Connect with us

Politică

Duminică, 19 noiembrie, vor avea loc alegeri locale noi în 10 localități din țară

Publicat

pe

Duminică, 19 noiembrie, vor avea loc alegeri locale noi în 10 localități din țară.

Astfel, locuitorii din orașul Sîngera din municipiul Chișinău, comuna Berlinți din raionul Briceni, comuna Zârnești din raionul Cahul, comuna Plopi din raionul Cantemir, comuna Ștefănești din raionul Florești, satul Fundurii Noi din raionul Glodeni, comuna Lăpușna din raionul Hâncești, comuna Sărăteni din raionul Leova, satul Căpriana din raionul Strășeni și comuna Ghiliceni din raionul Telenești își vor alege primarii.

Pentru funcția de primar în cele 10 localități unde se va desfășura scrutinul, s-au înscris în cursă 26 de concurenți electorali (5 femei și 21 de bărbați).

Dintre aceștia, 4 sunt candidați independenți și 22 sunt desemnați de formațiuni politice.

Cei mai mulți candidați la funcția de primar au fost înregistrați de consiliile electorale de circumscripție electorală Sângera, municipiul Chișinău și Berlinți, raionul Briceni, câte 6 și, respectiv, 4 concurenți.

Pentru funcția de primar în localitățile Căpriana, raionul Strășeni și Ghiliceni, raionul Telenești, au fost înregistrați cîte 3 concurenți; pentru localitățile Zârnești, raionul Cahul, Ștefănești, raionul Florești, Fundurii Noi, Sărăteni, raionul Leova– câte 2 candidați, iar pentru comunele Plopi, raionul Cantemir și Lăpușna, raionul Hâncești – câte 1 candidat.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Politică

Igor Dodon: Pledez pentru ascensiunea dialogului RM-UE

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Președintele Igor Dodon a declarat astăzi în cadrul unei întrevederi cu Peter Michalko, șeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, că pledează pentru ascensiunea dialogului RM-UE în toate domeniile de interes comun.

Șeful statului și-a reconfirmat atașamentul pentru promovarea unei politici externe echilibrate, păstrarea acordurilor semnate, implementarea reală a reformelor în beneficiul cetățenilor. Mai mult, Igor Dodon a menționat că Uniunea Europeană este un partener de încredere al Moldovei.

PE LUNG

Într-un mesaj postat pe Facebook președintele Dodon a relatat că în cadrul dialogului avut cu Peter Michalko a fost făcut un schimb de opinii cu privire la situația curentă din țara noastră și din regiune.

S-a vorbit despre alegerile pentru Parlamentul European care urmează să aibă loc în luna mai, curent, despre extinderea și aprofundarea relațiilor de colaborare dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, dar și despre situația politică internă.

Șeful statului a mai spus că, în altă ordine de idei, au fost unanimi în opinia privind necesitatea depășirii blocajului politic post-electoral din țara noastră în vederea creării unei majorități parlamentare care să-și asume răspunderea pentru instituirea unui nou guvern responsabil și eficient.

„L-am informat pe oficialul european despre invitația pe care am adresat-o astăzi celor trei formațiuni parlamentare (PSRM, PDM, blocul ACUM) de a iniția un dialog pe marginea formării majorității parlamentare. Mi-am exprimat speranța că aceste discuții vor impulsiona procesul de negocieri dintre partide și vor deschide noi perspective de depășire a situației incerte din țara noastră”, a adăugat Igor Dodon.

Citește mai departe

Politică

Secretariatul Parlamentului precizează: proiectele blocului ACUM, înscrise în registrul de intrare al Legislativului

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Proiectele de acte legislative prezentate de un grup de 26 de deputați ai blocului ACUM au fost înscrise în registrul de intrare al Parlamentului.

