Connect with us

Politică

Depozitul de la Cobasna, Uzina de la Rîbnița și vinieta: ce spune liderul Transnistriei despre cerințele Chișinăului și ale OSCE

Publicat

pe

PE SCURT

Vicepremierul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, și reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, au susținut ieri, 11 mai, un briefing de presă. Cei doi au cerut vizitarea depozitului militar de la Cobasna, au salutat implicarea guvernului Moldovei în anularea embargoului impus de Ucraina Uzinei metalurgice de la Rîbnița și au cerut explicații de la Krasnoselski în legătură cu vinieta pentru șoferii din Moldova pentru regiunea transnistreană.

Totuși, după întâlnirea dintre Frattini și Krasnoselski, cel din urmă nu a pomenit nimic de cerințele Chișinăului, a declarat că procesul politic din Moldova stagnează procesul de negocieri și că pe lista negocierilor vrea să se adauge telecomunicațiile, relații comune între bănci și libertatea de livrare a poștei în Transnistria.

PE LUNG

Depozitul de la Cobasna

Vicepremierul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, și reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, au susținut ieri, 11 mai, un briefing de presă.

Potrivit celor doi, Chișinăul cere să fie organizată o inspecție efectivă a depozitului de muniții de la Cobasna. Acest lucru ar oferi o garanție suplimentară a faptului că în depozit lucrurile sunt bine administrate.

„Am avut câteva încercări să avem acces liber, nestingherit la acest depozit, nu s-a dat curs acestor încercări. Eu voi pune în discuție din nou acest subiect”, a declarat Frattini.

Uzina Metalurgică din Rîbnița

Vicepremierul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, a recunoscut că guvernul Moldovei s-a implicat în soluționarea problemei privind anularea embargoului impus de Ucraina Uzinei metalurgice de la Rîbnița. Lesnic nu a specificat dacă este vorba de scrisoare semnată de prim-ministrul Pavel Filip adresată conducerii din Ucraina în care se solicita anularea sancțiunii aplicate Uzinei metalurgice de la Rîbnița.

„Nu văd nimic ieșit din comun atunci când Guvernul intervine cu acțiuni să asigure ca fiecare agent economic să-și poate dezvolta activitatea în mod normal. Ne interesează să îmbunătățim viața oamenilor care locuiesc în Republica Moldova dacă, mai ales, pretindem că regiunea transnistreană este parte componentă a Republicii Moldova”, a menționat funcționara.

„Vorbim despre mii de angajați și această acțiune este importantă, pentru că elimină orice obstacol. Dacă afirmați că acest teritoriu este parte a Republicii Moldova, trebuie să vă gândiți la interesul oamenilor care lucrează la aceasta uzină”, a comunicat reprezentantul special al OSCE, Franco Frattini.

Vinietă de 100 euro pe an

Administrația de la Tiraspol a introdus vinietă pentru șoferii de pe malul drept al Nistrului, astfel că cei care vor circula în regiunea transnistreană, vor achita aproape 100 de euro pe an.

Despre asta, Lesnic a menționat că problema este inegală. „Noi nu aplicăm taxe pentru cei din regiunea transnitreană. Sistemul aplicat de colegii din Transnistria este unul foarte bizar, fiindcă taxa se aplică per persoană și nu per vehicul”.

Reprezentantul special al OSCE a dat asigurări că, în cadrul vizitei pe care urma să o întreprindă la Tiraspol, va cere explicații. „Faptul că se aplică taxa per persoană înțeleg cum asta ar putea afecta libertatea de mișcare. Suma este în jur de 100 de euro pe an, este o sumă mare pentru locuitorii de aici. Vom cere explicații din partea colegilor de la Tiraspol”, a spus Franco Frattini.

Ce spune liderul de la Tiraspol după vizita lui Frattini

Potrivit presei din Transnistria, Krasnoselski a declarat că procesul politic al Republicii Moldova stagnează procesul de negocieri cu Transnistria, întrucât guvernul nu a fost format. Despre cerințele Chișinăului legate de depozitul de la Cobasna și vinietele nu a fost pomenit nimic.

