Connect with us
"
"

Politică

După demisia lui Plahotniuc, la Nisporeni vor fi organizate pe 20 octombrie alegeri parlamentare noi

Publicat

pe

PE SCURT

Comisia Electorală Centrală a decis astăzi organizarea la 20 octombrie, în aceeași zi cu alegerile locale, a alegerilor parlamentare noi în circumscripția uninominală Nisporeni.

Aceasta după ce ieri Vlad Plahotniuc, ales deputat în această circumscripție, a renunțat la mandat.

PE LUNG

Tot pe 20 octombrie urmează să aibă loc alegeri parlamentare noi în alte trei circumscripții: nr. 33 din Chișinău, în care fusese ales Andrei Năstase, actualul vicepremier și ministru de Interne, nr. 48 de la Tiraspol și Bender, unde deputatul independent Viorel Melnic a renunțat la mandat, dar și nr. 50, la Vest de Republica Moldova, unde a câștigat prim-ministra Maia Sandu.

Reamintim că ieri Vlad Plahotniuc a anunțat că a depus mandatul de deputat în Parlament. El a declarat că prin renunțarea la imunitate dorește să oprească abuzurile și presiunile politice asupra instituțiilor de drept.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Politică

Sinteză/ Ion Chicu spune de ce plouă și de când Igor Dodon dă indicații Guvernului

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Elevii din ciclurile primare și gimnaziale vor fi alimentați gratuit la școală, prețurile la carburanți vor fi din nou plafonate de Agenția Națională de Reglementare în Energetică, bugetul de stat nu înregistrează deficit, iar restanţele salariale în unele domenii de activitate este cauzat de neglijenţa din interiorul instituţiilor. Declaraţiile acestea au fost făcute de premierul Ion Chicu după întâlnirea tradiţională de luni dimineaţa cu preşedintele Republicii Moldova şi cu preşedintele Parlamentului.

Totodată, premierul a făcut aluzii despre anumite demisii din cadrul Guvernului menționând că trebuie „de mai concediat, de mai sancționat, inclusiv miniștrii”. Ion Chicu a menționat și problema secetei. Acesta a glumit zicând că ploile din ultima săptămână pot fi considerate meritul Guvernului. 

Totuși, premierul a declarat că agricultorii nu vor primi compensații. În plus, șeful Executivului a explicat de ce nu au fost alocați bani pentru alegerile parlamentare noi din Hâncești și de ce șeful statului Igor Dodon dă indicații Guvernului.

PE LUNG

Alimentarea copiilor în școli

Elevii din ciclurile primare și gimnaziale vor fi alimentați gratuit la școală, a menționat Ion Chicu, El a precizat că Guvernul va veni în curând cu calculele respective, menționând între altele că inițiativa îi aparține lui Igor Dodon. Suma exactă și perioada de când va fi realizat acest proiect nu a fost anunțat. Oficialul a precizat că resursele financiare necesare vor fi alocate de Guvern, împreună cu autoritățile publice locale.

„Cunoaștem că mulți copii au rămas fără părinți sau sunt plecați, iar alimentarea este cum este. În afară de datoria sfântă ca să le asigurăm sănătatea, trebuie să avem grijă și de imunitate”, a declarat Ion Chicu.

Prețurile la carburanți, plafonate de Agenția Națională de Reglementare în Energetică 

Prețurile carburanților vor fi din nou plafonate de Agenția Națională de Reglementare în Energetică. Guvernul va finaliza săptămâna curentă proiectul de lege respectivi, a declarat  Ion Chicu, menționân că „actuala practică nu este bună”

„Săptămâna aceasta vom finaliza elaborarea proiectului de modificare a legii ca ANRE să plafoneze iarăși prețurile la carburanți. Cunoașteți că am instituit comisia de monitorizare a prețurilor. Am analizat efectele modificării legii când prețurile se stabilesc de sinestătător de operatori și credem că nu e o practică bună”, a spus premierul. 

