Consiliul Director al Bancii Mondiale a aprobat strategia de asistenta pentru Moldova

 Consiliul director al Bancii Mondiale a aprobat la 14 decembrie Strategia de asistenta a tarii /SAT/ pentru Moldova pentru anii 2005-2008. Documentul prevede acordarea de catre Banca a 90 de milioane dolari pentru implementarea proiectelor in cadrul Strategiei de Crestere Economica si Reducere a Saraciei (SCERS), elaborata de Guvernul de la Chisinau.

Potrivit unui comunicat de presa al Oficiului de la Chisinau al BM, mijloacele oferite Moldovei in cadrul SAT sunt orientate prioritar spre promovarea conditiilor pentru mentinerea cresterii economice si crearea locurilor de munca, sporirea accesului la servicii sociale, imbunatatirea infrastructurii comunitare si a guvernarii in sectorul public. In cazul implementarii reusite a Strategiei, valoarea asistentei financiare din partea BM va fi majorata pana la 137 milioane dolari.

SAT pentru Moldova a fost elaborata de BM in baza SCERS-ului si ca rezultat al consultarilor cu societatea civila, comunitatea de afaceri, sectorul nonguvernamental si donatorii. Documentul descrie operatiunile BM planificate in tara beneficiara de credite, activitati analitice si asistenta tehnica. Acesta include actiuni pentru reducerea costurilor de reglementare a afacerilor, ameliorarea administrarii corporative, stimularea investitiilor si facilitarea activitatii economice.

SAT pentru Moldova urma sa fie aprobata de Consiliul director al Bancii inca in iunie curent. Examinarea documentului a fost amanata pe motiv ca la acel moment nu era definitivata SCERS, conditie obligatorie pentru aprobarea SAT. Consiliul director a examinat SCERS in noiembrie, apreciind pozitiv faptul ca Strategia a fost elaborata prin intermediul unui proces participativ vast, care a implicat partile interesate si societatea civila la toate nivelurile. Totodata, directorii executivi au subliniat cu ingrijorare cateva domenii critice si au recomandat cu insistenta autoritatilor de la Chisinau sa rectifice actiunile in materie de politici, in special in ceea ce priveste monopolurile de stat, eliberarea licentelor si cadrul reglementator, consolidarea funciara si subventiile in agricultura, reforma pensiilor si privatizarea.

Strategia precedenta de asistenta pentru Moldova a fost aprobata in 1999 si extinsa pentru un an suplimentar in 2002. Pana in prezent pentru implementarea proiectelor in Moldova, BM a alocat credite in valoare de 403,5 milioane dolari, iar valoarea totala a angajamentelor Bancii constituie 592 milioane dolari, – noteaza Info-Prim, cu referire la sursa citata. /Info-Prim/

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.