Comerciantii de carne: Legea 208 sa nu fie promulgata

Molodva.ORG – Comercianţii de carne de la pieţele din Chişinău continuă să protesteze împotriva faptului că nu li se permite să activeze în bază de patentă. Văzând că doleanţele lor nu s-au făcut auzite de cei de la Guvern şi Parlament, ei au decis să picheteze, la 5 iunie 2008, sediul Preşedinţiei, solicitând să fie primiţi în audienţă de şeful statului. Norocul nu le-a surâs, însă, pentru că preşedintele s-a dovedit a fi „ocupat”. În schimb, câţiva reprezentanţi ai protestatarilor au fost primiţi de şefa serviciului petiţii şi audienţă, Nadejda Damian, care le-a explicat că Voronin cunoaşte problemele şi revendicările lor, dar nu este cel care le poate rezolva, pentru că de acest lucru se ocupă Guvernul şi Ministerul Economiei şi Comerţului. Comercianţii de carne s-au aratat indignaţi de indiferenţa pe care o manifestă guvernarea faţă de problemele lor şi au declarat, şi de această dată, că nu vor înceta acţiunile de protest până când revendicările lor nu vor fi satisfăcute.

Comercianţii de carne continuă să revendice dreptul de a activa în bază de patentă. Protestatarii denunţă condiţiile inadecvate de activitate care li se impun de legislaţia în vigoare. În opinia lor, este imposibil să amenajezi un loc de muncă pe o suprafaţă de 80 de cm pătraţi. Ei spun, de asemenea, că ţine de domeniul imaginaţiei celor de la guvernare ca o singură persoană să sacrifice animalele, să colecteze, să vindă carnea şi să se ocupe de contabilitate.

În rezultatul protestelor, Parlamentul a adoptat o lege care permite comerţul în bază de patentă până la 1 ianuarie 2017. Aceasta nu se referă, însă, şi la comerţul cu carne. Cei care dosresc să comercializeze acest produs sunt obligaţi să creeze întreprinderi individuale. Potrivit amendamentelor la Legea cu privire la patenta de întreprinzător, carnea poate fi vândută în bază de patentă doar de producători. Legea respectivă urmează să fie promulgată de preşedintele R. Moldova. – Moldova.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.