Connect with us
"
"

Economie

Drumul de ocolire a orașului Vulcănești și o parte a centurii orașului Chișinău vor fi reabilitate cu suportul R.Belarus

Publicat

pe

Ministerul Economiei și Infrastructurii a semnat astăzi un memorandum de înțelegere cu Societatea pe acțiuni deschisă „Compania de administrare a holdingului „Belavtodor”. Memorandumul de înțelegere este prima etapă în stabilirea relațiilor contractuale între părți pentru reabilitarea unor secțiuni de drumuri naționale.

Porțiunile de drumuri care urmează a fi restabilite sunt următoarele:

– M1: „frontiera României – Leușeni – Chișinău – Dubăsari” – (km 94 – km 103).

Această secțiune este un drum existent (parte din șoseaua de ocolire a municipiului Chișinău) cu două benzi; în conformitate cu proiectul, se intenționează extinderea la patru benzi și construirea a trei noi intersecții la diferite niveluri.

– M3: ocolirea Vulcănești.

Proiectul prevede construcția unui drum nou pentru asigurarea unui trafic fără obstacole în direcția Chișinău-Giurgiulești și este ultima secțiune în această direcție.

– Elaborarea justificării tehnice și economice și a proiectului tehnic de reabilitare a secțiunii drumului M1 de la Chișinău la Leușeni.

Această secțiune a drumului face parte din Rețeaua transeuropeană de transport și este una dintre principalele rute occidentale care leagă Republica Moldova de Uniunea Europeană.

Finanțarea programului este asigurată printr-un împrumut al Băncii de Dezvoltare a Republicii Belarus. Costul contractelor, suma și termenii împrumutului vor fi determinate ca urmare a negocierilor tehnice și financiare.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Economie

Londra / Chicu a vrut bani, a primit promisiuni. Câți bani a obținut, în schimb, Ucraina de la BERD

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Primul forum investițional, dedicat statelor Parteneriatului Estic, organizat în premieră, la Londra, de Banca Europeană pentru Construcții și Dezvoltare cu prilejul aniversării a 10 ani a inițiativei PaE, a reunit șefi de state și guverne din Azerbaidjan, Armenia, Georgia, Ucraina, Belarus și Moldova, reprezentanți de nivel înalt ai UE și BEI, precum și investitori internaționali. BERD a declarat că reuniunea a fost organizată pentru a identifica noi oportunități de investiție în proiecte naționale majore, a crește interesul investitorilor față de țările din regiune, dar și de a impulsiona cooperarea comercială între statele membre.

La Londra, trei state – Ucraina, Belarus și Azerbaidjan – au semnat noi acorduri cu BERD, primele două obținând credite substanțiale. Armenia a ieșit în evidență cu propunerea de a organiza, în premieră, în 2021 reuniunea anuală BERD la Erevan. Moldova și Georgia, țări care probabil sunt cel mai pronunțat afectate de instabilitate politică, s-au ales cu promisiuni.

PE LUNG

Ucraina

La Londra, premierul Oleksii Goncearuk a semnat două documente ce prevăd alocarea a 900 milioane de euro pentru reconstrucția și construcția drumurilor.

450 milioane euro vor fi alocate Ucrainei de Banca Europeană de Investiții. Alte 450 milioane euro vor fi alocate de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Banii vor fi utilizați pentru reconstrucția autostrăzii M05 Kiev-Odessa, în regiunile Cherkasî, Kirovograd, Nikolaev și Odessa, precum și construcția secțiunii de nord a șoselei de ocolire a orașului Lvov.

„Am semnat două documente în valoare totală de 900 de milioane euro, care vor viza reconstrucția și construcția drumurilor. Este vorba despre 340 de kilometri în cinci regiuni. Peste trei ani, ruta Kiev-Odessa va deveni prima autostradă la nivel european în întregime. Ruta Kiev-Odessa face legătura între capitala și porturile ucrainene din Marea Neagră”, a declarat la întoarcere Oleksii Goncearuk.

