Connect with us
"
"

Ecologie

Cum deșeurile noastre alimentare contribuie la încălzirea globală

Publicat

pe

PE SCURT

Cât ai lăsat în farfurie ultima dată când ai mâncat? Câteva resturi? Sau poate chiar și câteva guri, dar erai prea plin ca să termini din farfurie?

Trebuie să știți că fiecare furculiță de mâncare a fost responsabilă pentru emisiile de gaze cu efect de seră înainte de a ajunge pe farfuria dvs. Creșterea, procesarea, ambalarea și transportul alimentelor pe care le consumăm, toate contribuie la schimbările climatice. Și atunci când aruncăm resturile alimentare, pe măsură ce se putrezește, eliberează încă mai multe gaze cu efect de seră în atmosferă, scrie BBC.

Aruncarea a 3 kg de alimente comestibile are ca rezultat gaze de seră echivalente cu 23 kg de dioxid de carbon emis în atmosferă.

PE LUNG

S-a estimat că, dacă deșeurile alimentare ar fi o țară, acesta ar fi al treilea cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră după SUA și China, potrivit Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură. 

  din emisiile cu efect de seră, la nivel global, provin din agricultură

30% din produsele alimentare aruncate la gunoi (cca 1,8 miliarde de tone pe an)

8% am elimina din emisiile noastre totale dacă nu am mai irosi mâncarea

Un studiu din 2018 a descoperit că aproximativ   din fructele și legumele noastre sunt respinse, pentru că au o dimensiune sau o formă greșită înainte de a ajunge pe raftul supermarketurilor, de exemplu.

În țările cu venituri mici, 40% din produsele alimentare sunt irosite după recoltare, din cauza lipsei unei infrastructuri. Dar în țările cu venituri medii și mari, consumatorii poartă o vină mai mare. Estimările sugerează că gospodăriile sunt responsabile pentru 53% din toate deșeurile alimentare din Europa și 47% din deșeurile alimentare din Canada.

Motivele pentru care se produc deșeurile alimentare variază. În unele părți ale lumii se consideră un gest politicos de a lăsa o cantitate mică de mâncare în farfurie, pentru a arăta că gazda nu s-a zgârcit.

Lipsa de refrigerare este o altă cauză majoră a deșeurilor. Dar, în multe țări dezvoltate, accesul ușor la produse ieftine i-a făcut pe consumatori să fie mai puțin cumpătați (economi) în legătură cu ce pun în frigider sau farfurie.

Regândind modul în care cumpărați și gătiți, ar putea fi posibil să reducem cantitatea pe care o pierdem și să diminuăm astfel contribuția noastră la schimbările climatice.

Anne-Marie Bonneau, editor de carte cu sediul în California și autoare a blogului Zero Waste Chef, a început să se gândească serios la risipa alimentară după ce a aflat că până la 40% din produsele alimentare din SUA nu sunt consumate. 

Acum, Bonneau estimează că și-a redus deșeurile alimentare la aproape zero. „Încerc să avem mâncare puțină și suficientă ca să nu aruncăm. Dacă există prea multe produse, le congelez.

Atingerea acestui nivel de reducere a deșeurilor nu este ușoară, dar Bonneau recomandă începerea cu câțiva pași simpli. Dacă nu poți găti, spune ea, învăță să pregătești niște mese simple, cum ar fi supele. Apoi, verifică ce alimente ai acasă înainte de a merge să cumperi ingrediente. „În loc să cauți pe internet și să găsești o rețetă care să arate bine, mai întâi verifică mâncarea pe care o ai la îndemână”, spune ea.

Un alt mod eficient de a reduce risipa de alimente este de a face lista de cumpărături și cantitatea de care ai nevoie. Odată ce utilizezi lista de cumpărături, nu doar economisești emisiile de carbon, ci timpul și banii tăi.

Un studiu din 2018 din Marea Britanie a stabilit că:

Cea mai mare schimbare pe care o poate face majoritatea oamenilor din țările cu venituri mari este să nu mai cumpere prea multă mâncare în primul rând, spune Mattias Eriksson, care cercetează deșeurile alimentare la Universitatea Suedeză de Științe Agricole din Uppsala, Suedia. În cele din urmă, o reducere a cererii de produse alimentare va crea un sistem în care vom produce atât cât va fi nevoie. „Consumul nostru este cel care determină întreaga problemă”, spune specialistul.

„Pe măsură ce oamenii încep să le pese mai mult de deșeurile alimentare din gospodăria lor, devin cetățeni mai informați”, spune Parizeau. „Ei pun întrebări despre modul în care funcționează sistemul alimentar și solicită reglementări pentru reducerea deșeurilor pe întregul sistem.”

