Drumurile din plastic reciclat devin o realitate în Los Angeles

PE SCURT

Pentru a gestiona mai bine deșeurile de plastic, orașul american Los Angeles poartă în discuții cu Technisoil, o companie inovatoare de producție, pentru a utiliza în mod eficient plasticul în construcția drumurilor orașului.

Autoritățile locale au declarat că optează pentru reutilizarea inteligentă a deșeurilor din plastic, catalogate de obicei ca un flagel ecologic. Astfel, înlocuirea materialelor rutiere asfaltate cu deșeuri de plastic reciclate ar putea crea economii considerabile atât la construcția drumurilor, cât și la gestionarea deșeurilor.

PE LUNG

Plasticul nu este biodegradabil și a devenit în prezent o amenințare semnificativă pentru mediu, pătrunzând în oceane și dăunând vieții marine. În același timp, întreținerea drumurilor este o afacere costisitoare. Pentru a soluționa cele două probleme cheie – excesul deșeurilor din plastic și întreținerea durabilă a drumurilor, Los Angeles și Technisoil au decis să utilizeze plasticul reciclat în construcția drumurilor. Pentru început, tehnologia inovatoare va fi testată la colțul străzii West First și North Grand Avenue.

Pentru început, plasticul va fi granulat, iar apoi topit într-un tip de material pe bază de ulei, numit bitum. Acesta este liantul pe bază de petrol în asfalt. Astfel, „uleiul de plastic” va fi apoi amestecat cu alte materiale de pavaj pentru a crea un tip de asfalt infuzat din plastic.

Care sunt avantajele acestor drumuri din plastic?

În primul rând, sunt o alternativă mai puțin costisitoare în comparație cu bitumul sau asfaltul tradițional. Deoarece asfaltul alimentat cu plastic reduce cantitatea de petrol din asfalt, aceste drumuri necesită mai puțin timp pentru asamblare, ceea ce le face o alegere optimă din punct de vedere financiar. În plus, aceste drumuri au „o amprentă” de carbon mai mică, deoarece plasticul reutilizat produce mai puține emisii.

Totodată, drumurile din plastic sunt durabile și sunt de șapte ori mai rezistente decât asfaltul obișnuit, ceea ce se conduce la costuri mai mici de întreținere a drumurilor.

Inhabitat: „Făcând acest lucru, națiunea va fi mai aproape de atenuarea poluării din plastic, contribuind în același timp la îmbunătățirea rețelei vaste de drumuri din țară care încă nu au fost reparate sau renovate.”

Este adevărat că ecologiștii au temeri că plasticul ar putea ajunge în resursele de apă, dar atât autoritățile din Los Angeles, cât și Technisoil, susțin că au efectuat teste care dovedesc contrariul. Momentul este oportun pentru ca Los Angeles să utilizeze plasticul reciclat, deoarece China a încetat să mai accepte deșeurile reciclabile din Orașul Îngerilor.

„Aceasta este o tehnologie interesantă și durabilă și este ceva ce credem că va merge mai departe și ar putea schimba jocul dacă o vom implementa pe scară largă.”

În loc să acumuleze plastic în depozitele de deșeuri din sudul Californiei, acest proiect promite utilizarea eficientă a plasticului, reducând concomitent costurile de gestionare a deșeurilor dar și de construcție a drumurilor. Dacă acest proiect se va dovedi unul reușit, acesta ar putea deveni un model pe care îl pot implementa și alte orașe din Statele Unite.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.