BERD este cel mai mare investitor financiar internațional din Ucraina. De la începutul operațiunilor sale în țară în 1993, banca și-a asumat un angajament de peste 14,5 miliarde euro prin 450 de proiecte.

Republica Belarus

În urma reuniunii de la Londra, BERD a anunțat că a alocat un credit în valoare de 26,8 milioane euro pentru reparația și reconstrucția instalațiilor de tratare a apelor uzate în 7 municipalități din Belarus. În urma acestui proiect, peste 300 000 de locuitori din Belarus vor beneficia de acces îmbunătățit la servicii.

În plus, Fondul de Sprijin pentru Parteneriatul pentru Mediu de Nord (NDEP) va oferi o subvenție de 1,5 milioane de euro pentru un subproiect de la stația Baranovici. Alte șase subproiecte vor primi o subvenție de investiții de 4,3 milioane euro de la Parteneriatul pentru Eficiența Energetică și Mediul din Europa de Est (E5P), la care Uniunea Europeană (UE) este cel mai mare contribuitor.

Investițiile vor genera beneficii pentru mediu pentru Belarus: o reducere a emisiilor de CO2 cu 38100 de tone pe an, precum și o reducere a altor emisii, inclusiv azot, fosfor și altele.

Tot la Londra, a fost semnat un acord, în urma căruia Banca Europeană de Investiții va oferi Belarusbank o linie de credit în valoare de 85 de milioane euro pentru finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii.

Împrumutul a fost alocat pentru finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii (cu un numărul angajaților de până la 250 de persoane și cota statului de 25%).

De la începutul operațiunilor sale în Belarus în 1992, BERD a investit aproape 2,7 miliarde de euro în 119 proiecte în diverse sectoare ale economiei țării.

Azerbaidjan

La Londra, Azerbaidjanul s-a alăturat comunității țărilor donatoare ale Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Acordul corespunzător a fost semnat de președintele BERD, Suma Chakrabarti și de premierul azer Ali Asadov.

Astfel, Baku a alocat 2 milioane dolari pentru implementarea proiectelor BERD în diferite sectoare ale economiei. Subvenția de 2 milioane de dolari din partea Ministerului Economiei va oferi sprijin proiectelor BERD din diverse sectoare pentru a ajuta la diversificarea economiei, încurajarea dezvoltării afacerilor private, extinderea oportunităților inovatoare și creșterea potențialului de export.

Azerbaidjanul a devenit, de asemenea, membru al Parteneriatul Europei de Est în domeniul eficienței energetice și ecologiei (E5P), alocând în acest sens alte 2 milioane de dolari. E5P este un fond multilateral cu un capital de 206 milioane de euro. A fost creat pentru a stimula investițiile în eficiența energetică în țările Parteneriatului estic.

Prima contribuție a Azerbaidjanului la Е5Р în valoare de două milioane de dolari  îi va oferi oportunitatea, împreună cu țări precum Ucraina, Moldova, Georgia, Armenia și Belarus, cu care Е5Р cooperează de a primi finanțare de subvenții pentru proiecte în domeniul eficienței energetice și protecției mediului în infrastructura urbană.

Până în prezent, BERD a alocat 3,3 miliarde de euro pentru 168 de proiecte în Azerbaidjan.

Armenia

La Londra, Armenia nu a semnat acorduri cu BERD.

Totuși, președintele armean, Armen Sargsyan, i-a confirmat președintelui Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare Suma Chakrabarti disponibilitatea țării sale de a găzdui reuniunea anuală a BERD în 2021. Propunerea a fost lansată încă în luna mai a acestui an.

El a spus că Armenia are toată infrastructura necesară pentru organizarea reuniunii anuale a BERD la cel mai înalt nivel. Deocamdată, nu se știe dacă BERD va da curs acestei invitații, însă președintele BERD a considerat interesant conceptul prezentat de președintele Sargsyan drept „o țară mică, o națiune globală”.

