Cine sunt și de ce solicită azil moldovenii, în grupuri mari, în Olanda

PE SCURT

Presa olandeză a publicat un reportaj despre autobuzul cu cei 65 de cetățeni moldoveni care se îndreptau spre un centru de refugiați din orașul Ter Apel. Acesta este al treilea grup de moldoveni reținut în ultimele săptămâni.

Întrebați de ce solicită azil în Olanda, aceștia au spus că în Republica Moldova se trăiește greu, nu sunt locuri de muncă, iar Olanda ar putea să le ofere un trai mai bun.

PE LUNG

Dacă în anii precedenți numărul solicitanților de azil din Republica Moldova nu era mai mare de cinci, anul acesta a crescut până la o mie, menționează jurnaliștii olandezi. Șansele ca să le fie aprobată cererea de azil sunt nule pentru că în Republica Moldova nu există o situație de război, iar până le vor fi analizate cererile, aceștia ocupă spațiul din locuri de plasament – locuri de care ar putea beneficia persoane din țări aflate în pericol, adaugă sursa.

Cetățenii moldoveni care au ajuns luni în Olanda cu un autocar turistic au spus că au plecat din Republica Modova din cauza situației economice, în special din cauza lipsei locurilor de muncă.

“Toată lumea vine pentru că am auzit că aici se trăiește mai bine și se dă mâncare”, a spus unul dintre membrii grupului. Un alt solicitant de azil a menționat că în țara de unde vine nu există “posibilități de trai”. “Acum chiar e greu de trăit în Moldova, nu-i de lucru. De aceea trebuie să căutăm un alt loc unde să trăim cu familia, cu copiii”, a explicat acesta.

Întrebați cât au plătit pentru transportul organizat, aceștia au zis că nu au existat taxe și că au venit “cu prietenii”.

Presa olandeză mai menționează că până la examinarea dosarelor, fiecare solicitant de azil primește o alocație de 200 de euro lunar, această sumă fiind similară cu salariul mediu din Republica Moldova.

Jaap Velema, primarul municipiului Westerwolde, din care face parte comuna Ter Apel, a declarat că centrele de azil nu dispun de suficient spațiu pentru a găzdui refugiați economici. Acesta a mai spus că centrul are capacitatea de a găzdui 2 mii de persoane, aceasta însemnând a patra parte din întreaga populație a comunei.

Un alt oficial spune că acest caz, ca și cele precedente, trebuie analizat și tratat din perspectiva întregului grup, și nu a fiecărei persoane în parte pentru că este vorba despre transportare organizată.

Reacția Ministerului Afacerilor Externe

Serviciul de presă al instituției a declarat că Ambasada Republicii Moldova în Regatul Țărilor de Jos a luat legătura cu autoritățile olandeze în vederea stabilirii și elucidării tuturor circumstanțelor privind reținerea autocarului cu cetățeni moldoveni.

Sursa mai adaugă că serviciul de repatriere și îndepărtare din cadrul Ministerului olandez al Justiției și Securității a adus la cunoștință că cetățenii moldoveni se află în acest moment sub protecția autorităților olandeze și până la finalizarea procedurilor de azil beneficiază de asistența și condițiile prevăzute de legislația locală.

Amintim că cei doi șoferi, de asemenea moldoveni, au fost arestați sub acuzații de trafic de persoane.

Mă visez în presă de pe la 15 ani. Tot atunci am început să public în ziare pentru elevi, să particip la proiecte radio. Am fondat reviste studențești, platforme online, ador Social Media. Am dus un blog activ peste zece ani și nu-mi imaginez să treacă o zi fără să scriu câteva rânduri. Am preluat administrarea Moldova.org în 2012 și nu mi-e frică să-l numesc proiectul vieții. Nu mai am timp pentru reportaje, eseuri și toate textele pe care visez să le scriu pentru Moldova.org, dar sunt fericită că pun umărul prin proiectele pe care le dezvoltăm la existența acestei echipe care documentează, scrie și publică materiale cu care ne mândrim.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.