Politică
Curtea Constituțională se întrunește în noua componenţă. Primul subiect de pe agendă

PE SCURT
Curtea Constituțională se întrunește pe 23 august în noua componență. Primul subiect pe care noii judecători îl vor examina ține de validarea mandatelor unor deputați.
Într-o sesizare depusă, Comisia Electorală Centrală solicită validarea mandatelor de deputat ce le revin candidaților supleanți,
PE LUNG
Astfel, în locul deputatei Partidului Democrat, Otilia Drăguțanu, care a renunțat la mandat, Comisia Electorală Centrală propune validarea mandatului pentru Ruxanda Glavan, de pe lista PDM.
De asemenea, se propune validarea mandatului lui Serghei Cataranciuc, care accede în fotoliul de deputat drept candidat supleant al Blocului ACUM, după ce Liliana Nicolaescu-Onofrei a devenit ministră a Educației în Guvernul Sandu.
Fotoliile de deputat au rămas vacante după ce Parlamentul a luat act de cererile de demisie a Otiliei Drăguțanu și a Lilianei Onofrei-Nicolaescu.
Din noua componență a Curții Constituționale fac parte judecătorii Liuba Șova, Nicolae Roșca, Serghei Țurcan, Eduard Ababei, Domnica Manole și Vladimir Țurcan.
Politică
Alexandru Slusari a anunțat numele beneficiarilor furtului miliardului// VIDEO

PE SCURT
Aolexandru Slusari, preşedintele Comisiei de anchetă privind frauda bancară, a anunțat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă numele beneficiarilor furtului miliardului. Potrivit raportului Kroll, principalul beneficiar al furtului miliardului a fost fostul lider democrat Vlad Plahotniuc. De asemenea, în raport figurează numele fostului premier Vlad Filat, al lui Ilan Șor și al mai multor deputați ai Partidului ȘOR.
Informația a fost prezentată după ce membrii comisiei au primit documente în acest sens de la compania Kroll.
PE LUNG
„În raportul Kroll figurează numele lui Vlad Plahotniuc, care potrivit acestui document este principalul beneficiar al furtului miliardului. Pe locul doi este gruparea lui Vlad Filat: sunt indicate sumele, tranzacții companiile, el figurează cu câteva persoane din anturajul său. Desigur, aici este și Ilan Șor, Ilona Șor, figurează Marina Tauber, Reghina Apostolova, Iurie Fotescu, aproape toată fracțiunea Partidului ȘOR din Parlament. Ei sunt și beneficiarii acestui furt, potrivit acestui document, chiar dacă nu este un document de anchetă”, a declarat Alexandru Slusari.
Deputatul a mai spus că în această listă figurează și persoane din grupul de pe lângă Unibank, Petru Lucinschi, este și numele lui Vladimir Novosadiuc. Figurează în raport și numele lui Gabriel Stati, mai multe companii afiliate lui Vlad Plahotniuc.
„Foarte mare rol i se atribuie Olgăi Bondarciuc. Este practic pe fiecare a doua pagină. Sunt legături atât cu gruparea lui Plahotniuc, cât și cu gruparea lui Șor” , a declarat președintele comisiei parlamentare de anchetă.
Deputatul a precizat că a numit toate numele importante și sonore care sunt în cele două documente pe care le-au primit de la Procuratură și Banca Națională. „ Considerăm că publicul află cu mare întârziere informații din raportul Kroll”, a spus Slusari.
Politică
Comisia juridică a aprobat ridicarea imunității parlamentare a deputatului Petru Jardan

PE SCURT
Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat ridicarea imunității parlamentare a deputatului Partidului ȘOR Petru Jardan. O solicitare în acest sens a fost făcută joi de procurorul general interimar Dumitru Robu.
„Comisia juridică, numiri și imunități, urmare votării secrete, cu votul a șase deputați PRO și doi deputați CONTRA, a constatat existenţa motivelor temeinice pentru acceptarea cererii Procurorului general interimar în privința ridicării imunității deputatului în Parlament Petru Jardan”, a declarat președintele comisiei, Sergiu Litvinenco.
PE LUNG
Potrivit lui, raportul Comisiei juridice, numiri și imunități va fi prezentat Biroului Permanent care urmează să ia decizia cu privire la includerea acestei chestiuni în ordinea de zi a ședinței plenare a Parlamentului.
Precizăm că procurorul general interimar Dumitru Robu a solicitat ieri în plenul Parlamentului ridicarea imunității deputaților Petru Jardan și Vladimir Cebotari pentru aplicarea acțiunilor de urmărire penală, legate de preluarea controlului asupra activelor Aeroportului Internațional Chișinău.
Parlamentul a aprobat ridicarea imunității parlamentare lui Vladimir Cebotari, iar examinarea cererii privind Petru Jardan a fost amânată pentru ședința plenară de joi, 20 septembrie.
Procuratura Generală a precizat că investigația are în vizor acțiunile unui grup de persoane din care făcea parte și deputatul Petru Jardan. Potrivit procurorilor, acesta, în perioada 2012-2014, atunci când deținea funcția de director interimar al Aeroportului Internațional Chișinău a comis abuz de serviciu, prin faptul că a creat condițiile necesare pentru concesionarea Aeroportului. Mai mult, pe când era membru al Grupului de lucru pentru elaborarea studiului de fezabilitate al acestui parteneriat public-privat, deputatul a acționat în interesul unui grup criminal organizat și a indicat condiții de concesionare în defavoarea statului. Aceasta a inclus și păstrarea taxei de modernizare de 9 euro per pasager la plecare pentru concesionar, dar și necesitatea selectării concesionarului prin concurs închis.
Politică
De ce a fost solicitată ridicarea imunității deputaților Petru Jardan și Vladimir Cebotari. Procuratura Generală vine cu precizări

