Coraportorii APCE veniti la Chisinau, interesati de predarea istoriei si de limba rusa

Presedintii grupurilor parlamentare au avut luni, la Chisinau, intalniri separate cu coraportorii pentru Basarabia ai Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei Josette Durrieu si Egidijus Vareikis.

In cadrul intrevederii raportorilor cu presedintele grupului parlamentar al PPCD Vlad Cubreacov, interlocutorii au examinat mai multe aspecte ale evolutiilor politice din Republica Moldova, modul de indeplinire a celor zece puncte formulate de PPCD la 4 aprilie trecut, precum si restantele Republicii Moldova, in special la capitolul audiovizualului si procuraturii. „A fost o discutie fructuoasa, care va fi, cu siguranta, reflectata in raportul de etapa pe care cei doi raportori il vor prezenta la sesiunea APCE. Cred ca raportorii sunt interesati punctual de fiecare dintre noile evolutii din tara noastra, pentru a putea apropia impreuna momentul suspendarii monitorizarii Republicii Moldova de catre APCE si nu ca o concesie facuta tarii noastre, ci in situatia in care Republica Moldova va raspunde, prin legislatie si practici, tuturor standardelor si exigentelor Consiliului Europei”, a declarat Cubreacov dupa intrevederea cu Durrieu si Vareikis.

Potrivit deputatului crestin-democrat, cei doi raportori s-au interesat si de Moratoriul instituit prin Rezolutia APCE din aprilie 2002 privind predarea istoriei, precum si de predarea si statutul limbii ruse in scolile publice din Republica Moldova. „Este un aspect problematic si am atras atentia raportorilor ca daca se va insista asupra incalcarii acestui moratoriu, exista riscuri majore de destabilizare politica in Republica Moldova, lucru pe care noi nu ni-l dorim. De aceea, ar trebui ca si puterea, si opozitia, sa manifeste intelepciune si maturitate in aceasta problema de maxima sensibilitate si sa respecte moratoriul institut impreuna cu APCE”, a spus Cubreacov. // Romanian Global News

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.