Connect with us

Publicat

pe

Svetlana Mantea este consilieră locală și profesoară de istorie în Cobâlea, Șoldănești, un sat cu circa 2.000 de locuitori, situat la 120 de kilometri de Chișinău. Simțindu-se mai sigură pe sine în urma participării la Programul național de mentorat pentru consiliere „Inspir-o!”, susținut de UN Women, Mantea a participat la concurs și a obținut funcția de director de școală. Atunci, ea a început să încurajeze elevii și elevele, profesorii și părinții să înfrunte stereotipurile de gen în educație, deschizând oportunități noi pentru fete și băieți.

În cele mai multe școli din Moldova, fetele și băieții din clasele gimnaziale sunt împărțiți în grupe de fete și grupe de băieți la disciplina „Educația tehnologică”, în cadrul căreia sunt predate diferite meserii. Băieții învață, în principal, lucrul cu lemnul, iar fetele – arta acului, croșetarea și gătitul.

Când opțiunile educaționale ale fiicelor sale au fost limitate în același fel cum erau și ale ei, decenii în urmă, Svetlana Mantea a decis să schimbe această situație. După consultarea cu reprezentanții Ministerului Educației, ea a descoperit că actele normative nu impun segregarea fetelor și băieților la educația tehnologică. „Dacă legea nu interzice grupurile mixte, atunci de ce ne mai punem ochelarii și nu vedem, mergem toți pe un drum bătătorit”, se întreabă Mantea.

Acum, elevii școlii din Cobâlea pot alege ce meșteșug vor să învețe. Potrivit consilierei Mantea, aceasta este singura școală din raionul Șoldănești în care există grupuri mixte la educație tehnologică și una dintre puținele școli din țară.

Ilie este elev din clasa a opta. El s-a transferat la școala din Cobâlea în septembrie 2017. „În școala precedentă, clasele erau separate, băieți aparte și fetele aparte. Fetele se ocupau cu arta acului și împletitul, iar băieții mai mult cu lemnul”, explică el. „Aici grupurile sunt mixte, eu am ales să împletesc. Acesta este un lucru frumos, să confecționezi ceva tradițional din timpurile străvechi. Toți ar trebui să aibă posibilitatea de a face ceea ce le place, indiferent dacă sunt băieți sau fete”, spune Ilie.

Și alți elevi sunt de aceeași părere.

„Înainte era greu, greu mă descurcam cu cusutul. Nu aveam răbdare”, spune Maria. „Îmi place mult mai mult să lucrez cu lemnul și mă bucur de această schimbare.”

Un alt elev din clasa a opta, Sergiu, spune: „Se vede că școlii îi pasă de alegerea noastră, de ce ne place nouă să facem. Noi am făcut această alegere și suntem fericiți pentru ea. În timpul lecției, nu este nicio diferență între ceea ce fac băieții și fetele, toți lucrăm la meșteșugul nostru”.

„Nu era corect ca elevii să fie împărțiți în bază de gen la această disciplină. În societatea noastră, divizarea rolului femeilor și bărbaților încă s-a păstrat foarte mult și este greu să convingi oamenii să gândească altfel”, explică Ala Ababii, profesoară de educație tehnologică.

Consiliera Mantea recunoaște că schimbarea mentalității tradiționale ia timp și perseverență. Pentru a încuraja și alte școli din țară să spargă stereotipurile de gen în domeniul educației, ea a împărtășit această experiență pozitivă cu directorii și directoarele altor școli din raion.

„Înainte de programul de mentorat, viața mea era foarte diferită. Nu aveam încredere, îmi era frică să ies în evidență și să-mi asum un rol principal. Mentorele mele m-au ajutat să mă regăsesc și am descoperit că am un mare potențial neutilizat,” a mărturisit Svetlana.

Ea atribuie aceste merite programului Inspir-o!, care a ajutat-o să-și dezvolte abilitățile de comunicare, scrierea proiectelor, administrarea timpului și i-a aprofundat cunoștințele despre egalitatea de gen și drepturile femeilor.

