Connect with us

Politică

Condamnarea comunismului: o perspectiva europeana

Interviu cu dl. Goran Lindblad, Europarlamentar suedez, consemnat de Gabriel Teodor Gherasim, New-York.

Publicat

pe

Interviu cu dl. Goran Lindblad, Europarlamentar suedez, consemnat de Gabriel Teodor Gherasim, New-York.

Motto: “Crescand in Suedia, atat de aproape de Imperiul Sovietic, am fost intotdeauna impotriva comunismului… aceasta a fost prima data cand un grup international de parlamentari a condamnat comunismul…Toate partidele comuniste occidentale au fost sponsorizate de Soviete, dar si de RDG” – Goran Lindblad

Gabriel Gherasim: Domnule Lindblad, va rugam sa ne dati cateva informatii biografice despre dvs., atat dinainte cat si dupa ce ati fost ales in pozitia parlamentara pe care o detineti acum.

Goran Lindblad: Sunt activ in politica de cand eram adolescent, ca vice-presedinte al Uniunii Nationale a Studentilor in 1976-77. Mi-am dat examenul de diploma la Universitatea din Göteborg in 1977. Am practicat stomoatologia fara intrerupere de atunci. Am fost stomatologul unei inchisori vreme de 20 de ani. Inca imi exersez abilitatile cam o data pe saptamana, in propria clinica. Am fost ales ca membru al Consiliului orasului Göteborg in 1991—97; vice-presedinte si subsecvent, presedinte al consiliului local Göteborg, cam in aceeasi perioada. Sunt membru al Parlamentului Suedez din 1997. Sunt membru al delegatiei pe langa PACE [acronimul de la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, n. AM], European Council din 2004. Actualmente sunt presedintele delegatiei suedeze la PACE. Sunt de asemenea observator asupra situatiei nucleare a Iranului. Sunt casatorit, am patru copii cu varste de 4, 7, 9, si 28 de ani.

G.G.: Descrieti pentru cititorii nostri ce a fost si ce v-a motivat sa initiati Motiunea pentru condamnarea comunismului [vezi editorialul lui George Damian din “Ziua”, 26.01.2006, n. AM], pe care ati propus-o pentru votare in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei pe 25 ianuarie 2006?

G.L.: Motiunea fusese de fapt deja propusa cand eu am devenit membru al PACE; dl. Van der Linden a fost autorul ei. Totusi, m-am oferit voluntar sa devin observator, cand pozitia a devenit vacanta, pentru ca colegul meu portughez, observatorul desemnat, nu a mai fost reales. Crescand in Suedia, atat de aproape de Imperiul Sovietic, am fost intotdeauna impotriva comunismului.

G.G.: Majoritatea europenilor liberi au votat impotriva motiunii despre care vorbiti. Care sunt argumentele celor care au fraternizat cu comunismul, un sistem care a facut peste 100.000.000 de victime, pentru a nu-l considera un regim criminal?

G.L.: De fapt, rezolutia a fost adoptata de PACE; a fost prima data cand un grup international de parlamentari a condamnat comunismul. Totusi, o recomandare de actiune, care necesita o majoritate de doua treimi, a fost respinsa la doar 15 voturi; aceasta inseamna ca a fost adoptata condamnarea din rezolutie, dar recomandarea pentru tarile membre a cazut la vot. Puteti citi intreaga dezbatere la www.coe.int – cautati sesiunea ianuarie 2006.

G.G.: Lenin spunea ca care are nevoie de “idiotii folositori” ai vestului (era vorba de comunistii occidentali) pentru ca Moscova sa poata controla in cele din urma tarile lor. Cat de ignoranti sunt comunistii occidentali (socialisti, in general) cu privire la genocidul si persecutiile comuniste, si pana unde au ajuns ei cu dependenta de statele de plata rusesti?

