Comitetul PARE 1+1 a aprobat finanțarea a 32 de proiecte investiționale

Comitetul de Supraveghere a Programului de Atragere a Remitențelor în Economie ”PARE 1+1” a aprobat astăzi 32 cereri de finanțare nerambursabilă, înaintate de companiile create de emigranți sau rudele acestora, în sumă totală de 7,89 milioane de lei.

Potrivit estimărilor vor fi create circa 90 locuri noi de muncă, iar investițiile cumulative în economia națională vor constitui 19,43 milioane de lei.

Petru Gurgurov, directorul interimar al Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului de Întreprinderi Mici și Mijlocii (ODIMM), a menționat că odată cu aprobarea celor 32 proiecte investiționale bugetul Programului ”PARE 1+1 pentru anul 2017 va fi valorificat și indicatorii preconizați vor fi cuantificați.

El a accentuat că din cele 32 de întreprinderi aprobate pentru finanțare nerambursabilă 65,6 sunt în faza extinderii/dezvoltării afacerii, iar 34,4 % în faza de lansare.

Totodată, 14 afaceri sunt create de lucrătorii emigranți, care s-au întors de peste hotare, iar 18 fiind constituite de rudele de gradul unu ale emigranților. Datele statistice mai indică că 34,4% la sută din afaceri sunt create și administrate de femei, iar 56,2% de tineri.

Din totalul solicitărilor de finanțare nerambursabilă, 21 de afaceri sunt demarate în agricultură și orientate spre cultivarea cerealelor, viței-de-vie, plantațiilor de pruni, mere, nuci, creșterea legumelor în spații protejate, creșterea animalelor (ferme de vite, păsări) și apicultură etc. 6 întreprinderi, care au fost acceptate pentru finanțarea nerambursabilă activează în domeniul prestării serviciilor, iar altele 5 în industria prelucrătoare.

Analiza provenienței remitențelor relevă faptul că cei 32 de solicitanți investesc remitențele provenite din munca desfășurată în 14 state: Italia , Marea Britanie, Rusia, Germania,  Israel,  Franța, România, Thailanda, Turcia și Ungaria.

Iulia Costin, secretar general de stat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii, analizând rezultatele Programului PARE 1+1, a menționat că Programul ”PARE 1+1” constituie deja o istorie de succes în Republica Moldova, iar impactul acestuia asupra economiei naționale este indiscutabil.

“Acest Program contribuie în mod direct la realizarea obiectivelor politicii social-economice a Guvernului, prin creșterea investițiilor productive în activitățile de afaceri din Republica Moldova provenite din remitențe, sprijinirea lucrătorilor emigranți întorși acasă, precum și generalizarea volumului de investiții în țară”.

Programul de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1”, pe parcursul anilor, se bucură de un interes sporit în rândul emigranților și rudelor acestora, fapt care determină creșterea constantă a numărului de persoane interesate de a se reîntoarce acasă și de a investi remitențele în crearea și dezvoltarea unei afaceri proprii, a mai declarat Iulia Costin.

Conform rezultatelor implementării  Programului „PARE 1+1” în perioada 2010-2017 la Program s-au înregistrat 2254 persoane, dintre acestea 1873 persoane au fost instruite în domeniul inițierii și dezvoltării unei afaceri, ceea ce a contribuit la sporirea abilităților de gestionare a unei întreprinderi.

Pe parcursul celor  șapte ani de implementare, a fost facilitat accesul la finanțare nerambursabilă pentru 1104 întreprinderi, în sumă de 213,49 mln. lei. Suma totală a investițiilor planificate în economie constituie peste 678,42 mln. lei.

Programul PARE 1+1 are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale lucrătorilor emigranți moldoveni în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova prin stimularea înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii de către lucrătorii emigranți şi beneficiarii de remitențe.

Programul activează în baza regulii „1+1”, astfel încât fiecare leu investit din remitențe va fi suplinit cu un leu în forma de grant din cadrul Programului. Beneficiarii de granturi pot fi lucrători emigranți, cetățeni ai Republicii Moldova şi beneficiari de remitențe, rude de gradul I.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.