Chicu a precizat că, în prezent, legislația prevede o rentabilitate de 10% pentru operatorii din domeniu, dar statul nu are nicio pârghie să afle costurile lor. „Și aici ei au o mare flexibilitate mai ales la majorări. Se mai întâmplă și diminuări, ca săptămâna trecută, dar vrem să fie totul întemeiat. De asta o să revenim la plafonarea de către ANRE a prețurilor la carburanți”, a declarat Chicu.

În 2016, prețurile plafon la benzină și motorină erau stabilite de ANRE o dată la două săptămâni. În vara anului 2018 au fost aprobate noi modificări potrivit cărora ANRE urma să stabilească prețurile plafon o dată la 3 luni, dar din martie 2019, ANRE nu mai participă la plafonarea prețurilor la carburanți.

Despre restanțele salariale 

„Bugetul de stat nu înregistrează deficit, iar restanţele salariale în unele domenii de activitate este cauzat de neglijenţa din interiorul instituţiilor. Nu este absolut nicio problemă cu finanțarea. Este problema de lipsa a ordinii, de eliminare a acelor disfuncțiuni pe care am raportat-o în momentul învestirii Guvernului”, a ținut să precizeze Ion Chicu.

Precizarea premierului survine după ce actorii de la mai multe teatre s-au plâns în luna ianuarie pe Facebook că nu și-au ridicat salariile pe luna decembrie. De asemenea, premierul a fost sesizat pe facebook că și unele cadre didactice au întârzieri salariale.

„Este clar că trebuie de restabilit disciplina în instituții. De mai concendiat, de mai sancționat, inclusiv miniștrii. De exemplu teatrele, care încă de vara trecută trebuiau să fie reorganizate în instituții publice. Nici până astăzi nu sunt reorganizate așa cum trebuie. De asemenea, unele universități trebuie să treacă la autofinanțare, pentru că încă din 2013 li se extinde termenul”, a adăugat oficialul.

„Chiar dacă subalternul greșește, fii bun și plătește”

Întrebat de presă cine din Guvern nu se descurcă, Ion Chicu a menționat că o evaluare a Cabinetului de Miniștri va fi făcută la 100 de zile de activitate a acestui Guvern.

„Eu am întrebări față de toți miniștrii. Față de mine au mulți întrebări. O să facem evaluarea respectivă, dar este lipsa de disciplină în anumite instituții. Nu neapărat ministrul e de vină, dar odată ce ți-ai asumat această răspundere, chiar dacă subalternul greșește fii bun și plătește”, a spus Ion Chicu.  

De ce nu au fost alocați bani pentru parlamentarelele noi de la Hâncești

Premierul Ion Chicu a fost întrebat despre inițiativa Ministerului Finanțelor de a folosi banii destinați alegerilor prezidențiale pentru organizarea scrutinului parlamentar din Hâncești. Acolo unde la 15 martie trebuie să aibă loc alegeri parlamentare noi. Asta după ce deputatul Alexandru Botnari (PDM), care a câștigat în circumscripția nr.38, a decis să renunțe la mandat de deputat 

„Când a anunțat fostul deputat Botnari că renunță la mandat? Am răspuns la întrebare?”, a întrebat retoric premierul Ion Chicu. 

Oficialul a explicat că Legea bugetului pentru anul 2020 a fost votată înainte ca Alexandru Botnari să anunțe că pleacă din Parlament și că trebuie de organizat alegeri parlamentare noi. „Dacă Doamne ferește cineva decide să fie organizate alegeri parlamentare în 2020? Bineînțeles că acești bani nu sunt prevăzuți în buget. Trebuie să vii cu rectificare. Așa și la Hâncești. Se va face această re-alocare, e un lucru tehnic care se întâmplă tot timpul”, a spus Ion Chicu.