Până în prezent, BERD a alocat 1,3 miliarde de euro pentru 178 de proiecte în Armenia.

Republica Moldova

După revenirea de la Moscova, când a anunțat că Rusia este gata ofere Republicii Moldova o linie de credit în valoare de 500 milioane de dolari, premierul Ion Chicu a anunțat că va merge la Londra, unde va „încerca să obțină bani pentru proiecte de infrastructură”. Astfel la Londra, premierul s-a întâlnit cu președintele BERD Suma Chakrabarti, unde a propus inițierea negocierilor semnării unui nou acord de finanțare pentru continuarea implementării Programului în sectorul drumurilor, din anul 2022.

Totodată, Ion Chicu a solicitat sprijinul pentru asistența tehnică în implementarea procesului de restructurare a întreprinderii „Calea Ferată din Moldova”.

„Contăm pe sprijinul continuu al BERD, în calitate de unul din principalii parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova, pentru implementarea proiectelor menite să ridice standardele de viață în Republica Moldova, prin implementarea acestora în diverse domenii, precum securitatea energetică, dezvoltarea sectorului privat și a celui bancar, dar și implementarea sistemului electronic de achiziții publice”, a spus Ion Chicu.

Potrivit unui comunicat, BERD a promis că va continua „să investească în proiectele majore menite să crească standardele de viață a cetățenilor Republicii Moldova”.

Până în prezent, BERD a alocat 1,29 miliarde de euro pentru 128 de proiecte în Republica Moldova.

Georgia

Georgia a fost prezentată la acest forum de vice-prim-ministra Maya Tskitishvili, care a declarat din start că scopul său la summit investițional al Statelor PaE este de a prezenta oportunități de investiție în proiecte majore din țara sa. De altfel, din cele șase țări ale Parteneriatului Estic, BERD a implementat cele mai multe proiecte (aproape 200) anume în Georgia. Pe lângă întâlnirea cu oficialii BERD, în cadrul cărora au fost discutate posibilitățile de extindere a cooperării, Maya Tskitishvili a fost invitată să vorbească la emisiunea „Bloomberg Daybreak: Europe”, în cadrul căreia a vorbit despre oportunitățile comerciale ale țării, acordul de asociere cu UE și protestele din țară.

Până în prezent, BERD a alocat 3,4 miliarde de euro pentru 198 de proiecte în Georgia.

BERD este cel mai mare investitor instituțional din regiunea Parteneriatului Estic, angajându-se să sprijine dezvoltarea sectorului privat și să îmbunătățească climatul investițional. De la începutul operațiunilor, BERD a investit peste 26 de miliarde de euro în peste o mie de proiecte din cele șase țări.

Citește mai departe

Economie

Guvernul: În două săptămâni încep lucrările de reparație a 2600 km de drum

Publicat

pe

De către

Lucrările de reparație a cei 2600 km de drum, reabilitați în cadrul programului național „Drumuri Bune 2” vor începe în două săptămâni, a anunțat Guvernul.

Ultimele pregătiri pentru demararea proiectului au fost examinate la o ședință convocată de premierul Pavel Filip cu responsabilii din domeniu.

În acest an, în cadrul programului „Drumuri Bune 2” vor fi reparați cu 1000 km de drum mai mult decât anul trecut.

„Proiectele bune trebuie să continue. Unul dintre acestea este și programul național „Drumuri Bune”, care s-a dovedit a fi de succes. Ne-am convins de acest lucru inclusiv în campania electorală, când oamenii ne mulțumeau pentru drumul reparat în satul lor”, a spus Pavel Filip.

Guvernul precizează că elaborarea Programului „Drumuri Bune 2” a început încă în noiembrie 2018, fiind solicitate propuneri de la autoritățile publice locale. Deciziile de selectare a porțiunilor de drum pentru reparație au fost aprobate la ședințele Consiliilor locale, pentru a exprima interesul întregii comunități.

