Connect with us

Diaspora

Convenția Moldo-Americană, la cea de-a doua ediție. Interviu cu Elena Dragalin

Publicat

pe

moldoelena dragalinPe 2 mai orașul Chicago va găzdui cea de a doua Convenție Moldo-Americană, eveniment anual care îi reunește pe cei mai implicați și entuziaști membri ai comunității moldovenilor din America de Nord, dar și reprezentanți ai companiilor americane și canadiene, organizații nonguvernamentale, dar și de stat, care mențin relații de parteneriat cu Republica Moldova. 

Elena Dragalin este Fondatorul și Președintele Moldova AID, organizație nonguvernamentală care oferă asistență Republicii Moldova și care, al doilea an, joacă un rol principal în comitetul de organizare a Convenției Moldo-Americane.  Fiind membru al Diasporei încă din 1993, Elena Dragalin cunoaște din interior resursele de care dispune comunitatea moldovenilor peste hotare, și perspectivele pe care aceasta le poate oferi. Prin intermediul Moldova AID, Elena încearca să mobilizeze diaspora moldovenească și să o motiveze să împărtășeasca cunoștinețele și experiența în folosul Republicii Moldova. 

Vă invităm să urmăriți în cele ce urmează un interviu cu Elena Dragalin, realizat de jurnalista Ecaterina Locoman, tradus de Moldova.ORG.

Ce obiectiv urmăriți prin organizarea Convenției Moldo-Americane?

Viziunea noastră este de a construi o comunitate puternică și unită, una capabilă de a îmbunătăți viața moldovenilor din America de Nord, dar și de a ajuta, totodată, oamenii din Republica Moldova, prin utilizarea tuturor resurselor existente.

Convenția Moldo-Americană este o platformă folosită pentru a atinge acest obiectiv. În process, identificăm cât mai mulți oameni și încercăm să obținem sprijinul lor. Ne întâlnim, discutăm și analizăm. Rezultatul așteptat este dezvoltarea strategiilor, găsirea soluțiilor, dar și implementarea ideilor propuse. Nu ne dorim doar discuții, dar mai degrabă materializarea acestora. Nu ne dorim un alt eveniment doar pentru a face schimb de amabilități și fotografii pentru rețelele de socializare. Noi ne referim la afaceri, la schimbarea vieții spre bine – o viață sau mai multe – depinde de capacitățile noastre de a lucra împreună. Dar eu sunt convinsă că, de la an la an, Convenția va atrage din ce în ce mai mulți oameni care vor realiza obiectivul nostru.

Este ediția a doua a Convenției. Cu ce este aceasta diferită de cea precedentă, care a fost organizată la Washington?

Prima Convenție Moldo-Americană s-a desfășurat la Washington la inițiativa Ambasadei Republicii Moldova și a fost organizată de Moldova AID, Moldova Foundation și Asociația Moldovenilor din Chicago. După mine, acest eveniment a fost un succes chiar de la început.

Comunitățile din nouă state au fost reprezentate, iar printre vorbitori și participanți au fost prezenți și demnitari din Republica Moldova și SUA. Politicienii au fost cei mai activi și au vorbit cu entuziasm despre schimbările care urmau să se producă în Republica Moldova. Comunitatea locală din Washington și din celelalte regiuni și-a exprimat, de asemenea, opiniile, dar au avut puțin timp pentru aceasta.

Feedback-ul din partea participanților ne-a determinat să transformăm evenimentul în unul anual și să punem accent pe comunități, în special.

Nu am vrut să ne repetăm și am decis ca evenimentul să fie organizat în orașe diferite. Chicago părea o alegere bună, ținând cont de faptul că aici locuiesc un număr mare de cetățeni moldoveni.

În opinia mea, Convențiile trebuie să fie diferite de la an la an pentru că sunt diferite condițiile și ne străduim ca acestea să fie îmbunătățite.

Dar, cel mai important, este să avem o viziune și să lucrăm pentru realizarea acesteia.