De notat că, ministrul Finanțelor Sergiu Pușcuță într-o scrisoare CEC, a propus ca din cele 167 milioane de lei prevăzute în buget pentru alegeri prezidențiale 4,2 milioane de lei să fie alocate în scopul acoperirii cheltuielilor necesare organizării și desfășurării alegerilor parlamentare noi din 15 martie. 

De când Igor Dodon dă indicații Guvernului și premierului?

După ce președintele Igor Dodon a utilizat în cadrul declarațiilor anterior mai multe ori expresii de genul„ am pus în sarcină” sau „am dat indicații Guvernului”, jurnaliștii l-au întrebat pe Ion Chicu de când șeful statului dă indicații Guvernului și premierului.

„L-ați întrebat pe dl președinte?”, a fost reacția lui Ion Chicu. „Noi avem cadrul constituțional, totul este conform legislației. Suntem bucuroși că avem acesta conlucrare și coordonăm activitățile, că altfel nu e posibil”, a menționat oficialul.

Totodată, el a adăugat că „indicații prim-ministrului poate sa dea fiecare cetățean al RM“.

Despre secetă

„Este problema secetei, bineînțeles. Văd că în ultima săptămână mai plouă. Ne-au rugat de ploaie, puteți considera că e meritul Guvernului. Dar dacă serios, într-adevăr situația este cum este. În deplasarea de la sudul țării am văzut că acolo este foarte uscat. Specialiștii ne-au spus că 40 de centimetri din stratul de sol este absolut uscat”, a relatat Ion Chicu.

Șeful Guvernului a mai spus că în prezent nu se discută despre eventuale compensații pentru agricultori în caz de secetă.

El a venit cu o recomandare pentru agricultori: să-și asigure terenurile. „În caz de situații excepționale, statul acordă compensări. Cazul nu s-a întâmplat. Sperăm că totul va fi bine. În primul rând agricultorii nu trebuie să uite că este instrumentul asigurărilor. Doi. Trebuie să revenim la programul de reabilitarea a irigării, pentru că schimbările climaterice încep să-și arate consecințele”, a mai spus Chicu.

Citește mai departe

Politică

Politica moldovenească azi. Sergiu Sîrbu, citat într-un dosar penal, iar fracțiunea DA cere investigarea operațiunii Laundromat

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Deputatul PDM Sergiu Sîrbu a fost citat și audiat la Procuratura Anticorupție, fiind vizat într-un dosar deschis pentru corupere activă. El declară că este vorba despre „un dosar politic până în măduva oaselor”. 

Fracțiunea Platforma DA cere constituirea unei Comisii de anchetă privind elucidarea tuturor circumstanţelor prin care a fost posibilă operațiunea „Laundromat”. 

Fracțiunea PSRM anunță despre mai multe inițiative în domeniul social, fără a preciza costul și sursele de finane aale acestora. 

Iar un deputat de la Chișinău face apel către Guvernul de la București privind urgentarea examinării cererilor depuse pentru obținerea cetățeniei române.

PE LUNG

Deputatul PDM Sergiu Sîrbu, cercetat pentru corupere activă

Deputatul Partidului Democrat Sergiu Sîrbu a fost citat astăzi, la Procuratura Anticorupție. Acesta este cercetat pentru corupere activă. După audieri, deputatul a menționat că este vorba despre „un dosar politic până în măduva oaselor”, deschis în urma „unei declarații politice iresponsabile”.

Procuratura Anticorupție nu a difuzat un comunicat de presă, în care să  ofere detalii asupra cauzei penale. Și deputatul democrat a ezitat să ofere detalii.

„Vreau din start să menționez că este un dosar politic până în măduva oaselor atât ca formă, cât și conținut, deoarece vizează politicieni, deoarece a fost intentată în baza unei declarații politice. A fost o declarație iresponsabilă a unui politician, care a luat forma unui denunț. Este un dosar profund politic. Evident, nu recunosc acele aberații care sunt aduse”, a declarat Sîrbu.

