COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT

Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol.

  • OSCE a refuzat convocarea unei ședințe urgente în formatul 5+2
  • Chișinăul se descurcă cum poate și trimite OMS într-o misiune strict tehnică
  • OSCE spune că dialogul dintre părți acum este cel mai important
  • Promo-LEX anunță despre două focare în două penitenciare din stânga Nistrului
  • Transnistria acuză, din nou, Chișinăul că i-ar fi blocat un camion cu echipamente medicale
  • Un analist politic spune că înlocuirea președintelui Curții Constituționale, considerat loial președintelui Igor Dodon, înseamnă că „forțele pro-occidentale și pro-române controlează această autoritate importantă”
  • „Moldova nu a permis Transnistriei să rezolve problema cetățenilor blocați la graniță cu Polonia”
  • „Moldova sabotează rezolvarea problemei bancare” și oamenii din stânga Nistrului continuă să meargă în localitățile moldovenești ca să retragă bani din bancomate de pe cardurile internaționale, iar când se întorc în Transnistria trebuie să stea în carantină 14 zile.

PE LUNG

  • OSCE a refuzat convocarea unei ședințe urgente în formatul 5+2

Pe 28 aprilie, autoritățile de la Chișinău au publicat un comunicat prin care își arată regretul că solicitarea lor privind convocarea în regim de urgență a reuniunii în formatul 5+2 a fost refuzată de OSCE.

Cu 18 zile mai înainte reprezentantul politic în procesul de reglementare a conflictului transnistrean din partea Chișinăului, Cristina Lesnic, a solicitat această adunare pentru a identifica soluții rapide în contextul pandemiei de COVID-19 în regiunea transnistreană.

Chiar dacă cererea a fost respinsă, Chișinăul reiterează și insistă asupra necesității convocării în regim de urgență a ședinței formatului 5+2 și solicită mediatorilor și observatorilor să-și revizuiască poziția în această privință.

Prin acțiunile unilaterale ale părții transnistrene sunt încălcate drepturile omului, în special dreptul la viață și sănătate, dreptul persoanelor asigurate medical să consulte medicul, dreptul la alegerea instituției medicale publice sau private, libera circulație precum și accesul la medicamente compensate şi necesități vitale.

  • Chișinăul se descurcă cum poate și trimite OMS într-o misiune strict tehnică

În aceeași zi, Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că după refuzul OSCE a convoca ședința în formatul 5+2, va face uz de instrumente alternative pentru a se informa despre realitățile crizei pandemice și respectarea drepturilor omului în materie de sănătate în regiunea transnistreană. Prin urmare, Chișinăul a solicitat Organizației Mondiale a Sănătății să trimită o misiune strict tehnică în regiunea transnistreană.

  • OSCE spune că dialogul dintre părți acum este cel mai important

Pe 30 aprilie, misiunea OSCE publică un comunicat de presă din discursul adresat Consiliului Permanent al OSCE. În discursul său, șeful Misiunii a reiterat necesitatea ca Tiraspolul să își regândească abordarea actuală și să se asigure că oamenii se pot deplasa la locul lor de muncă, pot avea acces la servicii de asistență medicală, la bancomate și la alte necesități.

„Orice modificare a regimului Zonei de Securitate necesită aprobarea prealabilă a Comisiei Unificate de Control”, a reamintit șeful Misiunii. „Este extrem de important ca restricțiile impuse în legătură cu pandemia să fie înlăturate îndată ce pandemia este ținută sub control, iar posturile de control suplimentare și patrulele dislocate să fie eliminate”.

„În mare parte, apelurile Asociaţiei Promo-lex vin în momentul în care oamenii din teritoriu ne solicită sau a persoanelor care ne solicită în urma unor acţiuni sau inacţiuni şi regretăm foarte mult că nu are aceeaşi abordare OSCE, vedem în Ucraina cât de activă este misiunea OSCE şi câte rezultate au, iar în R. Moldova deși au un staff foarte mare au mandat foarte clar nimic nu se întâmplă şi este regretabil acest lucru”, a spus Ion Manole, director Promo-Lex, la postul TV TVR Moldova.

  • Promo-LEX anunță despre două focare în două penitenciare din stânga Nistrului

Mai mult decât atât, Asociația Promo-LEX a tras alarma săptămâna aceasta privind lipsa de reacție și de asigurare a accesului la asistență medicală în penitenciarele din regiunea transnistreană. Potrivit asociației, există focar de infectare cu COVID-19 în Penitenciarul nr. 2 din orașul Tiraspol. De asemenea, specialiștii vorbesc și despre un număr mare de persoane care ar putea fi infectate în Penitenciarul nr. 1 din satul Hlinaia. „Estimarea ar fi de circa 100 de persoane în ambele penitenciare, ceea ce reprezintă în jur de 5% din numărul total al persoanelor condamnate sau aflate în arest”, se menționează în apelul public.

În acest context, Promo-LEX îndeamnă autoritățile competente ale Republicii Moldova și reprezentanții formatului de negocieri „5+2” să inspecteze locurile de detenție din regiunea transnistreană.

  • „Forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

Săptămâna aceasta Tiraspolul a fost mai activ la capitolul știri despre Republica Moldova. Dacă în săptămânile trecute așa-zisa agenție de presă PMR Novosti publica 1-2 știri/opinii la acest subiect, atunci în săptămâna 27 aprilie – 3 mai a publicat 5 materiale în care se vorbește despre cum „Moldova blochează medicamentele Transnistriei, cum Moldova a utilizat COVID-19 împotriva Transnistriei”.

Pe 27 aprilie, PMR Novosti publică opinia așa-zisului analist politic din Transnistria Andrei Safonov. Acesta aduce în discuție decizia Curții Constituționale cu privire la împrumutul rus de 200 de milioane de euro.

