Cum va fi numit directorul Serviciului de Informații și Securitate

PE SCURT

Directorul Serviciului de Informații și Securitate ar putea fi numit în funcție de Parlament, la propunerea președintelui Republicii Moldova. Un proiect de modificare a unor acte legislative în acest sens a fost aprobat de deputați, în prima lectură.

Potrivit proiectului, activitatea SIS urmează a fi coordonată de către președintele Republicii Moldova, în limitele competenței sale, dar va fi supusă controlului parlamentar. Astfel, SIS ar putea fi condus de un director, numit în funcție de Parlament, la propunerea șefului statului, pe un termen de cinci ani.

PE LUNG

De asemenea, eliberarea din funcție a directorului SIS ar putea fi făcută de Parlament la propunerea președintelui Republicii Moldova sau la propunerea a cel puțin unei treimi din numărul deputaților aleși în cazul în care acesta se va afla în stare de incompatibilitate, în conflict de interese, nu va depune declarația de avere și interese, precum și va exista o hotărâre judecătorească irevocabilă sau în cazul exprimării neîncrederii.

Deputatul ACUM Sergiu Litvinenco a precizat că la numirea șefului SIS urmează să participe în mod obligatoriu două instituții ale statului – atât președintele Republicii Moldova la nivel de propunere, cât și Parlamentul – la nivel de decizie finală. Indiferent pe cine propune președintele RM, dacă nu există acceptul Parlamentului, persoana nu poate fi nici numită, nici demisă de la conducerea SIS.

El a explicat că o astfel de modalitate de numire a șefului structurii de securitate a statului există în majoritatea statelor din Uniunea Europeană, inclusiv România. Potrivit legislației de peste Prut, „Serviciul Român de Informații este condus de un director, cu rang de ministru, numit de Camera Deputaților și Senat în ședință comună, la propunerea președintelui României, în urma audierii celui propus de către comisia însarcinată să exercite controlul parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații, care va prezenta un raport în fata celor doua Camere ale Parlamentului”.

„Prin urmare, nu este vorba de nicio subordonare a SIS-ului către Președintele RM – SIS-ul, așa cum se practică în marea majoritate a statelor UE, se va afla sub control parlamentar”, a menționat Sergiu Litvinenco.

Pentru a intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, precum prevede proiectul, acesta urmează a fi examinat și votat în lectură finală.

Precizăm că acum o săptămână, Parșamentul i-a demis pe șeful Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari și pe directorul Centrului Național Anticorupție, Bogdan Zumbreanu.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.