""
Connect with us
"
"

Ecologie

Cum un oraș britanic a reușit să renunțe definitiv la plastic

Publicat

pe

PE SCURT

Comunitatea Cornwall din Marea Britanie a reușit să renunțe definitiv la paiele, tacâmurile, sticlele și cutiile din plastic de unică folosință. Astfel că, alte 330 de orașe își propun să o urmeze.

Anul trecut, Penzance a devenit primul oraș din Marea Britanie care a primit statutul de „fără plastic” de la Surfers Against Sewage (SAS). Surfers Against Sewage este o organizație de caritate pentru conservarea marină care lucrează cu comunități pentru a proteja oceanele, valurile, plajele și viața marină de deșeurile de plastic. A fost creat în 1990 de un grup de surferi corozi din satele St Agnes și Porthtowan de pe coasta de nord a Cornwallului. Organizația încearcă să încurajeze reducerea nu doar pungilor de plastic și folosirii cănilor de cafea căpptușite cu plastic, dar să unească comunități întregi care să aibă grijă de mediu.

PE LUNG

Emily Kavanaugh stă în magazinul ei de produse cosmetice naturale pentru piele de pe Chapel Street. „Iată, încearcă una”, spune Kavanaugh, înmânându-mi o bucată de material de ambalare, care este făcut din amidon de porumb. Deja de mai bine de un an, în Penzance nu se mai folosește plasticul, scrie The Guardian.

Inițiativa de a renunța total la plastic vine după ce în 2014, furtunile puternice au adus pe plajele Coastei Cornish tone de plastic. „Niciodată nu am văzut atâta plastic adunat într-un loc. Acolo găseai și periuțe de dinți, capace de la cănile de cafea, sticle. Era îngrozitor și atunci am început să îmi pun foarte multe întrebări”, își amintește activista Rachel Yates.

În oceane este mult mai mult plastic decât cel adunat pe plajele din Cornish. ONU a avertizat despre „daunele ireparabile” pe care le facem vieții marine aruncând plasticul, multe dintre acestea ajungând în mare, murdărind apa și intoxicând vietățile și alimentele. Centrul Național de Analiză și Sinteză Ecologică din California și Universitatea din Georgia au estimat că până la 10 tone de plastic intră în oceane în fiecare an. Anul trecut, în timpul unei curățenii naționale a peste 300 de plaje din Marea Britanie, Marine Conservation Society a găsit 718 bucăți de deșeu de plastic pe fiecare 100 m. „Această problemă o găsești peste tot. Cred că mai mulți dintre noi vrem să facem ceva în acest sens – ceva tangibil și real”, spune Yates, care s-a implicat activ în lupta împotriva plasticului.

După câteva luni frenetice de întâlniri, Yates a reușit să asigure orașului Penzance statutul de „fără-plastic”. De atunci, mai mult de 330 de comunități din toată țara au solicitat să urmeze direcția orașului. Până în prezent, 29 au obținut statutul, inclusiv Tynemouth.

Paul Shaw este directorul unei cafenele mai neobișnuite din Penzance, în spatele unei fațade art deco. „Cred că percepția publică s-a schimbat considerabil, în special, în ultimele 12 luni. Oamenii au început să înțeleagă că trebuie să schimbăm ceva, chiar dacă este mai greu”, spune el. Antreprenorul recunoaște că atunci când s-a alăturat mișcării de renunțare la plastic, afacerea lui a avut de suferit, pentru că mmai puțini clienți au fost de acord cu faptul că nu vor mai primi băuturile în pahare de unică folosință. „Au venit mai puțini clienți, dar asta e mai puțin important, când situația mediului este atât de gravă… Treptat oamenii au înțeles și ni s-au alăturat”, subliniază Shaw.

Nu putem spune că scepticismul lipsește în Penzance. Tipul din spatele ghișeului de la un fast food spune că nu poate folosi pentru ambalaj doar pungile din carton. „Apoi, nici nu toți clienții vor să plătească în plus pentru furculițele din lemn cu care vrem să le înlocuim pe cele din plastic”, spune acesta.

Rachel Yates lucrează acum pentru SAS în campania națională de recrutare a mai multor comunități fără plastic. Ea nu face nicio iluzie cu privire la amploarea sarcinii. „Chiar și în Penzance, avem încă localuri mari care dau căni și pungi de plastic”, spune ea. „Nu putem face asta peste noapte, dar trebuie să o facem pas cu pas. Sperăm să reușim să punem bazele pentru ceva durabil”, a punctat activista.

loading...

