Delegatia moldovei va continua la Odesa discutiile privind noul regim de tranzit al marfurilor transnistrene

Delegatia Moldovei participa, la Odesa, la consultari bilaterale cu Ucraina in vederea eliminarii divergentelor generate de implementarea noului regim de tranzit al marfurilor transnistrene la hotarul moldo-ucrainean, transmite Agentia INFOTAG cu referire la purtatorul de cuvint al Ministerului Reintegrarii, Alexandru Flencea.

Initial consultarile fusese programate pentru 31 ianuarie, dar au fost aminate cu o zi, la solicitarea Chisinaului. Din delegatia Moldovei, condusa de viceministrul Reintegrarii, Victor Postolachi, fac parte sapte reprezentanti ai ministerelor Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Economiei si Comertului, ai Camerei de Comert si Industrie si Serviciului Vamal.

in afara de Moldova si Ucraina, la consultari participa reprezentanti ai oamenilor de afaceri din regiunea transnistreana.

Agentia INFOTAG a relatat anterior ca, potrivit unui acord incheiat de Prim-ministrii Moldovei si Ucrainei pe 30 decembrie 2005, pe 25 ianuarie urma sa fie pus in aplicare un nou regim de tranzit al marfurilor transnistrene la hotarul moldo-ucrainean, doar in baza actelor vamale perfectate in R.Moldova.

in urma celei de-a treia runde de negocieri in problema transnistreana in formatul 5 plus 2, care au avut loc pe 26-27 ianuarie, partile au semnalat unele probleme legate de instituirea regimului. Ucraina continua sa autorizeze tranzitul marfurilor transnistrene in regimul anterior.

Conducatorul delegatiei transnistrene la runda de negocieri, ministrul de externe al autoproclamatei RMN, Valeri Litcai, s-a aratat multumit de decizia adoptata de a amina punerea in aplicare a noului regim de tranzit si a pune in sarcina expertilor dezbaterea acestei probleme. Seful delegatiei Moldovei, ministrul Reintegrarii, Vasile Sova, a declarat ca "lucrul expertilor inseamna precizarea unor detalii, si nu refuzul de a aplica mecanismul". // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.