Sursa foto: Financial Time

Ecologie

Cum un grup de tineri au reușit să valorifice fructele și legumele aruncate

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Un grup de tineri activi și ingenioși din Marea Britanie au decis să „salveze” fructele și legumele care erau aruncate de magazine pentru că nu corespundeau standardelor impuse de piață.

Astfel, ei au reușit să creeze un brand renumit și apreciat de produse de calitate, create din fructele și legumele ignorate de rețelele mari de magazine.

PE LUNG

La începutul anilor 2010, tinerii au rămas surprinși câte tone de legume și fructe sunt aruncate de agricultori, pentru că rețelele de magazine nu voiau să le ia pentru că ar fi mult prea mici sau prea mari, prea coapte sau prea verzi. Nu voia nimeni să le cumpere, astfel că produsele ajungeau să se strice în depozite sau să fie aruncate la groapa de gunoi. Atunci, tinerii s-au gândit să caute o soluție. „Nu putem să ne plângem că nu avem ce mânca, în timp ce aruncăm atâta mâncare”, spune Alicia Lawson, una dintre tinere. În anul 2012, au lansat Rubies in the Rubble, o afacere de producere a gemurilor, pastelor, ketchupuri și condimente din fructele și legumele pe care le adunau în rucsacuri de la fermierii din regiune. Ulterior, ei s-au extins și au devenit populari. Tot mai mulți oameni au înțeles importanța folosirii raționale a produselor. 

„Peste o treime din toate produsele cultivate în Marea Britanie nu ajung niciodată pe farfuriile noastre. Ceea ce înseamnă că circa 1,3 milioane de tone sunt aruncate”, spune Alicia. „Ne-am dat seama că nu numai că am putea avea un impact mult mai mare dacă am lucra cu fermierii, dar și am putea crea, de asemenea, un model de afaceri mai viabil, cu potențialul de a se extinde într-un mod mult mai mare”, adaugă ea. 

În prezent, întreprinderea se poate lăuda nu doar cu produse delicioase apreciate de consumatori, dar și cu mai multe premii.

Citește mai departe

Ecologie

Idee revoluționară: transformarea dioxidului de carbon în cărbune

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Cercetătorii de la RMIT University of Melbourne au dezvoltat o tehnologie care oferă o nouă metodă prin care dioxidul de carbon este îndepărtat din atmosferă.

Noua tehnică dezvoltată de australieni nu necesită o cantitate uriașă de presiune sau reacții chimice complexe pentru a transforma dioxidul de carbon din nou în formă solidă, relatează playtech.ro.

PE LUNG

Trucul constă în folosirea de metale în stare lichidă pentru a converti dioxidul de carbon din stare gazoasă în particule solide de carbon. Aceștia au folosit nanoparticule de ceriu, metal care are un rol important în reacția electrochimică care separă oxigenul de dioxidul de carbon. De asemenea, folosirea ca solvent a metalului numit galiu face ca procesul să poată avea loc la temperatura camerei, datorită punctului de topire extrem de scăzut al elementului.

„Până acum, dioxidul de carbon nu a fost transformat în stare solidă decât la temperaturi extrem de ridicate, ceea ce a făcut procesul neviabil din punct de vedere industrial”, a declarat Torben Daeneke, chimist în cadrul RMIT. „Prin folosirea metalelor lichide pe post de catalizator am demonstrat că e posibil să transformi gazul înapoi în carbon la temperatura camerei, într-un proces care este eficient și scalabil”, a adăugat acesta.

Aceată metodă ar putea transforma suficient dioxid de carbon în stare solidă pentru a face o diferență în ceea ce privește mediul înconjurător. De asemenea, dioxidul de carbon extras din atmosferă și transformat în stare solidă ar putea fi folosit și ca electrod, deci ar putea fi utilizat chiar în componența unor viitoare vehicule, potrivit autorilor studiului.
Citește mai departe

Ecologie

Afaceri care și-au dedicat activitatea curățirii oceanelor

Publicat

pe

De către

Grija față de mediul înconjurător are diferite forme, de la protestele organizate de Green Peace la renunțarea utilizării plasticului. O altă latură a acestei griji se manifestă în lumea afacerilor. Vă propunem să vedeți o listă de brand-uri care și-au propus să curețe oceanul de plastic și poluare și să sensibilizeze oamenii prin produsele lor.

  1. Cape Clasp

Brandul s-a născut dintr-o organizație neguvernamentală în 2013, în statul Massachusetts, SUA. Fondatorul brandului, împreună cu Parcul Național al țărmului Cape Cod a realizat conceptul unor brățări în formă de peninsula cu același nume. Acum compania produce și comercializează inele, brățări și pandative în formă de rechini, balene, delfini și broaște țestoase. 15% din venitul Cape Clasp este destinat ajutorului vietăților marine. Prețurile produselor sunt accesibile și se distribuie în toată lumea.