Cine sunt principalii parteneri ai Convenției? Cum îi veți implica?

Convenția este susținută la nivel local de către Consulatul Onorific al R Moldova  în Chicago, iar la nivel de guvern de către Ambasada R Moldova la Washington, DC și de către Biroul pentru Relații cu Diaspora (BRD).

Portalul moldova.org  continuă să ne ajute, fiind partenerul nostru media la această ediție. Noroc Events and Promotions este unul dintre organizatori, care pe lângă aceasta ne-a ajutat să asamblăm și o echipa de voluntari care vor veni din mai multe regiuni din SUA.

De asemenea, un număr de persoane fizice cât și companii private sunt sponsorii evenimentului, dar sperăm până la Convenție să mai putem colecta fonduri ca să avem suma necesară, așa că informația completă despre sponsori va fi făcută publică la eveniment.

Este comunitatea moldovenilor implicată? Cum aceasta sprijină activitățile voastre?

Convenția este un exemplu bun de implicare a comunității, în special la nivel local. Atunci când s-a decis organizarea Convenției în diferite orașe, organizatorii au intenționat să se bazeze mai mult pe comunitatea locală.

Agenda Convenției include două panele și ambii moderatori sunt din zona Chicago. O mare parte a participanților vor fi, de asemenea, din comunitatea locală. Asociația Moldovenilor din Chicago este unul dintre organizatorii Convenției și a muncit enorm pentru a mobiliza voluntarii și sponsorii. Recent ni s-a alăturat și organizația nou-fondată, Comunitatea Moldovenilor în Chicago, care și-a avut debutul pe 1 martie anul acesta cu un concert de Mărțisor. Convenția va beneficia și de la implicarea activă a acestei organizații. Suntem foarte mândri de comunitatea care ne va găzdui și sperăm că vom avea parte de același sprijin și în următorii ani.

Cine sunt principalii beneficiari ai acestei Convenții?

Cred că suntem noi, moldovenii care locuiesc în America de Nord și doresc să aibă sentimentul unei comunități unite, funcționale și active. Sunt, de asemenea, oamenii din Moldova, care pot benefica de eforturile noastre în intenția de a schimba spre bine Republica Moldova.

Cum poate diaspora din America de Nord să susțină Republica Moldova? Cum pot moldovenii din SUA și Canada să se implice?

Aceasta este exact ce vrem noi să discutăm la Convenție. Noi toți avem idei cum am putea contribui și mulți dintre noi sunt deja implicați activ în susținerea Republicii Moldova. La eveniment dorim să împărtășim ideile și să venim cu noi planuri și rezoluții colective, în speranța că împreună vom avea un impact mai mare. Nu este cunoscută cifra moldovenilor care locuiesc în SUA și Canada. Eu nu pot decât să speculez și să presupun că suntem cel puțin o sută de mii, dar în realitate cred că numărul este mult mai mare. Potențialul Diasporei este extraordinar. Avem oameni de știință, profesori, cercetători care pot ajuta sistemul educațional din Moldova. Avem doctori și oameni care lucrează în industria farmaceutică și pot contribui la modernizarea sistemului de sănătate. Avem potențiali investitori care sunt dornici să contribuie la crearea unui mediu de afaceri sănătos. Avem tineri care au obținut experiență aici și au câștigat ceva bani și sunt gata să se întoarcă în Moldova, dacă ar avea siguranța unui stat de drept, prosper și cu șanse egale pentru orice cetățean.

Diaspora moldovenească are un potențial enorm, spun asta fără vreo ezitare. Și acum, din motive de afaceri sau altruiste, are dorința de a se implica în domeniul politic și socio-economic.

Noi nu mai putem fi spectatori. Diaspora noastră este tânără și am avut nevoie de timp pentru a ne pune pe picioarele noastre. Dar acum suntem pregătiți, iar țara are nevoie de noi mai mult ca niciodată.

Ce activități organizați în SUA, în afară de Convenția Moldo-Americană?

