„Dacă nu putem să le ducem la bun sfârșit, de ce să începem acum?” Ce zice Andrian Candu despre demiterea lui Igor Dodon

Președintele Igor Dodon ar putea fi demis doar în urma unui referendum național, care însă nu poate fi organizat acum, în cadrul alegerilor parlamentare.

O declarație în acest sens a fost făcută astăzi de președintele Parlamentului Andrian Candu.

Aceasta survine după ce la ultima ședință a Parlamentului, șeful Legislativului a dat de înţeles că deputaţii l-ar putea demite din funcţie pe preşedintele Igor Dodon pe motiv că încalcă prevederile Constituției.

Astăzi, preşedintele Parlamentului a spus presei că Direcţia juridică a Parlamentului a pregătit săptămâna trecută o notă informativă adresată Comisiei juridice cu toate procedurile care există şi ce înseamnă procedura de demitere a preşedintelui.

„ Noi de apropiem de alegerile parlamentare, iar procedura de demitere presupune organizarea unui referendum naţional, care nu poate fi organizat în cadrul alegerilor parlamentare. Să nu uităm că din data de 24 decembrie şi până în 24 ianuarie avem perioada preelectorală, iar din 25 ianuarie până pe 24 februarie deja avem campania electorală. În toată această perioadă, juridic nu cred că noi putem să organizăm referendum pentru demisia preşedintelui”, a precizat Andrian Candu.

Totodată, șeful Legislativului a precizat că demisia preşedintelui presupune două elemente: vot în Parlament şi referendum naţional.

„Să zicem că votul în Parlament am putea să-l facem, dar cum rămâne cu cea de-a doua procedură? Dacă nu putem să le ducem pe ambele la bun sfârşit, întrebarea este de ce să începem acum?”, a mai spus Andrian Candu, după şedinţa Biroului permanent.

De notat că la ultima ședință a Parlamentului, după ce Igor Dodon a  lansat critici în adresa forului legislativ și a declarat că nu va promulga mai multe legi adoptate de deputați, Andrian Candu a declarat că „acest Parlament încă mai are puterea să-l demită”.  Oficialul a mai spus că Parlamentul „ar putea să-i facă o surpriză” lui Dodon, exact înaintea sărbătorilor de iarnă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.