Prin intermediul Programului „Drumuri Bune”, în anul 2018 au fost reparați circa 1600 km de drum în localitățile din țară.

Citește mai departe

Economie

Belarușii, cuceriți de vinurile, gastronomia și peisajele însorite ale Moldovei

Publicat

pe

De către

Republica Moldova are ce să ofere turiștilor belaruși – este concluzia cu care au revenit acasă jurnaliștii și reprezentanții agențiilor de turism din Minsk, după încheierea turului informațional de 3 zile în țara noastră, organizat în perioada 11-14 decembrie, la inițiativa Agenției de Investiții. A fost un sejur pe durata căruia oaspeții au avut parte de excursii la cele mai reprezentative obiective turistice – Vinăria Asconi, Vinăria Chateau Vartely, Vinăria Purcari, Vinăria Cricova, Mănăstirea Curchi și Cetatea Bender – unde au avut ocazia să aprecieze la justa valoare vinul, gastronomia, cultura, spiritualitatea și peisajele însorite ale Moldovei. Și nu doar atât. Delegația din Republica Belarus a interacționat cu 10 operatori de turism locali, iar în viitorul apropiat colaborarea lor se va solda cu oferte turistice tentante pentru locuitorii statului, cu care Moldova are o „prietenie” de durată.

Rodica Verbeniuc, director general, Agenția de Investiții a RM: „Acest tur informațional, organizat pentru delegația belarusă, face parte dintr-un set de acțiuni lansate de Agenția de Investiții cu scopul de a promova Republica Moldova drept o destinație turistică atractivă. Considerăm că, pe lângă participarea la tradiționalele târguri și expoziții, astfel de vizite reprezintă un instrument foarte eficient pentru creșterea fluxului de turiști care ne vizitează țara noastră, tocmai pentru faptul că sunt mai focusate, mai nișate. De fapt, este vorba despre o combinație dintre vizitarea obiectivelor turistice din țară și stabilirea unor contacte directe între agențiile de turism din ambele țări, pentru ca ulterior acestea să elaboreze, să comercializeze pachete turistice pe placul consumatorilor. Prezența presei în cadrul acestei delegații, de asemenea, oferă o mai mare vizibilitate potențialului turistic al țării, având în vedere că jurnaliștii vor promova țara noastră prin prisma propriilor experiențe autentice.”

Serghei Ciciuc, ambasador al Republicii Belarus în RM: „Sunt convins că turiștii belaruși vor manifesta un interes major spre vizitarea acestei țări însorite, unde ospitalitatea e la ea acasă. Vreau să mulțumesc părții moldovenești pentru că a reușit să organizeze o vizită interesantă, consistentă, care a decurs într-o atmosferă prietenoasă, caracteristică relațiilor moldo-belaruse în general. Promitem și noi, la rândul nostru, că vom invita în vizită delegația moldovenească.”

Moldova, prin ochii belarușilor

Vinul, gastronomia și soarele generos sunt atu-urile Moldovei, atunci când vine vorba de a atrage turiștii belaruși – afirmă în unison atât jurnaliștii specializați, cât și operatorii de turism din Minsk. Iar cursa avia directă Minsk-Chișinău-Minsk, lansată pe 30 octombrie, aduce toate aceste avantaje „pe tavă”. De 2 luni, Moldova se află la o distanță de 90 de minute față de capitala Belarusului, cu un cost al biletului dus-întors de circa 100 euro.