„În ultimele 5 luni, activitatea negocierii a scăzut considerabil, apropiindu-se de zero: numărul de întâlniri ale grupurilor de lucru și reuniunile reprezentanților politici”, a menționat Krasnoselski.

Enlarge

prezident_2_0
Sursa: novostipmr.com

Liderul separatist de la Tiraspol i-a spus reprezentantului special al OSCE, Franco Frattini că mai există și alte probleme care ar trebui negociate: telecomunicațiile, încetarea cazurilor penale politice, relații comune între bănci și libertatea de livrare a poștei în Transnistria.

De asemenea, Krasnoselski vede problemă în posturile comune ale Moldovei cu Ucraina. Acesta își face griji ca să nu se ia decizii politice care să le agraveze situația economică legată de exporturi și importuri.

Mai mult, liderul de la Tiraspol a adus în discuție construirea unei linii de troleibuz Bender-Varnița-Nord (Varnița se află în suburbia orașului Bender și este sub jurisdicția R. Moldova, iar Nord este un microdistrict din Bender care, potrivit transnistrenilor, ar fi complet tăiat de regiune). Într-un final, Krasnoselski a declarat că este deschis la negocieri.

Concluziile OSCE

La sfârșitul întâlnirilor de ieri, Reprezentantul Special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, a îndemnat părțile să intensifice eforturile pentru a menține dinamica pozitivă în procesul de reglementare în beneficiul oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

„Chișinăul și Tiraspolul au obținut succese în abordarea pas cu pas în ultimii doi ani. Am încurajat ambele părți să continue această cale în spiritul dialogului și al cooperării reciproce, indiferent de procesele politice interne. Procesul de reglementare este un deziderat al oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului și merită toate resursele necesare pentru a fi menținut pe drumul cel bun la toate nivelurile”, a declarat Frattini.

În timpul primei călătorii în Republica Moldova în anul 2019 în calitate de Reprezentant Special al Președinției slovace, Frattini a avut întrevederi cu coordonatorul coaliției moldovenești de guvernare Vlad Plahotniuc și reprezentantul politic din partea Republicii Moldova Cristina Lesnic, liderul transnistrean Vadim Krasnoselski și reprezentantul politic din partea Transnistriei Vitali Ignatiev.

În cadrul discuțiilor sale, Frattini a lăudat ambele părți pentru leadership-ul și devotamentul demonstrat în atingerea unui progres semnificativ în procesul de reglementare din ultimii ani. În 2017 și 2018, cele două părți au organizat peste 100 de întâlniri ale grupurilor de lucru cu participarea experților, în cadrul cărora aceștia au găsit soluții practice la problemele care au rămas neabordate decenii la rând. Aceste soluții au îmbunătățit viața de zi cu zi a elevilor, profesorilor, fermierilor și antreprenorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, a evidențiat Frattini.

„Am fost reasigurat de către părți că ele vor menține un ritm susținut al negocierilor și își vor intensifica eforturile la nivelul grupurilor de lucru și al reprezentanților politici pentru a finaliza prioritățile restante din ”pachetul Berlin-plus” și dincolo de acesta. Este important să nu pierdem dinamica”, a subliniat Frattini.

„Procesul de reglementare se regăsește printre prioritățile ordinii de zi a Președinției slovace a OSCE, care, în cooperare cu Misiunea OSCE în Moldova, va continua să susțină părțile în vederea unei reglementări durabile și pașnice pe baza integrității teritoriale și suveranității Republicii Moldova, cu un statut special pentru Transnistria”, a adăugat diplomatul.

Începând cu anul 2016, Chișinăul și Tiraspolul au semnat înțelegeri privind șase din cele opt chestiuni prioritare incluse în așa-numitul „pachet Berlin-plus”. Până în prezent, cele două părți au înregistrat realizări majore în cinci din cele șase semnate, inclusiv aplicarea apostilei pe diplomele de studii emise în Transnistria, funcționarea școlilor cu predare în grafia latină, accesul la terenurile agricole din raionul Dubăsari, deschiderea podului între localitățile Gura Bîcului și Bîcioc și mecanismul de participare a vehiculelor din Transnistria în traficul internațional.

