Politică
Cum comentează Președinția R.Moldova incidentul naval dintre Ucraina și Rusia

„Orice acțiune care poate duce la înrăutățirea situației și așa dificile din regiune este foarte periculoasă, iar noi suntem convinși și sperăm că cele două țări prietene ale Republicii Moldova își pot soluționa neînțelegerile și conflictele prin dialog, pe cale pașnică și diplomatică”.
Astfel a comentat Președinția Republicii Moldova incidentul naval de duminică în Marea Neagră dintre Ucraina și Federația Rusă. Mesajul a fost postat miercuri pe Facebook de purtătorul de cuvânt al lui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi.
În mesaj a fost exprimată îngrijorarea privind posibile dificultăți cu care ar putea să se confrunte cetățenii și exportatorii moldoveni care tranzitează teritoriul Ucrainei, menționându-se că „primele semnale în acest sens deja au apărut”.
„De asemenea analizăm foarte atent situația la frontiera Republicii Moldova cu Ucraina, pe segmentul transnistrean, pentru a exclude și a preîntâmpina orice provocări. Secretarul Consiliului Suprem de Securitate este în legătură permanentă cu conducerea instituțiilor abilitate”, se arată în mesajul postat.
În final purtătorul de cuvânt al președintelui Dodon și-a exprimat speranța că acest episod îngrijorător nu va avea consecințe grave pentru securitatea regionala și își va găsi o rezolvare politică pașnică.
Alegeri
(Foto) Campanie electorală, marca Sergiu Sârbu. Ce (nu) face democratul pentru a câștia simpatia alegătorilor

La 24 februarie, cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați la urnele de vot pentru a alege viitorii deputați. Până atunci, atât partidele politice, cât și unii politicieni fac totul pentru a câștiga simpatia și votul alegătorilor: se laudă, fac promisiuni, încearcă să soluționeze probleme și să-i ajute pe bătrâni prin gospodării etc.
Unul dintre deputații care s-a „activat” cel mai mult în timpul campaniei electorale este Sergiu Sârbu. Pe pagina lui de facebook, democratul postează o serie de fotografii și live-uri din timpul vizitelor sale prin diferite localități ale Moldovei. În acestea vedem cum democratul împarte pliante, se salută cu oamenii, se plimbă călare pe cal, dă mâncare la un zimbru și la o vacă, scoate apa din fântână, taie lemne, urcă într-un tractor și vizitează mai multe uzine din țară. Toate aceste imagini fac parte dintr-un „jurnal de campanie”, cum îl numește Sergiu Sârbu.
„Jurnal de campanie: Continuă vizitele noastre, din poartă ȋn poartă, precum și ȋntâlnirile calde, cu fiecare persoană ȋn parte. Și, cum mă știți, dau o mână de ajutor ȋn ogradă, atunci când oamenii mi-o cer. #FapteNuVorbe”, scrie Sârbu pe rețelele de socializare.
Deputatul Sergiu Sârbu este pe poziția șapte în lista PDM pentru circumscripția națională. Acesta a fost, timp de 12 ani, membru al Partidului Comuniștilor, însă, în iulie 2013 trece la democrați. La sfârșitul anului 2014, este ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova, secretar al Fracțiunii PDM, membru al Comisiei juridice, numiri și imunități.
Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de către Sergiu Sârbu, acesta și soția lui beneficiază de mai multe donații generoase. În anul 2018, în cadrul unui eveniment de familia, soția deputatului a primit o donație totală de 196.500 de lei, scrie Sârbu. Totodată, în anul 2015, printr-un contract de donație, el a devenit proprietarul unui apartament cu o suprafață de 194,7 m.p. Familia Sârbu se plimbă cu două automobile: un BMW x5 și un Renault Megane, ambele dobândite printr-un mandat de folosință. În anul 2018, deputatul declară că a primit drept donație un teren extravilan și o casă pomicolă.
Enlarge

Enlarge

Enlarge

Enlarge

Enlarge

Enlarge

Amintim că, la 24 februarie, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare, în cadrul cărora urmează să fie aleși noii deputați din Parlament. Spre deosebire de alegerile parlamentare anterioare, acestea se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție. În acest an, alegătorii vor primi câte două buletine de vot: unul cu lista candidaților care concurează pentru locul de deputat în circumscripția uninominală și al doilea – lista partidelor care candidează pentru circumscripția națională. Cetățenii Republicii Moldova aleg câte un candidat din fiecare buletin de vot.
Alegeri
Curtea de Apel a respins solicitarea PL de a exclude din cursa electorală PSRM

Curtea de Apel a respins astăzi ca neîntemeiată solicitarea Partidului Liberal de a exclude din cursa electorală PSRM. Președintele formațiunii Dorin Chirtoacă a anunțat că liberalii vor ataca cu recurs la CSJ această hotărâre, deși sunt „ siguri ca decizia va fi identică”.
„Concluzie: avertismentul dat de CEC pe 8 februarie PSRM-ului a fost de ochii lumii. Plahotniuc si Dodon vor să ne aibă de proști încă o dată. Nimeni nu are de gând să scoată PSRM-ul din cursă. Se repetă sceneta de la prezidențialele din 2016”, a comentat Dorin Chirtoacă.
Potrivit lui, în asemenea condiții, aceste alegeri nu mai pot fi libere și corecte.
Președintele PL a cerut excluderea socialiștilor pe motiv că președintele Igor Dodon, deși a declarat că nu participă în campanie, a anunțat sprijin deschis pentru socialiști.
Dorin Chirtoacă a declarat că „avem o paradă a evenimentelor electorale, care trebuiesc taxate. Partidul Socialiștilor și Igor Dodon folosesc întreaga mașinărie a instituției prezidențiale în scop electoral”.
Alegeri
Maia Sandu: Cea mai mare pacoste a acestor alegeri parlamentare o reprezintă dezinformarea

„Cea mai mare pacoste a acestor alegeri parlamentare o reprezintă dezinformarea, știrile false. Guvernarea cheltuie milioane pe fabricarea și distribuirea minciunilor pentru ca să zăpăcească oamenii, ca să le obțină votul prin minciună”, a declarat astăzi lidera PAS Maia Sandu la o conferință de presă.
În acest context, Blocul ACUM va cere la CEC excluderea PDM din cursa electorală.
Co-președinta Blocului, Maia Sandu, susține că, după anunțul de ieri al companiei Facebook și după ce trolii au fost deconspirați, în Internet a apărut un video și poze prin care încearcă să se demonstreze că ea ar fi lesbiană.
Politiciana a declarat că nu este ea în imagini.
„Eu nu sunt nici în video, nici în acele poze. Nu sunt lesbi și nu am fost niciodată, spre regretul trollilor și al stăpânilor lor. Mai mult, e o minciună prost fabricată. Acest video este filmat în orașul Munchen, în care eu nu am fost niciodată”, a declarat ea.
Candidatul ACUM, Sergiu Litvinenco, a precizat că va cere retragerea PDM din cursa electorală, după ce compania Facebook „ a constatat că este vorba despre o rețea care a acționat concertat, în cadrul Guvernului și înșiși exponenți PDM au recunoscut acest fapt”.
În total, potrivit lui Litvinenco, cei de la ACUM vor depune șapte contestații CEC privind utilizarea resurselor administrative de către PDM. „Zilnic, vedem cum o bună parte din funcționarii de stat, secretari de stat, șefi de instituții, din banii publici, în timpul orelor de serviciu, cu automobilele de serviciu, merg în satele RM cu Plahotniuc, Candu și Filip”, a mai spus el.