Connect with us
"
"

Politică

Departamentul de Stat al SUA invită partidele din R.Moldova să dea dovadă de reţinere și să găsească o cale de a avansa prin dialog politic

Publicat

pe

PE SCURT

Statele Unite invită toate partidele din Republica Moldova să manifeste reținere și să se pună de acord asupra unui viitor parcurs prin dialog politic, se arată într-o  declarație de presă a Departamentului de Stat al SUA.

PE LUNG

„Alegerile parlamentare din 24 februarie au fost competitive și au respectat drepturile fundamentale. Voința poporului moldovenesc exprimată în acele alegeri trebuie respectată fără amestec”, se arată în declarație.

În comunicat se mai menționează că asigurarea unui viitor prosper și democratic pentru Moldova și cetățenii săi este un obiectiv comun pe care Statele Unite vor continua să îl sprijine.

Jurnalistă și știristă din fașă, convertită în om creativ din obligație. Are o memorie fără de preț și păstrează în ea detalii picante despre toți politicienii din Moldova, dar și membrii redacției.

Politică

Apel către comunitatea internaţională de a impune sancţiuni personale asupra lui Ilan Şor şi Vlad Plahotniuc

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Deputații Blocului ACUM și PSRM au înregistrat în Parlament proiectul unui apel către comunitatea internațională de a impune sancțiuni personale asupra deputatuților Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, deputați în Parlamentul Republicii Moldova, si de oferire a asistenței în urmărirea și recuperarea activelor dobândite ilegal.

„Cei ce au comis crime trebuiesc pedepsiți. Autoritățile altor state trebuie să acționeze direct în verificarea legalității provenienței averilor, să le confiște și să ajute la repatrierea lor. Transmitem un mesaj clar – justiție există. Și dacă ea nu se va înfăptui în Moldova, atunci ea se va înfăptui în alte țări”, a declarat deputatul ACUM Dumitru Alaiba.

PE LUNG

Astfel, potrivit proiectului, deputații fac apel către Statele părți la Convenția Națiunilor Unite împotriva Corupției să acorde noului guvern al Republicii Moldova cea mai amplă cooperare și asistență judiciară în recuperarea bunurilor furate.

De asemenea, fac apel către organismele specializate din diverse jurisdicții indicate în rapoartele Kroll-1 și Kroll-2 (Letonia, Lituania, Estonia, Marea Britanie, Germania, Italia, Elveția, Austria, Cehia, Cipru, Grecia, Turcia, Suedia, România, Belgia, Olanda, Finlanda, Croația, Luxemburg, Portugalia, Hong Kong, Statele Unite ale Americii, Federația Rusă, Israel, Emiratele Arabe Unite, Republica Populară Chineză și altele) să inițieze anchete independente în afacerile și activele deținute de Ilan Șor, Vladimir Plahotniuc și companiile afiliate acestora, urmând stabilirea legalității provenienței si rulajului banilor,

În plus, instituțiile financiare private din diferite jurisdicții sunt îndemnate să coopereze cu autoritățile naționale în acest sens.

Deputatul Alaiba a precizat pe blogul său că apelul este lansat nu din „răzbunare”, ci dintr-un profundă convingere că oamenii merită justiție. Cei ce au comis crime trebuie să răspundă pentru ele și nu e nimic personal. „Doar pedepsindu-i pe hoții din trecut îi descurajăm pe cei din viitor. Dacă nu facem nimic și îi lăsăm să plece așa cum au plecat precedenții, transmitem societății un mesaj bolnav, că poți fura de la trei milioane de oameni săraci timp de zece ani de zile, după care să mergi liniștit la pensie. Nu le vom permite să fugă”, a scris deputatul.

Textul poate fi citit AICI. 

