""
Connect with us
"
"

Ecologie

Drumurile din plastic reciclat devin o realitate în Los Angeles

Publicat

pe

PE SCURT

Pentru a gestiona mai bine deșeurile de plastic, orașul american Los Angeles poartă în discuții cu Technisoil, o companie inovatoare de producție, pentru a utiliza în mod eficient plasticul în construcția drumurilor orașului.

Autoritățile locale au declarat că optează pentru reutilizarea inteligentă a deșeurilor din plastic, catalogate de obicei ca un flagel ecologic. Astfel, înlocuirea materialelor rutiere asfaltate cu deșeuri de plastic reciclate ar putea crea economii considerabile atât la construcția drumurilor, cât și la gestionarea deșeurilor.

PE LUNG

Plasticul nu este biodegradabil și a devenit în prezent o amenințare semnificativă pentru mediu, pătrunzând în oceane și dăunând vieții marine. În același timp, întreținerea drumurilor este o afacere costisitoare. Pentru a soluționa cele două probleme cheie – excesul deșeurilor din plastic și întreținerea durabilă a drumurilor, Los Angeles și Technisoil au decis să utilizeze plasticul reciclat în construcția drumurilor. Pentru început, tehnologia inovatoare va fi testată la colțul străzii West First și North Grand Avenue.

Pentru început, plasticul va fi granulat, iar apoi topit într-un tip de material pe bază de ulei, numit bitum. Acesta este liantul pe bază de petrol în asfalt. Astfel, „uleiul de plastic” va fi apoi amestecat cu alte materiale de pavaj pentru a crea un tip de asfalt infuzat din plastic.

Care sunt avantajele acestor drumuri din plastic?

În primul rând, sunt o alternativă mai puțin costisitoare în comparație cu bitumul sau asfaltul tradițional. Deoarece asfaltul alimentat cu plastic reduce cantitatea de petrol din asfalt, aceste drumuri necesită mai puțin timp pentru asamblare, ceea ce le face o alegere optimă din punct de vedere financiar. În plus, aceste drumuri au „o amprentă” de carbon mai mică, deoarece plasticul reutilizat produce mai puține emisii.

Totodată, drumurile din plastic sunt durabile și sunt de șapte ori mai rezistente decât asfaltul obișnuit, ceea ce se conduce la costuri mai mici de întreținere a drumurilor.

Inhabitat: „Făcând acest lucru, națiunea va fi mai aproape de atenuarea poluării din plastic, contribuind în același timp la îmbunătățirea rețelei vaste de drumuri din țară care încă nu au fost reparate sau renovate.”

Este adevărat că ecologiștii au temeri că plasticul ar putea ajunge în resursele de apă, dar atât autoritățile din Los Angeles, cât și Technisoil, susțin că au efectuat teste care dovedesc contrariul. Momentul este oportun pentru ca Los Angeles să utilizeze plasticul reciclat, deoarece China a încetat să mai accepte deșeurile reciclabile din Orașul Îngerilor.

„Aceasta este o tehnologie interesantă și durabilă și este ceva ce credem că va merge mai departe și ar putea schimba jocul dacă o vom implementa pe scară largă.”

În loc să acumuleze plastic în depozitele de deșeuri din sudul Californiei, acest proiect promite utilizarea eficientă a plasticului, reducând concomitent costurile de gestionare a deșeurilor dar și de construcție a drumurilor. Dacă acest proiect se va dovedi unul reușit, acesta ar putea deveni un model pe care îl pot implementa și alte orașe din Statele Unite.

loading...

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Sănătate

Legătura directă dintre timpul în fața ecranelor și creierul copiilor, demonstrată de testul RMN

Publicat

pe

De către

PE SCURT

În ultimul deceniu, timpul petrecut în fața ecranelor de către bebeluși și preșcolari s-a extins considerabil, iar experții susțin că televiziunea, tabletele și smartphone-urile au un impact negativ asupra dezvoltării rapide a creierului.

Acum, specialiștii au scanat creierul copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 și 5 ani și au descoperit că cei care foloseau ecranele mai mult de o oră pe zi aveau un nivel mai mic de dezvoltare a materiei albe a creierului – o zonă cheie responsabilă de dezvoltarea limbajului, de alfabetizare și abilitățile cognitive.