G.L.: Lenin numea “idioti folositori” pe oricine colabora fara sa fie constient. Cred ca este imposibil de calculat cati stangisti din occident sunt idioti si cati sunt pe statele de plata ale Rusiei. Totusi, foarte putini se poate sa fi fost neavertizati despre atrocitatile comuniste din prezent si trecut. Toate partidele comuniste occidentale au primit sponsorizari de la soviete, dar si de la RDG. Unii au mers in vacanta la Marea Neagra, altii in Berlinul de Est pentru a fi educati in marxism-leninism, si cu totii au primit cadouri de Craciun, de tipul vodca si bere.

G.G.: Una din metodele comuniste de a trata criticii crimelor lor este sa “atace mesagerul”. Adica, in consecinta a rolului jucat de dvs. in condamnarea comunismului, o pletora de mass-media socialiste/comuniste din Europa Occidentala si SUA a pornit o campanie de invective gratuite “ad hominem” impotriva domniei-voastre. Cred ca termenul preferat este sa va faca “fascist”. V-a descurajat aceasta avalansa de calomnii de la a impulsiona europenii sa condamne comunismul si crimele sale, sau v-a facut si mai hotarat? V-ati simtit vreodata siguranta amenintata, ca urmare a acestei initiative?

G.L: Nu ma descurajez usor. Ironic, pe langa faptul ca sunt pe lista neagra a stangistilor pentru condamnarea comunismului, sunt si pe o astfel de lista a miscarii ariene/fasciste. Ultimii nu agreeaza faptul ca sunt in favoarea imigratiei. Se pare ca am amestecul potrivit de inamici. Nu ma simt amenintat de aceste apelative de extremist; totusi, politia ma supravegheaza cu atentie de ceva vreme.

G.G.: Care a fost reactia parlamentarilor din tarile Europei de Est, deja membre ale UE, la recomandarea domniei-voastre? V-au sustinut in mod predominant, sau au fost impotriva acesteia? Ce v-au spus?

G.L: De fapt, colegii din Europa de Est, unii dintre ei chiar socialisti, au votat pentru recomandarea mea. Pe de alta parte, pentru motive stranii, atat laburistii din Marea Britanie, cat si social democratii finlandezi, au fost impotriva. Motivatia pentru care s-au opus ar putea avea ratiuni mercantiliste, ascunse, sau ar putea fi cauzata de convingerea ideologica de a sustine comunismul.

G.G.: In partea de est a Moldovei (Transnistria), Rusia mentine inca o armata de ocupatie, in ciuda angajamentului Moscovei de a o retrage inca din 1996. Un grup de etnici romani sunt inca tinuti inchisi doar pentru ca doresc sa vorbeasca limba romana (pe care rusii o numesc “limba moldoveneasca”) in propria lor tara. Ce parghii are UE pentru a sili Rusia sa respecte natiunile suverane si drepturile acestora?

G.L.: Din perspectiva mea, lucrurile in Rusia regreseaza. Cu toate acestea, anumite tari ale Uniunii Europene par mai preocupate de cumpararea gazului ieftin decat de promovarea drepturilor omului.

G.G.: Europa de Est (inclusiv Europa Centrala) are o preponderenta de politicieni (neo)comunisti la putere, parintii multora dintre acestia fiind cei care au torturat si ucis oameni cu miile. Intrucat n-a existat vreodata un Nuremberg pentru comunism, acesti politicieni conduc acum tarile lor. Ce fel de dreptate li se poate face victimelor comunism?

G.L: Privitor la politicienii neocomunisti, pentru mine, e ciudat ca ei sunt (re)alesi, dar aparent votantii ii plac. Cat despre dreptatea pe care o asteapta victimele comunismului, mai avem de lucrat la asta.

G.G.: Mai devreme in acest an, presedintele roman Traian Basescu a fost solicitat sa condamne comunismul si a afirmat ca trebuia sa aiba intai o comisie care sa evalueze dovezile, pentru a putea lua o decizie in cunostinta de cauza. Ce fel de dovezi ati avut domnia voastra, pe care presedintele roman nu le-a avut, ca sa va convinga de necesitatea condamnarii celui mai atroce sistem al umanitatii din toate timpurile?

