Connect with us
"
"

Ecologie

Plasticul de unică folosință va fi interzis definitiv în UE. Ce urmează

Publicat

pe

PE SCURT

Uniunea Europeană încearcă să lupte cu plasticul care sufocă planeta, în special oceanele. În acest sens, eurodeputații au decis ca începând cu anul 2021 să interzică comercializarea și utilizarea unor obiecte precum: paiele pentru băuturi, tacâmurile și farfuriile sau bețișoarele de urechi din plastic. Scopul Parlamentului European este de a opri fluxul continuu de poluare a mediului cu plasticul, care în cele din urmă ajung în oceane, scrie forbes.com.

Astfel de produse din plastic sunt, după cum sugerează și numele, folosite doar o dată, însă pentru descompunerea lor este nevoie de câteva secole. Potrivit Comisiei Europene, astfel de materiale plastice reprezintă 70 la sută din tot gunoiul marin.

PE LUNG

„Am adoptat cea mai ambițioasă legislație împotriva plasticului de unică folosință. Este esențial pentru a proteja mediul marin și pentru a reduce costurile pagubelor de mediu, atribuite poluării prin plastic în Europa și estimate la 22 de miliarde de euro până în 2030”, a declarat europarlamentara Frederique Ries, autoarea proiectului de lege.

Deputații europeni au mai adăugat pe lista plasticului interzis în UE și pungile sau ambalajele din plastic. Consumul altor câteva articole, pentru care încă nu există alternativă, va trebui redus de statele membre cu cel puțin 25% până în 2025. În această categorie intră cutii de burger de unică folosință, cutii de sandvişuri sau recipiente pentru fructe, legume, deserturi sau înghețate. Statele membre vor elabora planuri naționale pentru a încuraja utilizarea produselor adecvate pentru utilizare multiplă, precum și pentru reutilizarea și reciclarea acestora.

Alte articole din plastic, cum ar fi sticlele de băutură, vor fi colectate separat și reciclate în proporție de 90% până în 2025.

Deputații europeni s-au pus de acord, ca măsurile de reducere să includă și deșeurile produselor de tabac, în special a filtrelor de țigară, care conțin plastic. Ele ar urma să fie reduse cu 50% până în 2025 și cu 80% până în 2030. Un filtru de țigară poate polua între 500 și 1000 de litri de apă, în timp ce aruncat pe șosea are nevoie de până la 12 ani ca să se dezintegreze. Se clasează pe locul secund în topul celor mai mari poluanți din rândul articolelor de plastic de unică folosință.

De asemenea, statele membre ar trebui să garanteze colectarea anuală a cel putin 50% dintre uneltele de pescuit din plastic, pierdute sau abandonate, cu un obiectiv de reciclare de cel puțin 15% până în 2025. Uneltele de pescuit reprezintă 27% dintre deșeurile găsite pe plajele Europei.

Pe măsură ce cercetătorii descoperă tot mai multe mamifere marine care din greșeală înghit plasticul, rapoartele arată că cel mai mult au de suferit din cauza acestei forme de poluare anume oamenii. 

În decembrie 2017, a fost depusă o rezoluție a ONU care avea ca scop să împiedice orice material plastic să intre pe căile navigabile. La summitul G7 din Quebec din această vară, a fost prezentat un acord similar. Deși s-a concentrat pe problema mai largă a sănătății oceanelor, a făcut și un punct despre importanța reducerii utilizării materialelor plastice care, inevitabil, ajung în mare. SUA și Japonia nu s-au înscris în acest plan. China, care până acum primea din întreaga lume gunoaie pentru reciclare, deja a renunțat să accepte „gunoi străin”, pentru că nivelul de poluare din țară a devenit mult prea mare și a dus la îmbolnăvirea a mii de oameni. 

Cercetătorii din întreaga lume încearcă să găsească o alternativă a plasticului de unică folosință. Mulți spun că o soluție bună ar fi fabricarea unui plastic biodegradabil care nu ar mai fi o sursă de poluare. Totuși, spun experții, „este timpul de acțiuni, și nu vorbe”. Fără acțiuni internaționale aplicabile, coordonate, pe această temă, poluarea din plastic va produce ravagii pe planetă, care vor afecta cel mai mult generațiile viitoare.