El a mai spus că dosarul penal a fost inițiat în baza unui denunț scris de un politician „cu care se cunoaște de foarte mulți ani”. El a refuzat să spună cine este denunțătorul. „Chipurile i-aș fi promis bani, anumite favoruri, dar vreau să declar foarte responsabil că este o acuzație absolut falsă”, a spus Sîrbu. 

Avocata deputatului a precizat că este cercetat pentru corupere ă în proporții deosebit de mari. Este vorba despre articolul 325 alineatul 3, corupere activă săvârșită în proporții deosebit de mari în privința unei persoane cu funcții de demnitate publica.

Totodată, Sergiu Sîrbu a relatat că atât el, cât și familia sa, începând din luna iunie ar fi fost  supus unor presiuni, intimidari, mesaje din partea politicului „pentru a fi mai calm, de a-l reduce la tăcere”.

Platforma cere constituirea unei comisii de anchetă privind operațiunea „Laundromat”

Fracțiunea Platformei DA cere constituirea unei Comisii de anchetă privind elucidarea tuturor circumstanţelor prin care a fost posibilă operațiunea „Laundromat”, în urma căreia  a avut loc „spălarea” banilor mafiei ruseşti prin băncile Republicii Moldova. Proiectul de hotărâre a fost înregistrat deja în Parlament. Declarații în acest sens au fost făcute de deputata PPDA, Inga Grigoriu, în cadrul unei conferințe de presă.

Inga Grigoriu a menționat că Republica Moldova a ajuns să fie plasată în lista statelor monitorizare de instituții internaționale, deoarece a admis ca prin sistemul său judecătoresc și bancar să fie comisă o infracțiune financiară de proporţii uriaşe, care a afectat inclusiv sistemul bancar european. Deciziile judecătorilor au avut rolul de a legitima banii murdari, devenind peste noapte legali.

Deptata  Grigoriu a menționat că lipsa de acțiuni în investigarea „Laundromatului” şi de prevenire a spălării banilor murdari, este cauzată şi de perpetuarea unei rețele dense de indivizi corupți, interesați de aceste tranzacții criminale, dar și a unei influențe determinante a factorului politic asupra desfășurării anchetei. Toate aceste circumstanțe urmează a fi stabilite în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă.

„Actuala majoritate parlamentară, dacă vrea să demonstreze că este interesată real de lupta cu corupția, de eradicarea schemelor frauduloase care au avut un impact extrem de negativ asupra imaginii R. Moldova, au vulnerabilizat sistemul financiar-bancar şi au supus justiția unui control total de către grupări criminale, este obligată să voteze pentru constituirea acestei comisii”, a menționat ea. 

Laundormatul rusesc – operațiune pe parcursul anilor 2010-2014, în urma căreia  miliarde de dolari americani de la băncile rusești au fost spălați prin intermediul băncilor din Republica Moldova, folosind hotărâri judecătorești ilegale privind datoriile false. Fondurile „curățate” au fost transferate în continuare către un grup de societăți de tip off-shore care au conturi în băncile occidentale

Un deputat  face apel pentru urgentarea examinării cererilor pentru obținerea cetățeniei române

Deputatul Iurie Reniță a lansat un apel către Guvernul României și Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) pentru identificarea unor soluții de reducere efectivă a termenelor de examinare a dosarelor de către ANC, „astfel ca cei peste 230.000 de basarabeni din lista de așteptare să poată spune deschis, cu demnitate și cu bucurie la depunerea jurământului: „Mândru că sunt român!””.

