Deputati din cateva fractiuni parlamentare se pronunta pentru demiterea din functie a sefului statului

Deputati din cateva grupuri parlamentare se pronunta pentru initierea procedurii de destituire din functie a sefului statului, Vladimir Voronin, dupa ce acesta a renuntat public la angajamentele pe care si le-a asumat fata opozitie, pentru a fi ales presedinte la 4 aprilie curent.

Deputatul Aliantei Moldova Noastra (AMN), Valentin Balan, care a dat citire declaratiei fractiunii, a afirmat ca seful statului „a sfidat brutal legea si standardele europene” in cadrul interviului difuzat marti de postul Pro TV Chisinau. „Voronin a demonstrat lipsa de intelegere adecvata si de respect fata de deciziile CEDO, referitoare la respectarea drepturilor omului in R.Moldova, atat in cazul Mitropoliei Basarabiei, cat si in cele ale functionarilor de la Primaria municipiului Chisinau”, se spune in document.

In plus, deputatii AMN considera ca seful statului trebuie sanctionat pentru faptul ca a folosit posturile de televiziune pentru a promova abuziv un candidat la functia de Primar General al capitalei, in timp ce normele europene interzic acest lucru.

La randul sau, liderul Partidului Democrat, Dumitru Diacov, s-a declarat indignat de comportamentul lui Vladimir Voronin si, in special, de faptul ca acesta a renuntat public la angajamentul sau de a depolitiza functia de presedinte, recunoscand drept prioritare obligatiile fata de Partidul Comunistilor. „La 4 aprilie, Voronin a participat la sedinta fractiunii noastre si s-a angajat sa renunte la functia de lider de partid, acum insa el neaga tot ce a promis. Vreau sa stiu, a fost o gluma?”, a intrebat Diacov.

In acelasi context, liderul Partidului Social-Liberal, Oleg Serebrian, a precizat ca „la 4 aprilie, Vladimir Voronin era cel care avea nevoie de voturile opozitiei, nu opozitia avea nevoie de el si atunci acesta si-a asumat anumite angajamente fata de deputatii care l-au votat”.

Amintim ca, marti, presedintele Vladimir Voronin a declarat la Pro TV Chisinau ca nu le-a promis nimic deputatilor din opozitie care l-au ales in functie la 4 aprilie, ci doar a avut cu ei consultari.

Potrivit Constitutiei R.Moldova, seful statului poate fi demis din functie prin votul a doua treimi din numarul deputatilor (71 voturi), in cazul in care el incalca prevederile Constitutiei. Propunerea de demitere poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor alesi. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.