Conform Comisiei Europene, mai bine de 80% din totalul deșeurilor marine este reprezentat de plastic. Produsele care intră sub incidența acestor interdicții reprezintă 70% din totalul deșeurilor marine. Din cauza ratei scăzute de descompunere, plasticul se acumulează în mări, oceane și pe plajele din UE și din lume. Reziduri de plastic sunt întâlnite la anumite specii marine, cum sunt broaștele țestoase de mare, focile, balenele și păsările, dar și la pești și crustacee, în consecință și în lanțul alimentar uman.

Ecologie

Opt lucruri pe care toată lumea ar trebui să le știe despre dezastrul din Australia

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Din septembrie anul trecut, cel puțin 9,7 mil. ha de pe continentul australian au ars în urma incendiilor din țară. Aceasta este o suprafață mai mare decât Portugalia și de peste 12 ori mai mare decât cea care a ars în California în 2018.

Incendiile au ucis până acum cel puțin 28 de persoane și au distrus aproximativ 2 000 de case. Flăcările au colorat cerul în portocaliu și au făcut ca aerul din Sydney să fie la fel de rău ca și când ai fuma 19 țigări. Acestea este doar impactul asupra oamenilor.

Este mai greu de evaluat distrugerea pământului și a biodiversității. Potrivit unor estimări, au pierit circa un miliard de animale, iar oamenii de știință se tem că mai multe ecosisteme sensibile au fost afectate pe termen lung. Severitatea incendiilor răspândite este un simptom al încălzirii globale, iar incendiile pot contribui la aceasta – cel puțin pe termen scurt. Incendiile din Australia au eliberat 400 de megatone de dioxid de carbon în atmosferă, conform Serviciului de monitorizare a atmosferei Copernicus al Uniunii Europene.

Între timp, unele dintre incendii au fost luate sub control mai bun, însă altele continuă să se răspândească, chiar fuzionând unele cu altele.

Iată ce ar trebui să știe toată lumea despre criza din Australia:

PE LUNG

Incendiile s-au declanșat pe fondul unui val de căldură record

Incendiile sunt concentrate de-a lungul coastei de Sud-Est a Australiei, în statele New South Wales și Victoria. Sud-estul continentului este cel mai grav afectat, dar incendiile au lovit toate statele și teritoriile țării. Până la declanșarea incendiilor, Australia a îndurat cel mai cald și cel mai secetos an din istorie. În emisfera sudică este vară, iar căldura continuă să crească. La 4 ianuarie, în Sydney, a fost înregistrată cea mai ridicată temperatură din perioada observațiilor. La fel ca și în capitala Canberra. Iar arșița continuă să pârjolească teritoriul țării. Aceasta a fost însoțită de vânturi puternice pe cea mai mare parte a Australiei, care accentuează riscurile de incendiu și răspândirea flăcărilor.

„Intensitatea și dimensiunea incendiilor de pădure din unele zone au condus la crearea propriilor sisteme meteorologice”, relatează Crucea Roșie.

Temperaturile ridicate, vremea uscată și incendiile nu sunt neobișnuite pentru această perioadă a anului. Dar severitatea și persistența continuă a acestor condiții sunt alarmante și se potrivesc modelului așteptărilor oamenilor de știință cu privire la schimbările climatice.

În cea mai mare parte, sunt de vină schimbările climatice. Dar la fel și variabilitatea vremii

Temperaturile ridicate din această vară și incendiile ulterioare sunt legate de schimbările climatice, care determină tendințele de încălzire pe termen lung și fac astfel de fenomene mai severe. Australia se confruntă, de asemenea, cu o secetă severă, provocată de faptul că trei ierni la rând au fost înregistrate foarte puține precipitații. 

Un semn că Australia va fi lovită de un val imens de căldură a fost că Dipolul Oceanului Indian, ciclul gradientului de temperatură dintre părțile de est și de vest ale Oceanului Indian, a fost în faza pozitivă în 2019. Acest lucru a condus la înregistrarea mai puținor precipitații asupra Australiei.

