Delegatia Moldovei a prezentat, la Viena, o evaluare a raportului misiunii OSCE vizind solutionarea diferendului transnistrean

in cadrul Consiliului Permanent al OSCE de la Viena, Delegatia Republicii Moldova a prezentat ieri o evaluare a Raportului Misiunii OSCE in Moldova cu privire la procesul de solutionare a conflictului transnistrean si evolutiile democratice din R. Moldova, a relatat pentru MOLDPRES serviciul de presa al Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene.

in cursul sedintei au fost evidentiati pasii importanti intreprinsi de autoritatile moldovenesti in vederea atingerii standardelor internationale in domeniul democratizarii, drepturilor omului si proceselor electorale, in contextul liniei ferme de integrare europeana a tarii.

A fost mentionata intrunirea consensului politic intern asupra parametrilor si obiectivelor de atins in vederea solutionarii conflictului transnistrean. Definirea statutului autonom al regiunii transnistrene ca parte integranta a statului teritorial unitar Republica Moldova constituie unicul scop al procesului de negocieri. Punerea in aplicare a deciziilor unanim adoptate de catre Parlamentul RM, privind democratizarea si demilitarizarea regiunii, constituie conditii indispensabile pentru atingerea progreselor in procesul de solutionare a conflictului. A fost reiterata pozitia ferma a RM cu privire la necesitatea retragerii trupelor si munitiilor Federatiei Ruse de pe teritoriul tarii. OSCE a fost chemata sa asigure implementarea rezolutiilor sale relevante, iar Federatia Rusa sa reia fara intirziere procesul de retragere a trupelor in conformitate cu deciziile Summit-ului OSCE de la Istanbul.

Mecanismul actual de mentinere a pacii si-a dovedit ineficacitatea si RM sprijina transformarea acestuia intru-o misiune internationala de observatori civili si militari cu mandat OSCE. A fost exprimata increderea ca implementarea Misiunii UE de monitorizare a frontierei moldo-ucrainene, inclusiv a segmentului transnistrean, va contribui semnificativ la procesul de solutionare a conflictului.

Delegatia RM a atras atentia Consiliului Permanent al OSCE asupra presiunilor economice exercitate din exterior in contextul conflictului transnistrean. Santajul economic aplicat Republicii Moldova a fost exemplificat prin recenta privatizare ilicita de catre Compania de stat a Rusiei RAO EES a Centralei electrice de la Cuciurgan si sistarea pe 9 noiembrie 2005 a livrarii energiei electrice in partea dreapta a Nistrului. Aceste actiuni ilegale necesita a fi abordate nu doar in plan bilateral, ci si in plan international.

Delegatiile SUA si UE au reiterat necesitatea punerii in aplicare a deciziilor relevante ale Summit-ului OSCE de la Istanbul. Delegatia SUA a calificat ca fiind regretabil faptul ca la 6 ani dupa Summit-ul de la Istanbul Federatia Rusa nu si-a indeplinit angajamentele cu privire la retragerea fortelor sale din Moldova. Delegatia SUA a respins orice conexiune care se incearca a face intre indeplinirea angajamentelor de la Istanbul si procesul de solutionare politica a acestui conflict. // Moldpres

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.