G.L: N-am idee de ce informatiile ii lipsesc presedintelui Romaniei. Insa pentru mine, sunt dovezi mai mult decat suficiente in sursele publice (si este asa de decenii), despre atrocitatile comuniste. Nu vad de ce o comisie trebuie sa caute “daca” exista dovezi; pot totusi sugera comisiei sa investigheze mai adanc in arhivele secrete, in dosarele Securitatii, pentru ca Romania sa aduca in fata justitiei pe unii criminali comunisti.

G.G.: Multe corporatii americane au batut palma cu guvernele comuniste tiranice din China, inainte si dupa masacrul din Piata Tianamen din 1989. Spuneti-ne cate ceva despre realitatea societatii comuniste chineze si daca aceste acorduri corporatisto-comuniste aduc vreun beneficiu chinezilor de rand.

G.L.: Nu numai companii americane sunt responsabile de asemenea acorduri, ci si unele europene. Nu cred ca izolarea Chinei este un mod potrivit de a promova caderea Partidului Comunist Chinez; in schimb, sugerez schimbul deschis, INSA fara “idiotii folositori” ai lui Lenin. Prea multi vizitatori naivi au fost in China. Mult schimb comercial si universitar, turistic etc. va ajuta la schimbarea lucrurilor acolo. Trebuie sa fim atenti pentru a condamna prompt recoltarea de organe si munca fortata. De asemenea, trebuie sa fim constienti ca permanenta crestere a produsului intern brut al Chinei creaza un dezastru ecologic catastrofal. In China, eu prevad o schimbare spre democratie in urmatorii 4 ani.

G.G.: Care credeti ca ar fi masurile reparatorii pe care SUA si Marea Britanie ar trebui sa le ofere pentru Yalta? Care ar fi masurile pe care Rusia si fostii sai acoliti din Europa de Est ar trebui sa le ia ca reparatii pentru opresiunea comunista. Ce ar trebui sa faca guvernele comuniste/de stanga ale natiunilor din UE, pentru ca au indus in eroare si justificat crimele comuniste, in fata milioanelor de oameni din tarile lor?

G.L.: Sugerez o dezbatere deschisa, actualizand continuu in scoli invatamintele istoriei recente, ca si accordarea cel putin a unor reparatii morale victimelor si familiilor acestora.

G.G.: Ce credeti ca vor spune generatiile viitoare despre aceasta generatie, pentru ca a fost indiferenta, sau pentru ca a sustinut activ comunismul, in ciuda holocaustului comunist?

G.L.: Vor spune ca aceasta generatie a fost naiva.

G.G.: Cum se pot implica cititorii nostri in educarea si actiunile de lobby pe langa politicienii americani si europeni, asupra importantei conmdamnarii oficiale a comunismului?

G.L.: Pastrati dezbaterea vie, niciodata nu-i lasati pe politicieni sa uite.

G.G.: Care va sunt planurile de viitor in ce priveste profesia?

G.L.: Sa continui eforturile impotriva oricarui tip de regim represiv, fie ideologic, religios sau doar sub forma unei guvernari rele.

G.G.: Cum va pot contacta cititorii nostri?

G.L.: Cel mai usor imi pot scrie prin posta electronica la [email protected]

G.G.: Multumesc pentru timpul domniei-voastre si va dorim mult SUCCESS in intreprinderile viitoare!

G.L.: Si eu va multumesc si toate cele bune!

———
Versiunea engleza a interviului

Citește mai departe
Advertisement
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Alegeri

Curtea de Apel a respins solicitarea PL de a exclude din cursa electorală PSRM

Publicat

pe

De către

Curtea de Apel a respins astăzi ca neîntemeiată solicitarea Partidului Liberal de a exclude din cursa electorală PSRM. Președintele formațiunii Dorin Chirtoacă a anunțat că liberalii vor ataca cu recurs la CSJ această hotărâre, deși sunt „ siguri ca decizia va fi identică”.

„Concluzie: avertismentul dat de CEC pe 8 februarie PSRM-ului a fost de ochii lumii. Plahotniuc si Dodon vor să ne aibă de proști încă o dată. Nimeni nu are de gând să scoată PSRM-ul din cursă. Se repetă sceneta de la prezidențialele din 2016”, a comentat Dorin Chirtoacă.