PE LUNG

„Acesta este primul studiu care documentează asocierile dintre utilizarea excesivă a ecranelor și indicatorii reduși ai structurii creierului și abilitățile la copiii cu vârstă preșcolară”, a declarat autorul studiului John Hutton, medic pediatru și cercetător clinic la Cincinnati Children’s Hospital. Studiul a fost publicat luni în revista JAMA Pediatrics, scrie cnn.com

„Acest studiu este important deoarece creierul se dezvoltă cel mai rapid în primii cinci ani”, a spus Hutton. „Atunci creierul este foarte plastic și îmbibă totul, formând conexiuni puternice care durează toată viața”.

Studiile au arătat că vizualizarea excesivă a ecranelor este legată de incapacitatea copiilor de a se concentra și de a gândi clar, în timp sporește obiceiurile alimentare proaste și problemele de comportament. De asemenea,  au arătat asocieri între timpul excesiv din fața ecranului și întârzierea limbajului, somnul slab și o scădere a implicării părinte-copil.  „Se știe că copiii care folosesc mai mult timp în fața ecranului de obicei cresc în familiile care folosesc mult timp în fața gadgeturilor”, a spus Hutton. „Copiii care raportează cinci ore în fața ecranelor de obicei au părinți care folosesc 10 ore de ecran. Adunați orele și aproape că nu mai este timp pentru ca ei să interacționeze “.

Substanță albă dezorganizată

Noul studiu a utilizat un tip special de RMN, numit imagist tensor difuzor, pentru a examina creierul a 47 de copii sănătoși  (27 de fete și 20 de băieți) care încă nu au început grădinița.  Acest tip de RMN permite o examinare mai bună asupra materiei albe a creierului, responsabilă de organizarea comunicării între diferitele părți ale materiei cenușii din creier. Materia albă este formată din fibre care formează conexiuni între celulele creierului și restul sistemului nervos. „Gândiți-vă la materia albă ca la niște cabluri, ca niște linii telefonice care conectează diferitele părți ale creierului, astfel încât să poată discuta între ele”, a spus Hutton.

Lipsa dezvoltării acelor „cabluri” poate încetini viteza de procesare a creierului, pe de altă parte studiile arată că citirea sau învățarea și practicarea unui instrument muzical îmbunătățește organizarea și structura materiei albe a creierului.

Rezultatele au arătat că copiii care au utilizat ecranele mai mult de o oră pe zi fără interacțiune parentală, au avut mai multe substanță albă dezorganizată, subdezvoltată în întregul creier. „Timpul mediu de ecran la acești copii a fost puțin peste două ore pe zi”, a spus Hutton. În plus, tracturile de materie albă responsabile de funcțiile executive au fost, de asemenea, dezorganizate și subdezvoltate. Acestea sunt piese despre care știm că sunt implicate în limbaj și alfabetizare”, a spus Hutton,  Acestea au fost cele relativ subdezvoltate la acești copii care au stat mai mult timp în fața gadgeturilor.

Rezultate fascinante, dar preliminare

„Aceste descoperiri sunt fascinante, dar foarte preliminare”, i-a scris lui Hutton medicul pediatru Jenny Radesky. Radesky nu a fost implicat în studiu, dar este autorul principal al ghidurilor American Academy of Pediatrics 2016 privind utilizarea ecranelor de către copii și adolescenți.

„Știm că experiențele timpurii modelează creșterea creierului, iar media este una dintre aceste experiențe. Deci este important pentru părinți să știe că aceste rezultate nu arată că utilizarea grea a mediilor provoacă „leziuni cerebrale “, a scris Radesky.

Hutton a fost de acord. „ Faptul nu este că timpul din fața ecranelor  a deteriorat materia albă”, a spus el, dar că timpul în fața ecranelor a fost un factor  pasiv pentru dezvoltarea creierului. „Poate că timpul petrecut cu gadgeturile a fost în calea altor experiențe care ar fi putut ajuta  să consolideze mai puternic aceste rețele în creierul copiilor”, a spus el.