Politică

Laura Codruța Kovesi, validată de Consiliul UE pentru funcția de procuror-șef european

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Consiliul Uniunii Europene a votat joi pentru numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef european. Kovesi este prima persoană care va ocupa această funcție, nou înființată.

Urmează și un vot în Consiliul European, dar acesta este o formalitate, numirea lui Kovesi în funcție este deja o certitudine. Votul a fost covârșitor în favoarea Laurei Codruța Kovesi, cu 17 pentru dintr-un total de 22.

PE LUNG

„Laura-Codruța Kövesi a câștigat acum în mod categoric votul pentru poziția de procuror-șef european în Consiliul Uniunii Europene. Candidata noastră a obținut 17 voturi din 22 de voturi exprimate. Este o victorie categorică. A câștigat dreptatea. A câștigat justiția. A câștigat România oamenilor cinstiți. Felicitări, Laura-Codruța Kövesi!”, a scris pe Facebook Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL și vicepreședinte al grupului PPE.

Președintele PSD, Viorica Dăncilă, anunțase miercuri seară ideea că Guvernul nu o susține pe Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european, precizând că, joi, ambasadorul României la Uniunea Europeană va vota împotriva fostului procuror-șef DNA.

Sursa: Digi24

Citește mai departe

Politică

În Parlament a fost solicitată ridicarea imunității parlamentare a lui Vladimir Cebotari și Petru Jardan

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Procurorul general interimar Dumitru Robu a solicitat astăzi Parlamentului aprobarea ridicării imunității parlamentare a deputatului democrat PDM Vladimir Cebotari și a deputatului Partidului ȘOR Petru Jardan.

Anunțul a fost făcut în plenul Legislativului de președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi.

PE LUNG

La rândul său, președintele PDM Pavel Filip a catalogat această inițiativă drept „o răfuială politică”. „Dar, vă rog, să nu chinuiți procurorul. S-a încercat pe un dosar, acum se încearcă pe altul tras de urechi. Vă rog, fără show-ri, spectacole. Rugăm să ridicați imunitatea parlamentară  tuturor deputaților democrați”, a declarat Pavel Filip.

În acest context,  Comisia juridică, numiri şi imunităţi se întrunește să examineze solicitarea procurorului general interimar.

Deputatul democrat Dumitru Diacov a precizat că la ședința comisiei vor merge toți deputații PDM.

Reamintim că anterior, la solicitarea procurorului  general interimar, a fost ridicată imunitatea parlamentară a deputatelor Partidului ȘOR Reghina Apostolova și Marina Tauber.

Citește mai departe

Politică

Dumitru Țîra este candidatul PPEM pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Dumitru Țîra este candidatul PPEM pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. Actele pentru înregistrarea în cursă au fost depuse astăzi la Consiliul electoral de circumscripție Chișinău.

Dumitru Țîra a lansat un apel de mobilizare civică și i-a îndemnat pe oameni să voteze, pentru că este foarte important să participe la dezvoltarea municipiului. El le-a urat succes tuturor participanților la procesul electoral și i-a îndemnat pe oameni să zâmbească mai mult, „deoarece orașul Chișinău este tot mai trist”.

PE LUNG

Tot astăzi a fost depusă și lista de candidați pentru Consiliul Municipal Chișinău. Președintele interimar al PPEM, Eugen Sturza, a declarat că oferta formațiunii este o echipă tânără de profesioniști vizionari, care au dorința și capacitatea de a moderniza orașul.

Dumitru Țîra a fost timp de șapte ani (2003 – 2009) un diplomat de carieră în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, fiind responsabil de colaborarea Republicii Moldova cu Consiliul Europei, cooperarea UE – Moldova, director politic pentru cooperarea regională în Europa Centrală și de Sud-Est, precum și în regiunea Mării Negre și organizația regională GUAM.

În 2010 a creat grupul de presă Publika, pe care l-a condus până în 2013, iar în anul 2014 a lansat grupul de presă Realitatea. Din 2009 până în 2019, a construit și a lansat două televiziuni, 14 portaluri media și două radiouri.

