Cum să faci film într-o țară în care nu există industria filmului

PE SCURT

Cum să faci film într-o țară în care nu există industria filmului? Răspunsul l-am găsit la regizorul și fondatorul MILK films, Eugen Damaschin. Răspunsul este simplu și scurt: „nicicum!”. Eugen este autorul lungmetrajului „Beautiful corruption” și a documentarului „Moldova 89-91” și este cunoscut inclusiv pentru poziția sa civică.

Tânărul a povestit la Rockit care este drumul pe care trebuie să-l parcurgi pentru a obține finanțare pentru filmul tău.

PE LUNG

Potrivit lui Eugen Damaschin, calea pentru a obține buget pentru un film este complicată:

  • În momentul în care gândești scenariul, faci apoi un buget, tu presupui că ai putea putea să iei niște bani de la organizații care se ocupă cu bugetarea filmelor. Noi din păcate avem doar un singur sistem de acest fel și se numește Centrul Național al Cinematografiei cu bugetul anual de 5 milioane de lei, o sumă foarte mică pentru industria de film.
  • O altă opțiune este să te adresezi la donatori externi. Sunt foarte mulți donatori externi care au mulți bani și trebuie să-i cheltuie în țara noastră. Toți donatorii au un scop: să rezolve o problemă socială în țara noastră. Anume din acest motiv, când lansezi o idee, trebuie să analizezi foarte bine ce problemă rezolvi prin implementarea acesteia.
  • Mai mulți donatori oferă bani pentru diferite proiecte, pentru talk show, pentru reality show și alte produse. Trebuie de luat tot ce se oferă. Deci, snobismul și pudicitatea trebuie de dat la o parte. Filmul începe să trăiască după prima lansare. Dacă vrei să ajungi în lumea filmului, să trăiești în lumea ei, trebuie să accepți orice oportunitate ca tu să-l ai gata făcut. După asta te lansezi în festivaluri internaționale.

Potrivit regizorului, asta este singura cale în Republica Moldova de a obține un buget pentru film.

Enlarge

film
Eugen Damaschin (arhiva personală)

Mai mult, Eugen Damaschin povestește că abordarea corectă atunci când vrei să faci un film este să ai o idee bună, în care să fii foarte sigur, apoi să o împachetezi frumos și să povestești despre ea tuturor, încercând să găsești buget pentru realizarea ei. Acum Eugen lucrează la cinci idei de film.

Enlarge

71931054_1294407074077901_3422868143528214528_n
Eugen Damaschin la Rockit

Potrivit tânărului, viața de film începe înafara granițelor Moldovei. De asta s-a convins când a fost în septembrie anul acesta la Kiev și s-a înțeles cu un agent al unei case de vânzări să producă și să vândă un scenariu ale unor mini-serii pentru SUA. Asta este real. Lumea nu se mai divizează pe granițe, nimeni nu este interesat de unde ești. Pe toți îi interesează să vândă și să cumpere conținut calitativ”, a povestit Eugen Damaschin la Rockit.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.