Deși ploile anuale musonice din Australia înregistrate în  partea de nord a țării au fost devastatoare în februarie și au provocat inundații periculoase în Queensland, în acest an, acestea au fost în întârziere. Acest lucru a permis acumularea a cât mai multe căldură în partea centrală a țării.

„În acest mod, în acest sezon s-au întâmplat mai multe schimbări legate de variabilitatea climatică naturală pentru ca acest sezon să fie destul de fierbinte”, a explicat Perkins-Kirkpatrick, lector principal la Centrul de Cercetare a Schimbărilor Climatice de la Universitatea din New South Wales, Sydney.

Tendința mai pronunțată: sezonul de incendii din Australiei devine din ce în ce mai lung și periculos

Incendiile sunt o parte naturală a ecosistemului din Australia. Cu  toate acestea, clima este din ce în ce mai fierbinte din cauza activităților umane, iar din această cauză declanșarea incendiilor devine mult mai probabilă. „Clima australiană s-a încălzit cu puțin peste 1 ° C din 1910, ceea ce a condus la o creștere a frecvenței fenomenelor de căldură extremă”, conform raportului privind situația climatică din 2018 al Biroului Australian de Meteorologie. Acest lucru a condus, de asemenea, la mai multe precipitații în nordul Australiei, dar la mai puține în partea de sud-est, unde trăiesc majoritatea australienilor și unde sunt înregistrate cele mai intense incendii.

„Combinația dintre căldura extremă și vremea mai uscată a lăsat copacii, arbuștii și iarbă gata să se aprindă în apropierea unor dintre cele mai dens populate părți ale țării. S-a înregistrat o creștere pe termen lung a vremii extreme și a perioadei sezonului de incendii, în multe părți din Australia”, se arată în raportul climatic. Este posibil ca aceste incendii să nu fie 100% atribuibile schimbărilor climatice. Dar puteți să le priviți și, cel puțin, să vedeți o viziune asupra viitorului: Oamenii de știință se așteaptă să vadă mai multe incendii extreme în Australia în ultima parte a acestui secol.

Australia este un punct important al biodiversității și milioane de plante și animale sunt în pericol

Australia este unul dintre mari puncte ale biodiversității din lume. Continentul insular a fost izolat de restul lumii timp de milioane de ani, permițând evoluției să ia noi căi ciudate și până destul de recent, cu puțină influență umană.

În Australia se regăsesc aproximativ 244 de specii de mamifere. Înainte de incendii, marea sa diversitate era deja amenințată din cauza speciilor invazive, distrugerii habitatului și schimbărilor climatice, potrivit agenției de cercetare științifică din Australia, CSIRO. Acum, ecologii se tem de consecințele ecologice severe cauzate de incendii. Pierderile sunt greu de estimat. Potrivit unor cifre, din cauza flăcărilor au pierit circa 1 miliard de animale, deși există o mulțime de incertitudini referitoare la această cifră.

Multe animale sălbatice și o parte de la ferme au fost nimicite direct de flăcări. Putem vedea dovezile cu propriii noștri ochi: imagini sfâșietoare cu canguri și koala arși  și videoclipuri cu animale moarte de pe marginea drumurilor au circulat online în ultima săptămână. Alte animale nu au fost arse, ci s-au confruntat cu moartea din cauza distrugerii mediului lor natural.

Inițial, numărul de animale ucise se estima la 480 de milioane, estimare care a venit de la Chris Dickman, un expert în biodiversitate la Universitatea din Sydney, săptămâna trecută. Adevărul este că este greu pentru cineva să evalueze impactul exact al incendiilor la această etapă, nu în ultimul rând pentru că multe animale care supraviețuiesc flăcărilor vor muri probabil mai târziu din cauza lipsei de hrană, apă și adăpost.

Indiferent de cifrele exacte, aceasta este o criză pentru biodiversitate în Australia, care găzduiește unele dintre cele mai distinctive animale ale Pământului, cum ar fi marsupiile. Dar este vorba nu doar despre animale carismatice precum koala (dintre care aproximativ 8.000 au murit, în timp ce o altă parte de animale au nevoie de apă). Chiar și pierderea insectelor contează. „Nevertebratele sunt absolut necesare pentru funcționarea ecosistemului”, spune Saunders. „Ele tot au fost afectate. Ele sunt cele care formează ecosistemele de la zero. Ele descompun, aerisesc solul, polenizează plantele, care apoi creează pădurile. Nevertebratele sunt cele care structurează aceste sisteme, chiar dacă acestea par invizibile sau nu ne gândim la ele atât de mult”.