Victoria Sonico, jurnalist, site „Traveling.by”: „Turismul vitivinicol și cel gastronomic au un potențial colosal în Republica Moldova, având în vedere și ospitalitatea acestui popor, care te cucerește. Pentru că este o țară, să zicem nu foarte „răsfățată” de turiști, moldovenii sunt foarte primitori și te tratează regește, fără pic de falsitate. Povestesc cu multă pasiune despre valorile lor, sunt foarte deschiși, poate pe alocuri naivi, dar asta e foarte fain și cred că belarușii au ce învăța de la ei la acest capitol. Pe locul doi, ca potențial de atragere a turiștilor belaruși, aș plasa regiunea transnistreană, care este interesantă ca entitate politică, chiar dacă e una nerecunoscută: un stat în stat, cu valută proprie și „frontiere” relativ deschise.”

Iulia Mironova, jurnalist, publicația online „34travel.me”: „Moldova este o țară cu peisaje frumoase, cu podgorii însorite, ceea ce nu vezi în Belarus, unde mai tot timpul e posomorât, cețos. Pe lângă natură, cel mai mult m-au fascinat vinurile moldovenești, mai exact posibilitatea de a urmări întreg procesul de creare a unui vin, de la strângerea recoltei până la îmbuteliere. Este o experiență care lipsește în totalitate în țara noastră și pentru a o trăi, belarușii optează pentru tururi vinicole în Franța, Italia. Moldova este o alternativă mult mai accesibilă. Turismul gastronomic, este, de asemenea, un atu al Moldovei, având în vedere diversitatea de fructe și legume, pe care nu o găsești la noi.”

Agențiile de turism din Belarus pregătesc oferte turistice „savuroase”

În timp ce jurnaliștii belaruși își „ascut penița”, pentru a scrie articole care să îndrăgostească o țară-ntreagă în Moldova, reprezentanții agențiilor de turism din Minsk, care au făcut parte din delegație, sunt deja în proces de elaborare a pachetelor turistice. Recunosc, că după ce s-au convins personal de frumusețea Republicii Moldova, le va fi mult mai ușor să o facă. Un „country break” de 3-4 nopți pare a fi varianta perfectă, spun ei.

Ruslan Segheniuc, director, agenția de turism „Time Voyage”: „Cât privește natura, avem peisaje aproximativ identice, de aceea eu voi propune clienților mei tururi vinicole și gastronomice în Moldova de 2-3 nopți. În viziunea mea, acestea sunt punctele forte ale turismului receptor. Mi-a plăcut că acest cult al vinurilor ți se insuflă încă din aeroport, ești invitat să descoperi vinurile moldovenești la tot pasul. Sunt sigur că și bucătăria moldovenească le va fi pe plac belarușilor, pentru că nu e una exotică, ca să le provoace repulsie, și totuși, e suficient de diferită, ca să provoace curiozitate.”

Olga Talaico, reprezentant agenția de turism „Smok Travel”: „Agenția noastră este specializată pe turismul de business și Moldova ni s-a părut o destinație interesantă pentru clienții noștri corporativi. Vrem să le propunem călătorii de 3-4 nopți cu organizare de evenimente, conferințe, petreceri corporative, pe care să le combinăm cu excursii la vinării și master-class-uri de gătit. În Belarus nu există vinării, nu avem podgorii la scară industrială, deci tot ce ține de vizitarea cramelor, beciurilor subterane constituie o experiență inedită. Când vine vorba de servicii de turism MICE (Meetings, Incentives, Conferences, Events), clienții noștri caută o destinație nouă, apropiată, unde nu e nevoie de viză și spre care există zboruri directe, la ore comode. Moldova întrunește toate aceste condiții.”

Pe o creștere a numărului de turiști belaruși mizează și operatorii de turism din Moldova. Până acum, explică ei, aceștia puteau ajunge la Chișinău doar prin Ucraina sau Rusia. Cursa avia directă, însă, deschide noi perspective, unde mai pui că în viitorul apropiat este planificată o vizită similară în Belarus, cu participarea prestatorilor de servicii turistice din țara noastră.

