Din cauza crizei politice din țară, un cineast dă acces gratuit la filmul său despre corupția din Republica Moldova

PE SCURT

Eugen Damaschin, autorul lungmetrajului „Beautiful corruption” și documentarului „Moldova 89-91”, a decis să publice online filmul său de debut care descrie corupția din Republica Moldova.

„Începând cu 14 Iunie filmul Beautiful Corruption va fi online. Conform planului, aceasta ar fi trebuit să se întâmple în toamnă. Scoatem filmul acum pentru că situația din țara noastră are nevoie de un impuls, în special de un impuls moral”, a anunțat acesta.

PE LUNG

Eugen Damaschin retrage filmul „Beautiful corruption” din festivaluri și-l publică online pentru acces public. Anunțul vine în contextul politic actual din țară. Acesta s-a adresat și altor autori de filme pe teme sociale din Republica Moldova, îndemnându-i să-i urmeze exemplu, întrucât toți s-ar inspira din realitățile țării și ar avea responsabilitate față de spectator.

„Sper foarte mult ca acest film să trezească careva întrebări în capul spectatorului, să-l împingă spre reflecția – de ce suntem acolo unde suntem. În tot acest pizdeț este nevoie în primul rând de deșteptarea conștiinței. Pentru filmele noastre furăm destul de multe din tot rahatul pe care-l trăim în țara noastră și cred că este onest ca ele să fie văzute în primul rând de cei care ne inspiră și nu doar de cei care ne aplaudă.”

Eugen Damaschin consideră că acum comunitatea cineaștilor trebuie să inspire oamenii, să le arate „ceea ce poate ei nu observă”, să-i facă să fie mai conștienți și „poate, cu ajutorul creațiilor noastre, vom reuși să trezim ceva sau pe cineva”.

[youtube id=”iDLrgpFXc4I” start=”0″]

De altfel, regizorul a îndemnat posturile de televiziune să se adreseze producătorilor de film pentru a putea asigura o acoperire cât mai mare a acestor filme. Damaschin și-a anunțat deschidere pentru conlucrarea cu toate posturile de televiziune, promițând că la solicitare acestea vor primi filmul în formatul necesar.

Amintim că cineastul a făcut public și documentarul său „Moldova 89-91” în versiune completă. Filmul conține interviuri cu Mircea Snegur, Vladimir Voronin, Iuri Roșca și mulți alți martori și participanți la evenimente de formare a Republicii Moldova ca stat independent.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.