Potrivit lui, în asemenea condiții, aceste alegeri nu mai pot fi libere și corecte.

Președintele PL a cerut excluderea socialiștilor pe motiv că președintele Igor Dodon, deși a declarat că nu participă în campanie, a anunțat sprijin deschis pentru socialiști.

Dorin Chirtoacă a declarat că „avem o paradă a evenimentelor electorale, care trebuiesc taxate. Partidul Socialiștilor și Igor Dodon folosesc întreaga mașinărie a instituției prezidențiale în scop electoral”.

Citește mai departe

Alegeri

Maia Sandu: Cea mai mare pacoste a acestor alegeri parlamentare o reprezintă dezinformarea

Publicat

pe

De către

„Cea mai mare pacoste a acestor alegeri parlamentare o reprezintă dezinformarea, știrile false. Guvernarea cheltuie milioane pe fabricarea și distribuirea minciunilor pentru ca să zăpăcească oamenii, ca să le obțină votul prin minciună”, a declarat astăzi lidera PAS Maia Sandu la o conferință de presă.

În acest context, Blocul ACUM va cere la CEC excluderea PDM din cursa electorală.

Co-președinta Blocului, Maia Sandu, susține că, după anunțul de ieri al companiei Facebook și după ce trolii au fost deconspirați, în Internet a apărut un video și poze prin care încearcă să se demonstreze că ea ar fi lesbiană.

Politiciana a declarat că nu este ea în imagini.

„Eu nu sunt nici în video, nici în acele poze. Nu sunt lesbi și nu am fost niciodată, spre regretul trollilor și al stăpânilor lor. Mai mult, e o minciună prost fabricată. Acest video este filmat în orașul Munchen, în care eu nu am fost niciodată”, a declarat ea.

Candidatul ACUM, Sergiu Litvinenco, a precizat că va cere retragerea PDM din cursa electorală, după ce compania Facebook „ a constatat că este vorba despre o rețea care a acționat concertat, în cadrul Guvernului și înșiși exponenți PDM au recunoscut acest fapt”.

În total, potrivit lui Litvinenco, cei de la ACUM vor depune șapte contestații CEC privind utilizarea resurselor administrative de către PDM. „Zilnic, vedem cum o bună parte din funcționarii de stat, secretari de stat, șefi de instituții, din banii publici, în timpul orelor de serviciu, cu automobilele de serviciu, merg în satele RM cu Plahotniuc, Candu și Filip”, a mai spus el.

Citește mai departe

Alegeri

Candidatul Călin Vieru recunoaște: La alegeri, șansele mele sunt de a ajunge pe locul trei, după Năstase și Țuțu

Publicat

pe

De către

Călin Vieru, candidat independent  în circumscripția nr.33, recunoaște că șansele sale la alegerile parlamentare sunt de a ajunge pe locul trei, după candidatul ACUM Andrei Năstase și candidatul PDM Constantin Țuțu.

Totodată, el a menționat că obiectul său nu este de a învinge, ci de a vesti prin mass-media și întruniri electorale „apropiata marea venire”, făcând referire la unirea cu România.

Este un lucru evident, fiindcă dânșii sunt în politică de mai mulți ani de zile, au resurse , au apărut mereu pe sticlă. Eu sunt de doar două săptămâni, dar obiectivul meu nu este de a bate acum contra-concurenții. Obiectivul meu este de a vesti prin mass-media și întruniri apropiata marea venire”, a spus Călin Vieru.

Acesta a menționat că, acum, acest fenomen care se numește unionism a devenit „un produs organic al sufletului basarabean”.

„Unionismul nu mai este o sperietoare. Acest fenomen abia se înfiripă. Iată de ce trebuie susținut prin vocea mea și cea a unioniștilor. Ca lumea să înțeleagă că acest lucru se va întâmpla , problema stă doar în seama timpului”, a mai spus Călin Vieru.

Cine sunt candidații în circumscripția nr.33 și mai multe detalii detalii despre acești puteți citi AICI.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Externe11 ore în urmă

Rusia: Armata va apăra un oraş de urşii polari

Locuitorii unui oraş rusesc din Arhipelagul Novaia Zemlea din Arctica urmează să primească protecţie militară pentru a se apăra de...