Safonov spune că înlocuirea președintelui Curții Constituționale, considerat loial președintelui Igor Dodon, înseamnă că „forțele pro-occidentale și pro-române controlează această autoritate importantă”.

Potrivit lui Safonov, suspendarea creditului rusesc ar arăta „principalul lucru: Occidentul continuă să controleze situația din Moldova”. Citește ce mai spune Safonov despre retragerea trupelor rusești GOTR de pe teritoriul Transnistriei, despre cum „Transnistria nu este ostilă față de RM sau UE, ci susține dezvoltarea comerțului în toate domeniile” în articolul publicat de așa-zisa agenție de presă din Transnistria PMR Novosti.

  • „Moldova nu a permis Transnistriei să rezolve problema cetățenilor blocați la graniță cu Polonia”

De asemenea, autoritățile separatiste de la Tiraspol au criticat săptămâna aceasta autoritățile de la Chișinău: „Moldova nu a permis Transnistriei să rezolve problema locuitorilor Moldovei și Transnistriei blocați la graniță cu Polonia”.

Pe 28 aprilie, se publică o știre în care așa-zisele autorități menționează că ar fi primit aproximativ 10 solicitări de la oamenii blocați la graniță cu Polonia. Ei ar fi fost informați că oamenii ar fi blocați mai mult de 10 zile și că s-ar fi adresat la diferite instituții ale statului, însă nu ar fi primit niciun ajutor.

Potrivit lor, separatiștii au contactat două companii, una moldovenească și alta poloneză ca să le ofere 10 autocare. Ei planificau să colecteze aproape 600 de oameni din întreaga Polonie și să-i aducă la un punct comun de frontieră. De asemenea, ei au identificat resurse pentru a le achita oamenilor călătoria.

Dar toate acestea nu s-au întâmplat pentru că „partea moldovenească le-a spus că este imposibil fără permisiunea Comisiei Situații Excepționale, a Agenției Naționale pentru Transport Auto, contractul cu agentul economic, adică al companiei de transport”. Potrivit așa-zisului Minister al Afacerilor Interne al Transnistriei, colectarea respectivelor documente ar fi durat cel puțin 14 zile, cauză pentru care au renunțat.

„În Moldova sunt gata să pună în joc soarta și sănătatea a sute de cetățeni, chiar și a compatrioților lor cu scopul de a pune o altă piedică Transnistriei. Ne dorim ca oamenii care au rămas în Polonia fără bani să știe că posibilitatea să se întoarcă acasă în 24 de ore a fost anulată de dragul ambițiilor politice”, a declarat asistentul așa-zisului ministru al Afacerilor Interne, Evghenii Tostanovskii.

  • Transnistria acuză, din nou, Chișinăul că i-ar fi blocat un camion cu echipamente medicale

Așa-zisele autorități ale Transnistriei au anunțat săptămâna trecută despre „blocarea unui camion cu echipament medical pentru medici”. Dar asemenea acuzații nu sunt noi. Separatiștii și în săptămânile din luna aprilie și martie acuza Chișinăul că blochează camioanele cu medicamente sau echipamente ale Transnistrie, invocând motive birocratice. Dar autoritățile de la Chișinău au negat acuzațiile respective.

Acuzația respectivă devine, mai nou, pentru separatiști „fapte și statistici” despre cum „Moldova a folosit COVID-19 împotriva Transnistriei”.

Printre alte acuzații se numără că „Moldova a blocat importul mărfurilor în Transnistria”, „imposibilitatea de a utiliza cardurile bancare”, „limitarea importului de chimicale care protejează plantele”, „limitări legate de importul automobilelor și tehnicii din agricultură”, „obligarea cumpărării asigurării medicale moldovenești”, „refuzul Moldovei de a participa la un dialog cu experții” și altele.

  • „Moldova sabotează rezolvarea problemei bancare”

Cât despre imposibilitatea de a utiliza cardurile bancare internaționale, Moldova.org a scris de nenumărate ori, iar problema nu a apărut odată cu pandemia, ci în toamna anului trecut când Banca Națională a blocat conturile bancare a așa-ziselor bănci comerciale din Transnistria. Dar trebuie să menționăm că odată cu starea de urgență ilegală din zona separatistă, această problemă s-a acutizat. Întrucât în Varnița, sat moldovenesc aflat în stânga Nistrului, funcționează bănci comerciale moldovenești, locuitorii din stânga Nistrului merg în Varnița, însoțiți de milițienii transnistreni, pentru a retrage bani din bancomate.

„Moldova sabotează rezolvarea problemei bancare, deși partenerii internaționali recomandă negocieri la acest subiect”, a declarat așa-zisul ministru al Afacerilor Externe al Transnistriei, Vitalii Ignatiev, scrie PMR Novosti. Potrivit lui Ignatiev, partea moldovenească ar fi refuzat să comunice cu ei.

Așa-zisele autorități din stânga Nistrului anunță că în săptămâna 20-26 aprilie 112 râbnițeni au fost transportați în orașul Rezina ca să scoată bani din bancomat. Potrivit lor, câte 28 de locuitori ai Transnistriei sunt transportați zilnic să retragă banii lor de pe cardurile internaționale.

Liderul separatist de la Tiraspol Vadim Krasnoselski, și-a exprimat recunoștința față de personalul laboratorului din Chișinău, care au efectuat și testele locuitorilor Transnistriei în ultimele două luni. Trebuie să menționăm că în regiunea separatistă a fost deschis acum două săptămâni un laborator în care se prelucrează biomaterialele pentru depistarea infecției cu COVID-19.

În Transnistria sunt 516 cazuri de COVID-19. 105 persoane sunt tratate, iar 22 au decedat.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.