Moldova AID și-a început activitatea în 2011 și, în afara Convenției, suntem implicați în alte proiecte care au același scop: mobilizarea comunității moldovenilor din America de Nord și folosirea puterilor noastre comune în ajutarea Republicii Moldova.

“A book to Share” este unul dintre proiectele noastre. Cu ajutorul suporterilor din Chicago, New York, Raleigh, Philadelphia, Toronto, Washington, dar și alte orașe am reușit să colectăm și transportăm peste 3 mii de cărți ca să deschidem o sală de lectură în limba engleză la Biblioteca B.P.Hasdeu din Chișinău.

Un alt proiect, de care sunt mândră în special, este Virtual Learning Center. Membri ai diasporei oferă gratuit cursuri online, seminare și lecții publice, în care împărtășesc cunoștințele și experiența lor cu publicul din Republica Moldova. Oferim, de asemenea, pentru al patrulea an consecutiv, burse pentru trei studenți defavorizați social, ca să-și poată continua studiile la colegii în R Moldova. Doi dintre ei vor absolvi în această primăvară, iar al treilea are încă un an de studii la Colegiul de Medicină.

Moldova AID este, totodată, unul dintre inițiatorii și contribuitorii Centrului de Resurse pentru Copiii cu Autism din Moldova, frecventat de 35 de copii și deschis pentru toate persoanele care au nevoie de ajutorul acestui centru.

Acestea, dar și alte proiecte constituie contribuția noastră și sunt destinate pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor R Moldova. Acum, Convenția ofertă oportunitatea pentru comunitățile din SUA și Canada să-și uneasca eforturile și să contribuie împreună la implementarea unor proiecte ce ar putea avea un impact mai mare.

Lăsați, vă rog, un mesaj către moldovenii care doresc să participe la Convenție…

Îi invităm pe toți care împărtășesc dragostea pentru oamenii din țara noastră de origine să se alăture Convenției. Îi rugăm pe cei, care pot să contribuie prin informațiile și cunoștințele lor la îmbunătățirea vieții comunității moldovenilor din SUA și Canada, să pună umărul. Îi indemnăm pe cei, care pot extinde ajutorul și oamenilor din țară, să se alăture. Și îi invităm pe cei care au nevoie să se apropie de noi. Încurajăm pe toți să fie proactivi și să se implice, să construim o comunitate puternică și solidară în America de Nord, pentru beneficiile noastre aici și ale oamenilor de acasă, în R Moldova.

Urmăriți detalii despre cea de-a doua ediție a Convenției Moldo-Americane care va avea loc pe 2 mai în Chicago pe site-ul www.moldovanconvention.us, pagina oficială de Facebook: Moldovan-American Convention sau trimițându-ne un email la [email protected]

Citește mai departe
Advertisement

Alegeri

Petiţie online: Diaspora cere Guvernului deschiderea a cel puțin 28 secții de vot suplimentar la cele deschise în 2016

Publicat

pe

De către

Cetăţenii R. Moldova, plecaţi peste hotare, au lansat o petiţie online prin care cer Guvernului RM deschiderea a cel puţin 28 de secţii de vot în diasporă suplimentar la cele deschise în 2016.

„La scrutinul din noiembrie 2016, în 18 secții de vot nu au ajuns buletine de vot. Conform estimărilor, doar în aceste secții de vot nu au reușit să voteze din acest motiv peste 20 mii de oameni”, se arată în textul petiției.