PE SCURT
Procurorul General interimar, Dumitru Robu, a solicitat astăzi în plenul Parlamentului ridicarea imunității deputaților Petru Jardan și Vladimir Cebotar pentru aplicarea acțiunilor de urmărire penală legate de preluarea controlului asupra activelor Aeroportului Internațional Chișinău.
Procuratura Generală a precizat că, pentru efectuarea investigațiilor pe acest caz, procurorii au pornit mai multe cauze penale în care figurează mai multe persoane, inclusiv deputații Petru Jardan, Vladimir Cebotari, Ilan Șor, precum și alte persoane.
PE LUNG
Astfel, investigația are în vizor acțiunile unui grup de persoane din care făcea parte și deputatul Petru Jardan. Acesta, în perioada 2012-2014, atunci când deținea funcția de director interimar al Aeroportului Internațional Chișinău a comis abuz de serviciu, prin faptul că a creat condițiile necesare pentru concesionarea Aeroportului.
Potrivit procurorilor, pe când era membru al Grupului de lucru pentru elaborarea studiului de fezabilitate al acestui parteneriat public-privat, deputatul a acționat în interesul unui grup criminal organizat și a indicat condiții de concesionare în defavoarea statului. Aceasta a inclus și păstrarea taxei de modernizare de 9 euro per pasager la plecare pentru concesionar, dar și necesitatea selectării concesionarului prin concurs închis.
În ceea ce privește deputatul Vladimir Cebotari, acesta a deținut, începând din 2013, funcția de viceministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, atunci când a luat parte la organizarea simulării procedurii de concurs, precum și i-a informat selectiv pe unii potențiali participanți la concursul închis menționat, chiar fără să cunoască dacă aceștia intenționează să facă afaceri în Moldova.
Mai exact, în calitate de membru al Comisiei de concurs pentru selectarea concesionarului activelor Aeroportului, acesta a expediat invitații către companiile propuse de către Petru Jardan.
Procuratura menționează că, prin votul său la Comisia de concurs, deputatul Vladimir Cebotari a contribuit la obținerea ilegală a activelor financiare de către grupul criminal organizat, în proporții deosebit de mari.
Mai mult, acesta a dat dovadă „de un comportament dolosiv, și-a folosit distinct și abuziv atribuțiile deținute în organele publice, întreprinderile de stat sau organele colegiale cu drept de decizie, pentru ca în contractul de concesiune să fie inclusă perceperea taxei de modernizare de 9 euro per pasager la plecare, în beneficiul exclusiv al Avia Invest”. Astfel, doar în perioada noiembrie 2013 – august 2015, beneficiul nejustificat al Avia Invest, rezultat din perceperea taxei de modernizare, a depășit suma de 285 milioane lei.
Prin urmare, după semnarea contractului de concesionare a Aeroportului, în anul 2013, Petru Jardan a devenit administrator al companiei Avia Invest, iar Ilan Șor a devenit președinte al Consiliului de administrare. În aceste noi calități, aceștia au „fructificat”, de comun cu deputatul Vladimir Cebotari și alte persoane, rezultatele schemei criminale pe care au pus-o la cale.
Precizăm că Parlamentul a aprobat astăzi ridicarea imunității parlamentare a deputatului Vladimir Cebotari. Cererea a fost prezentată în plenul Legislativului de către procurorul general interimar, Dumitru Robu.
Pe de altă parte, deputatul Vladimir Cebotari a declarat că este vorba despre „producerea dosarelor la comandă, iar actuala guvernare vrea „să închidă gura contracandidaților din campania electorală pentru alegerile locale din octombrie”. Totodată, el i-a cerut prim-ministrei Maia Sandu să solicite demisia ministrului Năstase „care face răfuială politică”.