Totodată, Direcția juridică a Parlamentului urmează să se expună în perioada imediat următoare privind procedura și condițiile de introducere a documentelor vizate în procedură legislativă, precizează Secretariatul Parlamentului

PE LUNG

Precizarea survine după ce astăzi deputatul blocului ACUM Sergiu Litvinenco a anunțat pe Facebook că Secretariatul Parlamentului a refuzat să înregistreze „o parte din pachetul antioligarhic” al blocului ACUM, pe motiv că nu există conducerea Parlamentului, respectiv, nu are cine pune „viza” pe proiecte.

După anunțul deputatului, Secretariatul Legislativului a precizat că proiectele de acte legislative și propunerile legislative se depun, prin cutumă, pe numele Biroului Permanent și se distribuie spre raportare și avizare prin dispoziția președintelui Parlamentului, potrivit Regulamentului Parlamentului.

Procedura de înregistrare a proiectelor de acte și propuneri legislative este stipulată în articolul 47 – 48 din legea nominalizată.

După înregistrare, în cel mult 5 zile lucrătoare de la data includerii în procedura legislativă, proiectele de acte legislative, propunerile legislative, precum şi documentele menţionate la art.47 alin.(6) se plasează pe web site-ul Parlamentului.

Regulamentul Parlamentului este lege organică aprobată la 2 aprilie 1996, iar ultimele modificări și completări ale legii au fost efectuate în aprilie 2007.

Precizăm că pachetul de legi propus de Blocul ACUM, include: adoptarea Declarației Parlamentului cu privire la caracterul capturat al instituțiilor statului, ajustarea cadrului normativ necesar pentru: demiterea Procurorului general, a conducerii Serviciului Informații și Securitate, a membrilor CEC, a conducerii CNA, a membrilor CCA, a conducerii ANI și CSJ.

De asemenea, pachetul prevede anularea sistemului electoral mixt și crearea a 3 comisii parlamentare de anchetă cu privire la: investigarea furtului miliardului, consecințele implementării legii privind amnisitia capitalului, anchetarea operațiunilor de spălare a banilor (landromat). În plus, prevede adoptarea Legii Magnitsky.

Citește mai departe

Politică

Inițiative legislative ale ACUM nu au fost înregistrate în Parlament. Litvinenco: Argumentul refuzului este uluitor

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Secretariatul Parlamentului a refuzat să înregistreze „o parte din pachetul antioligarhic” al blocului ACUM, a anunțat astăzi deputatul blocului Sergiu Litvinenco.

Potrivit lui, această parte de pachet conține 2 proiecte de legi și 5 proiecte de hotărâri ale Parlamentului, fiecare proiect având semnătura a 26 de parlamentari ai Blocului ACUM.

Litvinenco a spus că argumentul refuzului este unul uluitor – nu există conducerea Parlamentului, respectiv, nu are cine pune „viza” pe proiecte.

PE LUNG

Astfel, Sergiu Litvinenco a menționat pe Facebook că nu există vreo prevedere legală care ar condiționa înregistrarea inițiativelor legislative de alegerea sau ne-alegerea președintelui Parlamentului.

Totodată, deputatul ACUM a venit cu două exemple, care potrivit lui, exemplifică „cât de ipocriți sunt cei din Secretariatul Parlamentului”.

„După alegerile din 30.11.2014, președintele Parlamentului a fost ales la 23 ianuarie 2015. În perioada dintre ziua alegerilor (30.11.2014) și desemnarea președintelui Parlamentului (23.01.2015), aceeași Direcție generală documentare parlamentară a înregistrat… 18 proiecte de acte legislative. La fel s-a procedat și în 2010 – speakerul a fost ales pe 30.12.2010, pe când Direcția generală documentare parlamentară a înregistrat mai multe proiecte de acte legislative chiar si pe 28.12.2010. Această informatie este disponibilă pe site-ul Parlamentului”, a ținut să precizeze Sergiu Litvinenco.