Ex-ambasadorul Republicii Moldova la București a menționat că chiar dacă sub aspect legal termenii de examinare a dosarelor au fost reduși considerabil în comparație cu anii precedenți, această prevedere juridică nu și-a găsit încă materializarea deplină din varii motive.  Iurie Reniță a prezentat și anumite cifre în acest sens: 1) dosare înregistrate: 2017 – 94.916; 2018 – 100.157; 2019 – 100.147; 2) dosare soluționate prin ordin: 2017 – 85.307; 2018 – 47.157; 2019 – 43.551; 3) dosare în lucru: 230.389.

Totodată, în opinia deputatului, ar fi indicat, dincolo de dreptul legal și istoric al basarabenilor la redobândirea cetățeniei, să se purceadă la o evaluare exigentă a persoanelor care au compromis, profanat și defăimat, în mod demonstrativ și sfidător atât România, cât și cetățenia română, chiar fiind deținătorii acesteia.

 „Regretabil, dar „nu ducem lipsă” de cei care mai ieri operau cu cuvinte gen “frați români”, iar astăzi deja vorbesc de „ocupația română” doar ca să între și mai mult în grațiile Moscovei. Dacă autoritățile de la București au vreo problemă în identificarea lor, vă asigur că basarabenii care au redobândit cetățenia părinților și a buneilor noștri din respect, dragoste și mândrie față de Neam și de Țară, vor ajuta să-i identifice pe cei care manifestă o atitudine profund ostilă și agresivă față de tot ce-i românesc aici, în Republica Moldova, și peste hotarele ei”, se arată în mesajul deputatului.

Socialiștii promit mai multe inițiative în domeniul social

Deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă, mai multe inițiative în domeniul social, fără însă a preciza „costul” și sursele de finanțare ale acestora. Astfel, deputatul socialist a menționat că fracțiunea PSRM a  elaborarea unor mecanisme suplimentare care să sprijine cele peste 100 de mii de persoane care s-au pensionat înainte de 1999, care au un stagiu de cotizare mare, însă o pensie mică calculată conform legislației vechi.

Odnostalco a mai spus că deputații socialiști își propun și îmbunătățirea mecanismului de determinare a grupului de dizabilități. Potrivit lui, din păcate, astăzi există cazuri de determinare nu tocmai echitabilă a gradului de dizabilitate – atât în ceea ce privește examinarea deciziilor, cât și în conformitate cu avizul medical privind starea reală a sănătății persoanei.

Totodată, el a anunțat că fracțiunea PSRM a pregătit un proiect de lege conform căruia pensionarii din Moldova care primesc pensia în străinătate vor fi deserviți gratuit în instituțiile medicale din Moldova, „la fel ca ceilalți cetățeni ai țării”. În acest context, socialistul a anunțat despre deschidere în sate a unor puncte farmaceutice, care să asigure accesul la medicamente în toate localitățile din țară. 

Citește mai departe

Alegeri

Cât ne-ar putea costa turul II și ce urmează să se întâmple

Publicat

pe

PE SCURT

Încă nu se știe exact cât a cheltuit Comisia Electorală Centrală pentru organizarea primului tur. Totuși, bugetul estimat de CEC acum un an a fost de 84 de milioane de lei. Pentru organizarea turului II, bazându-se pe rezultatele scrutinelor precedente și luând în calcul factori precum inflația, CEC a prevăzut aproape 27 de milioane de lei.

Peste 2 săptămâni, în 380 de localități din țară se va desfășura al doilea tur de scrutin pentru alegerea primarilor. În Capitală, din cele 18 localități din suburbie, în 11 va avea loc al doilea tur.

PE LUNG

Comisia Electorală Centrală a planificat 84 de milioane de lei pentru primul tur, iar următorul ne-ar putea costa aproape 27 de milioane de lei, potrivit Hotărârii CEC nr. 1874 din 14 noiembrie 2018 cu privire la aprobarea bugetului Comisiei Electorale Centrale pentru anul 2019.

Potrivit membrului CEC, Andrei Volentir, cât ne-a costat exact primul tur al alegerilor generale locale încă nu se știe, întrucât consiliile de circumscripție urmează să expedieze rapoartele.

