Plasticul de unică folosință va fi interzis definitiv în UE. Ce urmează

PE SCURT

Uniunea Europeană încearcă să lupte cu plasticul care sufocă planeta, în special oceanele. În acest sens, eurodeputații au decis ca începând cu anul 2021 să interzică comercializarea și utilizarea unor obiecte precum: paiele pentru băuturi, tacâmurile și farfuriile sau bețișoarele de urechi din plastic. Scopul Parlamentului European este de a opri fluxul continuu de poluare a mediului cu plasticul, care în cele din urmă ajung în oceane, scrie forbes.com.

Astfel de produse din plastic sunt, după cum sugerează și numele, folosite doar o dată, însă pentru descompunerea lor este nevoie de câteva secole. Potrivit Comisiei Europene, astfel de materiale plastice reprezintă 70 la sută din tot gunoiul marin.

PE LUNG

„Am adoptat cea mai ambițioasă legislație împotriva plasticului de unică folosință. Este esențial pentru a proteja mediul marin și pentru a reduce costurile pagubelor de mediu, atribuite poluării prin plastic în Europa și estimate la 22 de miliarde de euro până în 2030”, a declarat europarlamentara Frederique Ries, autoarea proiectului de lege.

Deputații europeni au mai adăugat pe lista plasticului interzis în UE și pungile sau ambalajele din plastic. Consumul altor câteva articole, pentru care încă nu există alternativă, va trebui redus de statele membre cu cel puțin 25% până în 2025. În această categorie intră cutii de burger de unică folosință, cutii de sandvişuri sau recipiente pentru fructe, legume, deserturi sau înghețate. Statele membre vor elabora planuri naționale pentru a încuraja utilizarea produselor adecvate pentru utilizare multiplă, precum și pentru reutilizarea și reciclarea acestora.

Alte articole din plastic, cum ar fi sticlele de băutură, vor fi colectate separat și reciclate în proporție de 90% până în 2025.

Deputații europeni s-au pus de acord, ca măsurile de reducere să includă și deșeurile produselor de tabac, în special a filtrelor de țigară, care conțin plastic. Ele ar urma să fie reduse cu 50% până în 2025 și cu 80% până în 2030. Un filtru de țigară poate polua între 500 și 1000 de litri de apă, în timp ce aruncat pe șosea are nevoie de până la 12 ani ca să se dezintegreze. Se clasează pe locul secund în topul celor mai mari poluanți din rândul articolelor de plastic de unică folosință.

De asemenea, statele membre ar trebui să garanteze colectarea anuală a cel putin 50% dintre uneltele de pescuit din plastic, pierdute sau abandonate, cu un obiectiv de reciclare de cel puțin 15% până în 2025. Uneltele de pescuit reprezintă 27% dintre deșeurile găsite pe plajele Europei.

Pe măsură ce cercetătorii descoperă tot mai multe mamifere marine care din greșeală înghit plasticul, rapoartele arată că cel mai mult au de suferit din cauza acestei forme de poluare anume oamenii. 

În decembrie 2017, a fost depusă o rezoluție a ONU care avea ca scop să împiedice orice material plastic să intre pe căile navigabile. La summitul G7 din Quebec din această vară, a fost prezentat un acord similar. Deși s-a concentrat pe problema mai largă a sănătății oceanelor, a făcut și un punct despre importanța reducerii utilizării materialelor plastice care, inevitabil, ajung în mare. SUA și Japonia nu s-au înscris în acest plan. China, care până acum primea din întreaga lume gunoaie pentru reciclare, deja a renunțat să accepte „gunoi străin”, pentru că nivelul de poluare din țară a devenit mult prea mare și a dus la îmbolnăvirea a mii de oameni. 

Cercetătorii din întreaga lume încearcă să găsească o alternativă a plasticului de unică folosință. Mulți spun că o soluție bună ar fi fabricarea unui plastic biodegradabil care nu ar mai fi o sursă de poluare. Totuși, spun experții, „este timpul de acțiuni, și nu vorbe”. Fără acțiuni internaționale aplicabile, coordonate, pe această temă, poluarea din plastic va produce ravagii pe planetă, care vor afecta cel mai mult generațiile viitoare.

Conform Comisiei Europene, mai bine de 80% din totalul deșeurilor marine este reprezentat de plastic. Produsele care intră sub incidența acestor interdicții reprezintă 70% din totalul deșeurilor marine. Din cauza ratei scăzute de descompunere, plasticul se acumulează în mări, oceane și pe plajele din UE și din lume. Reziduri de plastic sunt întâlnite la anumite specii marine, cum sunt broaștele țestoase de mare, focile, balenele și păsările, dar și la pești și crustacee, în consecință și în lanțul alimentar uman.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.