Connect with us

Economie

Drumul de ocolire a orașului Vulcănești și o parte a centurii orașului Chișinău vor fi reabilitate cu suportul R.Belarus

Publicat

pe

Ministerul Economiei și Infrastructurii a semnat astăzi un memorandum de înțelegere cu Societatea pe acțiuni deschisă „Compania de administrare a holdingului „Belavtodor”. Memorandumul de înțelegere este prima etapă în stabilirea relațiilor contractuale între părți pentru reabilitarea unor secțiuni de drumuri naționale.

Porțiunile de drumuri care urmează a fi restabilite sunt următoarele:

– M1: „frontiera României – Leușeni – Chișinău – Dubăsari” – (km 94 – km 103).

Această secțiune este un drum existent (parte din șoseaua de ocolire a municipiului Chișinău) cu două benzi; în conformitate cu proiectul, se intenționează extinderea la patru benzi și construirea a trei noi intersecții la diferite niveluri.

– M3: ocolirea Vulcănești.

Proiectul prevede construcția unui drum nou pentru asigurarea unui trafic fără obstacole în direcția Chișinău-Giurgiulești și este ultima secțiune în această direcție.

– Elaborarea justificării tehnice și economice și a proiectului tehnic de reabilitare a secțiunii drumului M1 de la Chișinău la Leușeni.

Această secțiune a drumului face parte din Rețeaua transeuropeană de transport și este una dintre principalele rute occidentale care leagă Republica Moldova de Uniunea Europeană.

Finanțarea programului este asigurată printr-un împrumut al Băncii de Dezvoltare a Republicii Belarus. Costul contractelor, suma și termenii împrumutului vor fi determinate ca urmare a negocierilor tehnice și financiare.

loading...

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Economie

Guvernul: În două săptămâni încep lucrările de reparație a 2600 km de drum

Publicat

pe

De către

Lucrările de reparație a cei 2600 km de drum, reabilitați în cadrul programului național „Drumuri Bune 2” vor începe în două săptămâni, a anunțat Guvernul.

Ultimele pregătiri pentru demararea proiectului au fost examinate la o ședință convocată de premierul Pavel Filip cu responsabilii din domeniu.

În acest an, în cadrul programului „Drumuri Bune 2” vor fi reparați cu 1000 km de drum mai mult decât anul trecut.

„Proiectele bune trebuie să continue. Unul dintre acestea este și programul național „Drumuri Bune”, care s-a dovedit a fi de succes. Ne-am convins de acest lucru inclusiv în campania electorală, când oamenii ne mulțumeau pentru drumul reparat în satul lor”, a spus Pavel Filip.

Guvernul precizează că elaborarea Programului „Drumuri Bune 2” a început încă în noiembrie 2018, fiind solicitate propuneri de la autoritățile publice locale. Deciziile de selectare a porțiunilor de drum pentru reparație au fost aprobate la ședințele Consiliilor locale, pentru a exprima interesul întregii comunități.

Prin intermediul Programului „Drumuri Bune”, în anul 2018 au fost reparați circa 1600 km de drum în localitățile din țară.

loading...

Citește mai departe

Economie

Belarușii, cuceriți de vinurile, gastronomia și peisajele însorite ale Moldovei

Publicat

pe

De către

Republica Moldova are ce să ofere turiștilor belaruși – este concluzia cu care au revenit acasă jurnaliștii și reprezentanții agențiilor de turism din Minsk, după încheierea turului informațional de 3 zile în țara noastră, organizat în perioada 11-14 decembrie, la inițiativa Agenției de Investiții. A fost un sejur pe durata căruia oaspeții au avut parte de excursii la cele mai reprezentative obiective turistice – Vinăria Asconi, Vinăria Chateau Vartely, Vinăria Purcari, Vinăria Cricova, Mănăstirea Curchi și Cetatea Bender – unde au avut ocazia să aprecieze la justa valoare vinul, gastronomia, cultura, spiritualitatea și peisajele însorite ale Moldovei. Și nu doar atât. Delegația din Republica Belarus a interacționat cu 10 operatori de turism locali, iar în viitorul apropiat colaborarea lor se va solda cu oferte turistice tentante pentru locuitorii statului, cu care Moldova are o „prietenie” de durată.