„Planificarea bugetului pentru alegerile generale locale are loc în funcție de mai mulți parametri. Printre acești parametri se numără: salarizarea (se face conform normelor legale pentru anumite funcții), costurile buletinelor de vot (prețul de piață și inflația) și altele. După ce bugetul este aprobat, atunci când CEC are cheltuieli, emite dispoziții de plată care ulterior sunt expediate Trezoreriei de Stat, iar cea din urmă debursează acei bani”.

În cazul în care CEC a cheltuit mai puțin bani decât a planificat, aceștia rămân în bugetul de stat. Comisia Electorală Centrală poate dispune de acei bani rămași prin realocarea lor, dacă sunt posibile alegeri repetate în alte localități.

„Când planificăm turul II al alegerilor generale locale, noi studiem tablourile alegerilor locale din 2015 și 2011. În baza unei medii generale și a tipurilor de așezări, planificăm bugetul”, a explicat Andrei Volentir, membrul CEC.

Mun. Chișinău

În orașul Chișinău și în suburbii au participat la vot 229 637 oameni. Aproape 56% dintre alegători au fost femei și cei mai mulți votanți au avut vârsta cuprinsă 56 și 70 de ani.

Candidatul PSRM Ion Ceban a fost votat de 40,16 % din alegători, iar candidatul ACUM Andrei Năstase  – 31,09%. Pe poziția trei s-a clasat fostul primar al Chișinăului Dorin Chitoacă cu puțin peste 10% de voturi. În Consiliul Municipal Chișinău, PSRM a acumulat 37,62%, iar ACUM – 33,27%.

În majoritatea localităților din suburbia Chișinăului, oamenii au votat consilierii ACUM pentru consiliul comunal sau sătesc. Candidatul PDM din orașul Codru, Ion Andrieș, nu a fost votat de nimeni. Locuitorii comunei Cruzești și-au dat votul pentru un primar liberal, iar pentru consiliu – Partidul Șor (382 de voturi), în timp ce pentru consilierii PL au votat 132 de oameni. PSRM a obținut 118 voturi, iar ACUM 55.

Potrivit Promo-LEX, la alegerile generale locale 2019 au avut loc de două ori mai puțin incidente față de alegerile generale locale 2015: 743 vs. 1814

În toată țara

11 orașe și municipii din țară și-au ales primarii din prima. PSRM a câștigat în orașele Briceni, Ocnița și Comrat. Partidul lui Renato Usatîi a câștigat în Drochia, Glodeni și Bălți. Cei mai mulți candidați independenți au avut câștigat în centrul țării: Ungheni, Strășeni, Ialoveni. La cârma municipiului Cahul va fi un independent. Municipiul Orhei va fi cârmuit de un candidat al Partidului Șor. ACUM și PDM nu a câștigat niciun centru raional.

Municipiul Comrat va fi condus de Anastasov Serghei (PSRM), votat de 94,58% din alegători.

În 518 localități din țară locuitorii și-au ales primarii din primul tur. Iată cum arată repartizarea, pe țară, a mandatelor conform criteriului de apartenență politică:

 • Partidul Democrat din Moldova – 191
 • Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” – 124
 • Blocul electoral ”ACUM Platforma DA și PAS”–  82
 • Partidul Liberal Democrat din Moldova – 26
 • Partidul Politic „Șor” – 13
 • Partidul politic Partidul Nostru – 10
 • Partidul Comuniștilor din Republica Moldova – 4
 • Partidul Politic „Partidul Popular Românesc” – 2
 • Partidul Liberal – 1
 • Partidul Politic „Partidul Unității Naționale” – 1
 • Candidați independenți – 64.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, la scrutinul local de ieri au votat circa 1 mln 174 mii de alegători sau 41,7 la sută din numărul alegătorilor incluși în listele electorale.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

EconomieO zi în urmă

Cât costă produsele ecologice de igienă pentru o lună

PE SCURT După ce Parlamentul a votat în lectura a doua modificările de lege potrivit cărora se vor aplica amenzi...