Pentru asigurarea participării la votare a tuturor cetățenilor RM, petiționarii cer ca în vecinătatea următoarelor secții de vot să se deschidă secții de vot suplimentare:

1. 336 Marea Britanie, Londra – Stratford

2. 389 România, București (sediul misiunii)

3. 325 Irlanda, Dublin,

4. 366 Italia, Parma

5. 364 Italia, Padova (sediul consulatului)

6. 375 Italia, Verona

7. 349 Franța, Villeneuve-Saints-Georges

8. 390 România, București (secția consulară)

9. 335 Marea Britanie, Londra (sediul misiunii)

10. 359 Italia, Mestre

11. 347 Franța, Paris (sediul misiunii)

12. 346 Germania, Frankfurt (sediul misiunii)

13. 355 Italia, Bologna

14. 350 Franța, Montreuil

15. 328 Belgia, Bruxelles (sediul misiunii)

16. 317 Rusia, Moscova (secția consulară)

17. 314 Canada, Montreal

18. 318 Rusia, Moscova.

Suplimentar, în 10 alte secții de votare au votat peste 2500 de alegători. Pentru că în aceste alegeri se vor procesa 4 buletine, nu doar unul ca în alegerile precedente, moldovenii cer să fie deschise secții suplimentare în vecinătatea următoarelor secții de votare:

1. 356 Italia, Brescia

2. 362 Italia, Modena

3. 374 Italia, Treviso

4. 345 Germania, Berlin (sediul misiunii)

5. 360 Italia, Milano (sediul consulatului)

6. 370 Italia, Roma

7. 361 Italia, Milano

8. 391 România, Iași (sediul consulatului general)

9. 365 Italia, Padova

10. 403 SUA, Chicago.

„Acestea sunt cerințele noastre minime. Pentru asigurarea unor condiții optime de vot ar trebui deschise în total 50 de secții de vot suplimentare, inclusiv cele 28 argumentate mai sus. În primul rând pentru că numărul migranților a continuat să crească după 2016. În al doilea rând, într-un șir de țări în care locuiesc cetățeni ai Republicii Moldova nu au fost secții de vot în general (Norvegia, Finlanda etc), oamenii trebuind să călătorească în alte țări”, se mai arată în petiție.

Până în prezent petiţia a fost semnată de peste 250 de oameni. Doritorii o pot semna aici.

Alegerile parlamentare în R. Moldova vor avea loc pe 24 februarie 2019.

Citește mai departe

Cetățenie română

Cetățenii românii vor putea lucra fără restricții în Elveția

Publicat

pe

De către

Începând cu luna mai 2019, cetățenii români au liber la muncă în Elveția, datorită ridicării restricțiile din piața muncii elvețiene. Acestea au fost ridicate complet în 2016, dar reintroduse, din cauza afluxului mare de lucrători din cele două țări pe piața muncii, arată money.ro.

„În momentul în care România s-a alăturat UE a integrat și sistemul de liberă circulație a persoanelor și Elveția are de mult timp un acord privind libera circulație a persoanelor. În momentul aderării, a trebuit să luăm hotărârea de a lărgi această liberă circulație și la cetățenii români, lucru pe care l-am făcut, dar în țara noastră era nevoie de un vot popular, pentru că suntem o democrație directă și iată că votul a fost pozitiv pentru a lărgi acest drept de liberă circulație între țările noastre”, a explicat președintele Confederației Elvețiene, Alain Berset.

„În acest cadru și în cadrul dezbaterilor care au avut loc, discuția s-a purtat și pe tema modului în care această liberă circulație avea să fie pusă în aplicare la modul practic, astfel încât tranziția să se facă în modul cât mai lin posibil. Asta explică clauzele acelea care ne-au permis ca în primii ani să avem o selecție asupra acestui proces, clauzele care au tradus în practică angajamentul nostru politic. (…) În luna mai a anului viitor, ajungem la finele acestui proces, dată de la care nu va mai exista nicio diferență și nicio restricție”, explica atunci Berset, la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, care a avut loc la final de toamnă 2018.

Citește mai departe

Alegeri

Diaspora mai are 2 zile pentru a se înregistra pe listele electorale

Publicat

pe

De către

Cetățenii Republicii Moldova, care în ziua votării se vor afla peste hotarele țării, pot să se înregistreze prealabil pe listele electorale doar până pe 9 ianuarie curent. Înregistrarea prealabilă a cetățenilor plecați din țară poate influența numărul și amplasarea secțiilor de votare în cadrul circumscripțiilor electorale de peste hotare.

