De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — În urma unor senzaţionale descoperiri în Lăpuşul Românesc, Maramureş, România, s-a constatat că acest teritoriu era locuit încă cu aproximativ 3000 de ani în urmă. În urma săpăturilor arheologice s-au scos la iveală ruinele celei mai mari clădiri din Epoca Bronzului din Sud-Estul Europei.
Obiectele găsite pe acest teritoriu au fost supuse probei cu Carbon 14 ce a scos la iveală faptul că teritoriul a fost intens populat circa 100 de ani.
Construcţia imensă pentru perioada Epocii Bronzului are dimensiuni de 23de metri lungime şi 12 metri lăţime.
Cercetătorii atât români, cât şi străini, au declarat că acest edificiu preistoric era folosit ca edificiu de cult unde se desfăşurau diferite ritualuri de sacrificare a animalelor.
Construcţia mai servea şi ca loc de întrunire pentru locuitorii din Epoca Bronzului unde se ospătau împreună, care însă după ospăţ stricau toate farfuriile ca să nu poată fi folosite a doua oară.
“Totul a fost distrus, totul. Noi ştim ce au mâncat aceşti oameni. Am găsit grâu şi tot felul de, ştiu eu, poate pâine sau tot felul de mâncăruri pe care le făceau cu grâu, ei aveau ritualuri cu animale pe care le sacrificau”, a precizat prof. dr. Carola Metzner-Nebelsick, de la Universitatea “Ludwig- Maximilians” din Munchen.
La fel au fost descoperite urmele unui drum din 1400 î.Hr. „A fost descoperit un drum pavat cu piatră, lung de cel puţin 13 metri, care duce la intrarea estică a monumentului“, a explicat Carol Kacso, arheolog în cadrul Muzeului judeţean de Istorie Maramureş, şeful şantierului arheologic de la Lăpuş. Potrivit specialiştilor germani, acest tip de structură monumentală este similar cu ce s-a descoperit în Troia.
În cadrul săpăturilor efectuate în incinta edificiului sa găsit un idol unicat.
Se presupune că activitatea primordială a locuitorilor acestei aşezări nu era agricultura, fiindcă pământul în regiune este rău şi aşa era şi în Epoca Bronzului, ci cu mineritul. S-au recoltat particule de polen ce vor fi supuse analizelor în laborator. Dacă se vor găsi metale grele pe aceste particule, atunci se va concluziona că extragerea de minereuri în Maramureş îşi are începutul încă în Epoca Bronzului.
Cercetările pe acest sit arheologic vor continua până în anul 2013, până atunci fiind asigurată finanţarea.