Cultură2 zile în urmă

Ce faci în weekend? Învață să crești plante, discută despre prieteniile online sau mergi la un concert pe întuneric

PE SCURT În acest weekend îți propun să mergi la o întâlnire la Primăria Chișinău unde îți vei putea exprima...

Ecologie3 zile în urmă

Cum poți transforma plasticul într-o avere

PE SCURT Avem o problemă cu plasticul. Zilnic producem tone de deșeuri din care reciclăm doar 10%, iar restul ajunge...

Partidul Democrat din Moldova3 zile în urmă

Candu’s 5. De ce a plecat fostul speaker din PDM și ce planuri au cei 6 ex-democrați

PE SCURT Andrian Candu, urmat de Sergiu Sîrbu, Grigore Repeșciuc, Vladimir Cebotari, Eleonora Graur și Corneliu Padnevici, a părăsit partidul...

Social4 zile în urmă

Satul moldovenesc unde oamenii s-au unit împotriva violenței

PE SCURT Fiecare sat și oraș trebuie să aibă un plan de acțiuni concrete prin care să prevină violența în...

Cultură4 zile în urmă

Gogol, scriitorul care a trăit 43 de ani cu frica de propriii demonii

PE SCURT Nicolai Gogol a fost scriitorul care a revoluționat literatura rusă prin operele sale. A relatat perfect realitățile dure...

Cultură4 zile în urmă

Ce șansă a ratat R. Moldova și de ce suntem un popor vegetal. Povestește Ana Blandiana

PE SCURT Renumita scriitoare Ana Blandiana s-a aflat timp de câteva zile în Republica Moldova, unde a participat la dezbateri...

Advertisement

Politică

PoliticăO săptămână în urmă

O zi reușită pentru Blocul ACUM în Parlament. Cum a decurs ședința de astăzi

PE SCURT Deputații Blocului ACUM au depus astăzi în plenul Parlamentului o moțiune simplă împotriva ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi....

PoliticăO săptămână în urmă

Ministru suedez la Chișinău: Vrem să vedem oameni concreți puși după gratii pentru frauda bancară

PE SCURT Suedia este pregătită să ofere asistență inițiativelor de reformă din Republica Moldova și va urmări îndeaproape progresul acestora,...

Politică2 săptămâni în urmă

Cât au costat 14 deputați ex-comuniști și cine l-a denunțat la CNA pe Sergiu Sîrbu. Povestește Voronin

PE SCURT Președintele Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin susține că cei 14 deputați care au plecat în decembrie 2015 din PCRM,...

Istorie2 săptămâni în urmă

BBC la Ziua Independenței în Transnistria: Sărbătoarea unei națiuni care nu există

PE SCURT „Emoția lor colectivă a fost aproape palpabilă în această zi surprinzător de caldă din septembrie. Sărbătorirea Zilei Independenței...

Politică2 săptămâni în urmă

După zece ani pauză, militarii noștri vor defila pe Piața Roșie la 9 mai. Și alte decizii ale Guvernului RM de azi

PE SCURT Pacienții asigurați vor avea acces la un număr mai mare de servicii medicale, iar directorii instituțiilor medico-sanitare publice...

Politică2 săptămâni în urmă

Plahotniuc nu are nevoie de viză în SUA pentru că deja este acolo. Ce mai spune Andrian Candu despre PDM

PE SCURT Fostul lider al PDM Vlad Plahotniuc se află acum în SUA, chiar dacă a fost desemnat public de...

Politică2 săptămâni în urmă

Ce riscă fostul șef al SIS pentru expulzarea ilegală a profesorilor turci

PE SCURT Fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, va sta pe banca acuzaților pentru abuz...

Advertisement

Opinii

februarie 2020
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829