Cum luptă companiile de haine cu plasticul aruncat

PE SCURT

Suntem tot mai mult împotmoliți în plastic. În ultimii ani am adunat atât de mult plastic, încât, spun experții, nu ne ajunge mii de ani ca acestea să se descompună. În acest sens, mai multe companii au găsit soluții în lupta cu plasticului și poluării mediului. Ei au început să recicleze plasticul folosit și să-l transforme în haine și obiecte de uz casnic.

PE LUNG

Până în 2050, în oceane va fi mai mult plastic decât pește. Conform datelor publicate de Parlamentul European, obiectele din plastic din ocean reprezintă împreună 70% din deșeurile marine. În acest sens, colectarea și reciclarea lor este imperios necesară. Dar pentru a opri acest lucru este nevoie să găsim o modalitate de a reutiliza sticlele de plastic, precum și plasele de pescuit și alte piese de plastic. Potrivit Global Citizen, 80 de miliarde de piese vestimentare noi sunt cumpărate în fiecare an, în lumea întreagă. Dar ce ar fi dacă aceste haine ar fi făcute măcar din materiale reutilizate și reciclate?

Reciclarea plasticului și refolosirea reduce semnificativ impacturile nocive ale producției de modă, cum ar fi consumul mai mic de apă, mai puține substanțe chimice și mai puține emisii de carbon. De aceea, mai multe companii producătoare de haine, au decis să creeze colecții întregi de articole vestimentare fabricate din plastic. 

Cum se întâmplă asta: sticlele de plastic sunt colectate din oceane și curățate. Urmează compactarea și deshidratarea lor, iar ulterior, polimerizarea cu ajutorul căruia se obțin granulele din PET și mai apoi firul din PET, care este folosit la producerea articolelor textile.

„Știați că pentru realizarea unui tricou de bumbac este nevoie de peste 400 galoane de apă?”, susține Scott Hamlin, fondatorul companiei Looptworks care confecționează haine din materiale reciclabile sau reutilizează materialele ce urmau să ajungă la coșul de gunoi. Playback confecționează tricouri, hanorace și pulovere din sticle de plastic reciclate și din resturi de îmbrăcăminte. De asemenea, compania păstrează culoarea originală a materialului reciclat, pentru a nu folosi coloranți chimici suplimentari. Preserve este compania care adună piesele reciclabile și le transformă în periuțe de dinți și ustensile de bucătărie. Majoritatea pieselor sunt făcute din cutiile de plastic de iaurt, tuburile pentru balsamul de buze și filtrele pentru apă. 

Fair Harbour, cu sediul în New York, se mândrește cu producerea bordurilor lor originale folosind doar 11 sticle de plastic. Procesul începe prin colectarea sticlelor clare (cel mai ușor de vopsit) din ocean, care sunt expediate în China, unde sunt supuse unei curățări intense. De acolo, acesta s-a topit și a fost transformat în filamente care se transformă în poliester, rezultând o pereche de borduri ecologice care au ajutat la curățarea oceanului în care înoți.

Girlfriend Collective este un brand cunoscut pentru jambierele colorate, confortabile, realizate din 25 de sticle reciclate. Procesul începe cu toate deșeurile sau plasticul consumatorilor sortate la uzină, curățate chimic, mărunțite în bucăți minuscule și apoi expediate într-o unitate de producție unde sunt transformate în țesături.

KARUN consideră că „natura este cel mai mare profesor și inventator” și, ca atare, a găsit o modalitate de a crea un impact pozitiv asupra planetei făcând din plasticul adunat din oceane – ochelarii de soare.

Specialiștii susțin că aceste haine din plastic nu sunt nocive omului, decât dacă ar sta la o temperatură de 150 de grade.

Adidas împreună cu Parley, o companie care își propune să aibă grijă de frumusețea și fragilitatea oceanelor , au creat o serie de piese vestimentare din plasticul adunat din apă. Tot ghete din sticle de plastic confecționează și Rothy. Este un brand care le creează încălțămintea complet din sticle de plastic ȘI toate pot fi lavabile. Au aproximativ 5 stiluri diferite și au o mulțime de culori diferite. Prietenul meu are o pereche de adidași cu pantofi și îi place. Cu siguranță pun unul dintre acestea pe lista mea de Crăciun anul acesta!

Odată cu dezvoltarea tehnologiei de reciclare, sticlele de plastic pot fi transformate în materiale ușoare, moi, care să fie potrivite pentru ținute elegante, fuste și bluze. Cele mai mari mărci de modă au salutat țesăturile din plastic reciclate pentru crearea de îmbrăcăminte și accesorii la modă.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.