Comitetul Helsinki din Chisinau condamna declaratiile ambasadorului rus in Basarabia

Conducerea Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova (CHDOM) a expediat o scrisoare ministrului de Externe si al Integrarii Europene Andrei Stratan in care si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu faptul ca ambasadorul Federatiei Ruse la Chisinau Nicolai Reabov i-a atribui lui Igor Smirnov calitatea de "presedinte al rmn".

In mesajul CHDOM se arata ca la 29 aprilie curent, pe site-ul Agentiei "Olvia-Press" a fost plasata o informatie din care rezulta ca ambasadorul Reabov a adresat un mesaj de felicitare liderului separatist de la Tiraspol Igor Smirnov in legatura cu "aniversarea a 60-a de la incheierea celui de-al doilea razboi mondial". "Comitetul Helsinki isi exprima profunda ingrijorare in legatura cu modul in care ambasadorul Reabov s-a adresat lui Smirnov, atribuindu-i calitatea de "presedinte al rmn". Acest fapt este cu atat mai ingrijorator cu cat ambasadorul rus nu s-a adresat autoritarilor constitutionale ale Republicii Moldova, ci unei persoane care a uzurpat puterea de stat in Republica Moldova", se arata in mesajul CHIDOM. Semnatarii adauga ca atunci cand CEDO, Comitetul de Ministri al Consiliului Europei solicita autoritatilor ruse, inclusiv ambasadei Federatie Ruse la Chisinau ca Rusia sa execute Hotararea Inaltei Curti europene privind eliberarea celor doi detinuti politici, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov Popa, si sa exercite presiuni asupra liderilor separatisti pentru aceasta, Federatia Rusa refuza sa faca acest lucru si neaga orice implicare, influenta sau legatura cu regimul separatist, asigurand Republica Moldova de faptul ca respecta independenta, suveranitatea si integritatea sa teritoriala. "In fapt insa, prin modul in care Reabov s-a adresat lui Smirnov se dovedeste contrariul si anume ca Federatia Rusa se implica direct in treburile interne ale Republicii Moldova si ca sustine in mod deschis si oficial regimul separatist. In timp ce comunitatea internationala cauta solutii pentru diminuarea suferintelor celor cateva sute de mii de oameni tinuti in calitate de ostatici ai regimului instaurat prin violenta la Tiraspol, autoritatile Federatiei Ruse repetat recurg la acte de curtuazie, alimentand si incurajand haosul si faradelegile pe teritoriul Republicii Moldova, violand in asa fel prevederile art. 55 al Conventiei de la Viena din 24 aprilie 1963 cu privire la relatiile consulare, precum si art. 5 din Tratatul de prietenie si cooperare intre Republica Moldova si Federatia Rusa, din 19 decembrie 2001, care prevede abtinerea partilor de la orice actiuni care ar conduce la prejudicierea celeilalte parti contractante, a suveranitatii, independentei si integritatii ei teritoriale. Or, prin acest gest, ambasadorul Reabov, nu numai ca nu respecta integritatea teritoriala a Republicii Moldova si nu contribuie la solutionarea conflictului transnistrean, asa cum s-a angajat semnand acordul din 21 iulie 1992 si Tratatul de Prietenie si Cooperare intre Republica Moldova si Federatia Rusa, din 19 decembrie 2001, ci dimpotriva, incurajeaza si contribuie la consolidarea regimul totalitar instaurat prin forta armelor la Tiraspol", mentioneaza CHDOM.

In legatura cu cele expuse, Comitetul a solicitat ca Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene sa ia atitudine fata de declaratia mentionata, sa califice din punct de vedere diplomatic si juridic gestul ambasadorului Reabov fata de Republica Moldova si sa intreprinda toate masurile necesare in conformitate cu uzantele diplomatice si cu normele dreptului international pentru a determina Federatia Rusa si reprezentantii sai in Republica Moldova sa respecte Constitutia si legislatia, fara de care nu este posibila asigurarea drepturilor omului si armoniei in relatiile interetnice.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.