Înregistrarea poate fi efectuată prin completarea formularului de înregistrare on-line, la rubrica „Înregistrare prealabilă” de pe pagina web www.alegator.md sau pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la Comisia Electorală Centrală și/sau la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Potrivit Asociației „Promo-LEX”, creșterea numărului de înregistrări prealabile duce la creșterea numărului secțiilor de votare din afara țării. Chiar dacă numărul de alegători înregistrați prealabil este doar unul din cele cinci criterii stabilite de legislație, analiza evoluției numărului de persoane înregistrate prealabil demonstrează că amplasarea și numărul de secții de votare ce vor fi deschise în circumscripțiile electorale de peste hotare pot fi influențate de activismul alegătorilor.

În Analiza Promo-LEX privind geografia amplasării și numărul secțiilor de votare constituite peste hotarele Republicii Moldova, autorii au pornit de la numărul de 2 448 de alegători înregistrați prealabil. La 3 ianuarie 2019, erau înregistrați deja 7 945, cu 5 497 mai mult, în special în statele europene la Vest de Republica Moldova.

În condițiile păstrării celorlalți indicatori intacți și exclusiv a majorării numărului de alegători înregistrați prealabil, potrivit calculelor Promo-LEX repartizarea secțiilor de votare per circumscripții ar suferi următoarele modificări:

+4 pentru CU nr.50 (statele la vest de Moldova) de la 88 la 92;

-3 pentru CU nr.51 (SUA și Canada) de la 17 la 14

–1 pentru CU nr.49 (statele la est de Moldova) de la 45 la 44.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Important6 ore în urmă

Scăldatul de Bobotează, tradiție nemuritoare

În pofida gerului de afară, creștinii ortodocși au intrat în apa rece din lacurile din țară. Potrivit lor, apa sfințită...

Alegeri6 ore în urmă

Circumscripția 21, Criuleni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Sănătate7 ore în urmă

Cât costă polița de asigurare medicală și de unde o poți cumpăra

Persoanele care se asigură în mod individual pot să achite începând cu 27 decembrie 2018, prima de asigurare obligatorie de...

Social8 ore în urmă

Luni, 21 ianuarie, cea mai deprimantă zi din an: Blue Monday

Cea de-a treia zi de luni a anului, care în 2019 cade pe 21 ianuarie, este considerată a fi cea...

Știință9 ore în urmă

O eclipsă totală de Lună va avea loc în noaptea de 20 spre 21 ianuarie

O eclipsă totală de Lună va avea loc în noaptea de 20 spre 21 ianuarie şi va fi vizibilă şi...

Alegeri10 ore în urmă

Circumscripția 20, Strășeni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri11 ore în urmă

CEC a respins contestația PDM împotriva ACUM

Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins contestația Partidului Democrat din Moldova (PDM), din 15 ianuarie, împotriva blocului electoral ACUM și...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri15 ore în urmă

Circumscripția 19, Ivancea / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Alegeri16 ore în urmă

Câte secții de votare vor fi deschise pentru locuitorii regiunii transnistrene

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pe 19 ianuarie, organizarea secţiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stînga Nistrului...

AlegeriO zi în urmă

Circumscripția 18, Orhei / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

AlegeriO zi în urmă

Câte secții de votare vor fi deschise în străinătate

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit, la propunerea Guvernului Republicii Moldova, organizarea a 125 de secţii de votare în străinătate...

AlegeriO zi în urmă

Circumscripția 17, Nisporeni / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

AlegeriO zi în urmă

Primari, consilieri, directori – cine sunt candidații cu cele mai „tari” grupuri de inițiativă

Moldova.org, ca să vă prezinte portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupul de inițiativă pentru una dintre cele 51 de...

AlegeriO zi în urmă

Circumscripția 30, Chișinău, sectorul Ciocana / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și...

Advertisement

Opinii

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com