Ecologie

Compania Coca Cola își va vinde băutura în pet-uri din plastic reciclat din Marea Mediterană. Poziția neoficială a companiei este alta

Publicat

pe

PE SCURT

Coca Cola a prezentat recent prima sticlă de probă fabricată din plastic marin recuperat și reciclat, încercând să demonstreze că, într-o bună zi, chiar și resturile oceanice ar putea fi utilizate ca ambalaje reciclate pentru alimente sau băuturi. Aproximativ 300 de sticle au fost produse folosind 25% plastic marin reciclat, extras din Marea Mediterană și plaje.

Totuși, poziția neoficială a companiei este alta. Jurnaliștii de la The Incercept au publicat o analiză despre cum compania Coca-Cola subminează eforturile de reciclare a deșeurilor, ignorând categoric legi care au dat rezultate în multe state din SUA. În schimb, compania încearcă să realizeze și să promoveze un plan aproape irealizabil de a recicla deșeurile existente din plastic, conform instituției de presă menționată mai sus. Mai mult, compania Coca-Cola s-a dovedit a fi responsabilă de deșeuri, mai mult decât alte companii, întrucât pe țărmul a 40 de state din 43 au fost găsite sticle marca Coke.

PE LUNG

Sticla de plastic a fost făcută pentru a arăta potențialul de transformare al tehnologiilor de „reciclare îmbunătățită”. Acestea pot recicla plasticul folosit anterior de orice calitate, înapoi la calitatea înaltă necesară pentru ambalarea alimentelor sau a băuturilor, se arată în comunicatul publicat de compania Coca Cola.

Tehnologiile de reciclare folosesc procese inovatoare care descompun componentele plasticului și elimină impuritățile din reciclabile de calitate inferioară. Acest lucru înseamnă că materialele plastice de calitate inferioară, care erau adesea destinate incinerării sau depozitului de gunoi, li se poate da o viață nouă.

Sticla de probă este rezultatul unui parteneriat între Ioniqa Technologies, Indorama Ventures, Mares Circulares (Circular Seas) și The Coca-Cola Company. Cea din urmă intenționează să folosească acest conținut reciclat îmbunătățit pentru unele sticle ale sale începând cu anul 2020.

Bruno van Gompel, directorul tehnic al lanțului de aprovizionare Coca-Cola Western Europe, spune că potențialul tehnologiei este imens:

„Pe măsură ce tehnologiile de reciclare încep să se extindă, vom vedea tot felul de materiale plastice uzate returnate, nu doar o dată, dar din nou și din nou, fără deșeuri destinate incinerării sau depozitării lor.”

Totuși, se pare că pe intern, lucrurile stau diferit decât în se arată în campania de promovare. Theintercept.com a publicat un articol despre cum compania Coca-Cola subminează eforturile de reciclare a plasticului, după ce în presă s-a scurs o interceptare audio de la întâlnirea liderilor în reciclare.

Înregistrarea audio dezvăluie modul gigantului de băuturi carbogazoase de a ajuta la distrugerea a ceea ce ar putea fi un instrument important în lupta împotriva plasticului – legea „Bottle Bill”.

Întâlnirea grupului cunoscut sub numele de Atlanta Recycles a avut loc în ianuarie, la Centrul de materiale greu de reciclat din partea de sud a Atlantei.

Gloria Hardegree, directoarea executivă a Coaliției de Reciclare din Georgia, organizație care primește finanțare din partea companiei Coca-Cola, zice că compania este total împotriva legii bottle bills.

„Nu se va discuta despre asta, întrucât compania urmează să investească major în „Lumea fără deșeuri” în Atlanta și în alte orașe mari din Statele Unite ale Americii.”

Potrivit jurnaliștilor, femeia se referă la planul holistic al Coca-Cola să recicleze fiecare sticlă ce va produce până în 2030. Ei spun că scopul lor este măreț și irealizabil. Cei de la The Intercept declară că, în cazul în care compania Coca-Cola s-ar fi interesat cu adevărat de creșterea ratei de reciclare, s-ar fi uitat la legea privind depozitul de containere sau „Bottle Bill” (lege implementată în California, Connecticut, Delaware, Hawaii, Iowa, Maine, Massachusetts, Michigan, New York, Oregon, Vermont).

Legea prevede o plată adițională pentru bere, băuturi răcoritoare și alte recipiente pentru băuturi, pentru a asigura o rată mai mare de reciclare sau de reutilizare. În așa mod oamenii ar putea returna recipientele pentru băuturi și ar putea primi banii înapoi, adică plata adițională. Statisticile au arătat că oamenii sunt mult mai susceptibili să își returneze sticlele dacă există un stimulent financiar. Statele care au introdus legea „bottle bills” reciclează mai mult de 60% din sticle și cutii de conserve decât celelalte state, care reciclează doar 24%. Mai mult, statele americane în care funcționează această lege au cu 40% mai puțin gunoi pe malurile lor.

