crescut de 4,1 ori. Această creștere este mai mare decât în toată perioada sovietică de la 1945 până în 1982 când timp de 37 de ani salariul real a crescut de 3,7 ori. Însă aici trebuie să menționăm că moldovenii au ieșit din URSS cu un salariu aproape egal cu cel cu care au intrat în URSS. De fapt am ajuns de unde ne-am pornit”, constată Ioniță. 

Cea mai modestă recoltă de struguri din ultimii 10 ani

Recolta de struguri din acest an a fost cea mai modestă din ultimii zece ani, fiind estimată la 150-200 de mii de tone. Stocurile disponibile ale vinăriilor sunt estimate la nivelul anului precedent – circa 18 milioane decalitril și pot acoperi cererea pe piețele locale și internaționale. Recolta de struguri a avut de suferit din cauza condițiilor meteo din ultimii doi-trei ani. Diminuarea recoltei a fost mai mare în raioanele de sud, unde seceta este mai severă.

Numărul șomerilor s-a majorat de circa 1,8 ori față de 2019

Rata șomajului (ponderea șomerilor BIM în forța de muncă) la nivel de țară în trimestrul III 2020 a înregistrat valoarea de 3,4%. Numărul șomerilor înregistrați la oficiile forței de muncă în ianuarie-octombrie 2020 a constituit 41,5 mii persoane și s-a majorat de circa 1,8 ori față de ianuarie-octombrie 2019. Ponderea șomerilor înregistrați din mediul rural a fost mai mare decât a celor din mediul urban – 58,6% (24336) și respectiv 41,4% (17149). Din totalul șomerilor înregistrați pe parcursul a 10 luni ale anului curent, 34,2% au vârsta cuprinsă între 16 și 35 ani (14159). Nivelul de pregătire al șomerilor înregistrați arată că cei mai mulți (63,3%) au studii primare/gimnaziale/liceale și nu dețin o calificare profesională.

De aproape 4 ori mai puțini turiști

Ministerul Economiei a anunțat că pandemia COVID-19 a produs efecte dramatice industriei de turism. În ianuarie-septembrie 2020 agențiile de turism şi turoperatorii au acordat servicii la 82,1 mii de turiști și excursioniști, de circa 3,9 ori mai puțin față de perioada similară a anului 2019. Scăderea a fost cauzată de reducerea numărului de participanți la turismul emițător (deplasarea moldovenilor în străinătate)  de 5,4 ori mai puțin, turismul receptor (-56,3%) și turismul intern (-23,9%).În această perioadă în țara noastră au fost înregistrați  doar 6,9 mii de turiști şi excursionişti străini, iar prin intermediul agenţiilor de turism şi turoperatorilor au plecat în străinătate 50,0 mii de turişti şi excursionişti.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.