Direcția Generală de Pașapoarte București: Un pașaport expirat nu face dovada cetățeniei române/ DOCUMENT

Tot mai mulți moldoveni care dețin acte românești fac drum întors de la secțiile de pașapoarte și ambasade, fiind anunțați că, de fapt, nu au cetățenia românească pentru că și-au perfectat certificatul de naștere și pașaportul în baza actelor românești ale părinților, fiind minori. În lipsa unei adeverințe de cetățenie, autoritățile române refuză să prelungească valabilitatea pașapoartelor, iar cetățenii sunt trimiși să depună un dosar pentru redobândirea cetățeniei.

Redacția noastră a solicitat pozițiile mai multor instituții de la București vizavi de acest subiect. Într-un răspuns oferit de Direcția Generală de Pașapoarte a României se arată că “în prezent valabilitatea pașapoartelor românești nu se mai prelungește, ci se eliberează un nou pașaport, iar pentru obținerea unui pașaport românesc este necesar ca solicitantul să facă dovada cetățeniei cu unul din documentele reglementate de articolul 22 din Legea cetățeniei”.

Instituția a precizat că certificatul de naștere nu face dovada cetățeniei române în cazul minorului care a împlinit vârsta de 14 ani.

Potrivit legii Nr. 248/2005, pașapoartele românești se eliberează doar cetățenilor români, astfel încât la solicitarea unui asemenea document solicitantul trebuie să facă dovada cetățeniei române, conform legii nr. 21/1991 a cetățeniei române, republicată și actualizată, se arată în răspuns.

Potrivit instituției, un pașaport “care a fost eliberat de autorităţile române, a cărui valabilitate a încetat nu poate face dovada cetăţeniei române întrucât acesta şi-a încetat efectele ca urmare a expirării”.

Mai mult, Direcția Generală de Pașapoarte menționează că au fost mai multe cazuri în care instanțele au respins cererile cetățenilor care au primit refuz la prelungirea pașapoartelor, catalogându-le drept nefondate – ,,reclamantul nu a dobândit cetăţenia română prin procedura reglementată de Legea nr. 21/1991 în faţa autorităţii competente şi anume ANC.”

Într-un răspuns anterior, Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) recunoaște problema și îndeamnă părinții să solicite transcrierea certificatului de naștere al minorului în registrele de stare civilă – în cazul în care acesta nu a fost inclus în certificatele de cetățenie ale părinților.

Moldova.ORG va reveni cu alte articole la acest subiect.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.