De la 1 iulie! Tariful la energia electrică s-ar putea reduce cu 10-13%

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) planifică să reducă de la 1 iulie 2018 cu aproape 13% tarifele la energia electrică livrată de companiile de distribuţie şi furnizare.

Potrivit mold-street.com, această ieftinire vine ca urmare a solicitărilor depuse încă la finele lunii aprilie, de grupul Gas Natural Fenosa şi apoi şi de FEE Nord şi RED Nord.

Astfel, la energia electrică furnizată la tarife reglementate de către Gas Natural Fenosa Furnizare SRL pentru consumatorii casnici ale căror instalaţii sunt racordate la reţelele de tensiune joasă (0,4 kV) tariful va scădea cu 25 de bani (+12,7%): de la 199 bani la 174 bani/kWh.

Pentru consumatorii ale căror instalaţii sunt racordate la reţelele electrice de distribuţie de tensiune medie (6–10 kV) tariful ar urma să scadă cu 24 de bani: de la 182 bani/kWh la 158 bani/kWh, iar la consumatorii, ale căror instalaţii sunt racordate la reţelele electrice de distribuţie de înaltă tensiune (35; 110 kV) tariful ar urma să coboare cu 21 de bani: de la 153 bani/kWh la 132 bani/kWh.

În cazul consumatorilor casnici din nordul ţării deserviţi de compania statului FEE Nord preţul reglementat ar urma să fie de 191 bani pentru un kWh, comparativ cu 212 bani pentru un kWh, cât este în prezent. Altfel spus populaţia din zona deservită anterior de RED Nord-Vest va achita un tarif cu circa 10% mai mic decât în prezent.

Tarifele pentru furnizarea energiei electrice consumatorilor finali, ale căror instalaţii sunt racordate la reţelele electrice de distribuţie de medie tensiune (6; 10 kV) vor fi de 166 bani pentru un kWh, faţă de actualul tarif de 184 bani pentru un kWh. 

Totuşi, tarifele pentru consumatorii din nordul Republicii Moldova, cărora le furnizează curent electric companiile statului sunt în medie cu 10 bani mai mari decât în zona deservită de grupul Gas Natural Fenosa.

În cazul populaţiei diferenţa ar urma să fie de 17 bani. Astfel un locuitor de la Briceni, Bălţi sau Soroca, ar urma să achite pentru un kWh cu 17 bani mai mult decât un consumator casnic din Chişinău, Hânceşti sau Comrat, mai scrie mold-street.com.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.