Cum va influența Brexit-ul viața moldovenilor din regat. Explică ambasadorul

PE SCURT

După Brexit, statutul cetățenilor Republicii Moldova care trăiesc în Marea Britanie nu se va schimba. În schimb, cei cu cetățenie română sau cetățenia altui stat membru UE vor trebui să treacă printr-un proces simplu birocratic ce le va permite să-și continue șederea în Marea Britanie. De asemenea, sunt în derulare consultările pe marginea unui acord dintre Marea Britanie și Republica Moldova, asemănător Acordului de Asociere semnat între Uniunea Europeană și Republica Moldova.

Aceste schimbări au fost anunțate de Ambasadorul Marii Britanii la Chișinău, Steven Fisher, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii de la Chișinău.

PE LUNG

Ambasadorul Marii Britanii la Chișinău, Steven Fisher, a venit cu o reacție după ce ieri, 29 ianuarie, Parlamentul European a aprobat Acordul Brexit. Marea Britanie se va retrage vineri, 31 ianuarie, la ora 11 noaptea (ora Londrei), din Uniunea Europeană.

Cca 70.000 moldoveni trăiesc în Marea Britanie

„Nicio schimbare de statut nu va interveni în viața cetățenilor moldoveni fără cetățenie română aflați în Marea Britanie.”

Marea Britanie va trece printr-o perioadă de tranziție care se va încheia la 31 decembrie 2020. Așadar, cetățenii Republicii Moldova cu cetățenie română vor fi eligibili să treacă printr-un proces simplu birocratic care le va permite să-și continue șederea în Marea Britanie. Aceștia vor avea dreptul de a munci, la educație, să acceseze acceseze fonduri publice, ajutoare, pensii pentru care sunt eligibili conform legislației Regatului Unit. Odată obținut, acest statut este permanent. „Deci, sunt vești bune pentru moldovenii deținători de pașaport românesc. Cei care nu dețin cetățenia română, nu pot accesa aceste beneficii. Bineînțeles, ei pot aplica în continuare pentru rezidență în Marea Britanie, în modul obișnuit în care aplică și cetățenii altor țări din afara UE”, a explicat ambasadorul.

Merită specificat că perioada de trai pe teritoriul Marii Britanii va influența procesul de legalizare a șederii după Brexit. „Există o diferență și între cei care au locuit continuu în Marea Britanie timp de cinci ani și încă o fac și cei care au locuit mai puțin de cinci ani. Există nuanțe și diferențe administrative între cetățenii europeni care au locuit mai mult acolo și cei care nu sunt cetățeni europeni. Un moldovean, deținător de pașaport românesc, este un cetățean european în Marea Britanie, respectiv va avea acces la toate serviciile pe care le au până acum, păstrându-le după efectuarea unui proces birocratic”.

De asemenea, acum au loc consultările privind un acord dintre Marea Britanie și Republica Moldova, asemănător Acordului de Asociere semnat între Uniunea Europeană și Republica Moldova.

Ce spune ambasadorul despre Brexit

Potrivit ambasadorului, părăsirea Uniunii Europene este o oportunitate de a arăta ce înseamnă Marea Britanie Globală – „o nouă relație cu partenerii europeni și alți parteneri, tranzacții comerciale cu piețe noi, reafirmarea noastră ca națiune liberală și națiune comercială liberă”.

„Vom rămâne dedicați problemelor vitale zilnice și ne vom juca rolul în asigurarea unei lumi mai bune, mai corecte și mai sigure pentru ziua de mâine”, a declarat ambasadorul.

În același timp, Marea Britanie va lucra intens cu omologii europeni la soluționarea crizei în Iran și la procesul de pace din Libia. „Securitatea Europei este securitatea Marii Britanii”.

„Noi dezvoltăm un nou parteneriat în Europa, care va construi legături comune de prietenie și cooperare, dar ca state egale. Vom acționa și vom vorbi despre lucruri care contează pentru noi, cu o autonomie democratică și cu o voce clară și independentă.”

După părăsirea Uniunii Europene, Marea Britanie va tinde să fie campioană mondială în comerțul liber și va pune accent pe beneficii pentru afaceri, costuri reduse pentru consumatori și ajutor pentru cele mai sărace țări din lume ca acestea să atingă o adevărată independență economică. Ei vor să încheie tranzacții comerciale liberale și mondiale, de la Canada-style FTA cu EU, până la oferte comerciale cu Japonia, SUA, Australia și în alte părți ale lumii.

„Suntem lideri globali la capitolul combaterii schimbărilor climaterice, fiind prima economie majoră care și-a asumat prin lege țelul să reducă emisiile de carbon la zero până în 2050. Și alături de Italia, găzduim COP26 pentru a dinamiza eforturile internaționale de combatere a schimbărilor climatice.”

Mai mult, potrivit ambasadorului, Marea Britanie va stabili un propriu regim de sancțiuni pentru cei ce nu vor respecta drepturile omului, bazat pe sancțiunile Magnitsky.

Proiectul de rezoluție privind Acordul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost aprobat de Parlamentul European cu 621 de voturi pentru, cu 49 împotrivă și 13 abțineri. Marea Britanie a devenit membră a UE în ianuarie 1973.

Retragerea a fost susținută de politicienii eurosceptici și criticată de cei proeuropeni. Brexitul a început în 2016 în urma unui referendum, unde 51,9% dintre alegătorii participanți au votat retragerea regatului din Uniunea Europenă. Pe parcursul acestor ani, Camera Comunelor a Parlamentului Regatului Unit a respins de trei ori acordurile de retragere negociate de către premiera Theresa May. Apoi în luna decembrie 2019, Parlamentul britanic a aprobat acordul de retragere negociat de premierul Boris Johnson.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.