Cum putem folosi lâna de oi pentru încălzirea locuințelor

PE SCURT

În ultimele luni ne-am întâlnit cu mai mulți ciobani. Toți ni s-au plâns că nu au ce face cu lâna de oi. „La noi nici fabricile nu o mai folosesc. Nimeni nu dă bani pentru ea. De aceea, nu ne rămâne decât să o aruncăm”, ne-a spus Anatolie Ciobanu din satul Alexandru Ioan Cuza. Însă, se pare că nu e totul chiar atât de rău. Mai mulți antreprenori din România, dar și din alte țări ale Europei au început să folosească lâna de oi pentru termoizolarea caselor.

După sute de ani, omul a înțeles că lâna de oaie nu doar îl poate încălzi pe el, dar și locuința lui.

PE LUNG

Ne dorim ca vara pereții casei să ne apere de dogoarea de afară, radiind căldura și iarna să o păstreze în interior pe cea obținută cu prețul unei facturi deloc de neglijat la energie. Cel mai simplu mod de a obține asta este să izolăm pereții. Un material perfect pentru încălzirea pereților este lâna de oi. Lâna îmbunătățește calitatea aerului din interior. Efectul special al fibrei de lână de oaie poate lega permanent substanțele chimice, cum ar fi formaldehida, dioxidul de sulf, oxizii de azot și le poate elimina din aer.

Lâna de oaie este unul dintre cele mai bune materiale pentru izolare termică. Aceasta poate fi folosită pentru izolarea pereților, tavanelor, pardoselii și a acoperișului. Ea împiedică transferul de căldură, spre interior în perioadele de vară și spre exterior în cele de iarnă. 

Lâna de oaie poate regla umiditatea și purifica aerul. Este de asemenea, foarte bună pentru izolarea caselor din lemn, pentru că are capacitatea să absoarbă și să rețină umiditatea. Totodată, lâna este un foarte bun izolator fonic.

Mai mult, acest izolator este rezistentă la foc. Lâna arde foarte greu. Dacă vrem să aprindem o bucată de lână cu un chibrit, în momentul în care se îndepărtează flacăra aceasta se stinge automat.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.