Este atât de mult fum

Fum: Este greu să exagerezi cât de mult s-a creat fum. Fumul este un pericol în sine. Este un poluant iritant care agravează bolile respiratorii și problemele cardiace. Particulele fine din fum și funingine pot fi mai mici de 2,5 micrometri – suficient de mici pentru a se depune în plămâni și pentru a pătrunde în fluxul sanguin. „Cea mai mare amenințare la adresa sănătății din cauza fumului provine din particule fine”, explică Agenția pentru Protecția Mediului din SUA „Aceste particule microscopice pot ajunge în ochii și sistemul respirator, unde pot provoca probleme de sănătate, cum ar fi usturimi în ochi arși și boli precum bronșita. Particulele fine, de asemenea, pot agrava bolile cronice ale inimii și plămânilor și chiar sunt legate de decese premature la persoanele cu aceste afecțiuni”.

Viața a mii de oameni este perturbată, iar răspunsul guvernului nu a fost inspirat

Ritmul distrugerii vieții sălbatice a Australiei este uluitor. Mii de oameni suferă și ei. Au fost declarate state de urgență în New South Wales și în Victoria, iar trupele de rezervă ale armatei au fost chemate pentru a ajuta la eforturile de recuperare. Brigăzile de pompieri sunt alcătuite în mare parte din voluntari, mulți dintre ei fiind nevoiți să renunțe săptămâni la slujbele lor obișnuite pentru a lupta împotriva focurilor.

Munca lor a fost foarte dificilă. „Ritmul de răspândire a incendiilor de pădure și fumul dens au îngreunat accesul serviciilor de urgență și evacuarea unor comunități, forțând uneori locuitorii să fugă pe plaje pentru a evita impactul și a aștepta salvarea”, a spus Crucea Roșie. Într-un caz, 4.000 de persoane din Mallacoota, Victoria, s-au îndreptat spre plajă pentru a fi salvate. Aceasta după ce drumul principal spre orașul lor fusese închis.„Alimentarea cu energie electrică, combustibilul și alimentele au fost întrerupte pentru anumite comunități, iar închiderea drumurilor a devenit un fenomen obișnuit”, continuă Crucea Roșie. „Acest lucru a condus la izolarea unor comunități, iar accesul spre acestea se putea face doar pe  calea aerului sau al mării”.

Guvernul australian a creat o nouă agenție națională pentru a ajuta la finanțarea pompierilor și a plăților autorizate către pompierii voluntari, unii dintre care au stat luni întregi de serviciu.Cu toate acestea, liderii aleși ai Australiei au fost reticenți în confruntarea cu contribuțiile țării la schimbările climatice, un factor major în incendiile. Australia este cel mai mare exportator de cărbune din lume, iar ambele partide importante ale Australiei se bucură de sprijin din partea industriei miniere. Prim-ministrul Australiei Scott Morrison a fost aspru criticat pentru lipsa de implicare în ceea ce privește incendiile de vegetatie si pentru ignorarea crizei climatice, el a recunoscut recent că a greșit în privința gestionării situației urgențe cu care se confruntă continentul.

Dezastrul nu se va încheia după ce se vor stinge incendiile

Dincolo de distrugerea imediată de la incendiile de pădure, australienii se confruntă cu alte riscuri pentru bunăstarea lor – care vor persista mult după ce incendiile vor fi stinse.  Este dificil de făcut față la stresul extrem legat de pierdere a locuințelor, a mijloacelor de trai, a animalelor și a proprietăților. Ca în toate cazurile de dezastru natural, sănătatea mintală devine o problemă. După un dezastru major, studiile arată o creștere de 5% la 15% a incidenței problemelor de sănătate mintală în rândul supraviețuitorilor. 