„În știință despre creier există există un citat foarte bun: neuronii care conlucrează împreună, se conectează”, a spus Hutton. Asta înseamnă că, cu cât practici mai multo activitate, cu atât mai mult se întărește și se organizează conexiunile din creierul tău.

loading...

Citește mai departe

Tehnologie

Clădiri reale cu blocuri digitale. Cum un joc de calculator inspirat de Lego oferă soluții comunitare

Publicat

pe

De către

PE SCURT

În 2011, Jorgen Hallstrom, manager de proiect la Swedish Building Services, se ocupa de reproiectarea complexelor de locuințe publice din jurul orașului Stockholm. Clădirile erau dărăpănate, iar spațiile publice neatractive. Ca orice dezvoltator, Hallstrom a dorit să afle părerea locuitorilor. Dar știa că foarte puțini vor veni să se intereseze despre proiect, iar cei care ar fi venit ar fi înțeles cu greu schițele arhitecturale.

Jorgen Hallstrom discuta această problemă acasă cu familia. Fiul său de 11 ani și-a ridicat privirea de la jocul de calculator pe care îl juca. „De ce nu încerci asta?”. Băiatul juca Minecraft, un joc inventat cu doi ani înainte de compania suedeză Mojang. Nu era un joc video tipic: în Minecraft-ul clasic, nu exista niciun dușman și nu trebuia să omori pe nimeni. Era doar o versiune virtuală a Lego. Folosind blocurile de construcție ale Minecraft, jucătorii creeau castele, sate, lumi întregi… În prezent, pentru îmbunătățirea structurilor comunitare cu aportul cetățenilor, Organizația Națiunilor Unite folosește jocul de calculator inspirat de Lego.

PE LUNG

În 2011, imediat, după dialogul cu fiul său,  Hallstrom i-a sunat pe cei de la Mojang  și, cu ajutorul lor, a elaborat câteva proiecte-pilot pentru proiectul din jurul Stockholmului. Despre experiență au început a vorbi, iar, în februarie 2013, locuitorii din cartierul Kibera din Nairobi au folosit această practică pentru a reproiecta un teren de sport.

Filiala Organizației Națiunilor Unite care lucrează pentru îmbunătățirea orașelor, U.N.-Habitat, a adus Minecraft în Kibera. „Când am început, părea o idee nebună”, a spus Pontus Westerberg, responsabilul de management al programului. „Dar cel mai uimitor este faptul că aceasta într-adevăr funcționează. Vedem o implicare pozitivă în aceste ateliere. Este un instrument care oferă oamenilor obișnuiți abilitatea de a gândi ca un arhitect”.

Westerberg a precizat că Minecraft ar fi inoportun pentru a planifica un cartier sau pentru a proiecta un imobil – este prea blocant, de rezoluție scăzută și nu există suficiente detalii. Dar este util pentru planificarea spațiilor publice, a spus el, unde oamenii au posibilitate să se axeze pe probleme.

Astăzi, oamenii din întreaga lume folosesc Minecraft pentru proiectarea spațiului public. Proiectele sunt o colaborare a U.N.-Habitat și a fundației Block by Block, care este finanțată de Microsoft și Mojang. Împreună, ei lucrează cu grupuri comunitare, de obicei, în cartierele țărilor în curs de dezvoltare, unde există adesea doar un mic spațiu sau deloc spațiu public.

În Hanoi, de exemplu, 45 de elevi au folosit Minecraft pentru a reproiecta zonele pietonale ca să ajungă în siguranță la școală. În Mitrovica, Kosovo, un oraș împărțit de un râu în zone albaneze și sârbe, oameni din ambele etnii s-au reunit și au utilizat Minecraft pentru gestionarea malului râului și cartierul de piață – singurul loc folosit de ambele comunități. În Mdantsane, un oraș din estul Africii de Sud, elevii utilizând Minecraft, au adus îmbunătățiri la școala lor pentru băieți cu dizabilități fizice. Refugiații din Sudan, în Kalobeyei, Kenya, au folosit Minecraft pentru a proiecta o parte din așezarea lor: un loc unde refugiații și locuitorii locali se amestecă, cu un loc de joacă și un loc de parcare pentru motociclete.

