Connect with us
"
"

Publicat

pe

Membrii comunității OccupyGuguță au fost opriți astăzi de poliție, în timp ce aceștia se deplasau spre Nisporeni. Inspectorii de patrulare le-au cerut activiștilor certificatele de proveniență pentru tobele pe care le aveau în mașină.

Membrii comunității au plasat un video pe Facebook în care se vede cum ei le explicau oamenilor legii că tobele le aparțin și că toți proprietarii tobelor sunt prezenți la fața locului. „Vreți să vă cântăm un cântec, să vă convingeți?” a întrebat unul din activiști.

Membrii comunității au precizat că la locul incidentului au sosit trei echipaje ale poliției.

Unul dintre inspectori le-a explicat celor de la OccupyGuguță că a oprit automobilul acestora pentru că pasagerul de pe bancheta din față avea o tobă în brațe, iar „portbagajul era plin cu tobe și trebuie să aibă acte de proveniență”.

Membrii comunității au fost rugați de polițiști să meargă la Inspectoratul de Poliție. După mai multe clarificări, ofițerul de patrulare le-a permis activiștilor să-și continue drumul, dar a precizat că a luat datele proprietarului tobelor și ale șoferului.

Comunitatea OccupyGuguță a anunțat că a decis să viziteze, cu o zi înainte de alegeri, orașul Nisporeni, „locul de origine a garantului sistemului oligarhic din Republica Moldova, Vlad Plahotniuc – filantrop (din bani obținuți din scheme), șef de partid (fără ideologie dar cu mulți bani), blogger, posesor de cărți vechi, fost poet”.

Ei intenționează să umple orașul cu refrenul „Așa sună democrația!”, să distribuie ziare și calendare și să vorbească cu oamenii din Nisporeni.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

„Erdogan – întoarce-ne profesorii înapoi”. Bannerul afișat de OccupyGuguță la meciul Moldova – Turcia// VIDEO

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Membrii comunității OccupyGuguță au afișat marți seara la meciul de fotbal Moldova-Turcia un banner cu un mesaj în limba turcă „Tayyip, întoarce-ne profesorii înapoi”.

„Mesajul este în turcă ca să-l înțeleagă destinatarul său. Protestul e permanent. Vom folosi orice ocazie ca să ne manifestăm poziția, protestul, regretele, frustrările. În cazul dat, frustrarea cea mare este că niște oameni au fost răpiți de un dictator, care iată și-a trimis echipa de fotbal să joace cu noi. Noi avem un mesaj pentru toți dictatorii și mai ales pentru cei care direct încalcă drepturile omului”, a menționat unul din activiști în timp ce inscripția era afișată în tribuna de pe stadionul „Zimbru” din capitală.

PE LUNG

După vreo cinci minute, bannerul a fost demontat, iar apoi smuls din mâinile protestatarilor. „Delegatul meciului de la UEFA mi-a zis să scoatem bannerul”, a explicat o reprezentantă a stadionului. Activiștii au precizat că cei care au demontat bannerul nu erau polițiști, ci cel mai probabil persoane din securitatea și paza stadionului. Unul dintre activiști a fost bruscat.

Ulterior,  a intervenit poliția. „Ceea ce facem nu este un moft, este dreptul fiecărei persoane să se exprime în public așa cum crede de cuviință”, a menționat activistul de la OccupyGuguță.

Cu o reacție a venit și deputatul Blocului ACUM Dumitru Alaiba, care a declarat că unii oameni încă nu au acceptat ideea că trăim într-o țară liberă cu oameni, drepturile și libertatea cărora trebuiesc respectate.

„Mesajul bannerului poate să placă sau nu. Regulamente pot fi diferite. Problema este în modul de a acționa, în atitudine și în respect față de dreptul oamenilor de a se exprima liber într-o țară liberă. Iar respectul se manifestă nu față de ideea care îți place și o agreezi, ci din contra – față de ideea care îți displace și îți este incomodă”, a menționat deputatul.

Citește mai departe

Social

Membrii OccupyGuguță la monumentul lui Ștefan cel Mare cu pancarte în mâini: „Asta nu e dezoligarhizare”// VIDEO

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Mișcarea OccupyGuguță protestează astăzi, 27 august, la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, acolo unde oficialii urmează să depună flori cu prilejul Zilei Independenței.

Membrii comunității țin în mâini pancarte „Asta nu e dezoligarhizare”, „Vrem adevărul despre profesorii turci” , „Vorbe goale”.

PE LUNG

„Noi stăm aici cu mesajele noastre pentru noua guvernare. Să cerem dreptate pentru lucrurile care ni se par că nu sunt drepte. De exemplu, noi nu știm ce li s-a întâmplat profesorilor turci expulzați din Moldova. Vrem mai multă dezoligarhizare. Vrem să vedem condamnări. Vrem să vedem lucruri concrete, nu vorbe, nu doar comisii și declarații. Îi așteptăm pe oficiali”, au declarat reprezentanții mișcării.