Dumitru Țîra este conducătorul grupului de presă Realitatea.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

PoliticăO oră în urmă

Laura Codruța Kovesi, validată de Consiliul UE pentru funcția de procuror-șef european

PE SCURT Consiliul Uniunii Europene a votat joi pentru numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef european. Kovesi...

Social2 ore în urmă

Un nou pas spre vindecarea SIDA

PE SCURT Săptămâna aceasta a fost anunțată o descoperire care deschide calea către noi cercetări, care ar putea duce într-o...

Social2 ore în urmă

Maia Sandu: Se sting luminile în televiziunile controlate de sistemul oligarhic

PE SCURT Prim-ministra Maia Sandu a anunțat astăzi că Guvernul a primit o scrisoare din partea directorului TVR prin care...

Social2 ore în urmă

Adjunctul Secţiei securitate publică a Inspectoratului de Poliţie Cahul, reţinut. Ar fi pretins de la un bărbat 2 700 euro

PE SCURT Şeful-adjunct al Secţiei securitate publică a Inspectoratului de poliţie Cahul a fost reţinut aseară de ofiţerii DGT Sud...

Economie3 ore în urmă

Doi milionari, unul ceh și altul danez, au făcut front comun cu un fond de investiții din Marea Britanie pentru a prelua Fenosa// RISE

PE SCURT Doi milionari, unul ceh și altul danez, au făcut front comun cu un fond de investiții din Marea...

Social3 ore în urmă

Două persoane au fost reţinute. Ar fi încercat să scoată de la puşcărie un deţinut înainte de termen

PE SCURT Două persoane sunt cercetate penal de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie, fiind bănuite de trafic de influenţă. Acestea,...

Politică4 ore în urmă

În Parlament a fost solicitată ridicarea imunității parlamentare a lui Vladimir Cebotari și Petru Jardan

PE SCURT Procurorul general interimar Dumitru Robu a solicitat astăzi Parlamentului aprobarea ridicării imunității parlamentare a deputatului democrat PDM Vladimir...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri2 zile în urmă

Liderul Partidului Nostru Renato Usatîi candidează din nou la funcția de primar de Bălți

PE SCURT Liderul Partidului Nostru Renato Usatîi a depus la Consiliul Electoral de Circumscripție din Bălți actele necesare pentru a...

Alegeri6 zile în urmă

La alegerile parlamentare noi din 20 octombrie, în circumscripția 50 vor fi deschise 85 de secții de votare

PE SCURT Guvernul a decis deschiderea a 85 de secții de votare peste hotare, în circumscripția uninominală nr. 50, care...

AlegeriO săptămână în urmă

Un fost procuror al municipiului Chișinău, candidatul Partidului Nostru la funcția de primar al capitalei

PE SCURT Fostul procuror al municipiului Chişinău Ivan Diacov este candidatul Partidului Nostru la funcţia de primar general al municipiului...

AlegeriO săptămână în urmă

„Chișinău pentru toți, Chișinău pentru tine”. Ion Ceban s-a lansat în campania electorală pentru funcția de primar de Chișinău

PE SCURT Candidatul PSRM Ion Ceban s-a lansat astăzi în campania electorală pentru alegerile locale 2019 în municipiul Chișinău.El a...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Victor Chironda: Anunț public intenția de a candida la funcția de primar al municipiului Chișinău

PE SCURT Activistul civic Victor Chironda, care e și consilier în CMC, va candida pentru fucția de primar general al...

Alegeri3 săptămâni în urmă

FOTO/ Cum funcționează Parlamentul? Greceanâi și Alaiba le spun copiilor din Diasporă

PE SCURT Astăzi, 27 august, Republica Moldova împlinește 28 de ani de când este un stat independent. Cu această ocazie,...

Alegeri4 săptămâni în urmă

Președintele PLDM Tudor Deliu, candidat în circumscripția nr. 33 la alegerile parlamentare noi

PE SCURT Consiliul Politic Național (CPN) al Partidului Liberal Democrat din Moldova a decis astăzi participarea formațiunii cu candidați proprii...

Advertisement

Opinii

septembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« aug.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com