Criza de mediu nu se încheie atunci când incendiile se sting. Când vin ploile, toate resturile carbonizate de la foc se pot spăla în surse de apă  poluând-o atât pentru viața acvatică, cât și pentru consumul uman.

Pe uscat, animalele vor continua să sufere și ele. „Vor fi mortalități continue [adică. decese] ca urmare a înfometării – nu va mai fi nimic de mâncat – și lipsa adăpostului ”, spune Sarah Legge, ecologă a Universității Naționale din Australia, care studiază modul în care speciile răspund la incendii.Ea spune că prădătorii sălbatici, cum ar fi pisicile și vulpile, vor fi atrași de zonele afectate de flăcări și vor „devora animalele care vor rămâne acolo în următoarele luni.Ceea ce este de spus: chiar și după încetarea incendiilor, nu vă îndepărtați atenția de Australia.

Puteți ajuta

Dacă vă aflați în Australia, Givit are o listă de obiecte necesare persoanelor și organizațiilor afectate de incendii.

Persoanele cu pregătire pentru situații de urgență se pot înscrie ca voluntari în Queensland.

Fondul Mondial pentru Faună Sălbatică colectează donații pentru restaurarea habitatelor pentru koala afectate de incendii.

Puteți dona fondului de recuperare și salvare de la Crucea Roșie australiană.

De asemenea, puteți dona direct Serviciului rural de Pompieri, Fundației de pompieri din Australia de Sud și Autorității de pompieri din Victoria.

Sursa: vox.com

Citește mai departe

Ecologie

Un desen animat ucrainean o duce pe Barbie într-o călătorie de groază

Publicat

pe

De către

PE SCURT

A fost astronaut, chirurg și ambasador UNICEF. Acum, un studio de animație din Ucraina o plimbă pe jucăria iconică Barbie printr-un oraș de groază creat din gunoi de plastic. Pentru crearea decorului pentru această animație, timp de 6 luni, peste 100 de voluntari din Kiev au adunat și separat gunoiul din plastic. 

Acest film nu este pentru a încuraja oamenii să cumpere o groază de lucruri, ci pentru a-i face mai raționali și conștienți de ceea ce consumă.

PE LUNG

Plastikwood Animations a lansat o serie de desene animate digitale, preluând-o pe Barbie (numită în film Garbie, pentru a nu încălca drepturile de autor) și plimbând-o printr-o lume 3D a gunoiului care a crescut din cauza propriului său consum nesăbuit de zi cu zi, scrie The Calvert Journal.

„Suntem un studio independent din Ucraina care a creat proiectul „Învelit în plastic”. Este un proiect atât de unic și revoluționar încât nu prea ne permitem să folosim termenul de artă”, spune scenaristul și regizorul filmului Vlad Yudi.

Enlarge

30726966_10155445803596417_8276728200711968136_n
Vlad Yudi, scenaristul și regizorul filmului animat

Yudi a venit cu ideea pentru filmuleț după ce a renunțat la munca anterioară ca agent de modelare. „Conștiința mea era neliniștită pentru că am lucrat într-o industrie care a încurajat oamenii să cumpere o mulțime de gunoi de care nu aveau nevoie, așa că am renunțat”, susține el. A fondat apoi studioul Plastikwood, sub motto-ul „Faceți artă, nu gunoi”.

Pentru a construi setul de desene animate, echipa de creație și voluntarii Plastikwood Animations au colectat gunoiul din spațiile publice și au făcut un apel către toți cei care nu mai vor să polueze atât de mult mediul. „Apelul nostru de a colecta gunoiul pentru această animație a însemnat că sute de oameni și-au sortat deșeurile pentru prima dată. Astfel, am împiedicat aruncarea a sute de kilograme de substanțe toxice”, adaugă regizorul animației. 

Totodată, el susține că a folosit multe clișee de filme horror pentru a îngrozi telespectatorii privind poluarea mediului. „Aceasta este ca o formă de anti-publicitate, care vă încurajează să cumpărați mai puțin, nu mai mult”, adaugă el. 

