Deficitului comercial va creste pina la 850 milioane USD

„Stoparea ritmurilor de crestere a industriei, inregistrata incepind cu anul 2004, a fost conditionata de interventia statului in activitatea agentilor economici”, a declarat marti in cadrul prezentarii noului numar al publicatiei „Monitorul Economic”, doctorul in economie, coordonatorul de proiect al Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ionita.

Potrivit lui Ionita, reducerea productiei industriale, inregistrata pe parcursul anului trecut, si stagnarea din primele luni ale anului curent, este consecinta incercarilor de re-nationalizare a intreprinderilor, abundentei serviciilor cu plata prestate de institutiile de stat, incasarile de la care depasesc cele acumulate de la impozitul pe venit (800 milioane lei anual), numarului excesiv de organe de control si a actelor normative de reglementare a activitatii agentilor economici.

Solicitat sa comenteze impactul Legii ghilotinei asupra ameliorarii situatiei, Ionita a declarat ca „in prezent, efectele acestei legi sunt practic nesesizabile, deoarece pentru aceasta este necesara si o reformare a administratiei centrale si locale” Potrivit expertului, efectele acestui document vor putea fi percepute de catre agentii economici „peste doi-trei ani”.

Referindu-se la evolutiile din anul curent, Ionita a anticipat o inflatie de peste 14,5 la suta si o crestere a PIB de maximum 6,5 la suta. Totodata, el prevede o majorare, de pina la 850 milioane USD, a deficitului comercial si o crestere in continuare a volumului remitentelor.  // Mircea Zatu

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.