Enlarge

f92e451142a2ec869e59c
Bijuterii Cape Clasp
  1. Signature Seas

„Respectă Marea” – este filozofia companiei care oferă 10% din profit pentru lupta cu gunoiul de pe țărmuri. Aici se găsesc multe tricouri tematice și chipiuri.

Enlarge

a143ab8d7a7e2aa76ca70
tricouri Signature Seas
  1. 4Ocean

Această companie a fost fondată de către doi surferi, care au decis să recicleze gunoiul strâns în ocean și pe plaje în brățări. Cumpărând o brățară, știi că ai ajutat să cureți plaja de 450 gr de gunoi. În mai puțin de doi ani, 4Ocean a strâns de pe plaje și din oceane mai mult de o mie de tone de gunoi. Acum compania are patru centre de prelucrare și 150 de lucrători în toată lumea.

Enlarge

bfe0db1eeae77f4d04a26
Surferii la lucru

Enlarge

dae53a77da396c5d85af4
Brățări din plastic reciclat

Aici putem cumpăra postere cu fotografiile SeaLegacy. Prețul nu este foarte democratic, începând cu 35 dolari pentru un poster de mărimile 30×30 în cutie de cadou. Totuși scopul scuză mijloacele, tot profitul este destinat scopurilor nobile.

Enlarge

11-41
Poster SeaLegacy

Enlarge

12
Poster SeaLegacy
Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social13 ore în urmă

SONDAJ/ Ce cred moldovenii despre coronavirus, unde se simt în siguranță și cum se vor descurca

PE SCURT 26 la sută dintre moldoveni consideră că noul tip de coronavirus a apărut în China, în pieţele cu...

Cultură14 ore în urmă

Recomandări de la o agenție de marketing: Păstrăm umanitatea în marketingul de criză

Jobul dvs. astăzi, probabil, este altfel decât era acum câteva săptămâni. Lumea a fost răsturnată în câteva zile. În acest...

Social15 ore în urmă

Pandemia a crescut numărul cazurilor de violență domestică în lume. Care este situația în Moldova?

Izolarea și carantina generată de pandemia COVID-19 este simțită diferit mai ales de către persoanele vulnerabile. Această perioadă scoate în...

Divertisment16 ore în urmă

Piesa virală „Pen-Pineapple-Apple-Pen” cu 92 milioane de vizualizări are un remake. El este despre coronavirus

PE SCURT Artistul japonez Pico Taro, care a devenit faimos datorită piesei „Pen-Pineapple-Apple-Pen”, a înregistrat un remake după celebra sa...

Social20 de ore în urmă

LIVE TEXT / 115 cazuri noi de infectare cu COVID-19

PE SCURT Ora 17:07: Au fost înregistrate alte 115 cazuri de infectare cu COVID-19. În total sunt 1289. Ora 16:45:...

Cultură21 de ore în urmă

Ai nevoie să vorbești cu cineva? Peste 140 de psihologi s-au gândit la tine și vor să te ajute gratuit

PE SCURT Urmând exemplul bun al colegilor din România și din alte țări, psihologa Daniela Terzi-Barbăroșie a creat un grup...

Externe2 zile în urmă

Cum vor fi atenuate restricțiile de izolare în mai multe țări din Europa

PE SCURT Austria, Cehia și Danemarca sunt primele trei țări ale Uniunii Europene care au decis să reducă ristricțiile impuse...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

COVID-19 în Transnistria/ „Granițele” au fost blocate. Puncte de control ilegale, 3 decese și pregătire militară

PE SCURT Tiraspolul a instituit din nou puncte de control ilegal și abuziv, sub pretextul stării de urgență instituită în...

Politică6 zile în urmă

Scenariu pesimist: 31 de mii de cazuri COVID 19 până la finele lunii mai în RM. Ce prevede scenariul optimist

PE SCURT Până la finele lunii mai, în Republica Moldova ar putea să fie înregistrate în jur de 31 000...

PoliticăO săptămână în urmă

Ședința Parlamentului s-a încheiat înainte de a începe. Premierul Chicu și un deputat, implicați într-o ceartă

PE SCURT Ședința de astăzi a Parlamentului nu a avut loc din lipsă de cvorum. Asta pentru că deputații socialiști,...

Politică3 săptămâni în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

Politică3 săptămâni în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică4 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri4 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Advertisement

Opinii

aprilie 2020
L Ma Mi J V S D
« mart.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930