Totuși, legea cu privire la plata adițională pentru sticle prevede responsabilitate și costuri de reciclare care produc deșeurile, „motiv pentru care Coca și alte companii de sodă au luptat mult timp împotriva lor”m scrie The Intercept.

Coca-Cola produce acum 117 miliarde de sticle de plastic pe an, conform propriilor estimări, dintre care miliarde nespuse ajung să fie arse sau aruncate în depozitele de deșeuri și natura. Coke a fost responsabilă pentru mai multe deșeuri decât oricare altă companie, potrivit unui studiu efectuat în 2018, realizat de grupul de avocatură Break Free From Plastic. Studiul zice că de-a lungul țărmurilor și pe străzile, parcurile a 42 de țări, în 40 dintre ele au găsit plastic marca Coke. 

loading...

Citește mai departe

Ecologie

Un ziar suedez refuză să mai publice reclame ale companiilor care funcționează pe bază de combustibil fosil

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Cotidianul Dagens ETC, lansat în 2014, a anunțat recent decizia de a nu mai publica reclame ale firmelor care funcționează pe bază de combustibil fosil. Redactorul-șef al publicației, Andreas Gustavsson, a spus că această hotărâre este crucială pentru credibilitatea lor și a îndemnat alți reprezentanți mass media să facă același lucru, notează The Guardian.

PE LUNG

Gustavsson a explicat că decizia a fost luată de comun acord de către proprietarul publicației, consiliul de administrație, departamentul de marketing și cei 25 de editori și reporteri.

Acesta susține că veniturile ziarului vor fi scădea. „Sunt foarte conștient că industria media este extrem de dură și este dificil să supraviețuiască financiar. Cu toate acestea, criza climatică afectează pe fiecare dintre noi. Sunt convins că, pe termen lung, această decizie se va dovedi una înțeleaptă”, a spus Gustavsson.

Ziarul Dagens ETC are sediul la Stockholm și este citit de peste 60 000 de persoane pe săptămână. Banii cu care se întreține redacția vin din abonamentele plătite de cititori, publicitate și sprijinul guvernamental pe care toate ziarele din Suedia îl primesc.

Redactorul-șef mai spune că ziarul avea un venit de 85 000 de lire sterline din publicitate, iar 15-20% din sumă provenea din reclamele pe care, mai nou, redacția le va refuza.

Decizia echipei de la Dagens ETC vine după ce, recent, în întreaga lume, s-a desfășurat cel mai mare protest din istorie privind schimbările climatice. Milioane de oameni de pe toate continentele au ieșit în stradă pentru a cere autorităților măsuri urgente și complexe pentru încetinirea încălzirii globale.

Același subiect a fost discutat și în cadrul summitului ONU, care a avut loc în New York. Acolo, guvernele și-au asumat angajamentul de a restricționa creșterea temperaturilor la nivel global, așa cum a fost convenit în Acordul de la Paris din 2015.

loading...

Citește mai departe

Ecologie

Reportaj VIDEO de la Ziua Mondială a Mediului. Cât aer atmosferic poluează o persoană

Publicat

pe

PE SCURT

Câți copaci datorezi planetei? Știi ce calitate are apa pe care o bei din robinet? Răspunsurile la aceste întrebări au fost date la Festivalul Mediului care a avut loc vineri, 7 iunie. Cum a fost la cea de-a patra ediție a Festivalului Mediului la Chișinău dedicată calității aerului și reducerii poluării acestuia vedeți în reportajul de mai jos.

PE LUNG

„Noi suntem cei care trebuie să protejeze planeta. Modernizarea și tehnologizarea vieții a condus la poluarea mediului ambiant. E important ca fiecare din noi să acționeze pentru a diminua sursele de poluare și odată cu aceasta și impactul negativ asupra sănătății. Mediul este strict corelat cu sănătatea. Putem începe prin a renunța măcar o zi pe săptămână la mașinile personale în favoarea transportului public sau a bicicletei”, a declarat Valentina Țapiș, secretară de stat, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în cuvântul său de deschidere.

9 din 10 persoane din lume respiră aer poluat

7 milioane de decese se datorează expunerii la aerul poluat

Enlarge

DSC_0633
Foto: Lucia Tăut

La eveniment, oamenii au putut să calculeze cât aer poluează fiecare și câți copaci datorează planetei. Responsabil de acest test este Oficiul Schimbărilor Climatice.