Mai mult, autorii proiectului și-au propus să meargă mai departe și înainte de proiecția filmului, vizitatorii trebuie să treacă printr-un labirint interactiv (parc tematic) creat din gunoi. „În interiorul labirintului vă cufundați în aventuri emoționante ale personajului păpușii Garbie, dezvăluind în fiecare colț o altă răsucire înfiorătoare a complotului. Când sau dacă ajungeți la ultima cameră, urmăriți în sfârșit animația empatizând profund cu Garbie, deoarece tocmai ați trăit fiecare eveniment de pe ecran”, adaugă Vlad Yudi. 

Citește mai departe

Ecologie

Cum Franța a devenit lider mondial în limitarea risipei alimentare

Publicat

pe

De către

PE SCURT 

În anii când rafturile din magazine sunt pline cu tot ce ne dorim, adesea uităm de limite și cumpărăm mai mult decât consumăm, ceea ce duce, ulterior, la o risipă alimentară în proporții foarte mari. Însă, se pare că francezii au găsit o soluție, pentru a împiedica această risipă. Astfel, o nouă legislație a contribuit la catapultarea Franței în topul Indexului Durabilității Alimentare.

Astfel de politici sunt absolut necesare, susțin experții, pentru că în caz contrat ne vom sufoca în deșeurile alimentare pe care le producem.

PE LUNG

În februarie 2016, Franța a devenit prima țară din lume care a interzis, prin legislație, supermarketurilor să arunce mâncare neutilizată. Acum, supermarketurile de o anumită dimensiune trebuie să doneze mâncare neutilizată sau în caz contrar vor fi impuși să plătească amenzi usturătoare. De asemenea, proiectul de lege impune școlile să învețe copiii despre sustenabilitatea alimentelor, companiile să raporteze statisticile privind deșeurile alimentare în rapoartele de mediu și restaurantele să ofere clienților pungi în care să își poată lua mâncarea acasă, în cazul în care nu a consumat întreaga porție. 

„Aceste legi fac ca să se facă din timp anumite calcule, pentru a reduce risipa”, spune Marie Mourad, doctorandă în sociologie la Sciences Po din Paris, care a scris mai multe rapoarte despre deșeurile alimentare franceze. „Franța nu este țara care face cea mai mică risipă de alimente, însă, ea este țara care cel mai activ încearcă să soluționeze această problemă și să devină un model bun de urmat și de celelalte țări din Europa”, adaugă ea, relatează csmonitor.com.

Eforturile Franței nu au trecut neobservate. Țara a obținut un clasament de top în Indicele Durabilității Alimentare din 2017, un sondaj efectuat în 25 de țări din Europa, Orientul Mijlociu, Asia și America, realizat de Economist și Barilla Center for Food and Nutrition Foundation (BCFN). Potrivit raportului, Franța a irosit 234 de kilograme de mâncare pe persoană anual. Ceea ce este cu mult mai puțin decât în alte țări. 

Deșeurile alimentare sau alimentele comestibile neutilizate sunt o problemă globală. În fiecare an, aproximativ 1,3 miliarde de tone metrice, sau o treime din totalul alimentelor produse, sunt aruncate, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură. Recuperarea a doar 25% din acea hrană irosită ar putea hrăni 870 de milioane de oameni – punând capăt în mod eficient foamei mondiale.

Nu numai că deșeurile alimentare îndepărtează resurse valoroase precum apa, terenurile arabile și banii, dar, de asemenea, umple depozitele de deșeuri, care emit metan. Dacă deșeurile alimentare ar fi o țară, acesta ar fi al treilea cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră după SUA și China. 

Înainte ca legea să fie votată în 2016, supermarketurile franceze donau de obicei câte 35.000 de tone de produse alimentare anual. Jacques Bailet, președintele rețelei bancare alimentare Banques Alimentaires, declara atunci pentru TheGuardian că dacă supermarketurile ar dona cu 15% mai mult, asta ar fi făcut posibilă oferirea a 10 mln de mese pentru francezii nevoiași.

Această lege îmbunătățește nu numai cantitatea de alimente donate, spun specialiștii, ci și calitatea. Băncile de alimente sunt în mod obișnuit livrate cu conserve, mai degrabă decât alimente valoroase din punct de vedere nutrițional, cum ar fi carne, legume și fructe.