Rodica Verbeniuc, director general, Agenția de Investiții a RM: „Acest tur informațional, organizat pentru delegația belarusă, face parte dintr-un set de acțiuni lansate de Agenția de Investiții cu scopul de a promova Republica Moldova drept o destinație turistică atractivă. Considerăm că, pe lângă participarea la tradiționalele târguri și expoziții, astfel de vizite reprezintă un instrument foarte eficient pentru creșterea fluxului de turiști care ne vizitează țara noastră, tocmai pentru faptul că sunt mai focusate, mai nișate. De fapt, este vorba despre o combinație dintre vizitarea obiectivelor turistice din țară și stabilirea unor contacte directe între agențiile de turism din ambele țări, pentru ca ulterior acestea să elaboreze, să comercializeze pachete turistice pe placul consumatorilor. Prezența presei în cadrul acestei delegații, de asemenea, oferă o mai mare vizibilitate potențialului turistic al țării, având în vedere că jurnaliștii vor promova țara noastră prin prisma propriilor experiențe autentice.”

Serghei Ciciuc, ambasador al Republicii Belarus în RM: „Sunt convins că turiștii belaruși vor manifesta un interes major spre vizitarea acestei țări însorite, unde ospitalitatea e la ea acasă. Vreau să mulțumesc părții moldovenești pentru că a reușit să organizeze o vizită interesantă, consistentă, care a decurs într-o atmosferă prietenoasă, caracteristică relațiilor moldo-belaruse în general. Promitem și noi, la rândul nostru, că vom invita în vizită delegația moldovenească.”

Moldova, prin ochii belarușilor

Vinul, gastronomia și soarele generos sunt atu-urile Moldovei, atunci când vine vorba de a atrage turiștii belaruși – afirmă în unison atât jurnaliștii specializați, cât și operatorii de turism din Minsk. Iar cursa avia directă Minsk-Chișinău-Minsk, lansată pe 30 octombrie, aduce toate aceste avantaje „pe tavă”. De 2 luni, Moldova se află la o distanță de 90 de minute față de capitala Belarusului, cu un cost al biletului dus-întors de circa 100 euro.

Victoria Sonico, jurnalist, site „Traveling.by”: „Turismul vitivinicol și cel gastronomic au un potențial colosal în Republica Moldova, având în vedere și ospitalitatea acestui popor, care te cucerește. Pentru că este o țară, să zicem nu foarte „răsfățată” de turiști, moldovenii sunt foarte primitori și te tratează regește, fără pic de falsitate. Povestesc cu multă pasiune despre valorile lor, sunt foarte deschiși, poate pe alocuri naivi, dar asta e foarte fain și cred că belarușii au ce învăța de la ei la acest capitol. Pe locul doi, ca potențial de atragere a turiștilor belaruși, aș plasa regiunea transnistreană, care este interesantă ca entitate politică, chiar dacă e una nerecunoscută: un stat în stat, cu valută proprie și „frontiere” relativ deschise.”

Iulia Mironova, jurnalist, publicația online „34travel.me”: „Moldova este o țară cu peisaje frumoase, cu podgorii însorite, ceea ce nu vezi în Belarus, unde mai tot timpul e posomorât, cețos. Pe lângă natură, cel mai mult m-au fascinat vinurile moldovenești, mai exact posibilitatea de a urmări întreg procesul de creare a unui vin, de la strângerea recoltei până la îmbuteliere. Este o experiență care lipsește în totalitate în țara noastră și pentru a o trăi, belarușii optează pentru tururi vinicole în Franța, Italia. Moldova este o alternativă mult mai accesibilă. Turismul gastronomic, este, de asemenea, un atu al Moldovei, având în vedere diversitatea de fructe și legume, pe care nu o găsești la noi.”