De notat că, în prezent, nu se cunoaște locul aflării celor doi deputați. Vlad Plahotniuc a anunțat imediat după retragerea PDM de la putere că se află peste hotare alături de familia sa, fără a preciza țara. În cazul lui Ilan Șor, a fost inițiată urmărire penală pe faptul trecerii ilegale, în perioada 14 – 17 iunie, a frontierei de stat de către acesta. Potrivit materialelor, deputatul a traversat, în mod ilegal, frontiera de stat, eludând controlul vamal şi cel de frontieră, părăsind teritoriul Republicii Moldova.

Citește mai departe

Politică

17 ONG-uri au lansat un apel către Consiliul Superior al Magistraturii pentru selectarea a doi judecători constituționali integri și competenți

Publicat

pe

De către

PE SCURT

17 organizații neguvernamentale îndeamnă Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să aleagă doi candidați la funcția de judecător constituțional care vor fi cu adevărat integri și competenți, asupra cărora nu planează suspiciuni de corupție, lipsă de integritate sau comportament dubios.

De asemenea, organizațiile semnatare îndeamnă Consiliul Superior al Magistraturii să-și motiveze hotărârea, dând un exemplu de un concurs bazat pe merit și transparent.

PE LUNG

„Demisiile judecătorilor constituționali au dat posibilitatea instituțiilor abilitate să selecteze persoane integre și competente în funcția de judecători constituționali. Toate cele trei instituții – Parlamentul, Guvernul și CSM – au anunțat concursuri publice pentru selectarea judecătorilor. CSM a anunțat concursul la 2 iulie 2019. În anunț CSM a indicat etapele de desfășurare a concursului și anume preselecția candidaților și interviul, care va avea loc pe 16 iulie 2019, când vor fi anunțați și câștigătorii concursului. CSM nu a anunțat nici criteriile de selecție și nici dacă interviurile vor fi publice”, se arată în comunicatl ONG-urilor.

La concursul anunțat de CSM s-au înscris 14 candidați, un număr fără precedent de mare comparativ cu concursurile precedente.

„Acest număr sugerează un interes sporit și, probabil, o încredere că de data aceasta CSM va lua decizii în bază de merit și va selecta cei mai buni candidați. Având în vedere acest lucru, cât și circumstanțele rușinoase ce au dus la demisia judecători constituționali precedenți, CSM are o misiune deosebit de importantă – selectarea a doi candidați cu adevărat integri și competenți, asupra cărora nu planează suspiciuni de corupție, lipsă de integritate sau comportament dubios”, au declarat ONG-urile.

Acestea încurajează CSM-ul să examineze cu atenție investigațiile jurnalistice cu privire la candidații care s-au înscris la concurs, precum și altă informație de care dispune cu privire la candidați.

„Având în vedere practica defectuoasă a CSM cu privire la organizarea concursurilor cu privire la selecția și promovarea judecătorilor din ultimii 4-5 ani, și anume lipsa unor criterii de selecție și nemotivarea ultimelor hotărâri cu privire la selectarea judecătorilor constituționali”, acestea solicită respectuos CSM-ului:

1) să anunțe criteriile de selecție a candidaților la funcția de judecător constituțional înainte de efectuarea interviului;

2) să facă publice interviurile sau cel puțin să le publice imediat după finalizarea ședinței CSM în cazul în care acestea nu se vor efectua în ședința publică a CSM;

3) în cazul în care termenul scurt nu permite verificarea minuțioasă a candidaților, îndemnăm CSM-ul să amâne concursul sau decizia cu privire la candidații aleși pentru câteva zile;

4) să selecteze doi candidați cu adevărat integri și competenți;

5) să motiveze convingător hotărârea cu privire la alegerea celor doi judecători ai Curții Constituționale.

„În cazul în care CSM-ul din nou va alege, fără o motivare convingătoare, persoane compromise în funcția de judecător constituțional, îndemnăm Parlamentul să examineze de urgență posibilitatea modificării legislației în vigoare pentru a asigura că în viitor CSM nu acționează în interes corporativ sau de grup”, se mai arată în apel.