În acest context, el s-a întrebat retoric dacă prin lipsirea deputaților de dreptul la inițiativă legislativă contrar prevederilor Constituției și legii,  nu s-a comis nicio infracțiune de abuz în serviciu prevăzută de Codul penal.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Politică28 de minute în urmă

Igor Dodon: Pledez pentru ascensiunea dialogului RM-UE

PE SCURT Președintele Igor Dodon a declarat astăzi în cadrul unei întrevederi cu Peter Michalko, șeful Delegaţiei Uniunii Europene în...

ExterneO oră în urmă

Un an de la tragedia din „Зимняя вишня”. Ce a schimbat incendiul în care au murit 60 de oameni

PE SCURT Un an în urmă, în centrul comercial „Зимняя вишня” (n.red.: Vișina de iarnă) din Kemerovo, Federația Rusă a...

Social2 ore în urmă

Medicul, vizat în dosarul „mitei pentru judecători”, va plăti o amendă de 115 mii lei

PE SCURT Judecătoria Chișinău i-a aplicat unui medic dintr-un spital din capitală o amendă în mărime de 2 300 de...

Social2 ore în urmă

Republica Moldova va adopta aceeași poziție ca și țările din Uniunea Europeană privind trecerea la ora de vară

PE SCURT Pe 31 martie 2019, ultima duminică a lunii, la ora 2.00, pe întreg teritoriul Republicii Moldova va avea...

Politică2 ore în urmă

Secretariatul Parlamentului precizează: proiectele blocului ACUM, înscrise în registrul de intrare al Legislativului

PE SCURT Proiectele de acte legislative prezentate de un grup de 26 de deputați ai blocului ACUM au fost înscrise...

Politică4 ore în urmă

Inițiative legislative ale ACUM nu au fost înregistrate în Parlament. Litvinenco: Argumentul refuzului este uluitor

PE SCURT Secretariatul Parlamentului a refuzat să înregistreze „o parte din pachetul antioligarhic” al blocului ACUM, a anunțat astăzi deputatul...

Justiție4 ore în urmă

Un român, anunţat în căutare pentru traficarea a patru moldovence, a fost reţinut în Grecia

PE SCURT Un cetăţean român, anunţat de autorităţile Republicii Moldova în căutare internaţională pentru traficarea a patru moldovence, a fost...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri4 zile în urmă

Cine este noul președinte al raionului Criuleni

PE SCURT  La ședința consiliului raional de astăzi, 21 martie, a fost ales un nou președinte al raionului Criuleni. Cu...

AlegeriO săptămână în urmă

Alegeri parlamentare 2019: 9 candidați care au luat mai puțin de 200 de voturi

Comisia Electorală Centrală a publicat rezultatele finale ale alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. Moldova.org a cercetat rezultatele și vă...

AlegeriO săptămână în urmă

PDM, gata să discute cu Comisia de la Veneția și să schimbe Constituția pentru retragerea mandatelor deputaților

Curtea Constituțională a confirmat pe 14 martie rezultatele referendumului republican consultativ din 24 februarie 2019. La referendum au participat mai...

AlegeriO săptămână în urmă

Valeriu Munteanu: „Truda” PL în campania electorală a turnat multă apă la moara PD”

Fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, fost membru al Partidului Liberal, a declarat în cadrului unui interviu pentru tribuna.md că „PL...

AlegeriO săptămână în urmă

Alegeri parlamentare: top 5 deputați care au câștigat la limită

După afișarea rezultatelor finale de către Comisia Electorală Centrală, Moldova.org a cercetat rezultatele și vă propune topul celor 5 deputați...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Ceasul buclucaș / Cadoul electoral de la Șor, scos la vânzare de un alegător

Pliantele electorale și-au găsit locul în stocul de făcut foc iarna, calendarele stau cuminți pe pereți, dar iată că unul...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Alegătorii din circumscripția 48, învățați cum să voteze pentru un candidat din regiunea separatistă

Un utilizator Facebook a făcut publice niște imagini video în care se vede cum un bărbat îi învață pe ceilalți...

Advertisement

Opinii

martie 2019
L Ma Mi J V S D
« feb.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com