În timpul programului de mentorat, Svetlana Mantea a înregistrat o organizație neguvernamentală, numită „Belogetica”. Acum organizația are peste 150 de membri și promovează în mod activ drepturile femeilor, ajutând totodată și alte grupuri.

Până în prezent, Inspir-o! a ajutat femeile alese în consilii locale să organizeze peste 100 de activități și proiecte comunitare pentru 25.500 de beneficiari și beneficiare. Inspir-o! a fost desfășurată de Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, în cadrul programului ONU  HYPERLINK “http://moldova.unwomen.org/ro/munca-noastra/leadership-and-political-participation/women-in-politics” „Femeile în politică”, care a contribuit la dezvoltarea capacităților femeilor active în politică și la creșterea ratei de reprezentare a femeilor în politică și în procesul decizional.

Finanțat de guvernul Suediei, programul a fost implementat în comun de către UN Women Moldova, PNUD Moldova și organizațiile neguvernamentale Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”.

În Moldova, femeile reprezintă doar 21,78% din deputații în parlament. În anul 2015, ele constituiau doar 20,6% din toți primarii, 30,04% din consilierii locali și 18,55% din consilierii raionali. Aceste cifre sunt cu mult mai mici decât standardele internaționale și angajamentele naționale și internaționale ale țării.

În calitate de consilieră locală, Mantea este implicată în atragerea investitorilor și crearea locurilor noi de muncă pentru femei și alți membri ai comunității. „Noi nu avem locuri de muncă – mulți lucrează în străinătate sau pe câmp în satele vecine”, spune Mantea. Ea este deosebit de mândră că, împreună cu colegii și colegele sale, a elaborat recent aprobată strategia de dezvoltare a satului pe cinci ani. Planul pune un mare accent pe drepturile omului și pe dezvoltarea economică.

„Pentru mine procesul muncii contează foarte mult. Sunt conștientă că unele rezultate nu le putem măsura acum, însă știu că în timp ele vor produce schimbări mari”, spune Mantea.

Foto: UN Women Moldova / Ramin Mazur

Social

Două gimnazii din Republica Moldova vor beneficia de granturi din partea Guvernului Japoniei

Publicat

pe

De către

Două gimnazii din Republica Moldova vor beneficia de granturi din partea Guvernului Japoniei, prin intermediul Programului pentru Securitatea Umană „Kusanone”. 

Asistența nerambursabilă va fi acordată Gimnaziului din satul Pelinia, r. Drochia și Gimnaziului din satul Domulgeni, r. Florești. 

În acest sens, astăzi, 10 decembrie, au fost semnate contractele de acordare a asistenței financiare.

Astfel, Gimnaziul din satul Pelinia, r. Drochia va beneficia de un grant în valoare de 75 037  dolari.

Din aceste fonduri urmează să fie renovate acoperișul și fundamentul clădirii instituției.

Cel de-al doilea grant, în sumă de 48 310  dolari, va merge către Gimnaziul din satul Domulgeni, r. Florești și va contribui la renovarea cantinei și a bucătăriei instituției. 

Programul „Kusanone” a fost lansat în țara noastră în anul 2008. 

Pe parcursul a 10 ani de colaborare, sistemul educațional din Republica Moldova a beneficiat de asistenţă din partea Guvernului Japoniei, prin intermediul Programului „Kusanone”, până în prezent fiind implementate proiecte în valoare de 523 532 dolari. 

Beneficiari ai proiectelor ,Kusanone” au fost și instituțiile de cultură.

Astfel, prin intermediul acestui program, în anul 2013, Biblioteca Naţională pentru Copii ,,Ion Creangă” a lansat Bibliobusul pentru Copii – prima bibliotecă mobilă din Republica Moldova, iar în 2016 Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice a obținut un grant pentru dotarea cu echipamente multimedia.