Printre semnatarii apelului figurează Amnesty International Moldova, Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT”, Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), Asociația pentru Politică Externă (APE), Asociația Promo-LEX, Centrul „Contact”, Centrul de Investigații Jurnalistice, Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, Comunitatea WatchDog.MD, CPR Moldova, Fundația Est-Europeană, Ambasada Drepturilor Omului, Institutul de Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Institutul de Politici Publice (IPP), Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Transparency International Moldova.

Reamintim că, la 26 iunie, judecătorii Curții Constituționale au anunțat că demisionează in corpore. Aceasta după ce președintele Igor Dodon, premierul Maia Sandu, dar și reprezentanți ai societății civile au cerut demisia tuturor judecătorilor de la Curtea Constituțională în contextul deciziilor din 7-9 iunie.

De asemenea,  Comisia de la Veneția a emis un aviz asupra ultimelor hotărâri ale CC în care a arătat că magistrații Curții Constituționale nu au respectat propriile proceduri, precum și nu au respectat principiile egalității părților când a fost vorba despre criza politică.

Ulterior, Parlamentul, Guvernul și Consiliul Superior al Magistraturii au anunțat concurs pentru funcția de judecător la CC.

Curtea Constituţională este formată din 6 judecători, numiţi pentru un mandat de 6 ani. Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistratului. Potrivit legislației în vigoare, magistrații CC sunt inamovibili pe durata mandatului.

Foto: rferl.org

Citește mai departe

Politică

Președintele Igor Dodon a invitat locuitorii țării la un marș pașnic în susținerea noii guvernări: De Duminica Mare, toți la adunare!

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Președintele Igor Dodon a chemat astăzi cetățenii țării să participe la un „marș al poporului”, duminică în fața Parlamentului în susținerea noii guvernări.

„Împreună cu conducerea partidelor, care au creat această majoritate parlamentară am decis să chemăm cetățenii la un marș al poporului în susținerea noii guvernări. Vă invităm duminică în fața Parlamentului, începând cu ora 11.00”, a declarat Igor Dodon.

PE LUNG

Președintele a lansat un apel celor care activează în instituțiile de stat- medilor, militarilor, funcționarilor publici: „ Vă îndemn să aveți curaj, așa cum am avut noi, nu aveți frică”.

Șeful statului i-a îndemnat să iasă cu declarații în susținerea Guvernului legitim. „Nu vă temeti, nimeni nu va fi pedepsit. Eu știu că ați fost fortați să deveniți membri PD… Noi nu vom fi așa cum a fost PD. Nimeni nu va fi pedepsit pentru că a fost membrul vreunui partid”, a spus Igor Dodon.

Potrivit lui, dacă astăzi, mâine, poimâine vor fi mai mulți susținători, atunci transmiterea pașnică a puterii va fi mai rapidă.

Igor Dodon a mai spus că partenerii externi vin cu mesaje de susținere a noii guvernări.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social3 ore în urmă

Pandemia în Italia: „Cu toții a trebuit să învățăm o lecție”

Acuzată că a reacționat prea târziu, că a permis răspândirea virusului COVID-19 prin întreaga Europă, după cinci luni de luptă...

Divertisment4 ore în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

Social8 ore în urmă

7 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 235 cazuri noi de infectare și opt decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

EducațieO zi în urmă

Masterand pe Zoom. Cum am susținut teza pe timp de pandemie

Pe 11 martie 2020, în momentul în care în Republica Moldova era înregistrat deja cel de-al treilea caz de COVID-19,...

SocialO zi în urmă

Trei știri bune: Film în pod, chipsuri sănătoase și solidaritate împotriva virusului

Pe urmele lui Zaharia Cușnir Astăzi va avea loc premieră unui film în care regizorul Victor Galușca reconstruiește momentul în care au fost găsite legendarele negative...

SocialO zi în urmă

Un genocid sovietic nerecunoscut, discutat la Europa Liberă

S-au trezit în miezul nopţii, în trenuri pentru vite, fără cei dragi alături, fără nume, fără bunuri, îmbulziți cu alți...

SocialO zi în urmă

6 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 92 cazuri noi de infectare și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică4 zile în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

PoliticăO săptămână în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie4 săptămâni în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031