Consiliului Permanent al OSCE: Comunicat de Presa

La 10 martie 2006, in cadrul Consiliului Permanent al OSCE, Generalul F. Banfi, Seful Misiunii UE de Asistenta la frontiera moldo-ucraineana, a prezentat un raport de activitate. In acest context, Delegatia Permanenta a Republicii Moldova a informat comunitatea internationala despre importanta pe care o acorda autoritatile moldovenesti si rolul crucial al Misiunii UE de Asistenta la frontiera in asigurarea unui control eficient al frontierei, consolidarea capacitatilor institutionale ale serviciilor relevante, in particular pe segmentul transnistrean al frontierei de stat moldo-ucrainene. A fost salutata decizia Ucrainei de a pune in aplicare, din 3 martie 2006, mecanismul prevazut de Declaratia comuna a Prim-ministrilor Moldovei si Ucrainei din 30 decembrie 2005 si a prevederilor stipulate de Protocolul vamal bilateral din 15 mai 2003. A fost exprimata aprecierea inalta a sprijinului acordat in acest sens de catre Uniunea Europeana si SUA.

Totodata, a fost mentionat ca prezervarea de catre Tiraspol a status-quo-ului in regiune, care serveste intereselor sale financiare si politice, prin sacrificarea in continuare a drepturilor si intereselor fundamentale ale populatiei din regiune, nu mai poate fi tolerata in continuare. Au fost condamnate actiunile voluntariste ale Tiraspolului de intimidare si descurajare a companiilor de pe malul sting al Nistrului in vederea inregistrarii legale ale acestora de catre institutiile constitutionale ale RM, precum si isteria propagandistica desfasurata in acest sens de catre regimul separatist. A fost accentuat faptul ca Guvernul RM si-a indeplinit toate angajamentele asumate in acest sens, inclusiv cele privind aplicarea unui sistem de inregistrare simplificata a agentilor economici din regiunea transnistreana. Scopul acestor eforturi concertate este acela de a opri traficul ilicit de bunuri si persoane la frontiera moldo-ucraineana, in special pe segmentul transnistrean al acesteia.

De asemenea, Delegatia RM a lansat apelul catre toti participantii la procesul de negocieri in formatul “5+2” de a exercita influenta si utiliza pirghiile de care dispun asupra liderilor de la Tiraspol, in vederea determinarii acestora catre o abordare constructiva a problemelor de pe agenda procesului de negocieri in formatul “5+2” – democratizarea si demilitarizarea regiunii transnistrene.

Delegatiile GUAM, Ucrainei, Uniunii Europene, Canadei si SUA au fost unanime in aprecierea obiectivelor si scopurilor finale ale Misiunii UE de Asistenta la Frontiera moldo-ucraineana, precum si au salutat actiunile Ucrainei indreptate spre punerea in aplicare a Declaratiei comune din 30 decembrie 2005 a Prim-ministrilor Moldovei si Ucrainei cu privare la unificarea procedurilor controlului vamal. Toti acesti factori au respins acuzatiile care parvin din partea liderilor transnistreni cu privire la instituirea unei blocade economice a regiunii. Comunitatea internationala a calificat actiunile intreprinse de catre regimul de la Tiraspol ca fiind o incercare neintemeiata de autoizolare a regiunii.

UE si SUA au chemat Tiraspolul sa fie pregatit pentru discutii serioase si sa abordeze de o maniera responsabila subiectele de pe agenda rundei de negocieri in format “5+2” care va avea loc pe 4-5 aprilie curent.

09.03.2006
Serviciul de presa al MAEIE

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.