De trei ani, Promo-LEX nu are acces liber în stânga Nistrului

De trei ani Promo-LEX, organizația care reprezintă la Curtea Europeană cel mai mare număr de beneficiari din regiunea transnistreană, nu are acces liber în stânga Nistrului.

Astăzi, Promo-LEX a venit cu o declarație în care reamintește Guvernelor Moldovei și Rusiei despre necesitatea unor eforturi privind asigurarea condițiilor optime pentru activitatea apărătorilor drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Astfel, Asociația Promo-LEX solicită Guvernului Republicii Moldova precum și Guvernului Federației Ruse să îndeplinească obligațiile internaționale asumate, ca urmare a recomandărilor structurilor ONU și APCE și să investigheze sub toate aspectele a cazului de intimidare a membrilor Asociației Promo-LEX.

De asemenea, asociația insistă asupra includerii pe agenda ședințelor în formatul „5+2” a chestiunii privind acțiunile KGB la adresa Asociației Promo-LEX.

8 din 13 hotărâri pronunțate de CtEDO pe regiunea transnistreană sunt reprezentate de Promo-LEX. În toate cele 13 hotărâri – Federația Rusă a fost găsită vinovată, iar în 2 cazuri dintre acestea – Republica Moldova.

La 17 aprilie 2015, KGB-ul din or. Tiraspol a dispus inițierea urmăririi penale în privința membrilor Asociației Promo-LEX – acestora le-a fost interzis accesul în regiune.

Au urmat numeroase apeluri ale unor organizații și rețele internaționale, care au condamnat practica de intimidare și obstrucționare a activității Asociației Promo-LEX și au cerut actorilor relevanți intervenția pentru asigurarea condițiilor optime pentru activitatea Asociației Promo-LEX în regiunea transnistreană a Republicii Moldova

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.