Tot mai mulți moldoveni cer azil în Olanda. Ce se întâmplă?

PE SCURT

Un autobuz cu 65 de moldoveni, inclusiv copii, a fost reținut de poliția olandeză. Aceștia se îndreptau spre centrul de primire a refugiaților din orașul Ter Apel, din Olanda.

După reținere, cetățenii Republicii Moldova au solicitat azil în Olanda. Cei doi șoferi, de asemenea moldoveni, au fost arestați sub acuzații de trafic de persoane. Cazul a avut loc luni dimineața, menționează presa locală.

PE LUNG

Poliția olandeză a fost alertată de personalul centrului de azil, când a văzut că un grup de aproximativ 20 de persoane părăseau autobuzul și se îndreptau spre centru. Autobuzul se afla parcat la o distanță de 500 de metri de centru.

Acesta este al treilea grup de moldoveni reținuți în ultimele săptămâni. Pe 11 noiembrie, oamenii legii au interceptat 11 moldoveni în orașul Baexem, iar pe 16 noiembrie un grup de 19 persoane a fost reținut în apropiere de Ter Apel. În ambele cazuri din grupuri făceau parte și copii.

În total, 204 moldoveni au solicitat azil în Olanda în luna octombrie, devenind astfel cel de-al doilea mare grup de refugiați, după sirieni. Până acum, în acest an, 851 de persoane din Republica Moldova au solicitat azil în Olanda, aproape la fel ca pe tot parcursul anului 2018.

„Suntem cu ochii pe acest aspect, este nou să ajungă aici grupuri atât de mari. Vom afla de ce vin în Olanda”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției de frontieră olandeze, Stan Verberkt, la RTV Noord.

Câți moldoveni au solicitat azil în 2018

Potrivit worlddata.info, în 2018, 3 831 de cetățeni ai Republicii Moldova au solicitat azil în alte țări. Aceasta corespunde aproximativ 0,1% din totalul rezidenților. Principalele țări de destinație au fost Germania, Olanda și Israel. În general, 96% din cererile de azil au fost respinse. Cei mai norocoși au fost cei care au solicitat azil în Canada și din Rusia.

Anterior,  doctorul în economie, Dorin Vaculovsch, a menționat într-un podcast IDIS Viitorul, că lipsa locurilor de muncă în țară și a salariilor mici sunt principalii factori care îi determină pe moldoveni să plece în străinătate. Locurile de muncă prezintă o provocare pentru că lucrătorii tineri, productivi părăsesc țara la o rată neobișnuit de rapidă în căutarea muncii și succesului în alte părți. În ultimele două decenii Moldova a pierdut deja din populația sa și, cu tendințele curente, va pierde o cincime din populație în câteva decenii. Deși acest exod a adus un reflux de remiteri care sunt printre cele mai mari în Europa, nu se poate de bazat pe acest factor pentru a susține creșterea în următoarele decenii.

În opinia expertului,  migrația nu are nici efecte pozitive și nici negative, ci mai degrabă este un factor obiectiv. Sarcina autorităților este să evalueze efectele pozitive și să le orienteze spre dezvoltare și creșterea bunăstării populației.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.