De câți bani au nevoie moldovenii ca să le fie bine?

Fabricarea de îmbrăcăminte și încălțăminte reprezintă una dintre cele mai importante ramuri ale economiei R. Moldova, iar valoarea de export a acestor produse este de trei ori mai mare decât cea a vinului. Cu toate acestea, remunerarea muncitorilor din acest sector este una dintre cele mai joase din țară. Pornind de la situația lucrătorilor din industria textilă, la Chișinău, a fost prezentat conceptul salariului de trai și cum se deosebește acesta de salariul mediu și salariu minim –  noțiuni cu care operează autoritățile R. Moldova.

Enlarge

cusatoreasa
În R. Moldova ar activa cel puțin 1 000 – 1 500 de companii care fabrică textile

În R. Moldova ar activa cel puțin 1 000 – 1 500 de companii care fabrică textile, îmbrăcăminte, piele și încălțăminte. O mare parte din aceste mărfuri sunt create pentru branduri celebre și ajung să fie exportate. „Cel mai mic salariu pe care l-am ridicat aici a fost de 1 800 de lei, poate 2 000, iar cea mai mare leafă de până acum a fost 5 000 de lei”, mărturisește o muncitoare în studiul „Branduri străine și muncitori locali. O cartografiere a industriei de îmbrăcăminte și încălțăminte în Moldova”, realizat anul trecut.

Pornind de la acest fapt, Fundația Friedrich-Ebert-Stiftung Moldova în parteneriat cu Clean Clothes Campaign și Platzforma au prezentat conceptul de salariu de trai și au calculat, în baza acestuia, de câți bani are nevoie un muncitor pentru a se întreține pe el, dar și pe familia sa.

Salariu mediu vs salariu minim vs salariu de trai

„În Moldova nu s-a calculat deocamdată salariul de trai. La moment, operăm cu alte concepte precum salariu minim, salariu mediu sau pragul de sărăcie. Pe lângă faptul că salariul de trai calculează costurile vieții, acesta este și un drept garantat inclusiv de Declarația Universală a Drepturilor Omului, dar și de Constituția țării noastre în care se menționează că cetățenii au dreptul la un trai decent. Salariul minim însă nu acoperă cheltuielile unui trai decent.”

Diferențele principiale între salariul minim și salariul de trai sunt faptul că primul calculează cheltuielile necesare pentru întreținerea unei singure persoane, pe când salariul de trai se bazează pe un concept familial. Astfel, muncitorul trebuie să primească o leafă care să-i permită să se întrețină pe sine și familia sa. Un alt principiu al salariului de trai este faptul că acesta este salariul net, adică suma propriu-zisă pe care muncitorul o primește la sfârșit de lună, fără impozite ori prime și alocații.

„În plus, salariul de trai este plătit în bani, or, în industria textilă există practica angajatorilor de a plăti o parte din salariu în alte forme, fie materie brută, fie vouchere pentru diferite magazine pe care tot angajatorii le au în proprietate. Dacă muncitorul nu-și primește salariul în bani, el nu are libertatea de a alege pe ce să-i cheltuiască”, mai precizează Lilia Nenescu, co-autoare a studiului despre salariul de trai în R. Moldova, prezentat recent la Chișinău.

Există șapte necesități de bază conform salariului de trai:

mâncare, locuință (chirie, facturi de întreținere), sănătate, educație, cultură, îmbrăcăminte, transport.

„O altă caracteristică a salariului de trai este că, spre deosebire de salariul minim, acesta nu este calculat în baza unor principii economice cum ar fi productivitatea muncii sau dezvoltarea economică, ci ia în calcul doar necesitățile de bază ale muncitorilor”, punctează Lilia Nenescu. Totodată, salariul de trai permite alocarea a 10% din sumă pentru cheltuieli neprevăzute.

Cum se calculează salariul de trai

Unul dintre autorii studiului, activistul Vitalie Sprânceană, menționează că salariul de trai pentru R. Moldova a fost calculat în condiții exacte.

„Am făcut calculele într-un interval de timp și într-un loc foarte concret. Am studiat anume industria textilă pentru că suntem deja parte a unui efort de a îmbunătăți condițiile de muncă din acest domeniu. Salariul de trai este și un instrument de advocacy pe care noi vrem să-l încadrăm în eforturile noastre de a crește nivelul salariilor în acest sector. Este necesar să măsurăm salariul de trai, pentru ca să putem prezenta aceste cifre brandurilor și să le arătăm care sunt cheltuielile reale ale muncitorilor din țări precum R. Moldova.”

În Europa, salariul de trai în industria textilă este calculat de către Clean Clothes Campaign.

Timp de o lună, experții au colectat date despre prețurile produselor alimentare de la 10 muncitoare dintr-un sat și alte 10 dintr-un oraș pentru a urmări fluctuațiile prețurilor, majoritatea lucrătorilor din fabricile de confecționare a hainelor și încălțămintei sunt femei. Ulterior, aceștia au elaborat un coș nutrițional care să atingă 3 000 de calorii, adaptat specificului local, fără a include tutun, alcool sau alimente procesate. „Femeile au scris în dreptul fiecărui produs cât au plătit. După colectarea datelor, am calculat prețul mediu pentru fiecare produs alimentar. În baza acestor cifre se calculează cât costă o dietă nutrițională rațională pentru o zi. Ulterior, prețul calculat pentru o zi se înmulțește cu 30 de zile. Apoi, rezultatul se înmulțește cu trei, aceștia fiind membri ai familiei. Astfel, obținem suma necesară pentru acoperirea cheltuielilor alimentare pentru o lună, pentru trei persoane”, explică autorii studiului. Astfel, raportul dintre cheltuielile alimentare și cele non-alimentare (îmbrăcăminte, facturi de întreținere, transport) este de 43,9% la 56,1%. La cheltuielile alimentare se adaugă cele non-alimentare și astfel, se obține salariul de trai.

Moldovenii ar putea trăi bine cu 12 000 de lei

„În baza cercetării noastre, am estimat că salariul de trai minim pentru zona urbană este de 12306.8 lei, iar pentru zona rurală – 11359.6 lei. Salariul de trai minim în industria textilă în R. Moldova este de 11833.2 lei”, specifică autorii studiului.

Enlarge

market
Moldovenii cheltuie cei mai mulți bani pentru mâncare. Foto: omnivision.ro

Potrivit datelor prezentate de aceștia, salariul minim net legal în R. Moldova este de 71 EUR, iar salariul mediu net în industria de îmbrăcăminte este de 114 EUR și 126 EUR în industria producerii de încălțăminte. Pentru comparație, în Bulgaria salariul minim net legal este de 139 EUR, iar în industria îmbrăcămintei acesta atinge 141 EUR. În Slovacia, salariul minim ajunge la 292 EUR, în industria îmbrăcămintei 392 EUR, iar în cea a încălțămintei – 470 EUR.

Astfel, salariul mediu din industria textilă, care în trimestrul trei al anului 2018 a fost 6 027 de lei, constituie doar 50% din salariul de trai minim.

„Salariul de trai este un concept nou pentru R. Moldova unde se operează tot timpul cu conceptul de salariu minim sau salariu mediu. Din studiu, însă, înțelegem că aceste noțiuni  nu acoperă nici pe departe costurile pentru un trai decent. Acest concept de living wage se încadrează foarte bine în misunea noastră și vom continua să îl promovăm”, afirmă Veaceslav Paladi, coordonator Programe în cadrul Fundației Friedrich-Ebert-Stiftung Moldova.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.