Citește mai departe

Social

Cod Galben de ceață

Publicat

pe

De către

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat Cod Galben de ceață, pe întreg teritoriul țării. Avertizarea este valabilă pentru ziua de astăzi, în intervalul 08.00 – 20.00.

Potrivit meteorologilor, ceața se va menține pe arii extinse, izolat cu vizibilitate mai mică de 200 de metri.

Cât privește valorile termice ale aerului, astăzi în partea de nord se vor înregistra +2..+5, în centru +3..+6, iar la sud – +4..+7 grade.

Citește mai departe

Sănătate

Veșnica dezbatere: Vaccinare sau anti-vaccinare?

Publicat

pe

De către

În secolul XXI, o asemenea întrebare pare să nu își găsească locul. Progresul medicinei, vaccinarea și antibioticele au redus substanțial mortalitatea infantilă și au ajutat la creșterea duratei medii de viață. Cu toate acestea, un curent anti-vaccinare convinge din ce în ce mai mulți părinți să nu își vaccineze copiii sau să renunțe la o parte din schema recomandată.
Nu este pentru prima dată când vaccinurile sunt întâmpinate cu rezistență, despre primul vaccin împotriva variolei spunându-se că va transforma oamenii în vaci. Între timp, datorită campaniei mondiale de vaccinare, variola a fost eradicată fără ca vreun pacient să capete însușiri bovine.
Acum, vaccinurile sunt acuzate să provoace autism, epilepsie, paralizie, alergii și o mulțime de alte efecte secundare, toate mediatizate intensiv și transformate în povești „virale” prin simpla „distribuire” pe site-urile de socializare fără măcar a verifica sumar credibilitatea unei știri vechi de câțiva ani. De-a lungul istoriei, neînțelegerea modului în care funcționează lumea în care trăim ne-a făcut să ne temem de tunete, eclipse, comete și alte fenomene naturale pe care nu le puteam explica. În timp, cercetând și punând întrebări, umanitatea a ajuns să la un nivel de cunoaștere care îi permite să explice o mare parte din lumea care ne înconjoară. Mai avem însă multe de învățat, iar vaccinurile par să necesite în continuare o explicație pe înțelesul tuturor. Așadar,

Ce sunt vaccinurile?

Prezentate simplu, vaccinurile sunt modul în care putem furniza sistemului imunitar un mod de a identifica virușii, astfel încât organismul să își poată pune în mișcare mecanismele naturale de protecție. De obicei, un vaccin conține o versiune slăbită sau inactivă a unui virus, prin introducerea sa în organism, pe cale orală sau injectabil, sistemul imunitar primind informațiile de care are nevoie pentru a se apăra de adevăratele infecții.
Desigur, pe lângă virus, o doză de vaccin mai conține și alte substanțe necesare pentru prezervare, iar acestea au fost blamate pentru o serie de efecte secundare. În principiu, un vaccin conține poate conține:
  • săruri de aluminiu pentru doza eliberarea ingredientului activ și a îmbunătăți răspunsul sistemului imunitar;
  • thiomersal (thimerosal) pentru a preveni dezvoltarea unor bacterii periculoase în vaccin;
  • gelatină purificată pentru a proteja componenta activă de variațiile de temperatură;
  • albumină folosită drept stabilizator;
  • formaldehidă pentru a inactiva viruși sau bacterii;
  • regulatori de aciditate pentru a păstra un pH neutru;
  • antibiotice.
Deși unele substanțe au denumiri care par capabile să sperie și un chimist, în realitate nu sunt monștrii de care ar trebui să ne temem. Thiomersalul conține mercur, dar organismul uman îl descompune în etilmercur, un compus care este ulterior eliminat. Oricum, majoritatea vaccinurilor actuale nu mai folosesc thiomersalul drept conservant.
Formaldehida, cunoscută ca formol în formă de soluție apoasă, este produsă în mod natural de metabolismul uman. Se estimează că un bebeluș de două luni are aproximativ 1,1 miligrame de formaldehidă în sânge, de 10 ori mai mult decât cantitatea maximă dintr-un vaccin. Iar o pară conține de 50 de ori mai multă formaldehidă decât un vaccin.
Diversele săruri de aluminiu folosite conțin mai puțin de un miligram de aluminiu, iar acesta este eliminat de organism în câteva zile. Deși un metal, aluminiul poate fi regăsit în mod natural în alimente, inclusiv în laptele matern.
Despre antibiotice discuția este mult mai amplă, dar oricum cantitățile dintr-un vaccin sunt infim mai mici decât cele prescrise, uneori prea des, copiilor.