Testarea se face printr-o aplicație la telefon. În aplicație trebuie să introduci, de exemplu, ceea ce utilizezi zilnic, cum ar fi: mașina, becuri, gunoi și altele. Datele de contact ale Oficiului: +373 22 232247; adresa: Str. Mitropolit Dosoftei 156a, bir. 37, mun. Chișinău, Republica Moldova

cea mai importantǎ sursǎ de CO din poluarea generalǎ a atmosferei (60%) este produsǎ de gazele de eşapament a autovehicolelor

Sectoarele care generează cea mai mare poluare a aerului în țară sunt: energetic, transport, rezidențial, adică gospodăriile casnice.

Festivalul dedicat Zilei Mondiale a Mediului a fost organizat de un grup de inițiativă, în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Programul de Granturi Mici al Fondului Global de Mediu, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și A.O. Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, cu contribuția mai multor organizaţii neguvernamentale de mediu şi agenţi economici.

Autor reportaj video: Lucia Tăut

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Sănătate11 ore în urmă

Cum un arhitect a inventat „plămâni artificiali” pentru planetă

PE SCURT Inovațiile inspiră și schimbă lumea. De data aceasta, vom vorbi despre pădurile verticale care pot salva orașele contaminate...

Opinii14 ore în urmă

Cum a fost discutată căderea Guvernului Maia Sandu pe Facebook

PE SCURT Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis astăzi în urma unei moțiuni de cenzură înaintate de Partidul...

Politică14 ore în urmă

Guvernul Sandu a picat. Povestim pe scurt ce s-a întâmplat în Parlament

PE SCURT Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis astăzi în urma unei moțiuni de cenzură înaintate de Partidul...

Cultură14 ore în urmă

Cum un grup de tineri belaruși încearcă să-și convingă concetățenii să-și vorbească limba

PE SCURT Limba belarusă este considerată inferioară în Belarus, de rând cu alte simboluri de stat. Această desconsiderare are o...

Educație16 ore în urmă

Cum Universitatea de Medicină a fost la un pas de a normaliza xenofobia

PE SCURT După ce autoritățile au destructurat o grupare specializată în producerea și comercializarea drogurilor din care făceau parte studenți...

Cultură17 ore în urmă

5 filme poloneze pe care să le vezi în următoarele zile la Chișinău

PE SCURT Cele mai interesante filme poloneze vor fi prezentate la Chișinău în cadrul Festivalului de Film Polonez CinePOLSKA. Evenimentul...

PoliticăO zi în urmă

Sandu vs PSRM. O nouă încercare de compromis a eșuat

PE SCURT Prim-ministra Maia Sandu a lansat astăzi o soluție de compromis Partidului Socialiștilor, care a înaintat moțiune de cenzură Executivului....

Advertisement

Politică

Politică2 zile în urmă

Maia Sandu spune că lui Dodon nu-i convine curățarea RM de scheme de corupție. Despre ce ar putea fi vorba

PE SCURT „Am văzut cum arată justiție politizată. Ceea ce îmi doresc este o justiție liberă. Ceea ce se invocă...

Partidul Acțiune și Solidaritate4 zile în urmă

Câte guverne din R.Moldova au căzut în urma moțiunii de cenzură. Va urma Guvernul Maia Sandu?

PE SCURT Deputații socialiști au înaintat astăzi moțiune de cenzură Guvernului condus de Maia Sandu. Aceasta după ce Executivul și-a...

Politică4 zile în urmă

10 lucruri pe care le spun protestatarii din fața Parlamentului

PE SCURT Un grup de persoane s-au adunat astăzi în afara clădirii Parlamentului pentru a sprijini Guvernul Maia Sandu, care...

Politică5 zile în urmă

La ce ar putea duce o eventuală moțiune de cenzură împotriva Guvernului

PE SCURT Incertitudine pe scena politică din Republica Moldova. După ce Guvernul și-a asumat răspunderea asupra proiectului de lege pentru...

Politică7 zile în urmă

Fiul este primar, iar mama – consilieră. Este sau nu conflict de interese?

PE SCURT În urma scrutinului din 3 noiembrie, se aud tot mai multe voci care vorbesc despre un eventual conflict...

PoliticăO săptămână în urmă

Cine este Ion Ceban și cât costă programul său de patru ani?

PE SCURT Este membru al Partidului Socialiștilor (dar declară că își va suspenda activitatea de partid după validarea mandatului), susține...

AlegeriO săptămână în urmă

Ceban a învins. Cum ar afecta asta parteneriatul dintre Sandu și Năstase

PE SCURT Analiștii politici se arată convinși că rezultate alegerilor locale din Capitală nu se vor lăsa fără supărări. Potrivit...

Advertisement

Opinii

noiembrie 2019
L Ma Mi J V S D
« oct.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930