Primăvara iarna / Ce impact va vremea asupra culturilor agricole din țară

PE SCURT

Luna decembrie s-a caracterizat prin vreme relativ caldă pentru această perioadă și lipsă de precipitații. Totuși, se pare că acest fenomen nu mai este unul deosebit. Prima parte a lunii decembrie din acest an a fost doar cu 1-2ºС mai caldă decât aceeași perioadă în 2018. Mai mult, în 2016, ne-am „bucurat” de aceleași temperaturi.

Potrivit specialiștilor meteo, vremea caldă este cauzată de faptul că partea de Sud și Sud-Est a continentului se află sub influența unor mase de aer cald venite din partea de Nord a Africii. Responsabili de la Ministerul Agriculturii susțin că temperaturile ridicate complică ciclul vegetal al culturilor agricole, dar că „deocamdată nimic dramatic nu se întâmplă”. Totuși, potrivit lor, precipitațiile ar redresa situația semănăturilor de toamnă.

PE LUNG

Datele Serviciului Hidrometeorologic de Stat arată că, în prima decadă a  lunii decembrie, temperatura medie a aerului a constituit -1,3..+1,4ºС, ceea ce pe 60% din teritoriu în limitele normei, în unele raioane – cu 0,7-1,4ºС mai ridicată față de valorile ei. Doar izolat ( Bălți, Tiraspol) – cu 1,1-1,4ºС mai scăzută. Temperatura maximă a aerului a urcat până la +13ºС (Ceadîr-Lunga), iar cea minimă a scăzut până la -10ºС (Bălțata). 

Cât privește cantitatea de precipitații, în primele 10 zile ale lunii decembrie, aceasta a constituit în fond 1-9 mm (10-55% din norma decadică), iar izolat în raioanele de sud ele în general au lipsit.

Ghenadie Roșca, șeful Centrului de prognoze meteo al Serviciului Hidrometeorologic, a precizat că iernile din Republica Moldova devin mai calde în raport cu anii precedenți și cu astfel de fenomene ar trebuie să ne obișnuim. 

„Dacă până în anii 2000, iarna ținea în jur de două luni, acum această perioadă s-a micșorat la o lună și jumătate.”

Ghenadie Roșca a mai adăugat că tendința este în scădere. Cauza acestui fenomen sunt schimbările climatice globale. Potrivit lui, prognozele europene arată că iarna din acesta an va fi mai caldă, dar aceasta nu înseamnă că nu o să avem și temperaturi negative, cu -15 și -20 de grade Celsius.

Întrebat când vor fi înregistrate, totuși, precipitații, Ghenadie Roșca a menționat că pentru ziua de duminică, 22 decembrie, și luni, 23 decembrie, vor fi înregistrate precipitații sub formă de ploi, dar și acestea vor cădea izolat și în cantități nesemnificative. „Ar fi bine să ningă, pentru ca stratul de zăpadă să permită acumulări de umezeală în sol”, a adăugat el. 

Iurie Mudrea, responsabil din cadrul direcției politici de producție, procesare reglementarea calității producției de origine vegetală a Ministerului Agriculturii, a relatat că temperaturile de la începutul iernii nu sunt neobișnuite pentru această perioadă.

Desigur, valori de +14 grade cum sunt înregistrate nu este tocmai pozitive pentru culturile agricole, dar s-a mai întâmplat și în alți ani.” 

Potrivit lui, valorile termice ale aerului deocamdată nu afectează culturile agricole, atât timp cât nu o dureze mult timp. „Se complică ciclul vegetal al plantelor, deocamdată nimic dramatic nu se întâmplă. Un factor limitativ ar fi că toamna și iarna sunt foarte puține depuneri atmosferice și semănăturile se dezvoltă mai prost decât ar putea fi”, a spus Mudrea. De asemenea, potrivit lui, nici pentru plantele multianuale „nimic dramatic nu este”.

Totuși, Mudrea a spus că agricultorii așteaptă precipitații pentru ca semănăturile de toamnă să se dezvolte într-un regim „cât de cât normal”.

Responsabilul de la Ministerul Agriculturii a menționat că dacă ar fi fost frig, plantele slab dezvoltate ar fi fost afectate mai tare. Dacă nu o să fie precipitații în continuare, dar o să fie cald nu o să fie geruri de -7,  – 8 grade sau -10 grade care să afecteze semănăturile de toamnă ele oricum se vor dezvolta încet, datorită acumulărilor de umiditate.

Datele exacte privind semănăturile de toamnă vor fi făcute publice ulterior. În 2018, în Moldova au fost semănate 320 mii hectare de grâu de toamnă, 44 mii de ha de orz de toamnă, 42 mii de ha de rapiță. 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.