Agențiile de turism din Belarus pregătesc oferte turistice „savuroase”

În timp ce jurnaliștii belaruși își „ascut penița”, pentru a scrie articole care să îndrăgostească o țară-ntreagă în Moldova, reprezentanții agențiilor de turism din Minsk, care au făcut parte din delegație, sunt deja în proces de elaborare a pachetelor turistice. Recunosc, că după ce s-au convins personal de frumusețea Republicii Moldova, le va fi mult mai ușor să o facă. Un „country break” de 3-4 nopți pare a fi varianta perfectă, spun ei.

Ruslan Segheniuc, director, agenția de turism „Time Voyage”: „Cât privește natura, avem peisaje aproximativ identice, de aceea eu voi propune clienților mei tururi vinicole și gastronomice în Moldova de 2-3 nopți. În viziunea mea, acestea sunt punctele forte ale turismului receptor. Mi-a plăcut că acest cult al vinurilor ți se insuflă încă din aeroport, ești invitat să descoperi vinurile moldovenești la tot pasul. Sunt sigur că și bucătăria moldovenească le va fi pe plac belarușilor, pentru că nu e una exotică, ca să le provoace repulsie, și totuși, e suficient de diferită, ca să provoace curiozitate.”

Olga Talaico, reprezentant agenția de turism „Smok Travel”: „Agenția noastră este specializată pe turismul de business și Moldova ni s-a părut o destinație interesantă pentru clienții noștri corporativi. Vrem să le propunem călătorii de 3-4 nopți cu organizare de evenimente, conferințe, petreceri corporative, pe care să le combinăm cu excursii la vinării și master-class-uri de gătit. În Belarus nu există vinării, nu avem podgorii la scară industrială, deci tot ce ține de vizitarea cramelor, beciurilor subterane constituie o experiență inedită. Când vine vorba de servicii de turism MICE (Meetings, Incentives, Conferences, Events), clienții noștri caută o destinație nouă, apropiată, unde nu e nevoie de viză și spre care există zboruri directe, la ore comode. Moldova întrunește toate aceste condiții.”

Pe o creștere a numărului de turiști belaruși mizează și operatorii de turism din Moldova. Până acum, explică ei, aceștia puteau ajunge la Chișinău doar prin Ucraina sau Rusia. Cursa avia directă, însă, deschide noi perspective, unde mai pui că în viitorul apropiat este planificată o vizită similară în Belarus, cu participarea prestatorilor de servicii turistice din țara noastră.

Lilian Tomescu, compania „Winetours Moldova”: „Numărul turiștilor belaruși încă e destul de mic, dar de la cei care au ajuns în țara noastră am primit doar feedback pozitiv. Le-au plăcut vinurile, pentru că Belarus este o țară unde se consumă mai mult băuturile spirtoase, le-a plăcut Chișinăul verde, podgoriile însorite, având în vedere că la ei clima nu e cea mai prietenoasă. Mizăm pe pachete turistice care să le ofere nu doar emoții, experiențe, dar și să aibă o valoare cognitivă, să-i învețe cum să consume corect vinurile, cum să le asocieze reușit cu bucate. Sperăm să creăm o impresie bună.”

Turul informațional, organizat pentru delegația din Republica Belarus, face parte din setul de acțiuni, pe care le prevede Protocolul privind colaborarea în domeniul turismului semnat acum o lună între cele 2 țări.

loading...

Citește mai departe

Economie

MEI: Programul „Drumuri bune pentru Moldova” pe ultima sută de metri. Peste 95 % din drumuri finalizate

Publicat

pe

De către

Programul național „Drumuri bune pentru Moldova”, a fost realizat în proporție de peste 95 la sută. Astăzi, ministrul Chiril Gaburici a convocat o ședință cu antreprenorii responsabili de reparația porțiunilor de drum, care mai urmează a fi reabilitate.