Care sunt efectele secundare ale vaccinurilor?

Toate vaccinurile au menționate efectele secundare în prospect, majoritatea enumerând febra, înroșirea locului în care s-a făcut injecția și o durere ușoară. Unele persoane pot avea reacții mai puternice, în general febră, dar acestea sunt foarte rare. Pentru a preveni posibila asocierea între vaccinare și simptomele unor boli, nu este recomandată vaccinarea celor care au deja stări febrile din diverse motive sau o afecțiune severă.
În general, se consideră că vaccinarea poate fi realizată chiar dacă persoana are o răceală ușoară, rinită alergică sau ale manifestări alergice, astm sau urmează un tratament cu antibiotice. Orice posibile contraindicații, cum ar fi reacțiile alergice severe la o anumită componentă a vaccinului, trebuie discutate cu medicul de familie sau medicul pediatru.

De ce se spune că vaccinurile provoacă autism?

Tulburările din spectrul autismului par să apară cu o frecvența crescută la copii, iar vaccinurile au fost bănuite să aibă o legătură. Totul a pornit de la coincidența dintre vârsta la care se administrează vaccinurile și vârsta la care sunt observate comportamente ce pot indica tulburări din spectrul autismului. Dar, cercetări recente sugerează că autismul își poate avea originea încă din perioada intrauterină, înainte de orice vaccinare. Deși nu s-au stabilit cu certitudine cauzele autismului, cea mai elaborată cercetare susține că un exces de sinapse în creier ar putea fi la originea tulburărilor din spectrul autismului, fără a evidenția vreo legătură cu vaccinarea.
În anul 1998, medicul britanic Andrew Wakefield a susținut că a descoperit o conexiune între vaccinul ROR (rujeolă, oreion, rubeolă) și autism, dar studiul său a fost dovedit a fi fals și a fost retras. Numeroase studii ulterioare nu au găsit nicio conexiune între vaccinarea de orice fel și autism. În luna iunie 2014, studiul „Vaccines are not associated with autism: An evidence-based meta-analysis of case-control and cohort studies”, realizat pe baza datelor medicale a peste 1.200.000 copii, nu a găsit nicio asociere între tulburările din spectrul autismului și vaccinare, vaccinul ROR, thiomersal sau expunerea la mercur.
Niciun alt studiu științific, indiferent unde în lume a fost realizat, nu a găsit vreo legătură între vaccinuri și autism. Dacă ar fi existat, până acum poate am fi avut deja un leac pentru autism. Între timp, cea mai bună soluție pentru prevenirea și tratarea autismului pare să fie intervenția timpurie, în special prin interacțiunea intensă dintre părinți și copiii care manifestă posibile simptome ale unor tulburări din spectrul autismului.

Vaccinul antipoliomielitic provoacă poliomielită?

