Debut NATO la Chisinau

Pe data de 17 ianuarie 2006, in Sala de conferinte al Palatului Republicii din capitala a avut loc o masa rotunda pe tema „Ascensiunea NATO: Strategia pentru Republica Moldova”. Evenimentul a fost organizat la initiativa Asociatiei „George C. Marshall” din Republica Moldova si are ca scop initierea unei campanii de informare a opiniei publice din Republica Moldova in ce priveste structurile euro-atlantice si rolul lor in cadrul noii ordini mondiale create dupa desfiintarea Uniunii Sovietice. La dezbatere au participat Directorul Centrului George C. Marshall, dr. John Rose, Cris O’Connor – expert in cadrul Centrului George C. Marshal si Ambasador dr. Przemyslav Grudzinski, profesor la Colegiul de Studii Internationale si de Securitate, ex-viceministru al apararii si ex-secretar de stat al Afacerilor Externe si ambasador al Republicii Polone in Statele Unite intre anii 2000 – 2005. Printre oficialii de la Chisinau s-au numarat Ministrul Apararii al Republicii Moldova, Valeriu Plesca, Viceministrul Afacerilor Externe si Intergrarii Europene, Valeriu Ostalep, seful Departamentului Cooperare Multilaterala din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si Integrare Europeana, Andrei Galbur.

Potrivit presedintelui Asociatiei „George C. Marshall”, Andrei Covrig, organizarea acestui eveniment a aparut urma discutiilor initiate in luna iunie 2005 dintre Republica Moldova si NATO in ce priveste semnarea Planului individual de actiuni in cadrul Parteneriatului Republica Moldova – NATO (IPAP). Noua situatie geopolitica, creata in urma aderarii Romaniei in structurile euro-atlantice si, respectiv, reorientarea politicii externe a Ucrainei catre aceste structuri, face ca Republica Moldova sa fie plasata in interiorul unui ansamblu de initiative pro-NATO, fapt ce presupune, in opinia lui Andrei Covrig, o necesitate fireasca de informare si familiarizare a opiniei publice in ce priveste noua situatie creata. Un alt considerent care face utile astfel de evenimente este schimbarea mentalitatii opiniei publice in ce priveste rolul si rostul NATO si scepticismul cu care este tratat acest subiect de catre populatia din R. Moldova, mentalitate creata in baza politicii antioccidentale si prorusesti dusa de catre guvernarile anterioare. O alta problema care face necesara participarea reprezentantilor promotorilor valorilor prodemocratice si proeuropene in interiorul societatii civile din Basarabia este noul format pentagonal de negocieri in ce priveste solutionarea conflictului transnistrean.

In luarea sa de cuvant John Rose a mentionat faptul ca se simte onorat sa se afle la Chisinau din simplu motiv ca vede extrem de benefice pentru tara noastra actiunile politice prooccidentale redefinite de catre autoritatile de aici in ce priveste initiativa de a integra statul R. Moldova in structurile euro-atlantice. El a atras atentia asupra unor probleme de baza cu care se confrunta omenirea, inclusiv R. Moldova, si care reprezinta unul din obiectivele de baza ale NATO: lupta cu terorismul, crima si coruptia. John Rose a asigurat ca R. Moldova se va bucura de intreaga sustinere a Centrului George C. Marshal pe care acesta il reprezinta pentru ca a remarcat o deschidere a guvernului de la Chisinau si sincronizarea propriilor obiective cu strategia acestui centru. „Noi suntem sustinuti nu doar de SUA si Germania, ci si de R. Moldova, si aici vreau sa-i multumesc personal domnului ministru Plesca pentru ca a trimis persoane de calitate sa studieze la centrul nostru, in prezent existand deja 118 absolventi”, a mai mentionat acesta. De asemenea, John Rose si-a oferit serviciile pentru post de viceministru in orice minister, in conditiile in care R. Moldova va gasi de cuviinta sa-i solicite acest lucru.

La randul sau Ambasadorul Przemyslav Grudzinski a felicitat tara noastra pentru directia pe care si-a ales-o si a atras atentia ca trebuie sa fim realisti si sa nu facem promisiuni pe care nu le putem indeplini, dimpotriva sa ne stabilim obiective exacte si realizabile, pe plan extern sa stabilim relatii cat mai apropiate, atat la nivel regional cat si pe plan international cu tari care fac parte din structurile selecte ale spatiului euro-atlantic. Referitor la Transnistria, Grudzinski a mentionat ca aceasta reprezinta o problema de securitate si instabilitate, de aceea NATO a invitat aceste tari sa adere la structurile sale pentru a solutiona, in definitiv aceste probleme. „Cred ca NATO va avea, pana in 2012 mai mult de 32 tari membre, printre care se va numara si Republica Moldova”, a mai mentionat Grudzinski. De asemenea acesta a atras atentia ca Polonia este dispusa ofere R. Moldova experienta sa in ce priveste aderarea sa la UE si NATO pentru ca, in final acestea doua sa faca parte dintr-o familie comuna.

In cadrul programului mesei rotunde au fost discutat Planul individual de Actiuni in cadrul Parteneriatului Republica Moldova – NATO, prezentat de catre Andrei Galbur, seful Departamentului Cooperare Multilaterala din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si Integrare Europeana, Andrei Galbur. De asemenea, reprezentantul Directiei Politice Militare si Relatii Internationale din cadrul Ministerului Aparararii, locotenent-colonelul Valeriu Mija a vorbit despre participarea Armatei Nationale in programul Parteneriat pentru Pace.
Tinand cont de faptul aceasta campanie de informare, initiata de catre Asociatia „ George C. Marshall” din Republica Moldova, s-a adresat intregii societati civile din tara noastra, aceasta actiune a avut parte de o prezenta foarte redusa din partea mass-media. Intrebat de ce presa nu a fost prezenta la eveniment, Andrei Covrig si-a manifestat nemultumirea si regretul ca Mold-Press, careea i s-a solicitat sprijinul, in acest sens, din motive neelucidate pentru organizatori, a evitat mediatizarea acestui eveniment, primul din seria proiectelor de informare a opiniei publice in aceasta directie, de o asemenea amploare. / Pentru Romanian Global News,Nicolae Federiuc, FLUX // Romanian Global News

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.