Cum Franța a devenit lider mondial în limitarea risipei alimentare

PE SCURT 

În anii când rafturile din magazine sunt pline cu tot ce ne dorim, adesea uităm de limite și cumpărăm mai mult decât consumăm, ceea ce duce, ulterior, la o risipă alimentară în proporții foarte mari. Însă, se pare că francezii au găsit o soluție, pentru a împiedica această risipă. Astfel, o nouă legislație a contribuit la catapultarea Franței în topul Indexului Durabilității Alimentare.

Astfel de politici sunt absolut necesare, susțin experții, pentru că în caz contrat ne vom sufoca în deșeurile alimentare pe care le producem.

PE LUNG

În februarie 2016, Franța a devenit prima țară din lume care a interzis, prin legislație, supermarketurilor să arunce mâncare neutilizată. Acum, supermarketurile de o anumită dimensiune trebuie să doneze mâncare neutilizată sau în caz contrar vor fi impuși să plătească amenzi usturătoare. De asemenea, proiectul de lege impune școlile să învețe copiii despre sustenabilitatea alimentelor, companiile să raporteze statisticile privind deșeurile alimentare în rapoartele de mediu și restaurantele să ofere clienților pungi în care să își poată lua mâncarea acasă, în cazul în care nu a consumat întreaga porție. 

„Aceste legi fac ca să se facă din timp anumite calcule, pentru a reduce risipa”, spune Marie Mourad, doctorandă în sociologie la Sciences Po din Paris, care a scris mai multe rapoarte despre deșeurile alimentare franceze. „Franța nu este țara care face cea mai mică risipă de alimente, însă, ea este țara care cel mai activ încearcă să soluționeze această problemă și să devină un model bun de urmat și de celelalte țări din Europa”, adaugă ea, relatează csmonitor.com.

Eforturile Franței nu au trecut neobservate. Țara a obținut un clasament de top în Indicele Durabilității Alimentare din 2017, un sondaj efectuat în 25 de țări din Europa, Orientul Mijlociu, Asia și America, realizat de Economist și Barilla Center for Food and Nutrition Foundation (BCFN). Potrivit raportului, Franța a irosit 234 de kilograme de mâncare pe persoană anual. Ceea ce este cu mult mai puțin decât în alte țări. 

Deșeurile alimentare sau alimentele comestibile neutilizate sunt o problemă globală. În fiecare an, aproximativ 1,3 miliarde de tone metrice, sau o treime din totalul alimentelor produse, sunt aruncate, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură. Recuperarea a doar 25% din acea hrană irosită ar putea hrăni 870 de milioane de oameni – punând capăt în mod eficient foamei mondiale.

Nu numai că deșeurile alimentare îndepărtează resurse valoroase precum apa, terenurile arabile și banii, dar, de asemenea, umple depozitele de deșeuri, care emit metan. Dacă deșeurile alimentare ar fi o țară, acesta ar fi al treilea cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră după SUA și China. 

Înainte ca legea să fie votată în 2016, supermarketurile franceze donau de obicei câte 35.000 de tone de produse alimentare anual. Jacques Bailet, președintele rețelei bancare alimentare Banques Alimentaires, declara atunci pentru TheGuardian că dacă supermarketurile ar dona cu 15% mai mult, asta ar fi făcut posibilă oferirea a 10 mln de mese pentru francezii nevoiași.

Această lege îmbunătățește nu numai cantitatea de alimente donate, spun specialiștii, ci și calitatea. Băncile de alimente sunt în mod obișnuit livrate cu conserve, mai degrabă decât alimente valoroase din punct de vedere nutrițional, cum ar fi carne, legume și fructe.

Specialiștii spun că lupta împotriva deșeurilor alimentare ar trebui să devină o cauză națională majoră, cum ar fi siguranța rutieră, care mobilizează întreaga lume. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.