Deputatii R.Moldova la A.P.C.E. nu au discutat pe marginea rezolutiei Consiliului Europei despre condamnarea crimelor comunismului

Republica Moldova trebuie sa "adopte o pozitie contrara violentelor care s-au petrecut in timpul dominatiei sovietice", a declarat Goran Lindblad, parlamentar suedez in Adunarea Parlamentara a Consiliul Europei (APCE).

Solicitat de BASA-press, membrul delegatiei moldovenesti la APCE, Vlad Cubreacov, a declarat ca delegatia Moldovei nu a discutat deocamdata despre propria pozitie in privinta rezolutiei asupra necesitatii condamnarii internationale a crimelor comunismului. Oricum, votul se da din partea fiecirui membru, si nu a delegatiei ca intreg, a precizat el. "Personal, intentionez sa iau cuvintul la sedinta in sustinerea acestei rezolutii", a declarat Cubreacov. Totodata, exponentii Partidului Comunistilor-membri ai delegatiei Republici Moldova la APCE au evitat sa faca vreo declaratie pe aceasta tema.

Goran Lidblad, membru al Partidului Popular European, sustine, citat de agentia romina Mediafax, ca Moldova trebuie sa adopte rezolutia privind necesitatea condamnarii internationale a crimelor comunismului, rezolutie care va fi dezbaturta in sesiunea de iarna a APCE, deoarece "partidul, care se autoproclama comunist si care e la putere de citiva ani in Moldova, nu pune in aplicare intocmai ideologia comunista".

Potrivit parlamentarului din partea Suediei, "nu a existat niciodata nici un fel de regim comunist care sa fi ajuns la putere si sa nu fi ajuns la o forma de dictatura pe care sa o mentina apoi prin teroare. Exceptia o constituie tocmai Republica Moldova". "De obicei, de indata ce comunistii ajung la putere fara parteneri, ei pun in aplicare doctrinele lui Marx si Lenin, iar acei oameni se gindeau ca teroarea e un mijloc bun de a pastra puterea, au inventat GULag-urile si alte lucruri ingrozitoare", mai afirma in context Lidblad.

De asemenea, Lidblad insista asupra adoptarii unei rezolutii privind "nevoia condamnarii internationale a crimelor comise de regimurile comuniste totalitare", deoarece pina acum nu a existat o astfel de condamnare la nivel international, chiar daca victimele comunismului sunt mai numeroase decit cele ale nazismului. Politicianul suedez considera ca partidele comuniste si urmasele acestora ar trebui sa isi asume raspunderea pentru cinci decenii de dictaturi singeroase in Europa de Est.

Parlamentarul Goran Lindblad spera ca adoptarea rezolutiei "sa faca un fel de restituire a adevarului si sa obtina o consolare morala pentru victimele regimurilor comuniste care sunt inca in viata, dar si pentru rudele acestora, toti fiind intr-un fel loviti de crimele teribile comise de regimurile comuniste". Totodata, el considera necesar pastrarea discutiei in desfasurare pentru ca sunt inca puteri comuniste in tari precum China, Cuba, Coreea de Nord si Etiopia.

Sesiunea de iarna a APCE se va desfasura in perioada 23-27 ianuarie curent. Delegatia Moldovei la Strassbourg va fi condusa de vicepresedintele Parlamentului, Maria Postoico. Deputatii APCE urmeaza sa adopte un proiect de rezolutie si unul de recomandare asupra necesitatii condamnarii internationale a crimelor comunismului si a tentativelor de justificare a nazismului. Decizia de a elabora proiectele mentionate a fost luata dupa mai multe solicitari din partea statelor membre CE. in decembrie 2004 au mai fost organizate audieri publice pe marginea crimelor comunismului. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.