Lilian Tomescu, compania „Winetours Moldova”: „Numărul turiștilor belaruși încă e destul de mic, dar de la cei care au ajuns în țara noastră am primit doar feedback pozitiv. Le-au plăcut vinurile, pentru că Belarus este o țară unde se consumă mai mult băuturile spirtoase, le-a plăcut Chișinăul verde, podgoriile însorite, având în vedere că la ei clima nu e cea mai prietenoasă. Mizăm pe pachete turistice care să le ofere nu doar emoții, experiențe, dar și să aibă o valoare cognitivă, să-i învețe cum să consume corect vinurile, cum să le asocieze reușit cu bucate. Sperăm să creăm o impresie bună.”

Turul informațional, organizat pentru delegația din Republica Belarus, face parte din setul de acțiuni, pe care le prevede Protocolul privind colaborarea în domeniul turismului semnat acum o lună între cele 2 țări.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Sănătate2 ore în urmă

LIVE TEXT / Ministra Sănătății anunță încă 3 externări, 2 decese și o posibilă carantină în satul Talmaza

PE SCURT Ora 11:15 Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor se află în carantină, după ce 15 angajați au fost infectați...

Sănătate18 ore în urmă

INFOGRAFIC / Cum s-a format focarul de coronavirus în raionul Fălești

PE SCURT Vineri, 3 aprilie, Plastic Manufacturing SRL, fabrica unde se asamblează jucării de plastic pentru ouăle Kinder, și-a sistat...

Social20 de ore în urmă

Un jurnalist italian trăiește cu COVID-19 de 30 de zile. „Nu e un caz singular”, susțin medicii

PE SCURT Alessandro Politi este un jurnalist din Italia care s-a îmbolnăvit de coronavirus la începutu lunii martie, dar și...

Social24 de ore în urmă

Violența domestică pe timp de pandemie de COVID-19. Ce faci și unde te adresezi

PE SCURT Coaliția Națională „Viața fără Violență în Familie”, rețeaua comună a 21 de organizații din domeniu, vine cu 15...

SănătateO zi în urmă

LIVE TEXT/ Un grup de moldoveni întorși din Rusia, blocați la frontieră. Ei refuză să achite prima de asigurare medicală: „Nu am bani”

PE SCURT 18:40 Un grup de moldoveni întorși din Federația Rusă nu sunt lăsați să treacă frontiera, întrucât refuză să...

Cultură2 zile în urmă

Sunt Oana și am revenit cu recomandări de filme bune

Bună, sunt Oana și am revenit la tine cu recomandarea de filme din această săptămâna. Am răscolit în valiza mea...

Social2 zile în urmă

LIVE TEXT/ 101 cazuri noi cu COVID-19 în Republica Moldova. Sunt anunțate alte două decese

PE SCURT Ora 17:10 În Republica Moldova au fost înregistrate 101 cazuri noi de infectare cu COVID-19. Este vorba despre...

Advertisement

Politică

Politică3 zile în urmă

COVID-19 în Transnistria/ „Granițele” au fost blocate. Puncte de control ilegale, 3 decese și pregătire militară

PE SCURT Tiraspolul a instituit din nou puncte de control ilegal și abuziv, sub pretextul stării de urgență instituită în...

Politică4 zile în urmă

Scenariu pesimist: 31 de mii de cazuri COVID 19 până la finele lunii mai în RM. Ce prevede scenariul optimist

PE SCURT Până la finele lunii mai, în Republica Moldova ar putea să fie înregistrate în jur de 31 000...

Politică6 zile în urmă

Ședința Parlamentului s-a încheiat înainte de a începe. Premierul Chicu și un deputat, implicați într-o ceartă

PE SCURT Ședința de astăzi a Parlamentului nu a avut loc din lipsă de cvorum. Asta pentru că deputații socialiști,...

Politică2 săptămâni în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

Politică3 săptămâni în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică3 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri4 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Advertisement

Opinii

aprilie 2020
L Ma Mi J V S D
« mart.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930