Fundația Block by Block acceptă aplicații din partea grupurilor comunitare care pot demonstra că au sprijin din partea administrației locale. Fundația alege între 10 și 20 de proiecte pentru a le finanța în fiecare an. Până în prezent, au fost finalizate aproape 100 de proiecte în 35 de țări. Block by Block finanțează o parte din proces sau toate acestea: consultarea publică cu Minecraft, discuții suplimentare pentru a clasifica prioritățile, schițele de proiect, autorizațiile și, în sfârșit, construcția. Block by Block oferă, de asemenea, gratuit metodologia sa pentru proiectele pe care nu le selectează pentru finanțare.

Minecraft îi ajută pe oameni să înțeleagă proiectul. O schiță de proiect oferă, de obicei, doar o anumită vedere dintr-un singur unghi. În timp ce cu ajutorul Minecraft, jucătorii se plimbă în jurul unei clădiri, intră în interior, privesc prin ferestre, urcă un copac, aleargă pe un teren de fotbal.

Totodată, experții precizează că o sesiune Minecraft este doar primul dintre mai mulți pași dificili. Primul proiect al U.N.-Habitat, din Nairobi, a eșuat în cele din urmă, deoarece diferite grupuri au revendicat drepturile asupra terenului unde urma să fie realizat un proiect de creare a unui parc.

Proiectul Villa El Salvador, început în 2014, a fost parțial finalizat. Aceasta după ce administrația locală s-a schimbat în 2015, iar inițiatorii au trebuit să se întoarcă la început. „Totul a fost pierdut. A trebuit să facem multă muncă pentru a convinge noii oficiali. Acum sunt mai convinși”, a declarat Luis Miguel Artieda, director de program al Fundației Avina din Lima, Peru, care gestionează și ajută la finanțarea proiectelor de reproiectare Minecraft în America Latină.

Grupul Avina a realizat 12 proiecte în șase țări din America Latină folosind Minecraft. „Cea mai grea parte a fost să obții un angajament susținut din partea autorităților locale”, a menționat Artieda. „Proiectele avansează atunci când un guvern local rămâne în funcție și se angajează să realizeze ideea”.

Artieda a spus că, în America Latină, proiectele le oferă oamenilor, obișnuiți că părerea lor nu contează, posibilitatea să fie ascultați și convingerea că pot realiza proiecte, lucrând împreună. „Sunt conexiunile umane”, a spus el. „Aceste proiecte costă puțin, au leadership local, iar oamenii beneficiază rapid de propriul efort. Învață că, cu propriile instrumente, pot ataca diferite probleme. Construcția spațiului public – este o scuză pentru a construi o comunitate”.

loading...

Citește mai departe

Externe

Casa Albă confirmă moartea fiului preferat al lui Osama bin Laden. Anunţul preşedintelui SUA

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Casa Albă a confirmat sâmbătă lichidarea lui Hamza bin Laden, fiul preferat al lui Osama bin Laden, prezentat drept succesorul acestuia la conducerea Al-Qaida şi al cărui deces a fost raportat prima dată de mass-media americane la sfârşitul lui iulie, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Hamza bin Laden „a fost ucis într-o operaţiune antiteroristă a Statelor Unite efectuată în zona Afganistan/Pakistan”, a anunţat Donald Trump.

PE LUNG

„Uciderea lui Hamza bin Laden nu doar lasă Al Qaida fără importante abilităţi de conducere şi fără o simbolică legătură cu tatăl lui (cu Osama bin Laden), ci şi subminează importante activităţi operaţionale ale grupării”, se spune în comunicatul Preşedinţiei americane.

Hamza bin Laden era considerat fiul preferat, respectiv succesorul desemnat, al lui Osama bin Laden, fondatorul reţelei aflate la originea atentatelor de la 11 septembrie 2001. Inclus pe lista neagră a SUA a persoanelor acuzate de „terorism”, tânărul în vârsta de circa 30 de ani a murit, susţineau trei responsabili americani citaţi la sfârşitul lui iulie de NBC. Canalul preciza că sursele sale nu au furnizat detalii suplimentare privind locul sau data morţii şi nici nu au precizat dacă SUA au jucat un rol.