Specialiștii spun că lupta împotriva deșeurilor alimentare ar trebui să devină o cauză națională majoră, cum ar fi siguranța rutieră, care mobilizează întreaga lume. 

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Reintegrare4 ore în urmă

Istoriile a 12 tineri care au făcut armata în regiunea transnistreană: „În armată nu se schimbă nimic. Așa a fost, este și va fi”

PE SCURT „Această istorie a început acum mai bine de un an. În luna noiembrie 2018 am făcut cunoștință cu...

Economie5 ore în urmă

Realitățile noului deceniu: „Tesla”, criptomonedele și roboți pentru explorarea selenară

PE SCURT Va putea în noul an, Tesla să mențină ritmul anului trecut, marcat de volume record de vânzări? Cum...

Ecologie10 ore în urmă

Ce i-a făcut pe 500 mii de oameni din întreaga lume să renunțe la carne

PE SCURT Organizația neguvernamentală Veganuary încearcă să convingă din ce în ce mai mulți oameni să renunțe la carne în...

SocialO zi în urmă

A revenit la Chișinău după 30 de ani: Nu știu ce s-a schimbat mai mult Moldova sau eu

PE SCURT Elina Fuhrman (51 de ani) este o apreciată jurnalistă CNN care s-a născut în Uniunea Sovietică şi a...

EconomieO zi în urmă

Cât costă să naști în Moldova

PE SCURT De la 1 ianuarie 2020, indemnizația unică la naștere a fost majorată până la 8 299 de lei,...

Politică2 zile în urmă

Vacanțele de lux ale familiei Dodon în ultimul deceniu: Maldive, Seychelles, Dubai 

PE SCURT Politicianul Igor Dodon, conturile căruia, în ultimii 15 ani, au fost alimentate, oficial, doar din bugetul de stat,...

Economie2 zile în urmă

Moldova Agroindbank relansează Campania dedicată producătorilor agricoli ”Primăvara 2020”

Primăvara bate la ușă, iar gospodarii adevărați își fac deja planuri pentru noul an agricol. Moldova Agroindbank este și în...

Advertisement

Politică

Politică2 zile în urmă

[SONDAJ] Câte partide ar ajunge în Parlament la anticipate și cu cine s-ar confrunta Dodon la prezidențiale

PE SCURT Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, în Legislativ ar accede doar trei formațiuni politice, iar...

Externe2 zile în urmă

Who is Mihail Mișustin? Noul premier rus, omul care joacă hochei „cu cine trebuie”

PE SCURT Președintele rus Vladimir Putin a lansat pe 15 ianuarie mai multe inițiative de modificare a Constituției. Imediat după...

Politică3 zile în urmă

Sinteza ședinței de Guvern: Centrul de Implementare a Reformelor dizolvat, vămuirea electronică și controlul vamal – modificate

PE SCURT  Membrii Cabinetului de Miniștri s-au reunit în această după amiază în ședință, unde au aprobat un șir de...

Politică3 zile în urmă

Dodon îndeamnă MAI, Guvernul și Primăria Chișinău să se curețe de „duhuri rele”. Iată 8 lăcașe pe care i le recomandăm în schimb

PE SCURT După ce Consiliul pentru egalitate a constatat că crucifixul instigă la discriminare, Dodon a recomandat ministrului de Interne,...

Justiție4 zile în urmă

SINTEZĂ / Vlad Plahotniuc și familia acestuia sunt interziși în SUA. Cine mai este inclus în listă

PE SCURT Fostul lider al Partidului Democrat din Moldova Vladimir Plahotniuc are interdicția de a intra pe teritoriul SUA. Acesta...

PoliticăO săptămână în urmă

Infografic / Recordurile raioanelor din Republica Moldova

PE SCURT Un studiu realizat de BNS, pentru anii 2014-2018, configurează topul raioanelor conform diferitor criterii social-economici. Cifrele prezentate de...

Politică3 săptămâni în urmă

Perlele politicienilor din ultimii 10 ani

Evenimentele politice s-au perindat în ultimii zece ani cu atâta rapiditate, încât cel mai probabil vor intra ca un capitol...

Advertisement

Opinii

ianuarie 2020
L Ma Mi J V S D
« dec.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031