Cum a trăit un american timp de un an fără a cumpăra produse alimentare

PE SCURT

Rob Greenfield este un aventurier american, activist de mediu și antreprenor, care prin acțiunile sale uneori „radicale” încearcă să atragă atenția oamenilor asupra crizei de mediu și irosirii alimentelor. Scopul vieții sale este de a inspira oamenii să aibă grijă de mediu și de Pământ, spune Rob.  

În acest sens, în urmă cu un an, tânărul și-a propus să nu mai cumpere produse alimentare, ci să consume doar ceea ce va planta în propria grădină. „Am vrut să-mi schimb viața, pentru a nu contribui la distrugerea acestei lumi pe care o iubesc”, spune Rob Greenfield. Potrivit lui, amprenta ecologică a sistemului alimentar global este uriașă. El s-a întrebat dacă acum, când pe rafturile magazinelor putem găsi tot felul de produse din întreaga lume, este posibil să fim mai atenți cu mediu și să fim niște consumatori raționali? Dornic să răspundă la aceste întrebări, Rob a petrecut un an mâncând exclusiv alimente pe care el le-a crescut în propria grădină. 

PE LUNG

Activistul de mediu povestește în cadrul unui interviu că în anul 2011 a început să înțeleagă care sunt daunele cauzate mediului de către sistemul nostru alimentar globalizat și industrializat. „Mi-am dat seama că aproape fiecare mușcătură pe care am mâncat-o a consumat această planetă pe care o iubesc atât de mult, provocând devastări atât pentru oameni, cât și pentru alte specii. Când am înțeles acest lucru, mi-am dat seama că trebuie să schimb modul în care mă alimentez. Am vrut să-mi schimb viața pentru a nu contribui la distrugerea acestei planete”, relatează Rob.

A avut nevoie de mai mult timp pentru a înțelege ce are de făcut. În cele din urmă, anul trecut a decis să renunțe să mai treacă pragurile magazinelor, restaurantelor și să nu mai cumpere nimic. La început nu știa ce să planteze și cum să îngrijească grădina, recunoaște el. Cu toate acestea, treptat a învățat ce are de făcut, cu ajutorul vecinilor. „Deși am pornit în această aventură de unul singur, totuși am fost ajutat de oamenii din jur care m-au inspirat. Nu cred că putem schimba lucrurile dacă suntem complet izolați. Ideea că individualismul există este complet delirantă: oamenii cred că sunt independenți pentru că fac bani și plătesc pentru lucruri, dar de partea cealaltă a banilor sunt oameni care lucrează. Ideea că banii ne fac independenți este o amăgire totală, suntem în totalitate dependenți de alți oameni. Încerc să folosesc cât mai puțin bani, ceea ce mă face dependent de oameni și asta îmi doresc cel mai mult, pentru că în final suntem cu toții legați unii de ceilalți”, opinează Rob

După un an de la „misiunea” pe care și-a propus-o, se simte mai fericit și sănătos. De asemenea, activistul de mediu locuiește într-o căsuță compactă, dar care, spune el, corespunde necesităților lui. „În timpul vieții visăm să avem cât mai multe lucruri, în timp ce lumea este tot mai limitată în resurse. Astfel, dacă eu am multe lucruri, cineva va fi limitat în ele chiar dacă are mai mare nevoie de ele. Aș putea să locuiesc într-o casă mare și să o ticsesc cu mii de piese, însă, eu nu vreau acest lucru. În casa minusculă, am instalat o toaletă de compost și un duș de ploaie. Practic, majoritatea acțiunilor mele zilnice nu consumă resurse și, în schimb, adaugă valoare mediului, îmbunătățește fertilitatea terenului pe care locuiesc. Într-o societate în care acumulăm din ce în ce mai mult, soluția este moderarea”, subliniază activistul. 

În viitor, el își propune să facă „Turul Mondial al Soluțiilor 2020”. În cadrul turului va călători în întreaga lume – în cel mai ecologic mod posibil – și va discuta cu oamenii. Scopul lui este de a ajuta oamenii să conștientizeze puterea pe care o au și să le arate că soluțiile sunt la îndemâna lor, iar schimbarea începe de la ei.

„Nu trebuie să aștepte să se mute guvernul sau să se facă zeci de campanii de sensibilizare. Ei pot aduce un impact pozitiv comunității lor. Voi propune și soluții. Mă voi conecta cu alte persoane, voi vizita comunitățile, dar și organizațiile locale care sunt surse de schimbare pozitivă. Intenționez să împărtășesc aceste povești și să îi ajut pe oameni să devină o parte integrantă a soluțiilor”, explică activistul. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.