Washington a oferit în februarie o recompensă care putea atinge un milion de dolari pentru orice informaţie ce ar fi permis găsirea lui Hamza bin Laden.

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Sănătate11 ore în urmă

Cum un arhitect a inventat „plămâni artificiali” pentru planetă

PE SCURT Inovațiile inspiră și schimbă lumea. De data aceasta, vom vorbi despre pădurile verticale care pot salva orașele contaminate...

Opinii13 ore în urmă

Cum a fost discutată căderea Guvernului Maia Sandu pe Facebook

PE SCURT Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis astăzi în urma unei moțiuni de cenzură înaintate de Partidul...

Politică14 ore în urmă

Guvernul Sandu a picat. Povestim pe scurt ce s-a întâmplat în Parlament

PE SCURT Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis astăzi în urma unei moțiuni de cenzură înaintate de Partidul...

Cultură14 ore în urmă

Cum un grup de tineri belaruși încearcă să-și convingă concetățenii să-și vorbească limba

PE SCURT Limba belarusă este considerată inferioară în Belarus, de rând cu alte simboluri de stat. Această desconsiderare are o...

Educație16 ore în urmă

Cum Universitatea de Medicină a fost la un pas de a normaliza xenofobia

PE SCURT După ce autoritățile au destructurat o grupare specializată în producerea și comercializarea drogurilor din care făceau parte studenți...

Cultură17 ore în urmă

5 filme poloneze pe care să le vezi în următoarele zile la Chișinău

PE SCURT Cele mai interesante filme poloneze vor fi prezentate la Chișinău în cadrul Festivalului de Film Polonez CinePOLSKA. Evenimentul...

PoliticăO zi în urmă

Sandu vs PSRM. O nouă încercare de compromis a eșuat

PE SCURT Prim-ministra Maia Sandu a lansat astăzi o soluție de compromis Partidului Socialiștilor, care a înaintat moțiune de cenzură Executivului....

Advertisement

Politică

Politică2 zile în urmă

Maia Sandu spune că lui Dodon nu-i convine curățarea RM de scheme de corupție. Despre ce ar putea fi vorba

PE SCURT „Am văzut cum arată justiție politizată. Ceea ce îmi doresc este o justiție liberă. Ceea ce se invocă...

Partidul Acțiune și Solidaritate4 zile în urmă

Câte guverne din R.Moldova au căzut în urma moțiunii de cenzură. Va urma Guvernul Maia Sandu?

PE SCURT Deputații socialiști au înaintat astăzi moțiune de cenzură Guvernului condus de Maia Sandu. Aceasta după ce Executivul și-a...

Politică4 zile în urmă

10 lucruri pe care le spun protestatarii din fața Parlamentului

PE SCURT Un grup de persoane s-au adunat astăzi în afara clădirii Parlamentului pentru a sprijini Guvernul Maia Sandu, care...

Politică5 zile în urmă

La ce ar putea duce o eventuală moțiune de cenzură împotriva Guvernului

PE SCURT Incertitudine pe scena politică din Republica Moldova. După ce Guvernul și-a asumat răspunderea asupra proiectului de lege pentru...

Politică7 zile în urmă

Fiul este primar, iar mama – consilieră. Este sau nu conflict de interese?

PE SCURT În urma scrutinului din 3 noiembrie, se aud tot mai multe voci care vorbesc despre un eventual conflict...

PoliticăO săptămână în urmă

Cine este Ion Ceban și cât costă programul său de patru ani?

PE SCURT Este membru al Partidului Socialiștilor (dar declară că își va suspenda activitatea de partid după validarea mandatului), susține...

AlegeriO săptămână în urmă

Ceban a învins. Cum ar afecta asta parteneriatul dintre Sandu și Năstase

PE SCURT Analiștii politici se arată convinși că rezultate alegerilor locale din Capitală nu se vor lăsa fără supărări. Potrivit...

Advertisement

Opinii

noiembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« oct.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930