Citiși și: Occupy Guguță. Acum un an

Reamintim că anul  trecut, în PMAN, în timp ce guvernarea de atunci depunea flori, opoziția protesta. OccupyGuguță, reprezentanți ai partidelor din opoziție  au petrecut noaptea de 26 august lângă monumentul lui Ștefan cel Mare, fiind evacuați în zori.

Citește mai departe

Social

OccupyGuguță nu renunță: Ne gândim să mergem solemn la Orhei să punem totuși bannerul pe clădirea Primăriei

Publicat

pe

De către

PE SCURT

OccupyGuguță a anunțat că amenda pentru „huliganism” ce i-a fost aplicată la Orhei în luna februarie a fost anulată. Atunci membrii comunității au încercat să urce pe clădirea Primăriei Orhei un banner pe care era scris „Илан Шор — наш любимый вор”.

Într-o postare pe Facebook, cei de la OccupyGuguță au relatat că judecătorul Mihail Proca de la judecătoria Orhei a pus capăt acestui circ, a anulat amenda și a zis că acțiunile acestora nu întrunește elementele unei infracțiuni. Membrii comunității au declarat că se gândesc să meargă solemn la Orhei ca să pună totuși bannerul pe clădirea Primăriei.

PE LUNG

„Mai țineți minte când am mers, pe 14 februarie, la Orhei și am încercat să urcăm acest banner pe clădirea primăriei? Atunci poliția ne-a reținut pe cîteva ore și a pus câteva amenzi. Noi le-am contestat în judecată – dreptul la liberă exprimare e garantat de Constituție. Ca să ne facă viața mai grea, judecătorii au separat cele trei cazuri în trei procese diferite, la trei judecători diferiți. Au fost amînări ridicole, au fost argumente idioate din partea polițiștilor (De ce i-ați reținut, întreabă judecătorul. Pentru că arătau într-un mod suspect, zice polițistul. În ce fel suspect? Păi, ei zîmbeau unul la altul). Partea bună e că a circulat mesajul și fiecare judecător l-a repetat de zeci de ori. Și au râs”, au povestit pe Facebook membrii comunității.

Acum, după anularea amenzii și după ce s-a constatat că poliția s-a comportat abuziv, cei de la OccupyGuguță au spus că vor totuși să pună bannerul pe clădirea Primăriei.

Ei spun însă că vor adapta bannerul noilor realități – Ilan Șor fugit pe ascuns în Transnistria – și vor scrie un nou text – „Илан Шор, наш трусливый вор!”.

„Sperăm ca acest caz să inspire și pe alți oameni – puteți face la fel. Libertatea de exprimare și creație sînt ale noastre. Pentru totdeauna.#protestpermanent”, au mai scris cei de la OccupyGuguță.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Politică15 ore în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Social16 ore în urmă

Istoria unui simbol: cum a apărut culiocul negru cu calendar în Moldova

„Iar umblați cu culioașele?” Fraza lui Igor Dodon către fostul președinte al PDM, Vlad Plahotniuc, ar fi putut fi rostită...

Social23 de ore în urmă

25 mai 2020: COVID-19, PE SCURT: 11 decese, înregistrate în ultimele 24 de ore

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Lifestyle2 zile în urmă

Recomandare Moldova.org / Sorina Ștefârță povestește cum se informează ca să nu înnebunească

Sfaturi practice și subiective, despre cum să rămânem teferi la cap  Carantina aceasta pe care, dacă e să-l parafrazăm pe...

Sănătate2 zile în urmă

COVID-19 explicat. Cum plasma persoanelor tratate de infecția COVID-19 ar putea să-i ajute pe ceilalți bolnavi

Deocamdată nu există studii care să demonstreze eficiența plasmei persoanelor tratate de infecția de COVID-19. Totuși, primele rapoarte despre utilizarea...

Lifestyle2 zile în urmă

Pâinea cu maia, o sectă în care vrei să intri

Pandemia asta ne-a închis în casă și ne-a trimis la origini. La propriu și la figurat. Rafturile golite de drojdie...

Divertisment4 zile în urmă

Ce mesaj mi-aș transmite mie din trecut, dacă aș putea călători în timp? (II)

Continuăm să călătorim cu mașina timpului! Împreună cu Prietenii Moldova.org facem un exercițiu de imaginație: călătorim în timp și vorbim cu noi...

Advertisement

Politică

Politică7 zile în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

PoliticăO săptămână în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Externe1 lună în urmă

Cum un oraș din Polonia a scăpat de publicitate și ce face Chișinăul

PE SCURT Jurnalistul polonez Dawid Krawczyk povestește cum orașul Nałęczów din Polonia a scăpat de publicitate și a obținut reputația...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria: „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin grija față de transnistreni”

PE SCURT Și săptămâna aceasta autoritățile separatiste de la Tiraspol au continuat să atace autoritățile de la Chișinău. Cu toate...

Advertisement

Opinii

mai 2020
L Ma Mi J V S D
« apr.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031