Social11 ore în urmă

Agenția Medicamentului sistează comercializarea medicamentelor cu conținut de Fenspiridă

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a anunțat astăzi că sistează distribuția și comercializarea produselor medicamentoase ce conțin substanța activă fenspirida....

Social15 ore în urmă

Imagini revoltătoare la o grădiniţă din Chişinău: O educatoare a lovit un copil, iar acesta a căzut

Imagini revoltătoare la grădiniţa numărul 46 din capitală. O educatoare a fost filmată cum loveşte de mai multe ori un...

Externe16 ore în urmă

2 400 pachete de ţigări, descoperite la Albița într-un autocar care efectua curse între R.Moldova şi Italia

Aproximativ 2 400 pachete de ţigări de contrabandă au fost descoperite, joi, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, într-un...

Social16 ore în urmă

Dosarul „Centrul de Sănătate Publică”. A fost reţinut angajatul unei companii, bănuit că ar fi corupt funcţionarii CSP

Reprezentantul unui agent economic din capitală a fost reţinut, astăzi, de CNA şi procurorii anticorupţie în dosarul „Centrul de Sănătate...

Reintegrare17 ore în urmă

Tiraspolul refuză să elimine posturile „grănicerești” din Zona de Securitate

Delegația Republicii Moldova a semnalat, din nou, la ședința Comisiei Unificate de Control, instalarea ilegală a posturilor transnistrene de „grăniceri”...

Alegeri17 ore în urmă

Curtea de Apel a respins solicitarea PL de a exclude din cursa electorală PSRM

Curtea de Apel a respins astăzi ca neîntemeiată solicitarea Partidului Liberal de a exclude din cursa electorală PSRM. Președintele formațiunii...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri20 de ore în urmă

Maia Sandu: Cea mai mare pacoste a acestor alegeri parlamentare o reprezintă dezinformarea

„Cea mai mare pacoste a acestor alegeri parlamentare o reprezintă dezinformarea, știrile false. Guvernarea cheltuie milioane pe fabricarea și distribuirea...

Alegeri20 de ore în urmă

Candidatul Călin Vieru recunoaște: La alegeri, șansele mele sunt de a ajunge pe locul trei, după Năstase și Țuțu

Călin Vieru, candidat independent  în circumscripția nr.33, recunoaște că șansele sale la alegerile parlamentare sunt de a ajunge pe locul...

Alegeri2 zile în urmă

Socialiștii promit să anuleze hotărârea privind marcarea Zilei Europei pe data de 9 mai

Partidul Socialiștilor intenționează să anuleze hotărârea Parlamentului privind marcarea Zilei Europei pe data de 9 mai. Despre aceasta a anunțat...

Alegeri2 zile în urmă

„Vot interzis, alegeri fraudate”. Blocul ACUM a cerut la CEC ca cetățenii din Diasporă să voteze cu pașapoarte expirate// VIDEO

Blocul electoral ACUM a organizat în această dimineață o acțiune publică în fața Comisiei Electorale Centrale cu genericul „Vot interzis,...

Alegeri3 zile în urmă

Unirea-Democrația Acasă susține că mai mulți profesori sunt obligați să participe la întâlnirile electorale ale PDM

Partidul Unirea – Democrația Acasă susține că în multe instituții de învățământ profesorii sunt obligați să participe la întâlnirile electorale...

Alegeri3 zile în urmă

Candidatul independent Viorel Savva propune înființarea „Partidului Vocea Diasporei”

Candidatul independent în circumscripția 51, SUA, Canada, a lansat propunerea de a crea „Partidul Vocea Diasporei”, un partid bazat pe...

Alegeri3 zile în urmă

Candidatul ACUM Ion Terguță a depus un demers pe numele lui Pavel Filip în care solicită alocarea a 1,7 milioane// VIDEO

Candidatul Blocului ACUM în circumscripția nr 17 Nisporeni, Ion Terguță, a depus astăzi un demers pe numele premierului Pavel Filip...

Advertisement

Opinii

februarie 2019
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com