„ Suntem pe ultima sută de metri, trebuie să ne mobilizăm și să finisăm cât mai curând toate lucrările, pentru că timpul de afară ne presează. Deși la început nimeni nu credea în acest proiect, noi am ajuns deja la etapa finală de implementare, am construit Drumuri Bune în localitățile de pe tot teritoriul țării noastre și vom continua să o facem și anii viitori”, a afirmat ministrul Chiril Gaburici.

Potrivit unui comunicat al MEI, la rândul lor, antreprenorii au relatat despre ultimele porțiuni de drum care urmează a fi finisate și s-au angajat să realizeze lucrările calitativ și în termenii stabiliți.

Programul național „Drumuri Bune pentru Moldova” prevede reabilitarea a 1200 de km de drumuri locale în 1200 de localități. Suma totală a investițiilor constituie 1,6 miliarde de lei.

Totodată, a demarat procesul de colectare a propunerilor privind sectoarele de drum care urmează a fi incluse în Programul „Drumuri Bune 2 pentru Moldova” în 2019.

Anul viitor, vor fi renovați circa 2600 de kilometri de drum.

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Alegeri14 ore în urmă

LIVE TEXT // Cum se desfășoară alegerile locale în Republica Moldova

Cetățenii Republicii Moldova, sunt așteptați astăzi la secțiile de vot pentru a vot candidații preferați la postul de primar și...

ExterneO zi în urmă

Sondaj / La 30 de ani de la comunism, Europa de Est este împărțită la capitolul democrație

PE SCURT După treizeci de ani, puțini oameni din fostul bloc estic din Europa regretă schimbarea monumentală politică, socială și...

EconomieO zi în urmă

Care sunt cei mai mari importatori din lume

PE SCURT Dacă economia unei țări ar fi complet autosuficientă și independentă, nu ar mai fi nevoie să se importe...

IstorieO zi în urmă

Cum a fost Lenin împușcat de o femeie aproape oarbă

PE SCURT Pentru că vrem, dragă cititor, să știi lucruri noi și interesante, Moldova.org va publica fragmente din cărți, istorii...

CulturăO zi în urmă

Drumul lui Oprah Winfrey de la 0 la 3 miliarde de dolari

PE SCURT O tânără săracă, de culoare și provenind dintr-o aventură a unor adolescenți, a ajuns cea mai mare vedetă...

Cultură2 zile în urmă

Capitala văzută prin ochii unei artiste: „Chișinău are nevoie de un Batman”

PE SCURT Chișinău are nevoie de Batman, iar Vera Borcuta, artistă, i-a găsit și locul: pe clădirea primăriei Chișinău. În...

Alegeri2 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru WC-urile publice

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Advertisement

Politică

Politică2 zile în urmă

Cazierul virtual al candidaților la Consiliul Municipal Chișinău

PE SCURT Avem 51 de oameni în Consiliul Municipal Chișinău care vor răspunde de bunăstarea și dezvoltarea metropolei noastre. Echipa...

Alegeri2 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru grădinițe

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Cultură2 zile în urmă

Vitalie Colț, despre poezie, Transnistria, masaj și Yardsale-ul „Te salut, Chișinău!”

PE SCURT Vitalie Colț este basistul formației FurioSnails. Pe lângă muzică, artistul a scris o carte de poezii „Pacea din...

Alegeri3 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru drumurile proaste

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Alegeri3 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru ambuteiaje

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Alegeri4 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru câinii vagabonzi

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Politică4 săptămâni în urmă

Igor Dodon efectuează o vizita în SUA. Va rosti un discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU

PE SCURT Președintele Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, care va dura o săptămână...

Advertisement

Opinii

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
« sept.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031