Poliomielita a fost o problemă majoră a secolului trecut, în 1988 afectând un număr estimat de 350.000 persoane. În medie, una din 200 de persoane infectate era paralizată ireversibil, un procent cuprins între 5 și 10% dintre cei paralizați decedând. Datorită campaniei globale de vaccinare, în prezent doar în regiuni din trei țări mai există focare de poliomielită.
La începuturile vaccinării antipoliomielitice și în cazul administrării orale, exista posibilitatea redusă ca vaccinul să declanșeze poliomielita. Între timp, majoritatea statelor au renunțat la vaccinul oral și au optat pentru cel injectabil, care nu poate avea un astfel de efect deoarece conține tulpini inactivate de poliovirus (VPI).
În România și în alte state precum Franța, Canada sau Japonia, este utilizat și vaccinul injectabil IMOVAX POLIO produs de Sanofi Pasteur. În literatura de specialitate nu există date care să sugereze posibile efecte secundare grave, singurele reacții fiind cele obișnuite (febră și dureri moderate) și dispărând în câteva zile.
Cât privește infectarea cu „virusul SV 40 din rinichiul maimuței verde din Africa”, acest aspect se referă la o parte din vaccinurile produse în anii ’60, nu la cele folosite în prezent.

Care sunt riscurile antivaccinării?

Unul dintre argumentele celor care militează împotriva vaccinării este eradicarea bolilor precum poliomielita din țările civilizate. Totuși, o vacanță într-o locație exotică sau un pelerinaj pot aduce persoane nevaccinate în contact cu viruși încă activi în țări în care nu s-a reușit imunizarea completă. Ulterior, o singură persoană infectată este suficientă pentru a provoca o epidemie în rândul celor care au refuzat să se vaccineze.
Un alt argument folosit frecvent susține că „rujeola (pojarul), oreionul și rubeola sunt bolile copilăriei” și nu sunt periculoase. Dar aceste boli pot avea și complicații grave, în special dacă se declanșează la maturitate.

Concluzii

Ca orice medicament, un vaccin poate avea efecte adverse, dar acestea sunt rare sau minore. Pe ansamblu, vaccinurile de acum sunt cât se poate de sigure și, în mod cert, mult mai sigure decât în urmă cu 20 – 30 de ani. Raportat la severitatea bolilor prevenite, vaccinarea este un risc minor pe care trebuie să ni-l asumăm. În caz contrar, pot reizbucni epidemii ale unor boli care ar fi trebuit să dispară demult.
Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social6 ore în urmă

Două gimnazii din Republica Moldova vor beneficia de granturi din partea Guvernului Japoniei

Două gimnazii din Republica Moldova vor beneficia de granturi din partea Guvernului Japoniei, prin intermediul Programului pentru Securitatea Umană „Kusanone”.  Asistența...

Politică6 ore în urmă

Andrian Candu: Am fost nevoit din nou să fac lucrul în locul lui Igor Dodon

„Am fost nevoit din nou să fac lucrul în locul lui Igor Dodon, exercitând interimatul pentru semnarea a 5 legi...

Politică7 ore în urmă

Andrian Candu a deținut interimatul funcției de președinte al țării pentru semnarea a cinci legi

Președintele Parlamentului Andrian Candu a deținut interimatul funcției de președinte al țării pentru semnarea a cinci legi, conform deciziei de...

Politică8 ore în urmă

Ion Chicu, învestit în funcția de ministru al Finanțelor

Ion Chicu a depus astăzi jurământul de învestire în funcția de ministru al Finanțelor. Aceasta după ce candidatul PDM împreună...

Externe8 ore în urmă

Un fost poliţist rus, condamnat la închisoare pe viaţă. A fost găsit vinovat de uciderea a 78 de femei

Un fost poliţist rus, care a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru că a ucis 22 de femei, a...

Politică11 ore în urmă

Igor Dodon: După alegerile parlamentare, toate aceste legi vor fi anulate

Președintele Igor Dodon susține că decizia de astăzi a Curții Constituționale survine după ce a refuzat să semneze „un pachet...

Cultură12 ore în urmă

Experţii au analizat cântecele de Crăciun aflate pe primul loc în topuri. Care este melodia perfectă

Experţii de la Ostereo au analizat fiecare cântec de Crăciun care s-a aflat în ultimii 50 de ani pe primul...

Advertisement

Opinii

Advertisement
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com